Zamieszczone przez PPK
nowy ma pytania...
Zwiń
X
-
nowy ma pytania...
witam.... przeczytalem juz cale forum i albo nie zauwazylem, albo faktycznie nie ma....
jaka jest roznica w silniku 1,9 PD a 1,9 VP?... jak zidentyfikowac jaki sie ma?...
mam nadzieje ze to pierwsze i ostatnie moje glupie pytanie1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR
-
-
Jest watek z oznaczeniami silnikow.
1,9PD jest 130KM i 101KM w 4x4, 1.9VP sa 90 i 110KM.
Ile koni masz, to chyba wiesz ? A jak nie, to zajzyj do bagaznika, pod podlaga jest naklejka z kodami wyposarzenia, bodajze pierwsze litery to oznaczenie silnika."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Re: nowy ma pytania...
Zamieszczone przez laminawitam.... przeczytalem juz cale forum i albo nie zauwazylem, albo faktycznie nie ma....
jaka jest roznica w silniku 1,9 PD a 1,9 VP?... jak zidentyfikowac jaki sie ma?...
mam nadzieje ze to pierwsze i ostatnie moje glupie pytanie
PD jest nowoczesniejszy i zasilany pompowtryskiwaczami (pumpeduse) - to takie 2 w 1.
Natomiast te drugie to stary sposob na pompe i wtryskiwacze.
W Octaviach PD wystepuje jedynie w TDI o mocy 130KM - kod silnika to ASZ oraz w wersji 4x4 o mpcy 101KM - kod silnika ATD.
Wszystkie 90-ki i 110-ki to VP.TDI 205PS
Komentarz
-
-
i nastala jasnosc tak mi sie wlasnie wydawalo....
serdecznie dziekuje wszystkim za info.....
jestem wlasnie na etapie potwierdzania tematu wirus/gwarancja na silnik i wstepnie dostalem odpowiedz ze nei powoduje utraty gwarancji.... pytanko bardziej tech.... w ostatnich octaI do wirusa demontuje sie eprom czy jest juz mozliwoc przez kabelek komp zaprogramowac? (ale z tego co kojarze to jest to nie EEprom tylko Eprom i kasowalny tylko lampa UV wiec trzeba wyciagac)?1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR
Komentarz
-
-
to malinka..... z tego co znajomy mowil to wstarych trzeba bylo zamianki epromika robic.... skoro teraz nie trzeba to znacznie ulatwia sprawe i problem !gwarancja!
pytanek mam w sumie sporo, ale postaram sie najpierw znalezc cos w necie... jak sie nie uda to bede wam trul .... na starcie ...z wykresow wynika ze moment obrotowy mozna bez wiekszych trudow dociagnac do 310-320Nm? da sie cos wiecej? moze byc oczywiscie przy mniejszej mocy (na mocy mi malo zalezy)1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR
Komentarz
-
-
moc jest odpowiedzialna glownie za Vmax.... tej nie za bardzo da sie zwiekszyc bez zmiany skrzyni biegow bo ma 5 biegu i tak ciagnie do konca obrotow (kolo 210km/h) a momencik jest bardziej istotny przy przyspieszaniu a to jest najwazniejsze na polskich drogach i polskich kierowcach1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez laminamoc jest odpowiedzialna glownie za Vmax.... tej nie za bardzo da sie zwiekszyc bez zmiany skrzyni biegow bo ma 5 biegu i tak ciagnie do konca obrotow (kolo 210km/h) a momencik jest bardziej istotny przy przyspieszaniu a to jest najwazniejsze na polskich drogach i polskich kierowcach
Moc jest pochodna momentu obrotowego. Wyliczana jest ze wzoru i ma na nia wplyw wysokosc momentu obrotowego w danym zakresie obrotow silnika.
