Panie i Panowie Kierowcy
Proponuję naklać do Skody to co zaleca producent samochodów i co jest stosowane we wszystkich fabrykach Skody:
Shell 5w40 - pełen syntetyk
Do TDI proponuję kupić Shell Ultra Racing 10w60 - pełen syntetyk
Oczywiście do silników z pompo-wtryskami polecam Shell Helix Diesel Plus VA 5w40 - półsyntetyk.
Odradzam lanie Mobila albo Castrola (sam szlam zostaje w całym silniku), Mobil jest lepszy niż Castrol, ale ja polecam w szczególności do Diesli z turbosprężarkami Shell Helix ULTRA Racing 10W60. Jest to pełen syntetyk mimo dziwnej lepkości przeznaczonej dla pół-syntetyków, jedyny olej na Świecie zaaprobowany przez Ferrari (silniki luźnopasowane o dużych mocach).
Lepkość ta daje wyśmienite doszczelnienie silników, luźno pasowanych oraz pozostawia duży film smarny.
sam na nim jeżdzę od 4 lat Octavką i jest poprostu rewelka.
Proponuję dwa poniższe linki, które rozwiją dyskusję jaki olej wlać do Skody:
Mowiac szczerze mysle ze nie ma co w paranoje popadac, auto ktore mam ma 282km, i przez 270k km bylo zalewane Mobil 1 0w40 Turbo Diesel i jakos wszystko idealnie chodzi, wiec nie wiem skad ta czarna propaganda wokol Mobila, jak juz bylo mowione na forum pewnie z powodu podrob na Allegro i z niepewnych zrodel.
Tak wiec, rozsadek i nie popadac w paranoje z jakimis szlamami, jest wiele dobrych oleji tylko zmieniac na czas i dbac o silnik i bedzie dobrze
Pulse - dokładnie też tak uważam. Ja swoją oktaśką za dwa lata nalatałem 120kkm, i leję tylko mobila 1. Kupuję u kumpla z beczki. Zaopatruje się u niego już z 10 lat, i jest dobrze. Nie ma co popadac w histerie, że ten to lepszy o niebo od tamtego, a tamten to jest syf nie z tej ziemi. Dla mnie dylemat to będzie: przejść na półsyntetyk już , czy poczekać jeszcze z 50kkm.
Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Panie i Panowie Kierowcy
Proponuję naklać do Skody to co zaleca producent samochodów i co jest stosowane we wszystkich fabrykach Skody:
Shell 5w40 - pełen syntetyk...
halo, co sie z toba dzieje?
dopisujesz do tematu o olejach, potem zakladasz nowy temat z taka sama trescia...
sprzedajesz te oleje, czy co?
robisz tu bajzel.
proponuje troche wczuc sie w klimat zanim zaczniesz mieszac.
watek o olejach jest tam gdzie wskazal Pulse
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz