Zamieszczone przez abstinent
Wyjazd do Amsterdamu.
Zwiń
X
-
Re: Wyjazd do Amsterdamu.
Zamieszczone przez lorek100Witam. Na sylwestra jadę autem do Amsterdamu.
Znacie może jakeś strony gdzie są na bieżąco podawana sytuacja pogodowa na autostradach w Niemczech i Holandii.
Pozdrawiam.
Niedawno kumpel jechał z Amsterdamu do Polski. Był to moment największych śnieżyc. Do Polskiej granicy wszystko było OK. W Polsce z Wrocławia do Katowic autostrada była w katastrofalnym stanie - jazda 60-80 km/h cały czas.
Tak więc - nie przejmuj się - jak wyjedziesz z Polski to już będzie OK.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lorek100Witam. Na sylwestra jadę autem do Amsterdamu.
Znacie może jakeś strony gdzie są na bieżąco podawana sytuacja pogodowa na autostradach w Niemczech i Holandii.
Pozdrawiam.
W NL możesz spodziewać się jednego - korki, korki, korki.
Mają tam całkiem fajny system informowania tablicami o opóźnieniach i czasach przejazdu - podobno się sprawdza.
Ja w środę jechałem 14h z Utrechtu do Krakowa - przez Hanover i Berlin. Wyjechałem o 5, w Olszynie byłem koło 13. Może to da Ci jakiś obraz o czasie. W tamtą stronę wyrobiłem się w 12h - przez Zgorzelec - Kassel - Dortmund (ale dystans praktycznie ten sam)
Komentarz
-
-
a jeśli chodzi o Holandię to pomocne są:
pogoda:
Actuele buienradar en actueel weer voor Nederland en Europa, actuele satellietbeelden, actuele temperaturen, neerslag, en veel meer!
Weer.nl is dé actuele weersite van Nederland met gedetailleerde neerslagradar, plaatsverwachtingen en het laatste weernieuws.
a jeśli chodzi o drogi i ruch na nich (korki i roboty) a i kontrola prędkości:
http://www.anwb.nl/verkeer - odpowiednik Niemieckiego ADAC
http://www.radio538.nl/web/show/id=3360427 - informacje na bazie Tom Tom
zimówki nieobowiązkowe. Nie wiem jakie są długoterminowe prognozy, ale w piątek spadło 20 cm śniegu i kraj prawie sparaliżowany.
Komentarz
-
-
Te 29E to jak trafi super promocje przy book`owaniu z 2-miesięcznym wyprzedzeniem. W tej chwili minimum 58E za miejsca w ogólnym, za kuszetkę 6-osobowa 100E i to w jedna strone. To i tak super tanio, bo jak chcesz kupić w dwie strony dla 2 osób (zakładam ze sam nie będzie jechał) to już wychodzi ok. 600E, a 600E to już poważna kasiora. No chyba ze pójdziesz na centralny w Wa-wie tam czasem ludzie wieszają ogłoszenia z takimi promocjami przy kasie międzynarodowej. Wytłukłem się tym Kiepura na maxa, bo się latania boje
Komentarz
-
-
@lukasz.zst to nie jest temat o cenach pociągów z Polski do Holandii, wiec nie będę dyskutował. Dodam jedynie ze tak się właśnie rodzą mity, z Warszawy czy Katowic do Amsterdamu za 19E. Super! byleś szczęściarzem, ja tez bylem parę razy szczęściarzem w ten sam sposób. Spróbuj jednak tego samego w dzień odjazdu pociągu.
A przechodząc do tematu, prognozy są optymistyczne: od jutra w Holandii (przynajmniej północnej, nie wiem jak masz zamiar jechać ale pewnie nie będziesz zahaczał o Maastricht), maja być temperatury dodatnie i opadowo-deszczowo. Jest szansa ze zmyje ten śnieg z dróg. Z drugiej strony autostrady (dziś jechałem do pracy) są czarne i suche wiec można jechać, gorzej z drogami "dalszej kolejności odśnieżania" a już totalnym przegięciem jest dla mnie fakt ze wczoraj (niedziela) służby odpowiedzialne za odśnieżanie i posypywanie sola miały wolne, bo przecież - weekend. I cale miasto to było jedno wielkie lodowisko.
Ja osobiście nie popadłabym w pesymizm, przynajmniej jeśli chodzi o Holandię, w Niemczech nie wiem jak jest, może inni się mogą wypowiedzieć.
Komentarz
-
-
keneida, jak w Niemczech na autostradach będą panowały warunki takie, że tylko na łańcuchach pojedziesz to być pewien, że nie przejedziesz ani 1 km z powodu zatarasowania drogi przez Tiry.
Teraz przebijałem się autostradą koło Hofu w korkach, i łańcuchy nie były mi potrzebne.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
-
Zamieszczone przez rommanNiedawno kumpel jechał z Amsterdamu do Polski. Był to moment największych śnieżyc. Do Polskiej granicy wszystko było OK. W Polsce z Wrocławia do Katowic autostrada była w katastrofalnym stanie - jazda 60-80 km/h cały czas.
Tak więc - nie przejmuj się - jak wyjedziesz z Polski to już będzie OK.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
@lorek100 mały apdejt: służby w końcu poradziły sobie z zima. Drogi są odśnieżone i posypane, wiec czarne i mokre. Nie tylko autostrady ale wszystkie. I nie tylko wokół Amsterdamu. Temperatura oscyluje w okolicach 0C. I ma rosnąć, w niedziele 2-3C. Nie zanosi się na dalsze opady śniegu. Przynajmniej do końca tygodnia. Wprowadzony przez Królewski Instytut Meteorologiczny stan "ekstremalnych warunków pogodowych" został odwołany nawet w prowincjach najbardziej dotkniętych zima (Limburgia, Brabancja, Geldria). Ciebie to nie dotyczy bo to południowe prowincje.
I nie przesadzaj, łańcuchy są absolutnie nie potrzebne, jak masz zimówki to wystarczy (to nie Alpy), i tak będziesz się wyróżniał z tłumu bo tu wszyscy wciąż na letnich (kumple w pracy mówią ze za drogo jak na 2-tygodniowa zimę).
Według mnie czas kupić szampana i odskrobać auto
Komentarz
-
Komentarz