POMOCY Komunikat IMMOBILIZER ACTIVE!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Aplikator
    Classic
    • 2012
    • 2

meltrance, zapewniam, że widziałem no ale może godziny pomyliłem

A dzisiaj o 18 pod kościołem??
  • piootr
    Classic
    • 2010
    • 13

Witam.

Po odpięciu wiązki przewodów od tablicy z zegarami, dołożeniu do wiązki dodatkowego przewodu od halogenów a następnie ponownym podłączeniu do zegarów wkładam kluczyk przekręcam i dostaję komunikat IMMOBILIZER ACTIVE! Po jakiś 6 sekundach komunikat znika uruchamiam zapłon i co?? I nic ... silnik nie chce zapalić

Proszę o szybką pomoc.

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

piootr, a masz VAG-a? Bo może wypiął się przewód od cewki czytnika, albo zagiął się któryś pin w zegarach i coś nie styka?
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piootr
        Classic
        • 2010
        • 13

No niestety kabla nie posiadam. Za to mam zapasowy kluczyk może z nim jakoś da się zakodować jeszcze raz

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

piootr, Wyjmij zestaw wskaźników i włóż ponownie.Szczególną uwagę przyłóż do prawej wtyki.Jest niewygodnie,ale trzeba włożyć bardzo starannie i zapiąć zapinkę.
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• piootr
            Classic
            • 2010
            • 13

Właśnie tą wtyczkę wyjmowałem (zielona z różową zapinką) i dokładałem tam jeden przewodzik do złącza nr. 19 od halogenów przednich. Wydaje mi się że dobrze ją wpiąłem Ale sprawdzę i tą opcję.

Jakieś inne propozycje??

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8162
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piootr
              Właśnie tą wtyczkę wyjmowałem (zielona z różową zapinką) i dokładałem tam jeden przewodzik do złącza nr. 19 od halogenów przednich. Wydaje mi się że dobrze ją wpiąłem Ale sprawdzę i tą opcję.

Jakieś inne propozycje??
              zobacz tez czy czasem jakis "pin" sie nie wygiał....bo mzoe byc wtyczka zapieta, a "pin" podgięty
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• piootr
                Classic
                • 2010
                • 13

Zamieszczone przez piotrek_os
                zobacz tez czy czasem jakis "pin" sie nie wygiał....bo mzoe byc wtyczka zapieta, a "pin" podgięty
                Pytanie czy wcześniej odłączać akumulator czy już jest za późno

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Ja swój wyciągałem kilkadziesiąt razy ( wymiana na Maxi Dot ) na podłączonym aku i nie było problemu z immo.

Komentarz

• piootr
                    Classic
                    • 2010
                    • 13

Zamieszczone przez kowal 2002
                    Ja swój wyciągałem kilkadziesiąt razy ( wymiana na Maxi Dot ) na podłączonym aku i nie było problemu z immo.
                    Oki ... w takim razie idę odłączyć akumulator, jeszcze raz odepnę tablicę, sprawdzę styki, z potworem zmontuję podepnę akumulator i sprawdzę czy pomogło

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piootr, po podpieciu akumulatora i ponownym jego podłaczeniu moze Ci sie palic zółta kontroka od wspomagania....- ale sama zniknie po przejechaniu kawałka...
                      A jezeli wszystko sprawdzisz wtyczki itd i dalej nie bedzie palil to odłacz ten kabelek który dokladałes od tych halogenów - moze nie wpiałes sie gdzie trzeba

Komentarz

• piootr
                        Classic
                        • 2010
                        • 13

piootr, po podpieciu akumulatora i ponownym jego podłaczeniu moze Ci sie palic zółta kontroka od wspomagania....- ale sama zniknie po przejechaniu kawałka...
                        A jezeli wszystko sprawdzisz wtyczki itd i dalej nie bedzie palil to odłacz ten kabelek który dokladałes od tych halogenów - moze nie wpiałes sie gdzie trzeba
                        A jakby i to nie pomogło?? Co mogło być inną przyczyną??

