Odwieczne pytanie jaki olej do SKODY !!!

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ivoire
    Classic
    • 2007
    • 9

No wlasnie szkoda, bo mialem jeszcze ochote stanac z Piotrkiem i Miskiem, ale innym razem bedzie sznasa....

QBA, dzieki!
    "Coco Jumbo i do przodu - to moja dewiza!" (Chłopaki nie płaczą)
  • Marcin_Skodzian
    Classic
    • 2006
    • 5

Panie i Panowie Kierowcy
    Proponuję naklać do Skody to co zaleca producent samochodów i co jest stosowane we wszystkich fabrykach Skody:
    Shell 5w40 - pełen syntetyk
    Do TDI proponuję kupić Shell Ultra Racing 10w60 - pełen syntetyk
    Oczywiście do silników z pompo-wtryskami polecam Shell Helix Diesel Plus VA 5w40 - półsyntetyk.
    Odradzam lanie Mobila albo Castrola (sam szlam zostaje w całym silniku), Mobil jest lepszy niż Castrol, ale ja polecam w szczególności do Diesli z turbosprężarkami Shell Helix ULTRA Racing 10W60. Jest to pełen syntetyk mimo dziwnej lepkości przeznaczonej dla pół-syntetyków, jedyny olej na Świecie zaaprobowany przez Ferrari (silniki luźnopasowane o dużych mocach).
    Lepkość ta daje wyśmienite doszczelnienie silników, luźno pasowanych oraz pozostawia duży film smarny.
    sam na nim jeżdzę od 4 lat Octavką i jest poprostu rewelka.

Proponuję dwa poniższe linki, które rozwiją dyskusję jaki olej wlać do Skody:

Pozdrawiam Serdecznie
    Marcin Skodzianek

Komentarz

• Pulse
      Rider
      • 2006
      • 461

Watek o olejach jest tutaj -> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ej&view=newest

Mowiac szczerze mysle ze nie ma co w paranoje popadac, auto ktore mam ma 282km, i przez 270k km bylo zalewane Mobil 1 0w40 Turbo Diesel i jakos wszystko idealnie chodzi, wiec nie wiem skad ta czarna propaganda wokol Mobila, jak juz bylo mowione na forum pewnie z powodu podrob na Allegro i z niepewnych zrodel.

Tak wiec, rozsadek i nie popadac w paranoje z jakimis szlamami, jest wiele dobrych oleji tylko zmieniac na czas i dbac o silnik i bedzie dobrze
      :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• huwe
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2005
        • 976

Pulse - dokładnie też tak uważam. Ja swoją oktaśką za dwa lata nalatałem 120kkm, i leję tylko mobila 1. Kupuję u kumpla z beczki. Zaopatruje się u niego już z 10 lat, i jest dobrze. Nie ma co popadac w histerie, że ten to lepszy o niebo od tamtego, a tamten to jest syf nie z tej ziemi. Dla mnie dylemat to będzie: przejść na półsyntetyk już , czy poczekać jeszcze z 50kkm.
        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Marcin_Skodzian, sorry ale parcujesz w dziale marketingu firmy Shell? :roll:

Watek o olejach juz na forum mamy, wiec ten zamykam. :?
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Re: Odwieczne pytanie jaki olej do SKODY !!!

Zamieszczone przez Marcin_Skodzian
            Panie i Panowie Kierowcy
            Proponuję naklać do Skody to co zaleca producent samochodów i co jest stosowane we wszystkich fabrykach Skody:
            Shell 5w40 - pełen syntetyk...
            halo, co sie z toba dzieje?
            dopisujesz do tematu o olejach, potem zakladasz nowy temat z taka sama trescia...
            sprzedajesz te oleje, czy co?
            robisz tu bajzel.
            proponuje troche wczuc sie w klimat zanim zaczniesz mieszac.
            watek o olejach jest tam gdzie wskazal Pulse
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...