To, ze maksymalny moment obrotowy bedzie bardzo wysoki nie oznaczacza, ze samochod bedzie lepiej przyspiszal od samochodu, ktory tego momentu ma mniej w makasymalnym punkcie. Poniewaz ten drugi moze miec jego lepszy przebieg, tzn, poza maksymalnym punktem moze miec wiecej momentu w wiekszym zakresie obrotowym, a co za tym idzie bedzie lepiej przyspieszal w wiekszym zakresie obrotowym - czyli bedzie zwyczajnie szybszy (nie chodzi mi bynajmniej o Vmax).
Najlepiej miec moment jak najbardziej plasko "rozbity" po obrotach.
Samochod majacy 350Nm i 135PS bedzie lepiej przyspieszal jedynie na dole, a od. np. 3000 rpm dostanie w dupe od auta, ktore ma 145PS i np. 310Nm momentu. Poniewaz w wyzszym zakresie obrotowym ten drugi bedzie mial wlasnie wyzszy moment.
Poza tym zbyt wysoki moment obrotowy na niskich obrotach ma niekorzystny wplyw na przenisienie napedu, czyli sprzeglo, skrzynie, polosie. Poza tym moze powodowac drgania z kola zamachowego.
Dodatkowo ciezko jest ruszyc takim autem, zeby nie zapalic niepotrzebnie gumy, a co za tym idzie uzyskac gorszy czas przyspieszenia.
Malo fachowy ten moj wywod, ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi - jakby byly watpliwosci to moge doprecyzowac.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez laminaale jak sa problemy ze startem w zimie to teraz montuja program ASR (anty poslizgowy) ostatnie sniegi pozwolily mi to przetestowac i powiem szczerze dziala niczego sobie
Podam przyklad (bo ten pamietam) na podstawie GolfaV 1.9TDI, ktorego testowalem akcelerometrem.
Przyspieszenie 0-60mil/h:
- z ASR - 10,3 sek
- bez ASR - 9,9 sek
Poza tym ASR raz lapie wczesniej, raz pozniej - ogolnie jest malo przewidywalny jesli chodzi o jak najszybszy start z miejsca.TDI 205PS
Komentarz
-
-
jak chcesz szybko startowac to wylaczasz asr.... po to jest knefel.....
zreszta wcale sie nie zamierzam klucic to wy tu jestescie fachury od skodziany... ja jeszcze jestem zielony na razie przyzwyczajam sie do zawieszenie bo jakies takie dziwne .....1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaA jak nie, to zajzyj do bagaznika, pod podlaga jest naklejka z kodami wyposarzenia, bodajze pierwsze litery to oznaczenie silnika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecPo co sie do bagaznika schylac :wink: ,taka sama naklejka jest tez w ksiazce gwarancyjnej wklejona(na chyba pierwszej stronie). U mie oznaczenie(ASV) jest duzymi literami u gory w prawym rogu.
Pierwsze trzy litery w numerze silnika to jego kod.
[ Dodano: Pon Lis 29, 2004 1:22 pm ]
Zamieszczone przez laminajak chcesz szybko startowac to wylaczasz asr.... po to jest knefel.....
Mam nadzieje, ze sie teraz rozumiemy...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Po co sie do bagaznika schylac ,taka sama naklejka jest tez w ksiazce gwarancyjnej wklejona(na chyba pierwszej stronie). U mie oznaczenie(ASV) jest duzymi literami u gory w prawym rogu."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Purchawa napisał:
A jak nie, to zajzyj do bagaznika, pod podlaga jest naklejka z kodami wyposarzenia, bodajze pierwsze litery to oznaczenie silnika.
Po co sie do bagaznika schylac ,taka sama naklejka jest tez w ksiazce gwarancyjnej wklejona(na chyba pierwszej stronie). U mie oznaczenie(ASV) jest duzymi literami u gory w prawym rogu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaWiem, ze jest w ksiazce. Ale nie wiedzialem, czy kolega ma nowe/stare auto, czy ma/ nie ma ksiazki, dlatego napisalem o miejscu w ktorym by znlazl napewno
[ Dodano: Pon 29 Lis, 04 17:40 ]
Zamieszczone przez arci9a ja książke dla przykładu woże w bagażniku :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz