Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem lakiernikiem i prowadzę sprzedaż materiałów do lakiernictw pojazdowego.
Jeżeli któryś z kolegów potrzebuje pomocy (w tym zakresie ) służę pomocą.
Okolica Krakowa
mikele4, napisz mi proszę jaką mam farbę zastosować po piaskowaniu karoserii a przed blacharzem ?
Poniewaz chodzi Tobie o zabezpieczenie antykorozyjne blach po piaskowaniu...transport,
czas oczekiwania na naprawe blacharska...
proponuje jakiejkolwiek firmy podklad reaktywny,poniewaz ma bardzo dobra przyczepnosc
do golej blachy,ocynku,aluminium.
Mozna zastosowac takze podklad epoksydowy.
Oba rozwiazania maja plusy i minusy.
pozdrawiam
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
To jest tylko i wyłącznie pomoc !
TOM2212 tak jak napisał GABEK tylko pamiętaj przy dalszej naprawie że te podkłady trzeba albo dokładnie zmyć przed nanoszeniem kolejnej warstwy albo wyizolować innym podkładem bo lakieru ani szpachli na te podkłady położyć się nie da.
pozdrawiam
tom2212, jeżeli chcesz podkład epoksydowy to najlepiej zastosować bezpośredni tj. na gołą blache, a następnie na niego podkład pośredni. ?Na koniec lakier kolor i powinno byc git :wink:
A po co zmywać
na podkład epoksydowy można dać szpachle lub podkład akrylowy,
a na reaktywny podkład akrylowy i wtedy dalsze operacje wykonywać
tutaj masz podłady akrylowe, epoksydowe. http://www.app.com.pl/products/?grid=11&gridn=3
I najlepiej dwuskładnikowe
A po to zmywać że firmowy podkład epoksydowy zaczyna się od 50pln a o reaktywnym to już nie wspomnę :lol: . "Złoty Stok" kosztuje +- 14pln a nitro potrzebne do zmycia go 5pln.
Oprócz drogich podkładów reaktywnych można użyć jeszcze droższych systemów wielowarstwowych używanych do napraw zabytków tylko po co? Autor pytania napisał że zabezpieczenie ma być czasowe przed pracami blacharskimi ! Nawet najdroższy podkład podda się młotowi i cudownym łapom blacharzy.
pozdrawiam
Są trochę zmęczone życiem, ranty już powyprowadzałem, jeszcze zostały fronty ramion. Będę je malował, tylko jeszcze niewiem na jaki kolor, bo malowanie w tym samym niby chromie z tego co wiem wiąże się z tym że trzeba całość zrobić czarnym podkładem, potem lakierem "chrom" (który chyba nie jest zbyt tani) i na końcu bezbarwnym, myślałem też o pomalowaniu ich w jakimś jasnym srebrnym metalicu bo chyba wyjdzie taniej...?
Fajne te felgi :lol:
Pamiętaj o tym że szpachla nie zwykła tylko na ocynk i aluminium.
Jeżeli chodzi o kolor to wiadomo rzecz gustu ale w tym klimacie (chrom) polecam pigment firmy Spies Hecker o nr. 558. Jest to soczewkowo uformowane srebro o średnich rozmiarach ziarna i w poruwnaniu z innymi tego tupu pigmentami jest zdecydowanie bardziej świecące. Ponadto ma on bardzo mocny efekt "migotania" przy padającym bezpośrednio na niego świetle słonecznym (nie wiem jak to lepiej opisać). Sam jestem na etapie regeneracji swoich felg ale efekt końcowy dopiero po świętach. Mogę podesłać fotki na pm
pozdrawiam
Komentarz