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A jakby i to nie pomogło?? Co mogło być inną przyczyną??
                          to ciezko wrózyc na odleglosc....

Komentarz

• piootr
                            Classic
                            • 2010
                            • 13

Nie wiem jak się to stało ale dzisiaj z samego rana do garażu i do roboty. Nie odpinałem akumulatora za to jeszcze raz rozkręciłem całą tablicę poodpinałem wszystkie wtyczki (strasznie krótkie są te przewody) i sprawdziłem czy czasami piny ie są pozaginane. Wyglądało że wszystko jest ok więc pooglądałem jeszcze wtyczki i zacząłem składać jeszcze raz wszystko do kupy. Nie było łatwe zapięcie tej głównej wtyczki od tablicy ale się udało. I teraz najciekawsze. Wkładam kluczyk przekręcam i co?? Silnik odpalił ale z błędem poduszki. Teraz po odpaleniu świeci mi się kontrolka poduszki. Pytanie czy to jest tylko błąd w sterwniku i jak to można usunąć

Komentarz

• maxpaynemm
                              RS
                              • 2008
                              • 1764
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piootr, wszystko jest ok. Kontrolka poduch czesto sie pojawia po odłączaniu licznika. Można ją skasować podpinająć sie VCDS-em albo odłączająć na dłużej aku (o ile się nie mylę )
                              Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8162
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wiem jak się to stało ale dzisiaj z samego rana do garażu i do roboty. Nie odpinałem akumulatora za to jeszcze raz rozkręciłem całą tablicę poodpinałem wszystkie wtyczki (strasznie krótkie są te przewody) i sprawdziłem czy czasami piny ie są pozaginane. Wyglądało że wszystko jest ok więc pooglądałem jeszcze wtyczki i zacząłem składać jeszcze raz wszystko do kupy. Nie było łatwe zapięcie tej głównej wtyczki od tablicy ale się udało. I teraz najciekawsze. Wkładam kluczyk przekręcam i co?? Silnik odpalił ale z błędem poduszki. Teraz po odpaleniu świeci mi się kontrolka poduszki. Pytanie czy to jest tylko błąd w sterwniku i jak to można usunąć
                                to juz mozesz dawać "piątaka" na tace w niedziele....(choc teraz wypadaja świeta...to trza wiecej :diabelski_usmiech), a wracajac to kontrolki to trzeba ja wykasowac Vagiem....tak jak kolega powyzej napisał - jednak gdzies cos musiało nie stykac przy wtyczce i dlatego miałes problem z odpaleniem autka

Komentarz

• piootr
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 13

to juz mozesz dawać "piątaka" na tace w niedziele....(choc teraz wypadaja świeta...to trza wiecej :diabelski_usmiech), a wracajac to kontrolki to trzeba ja wykasowac Vagiem....tak jak kolega powyzej napisał - jednak gdzies cos musiało nie stykac przy wtyczce i dlatego miałes problem z odpaleniem autka
                                  Dam nawet dychę bo już się bałem że będę musiał auto ciągnąć 30km do ASO. Pech chciał że teraz jestem na peryferiach gdzie ledwo co jest prąd i to nawet z przerwami i nowoczesna technika tu nie dochodzi. Dziwne bo tak samo składałem za pierwszym razem i wydaje mi się że to przez tą zieloną wtyczkę bo ma taką długość że naprawdę trzeba mieć palce z plasteliny żeby ją podłączyć. Że to pepiki nie mogli jej zrobić parę cm dłuższej.

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc i dobrą radę

Komentarz

• Łukasz23
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 44

witam mam taki problem z imo od czasu do czsu zdarzy się mu że się włączy i ma problem zczytać chyba kod kluczyka czasem to trwa 1-2 minuty a czasem nawet 15 minut doradzćie co to może być chciałem dorobić kluczyk ale gość go sprawdził na dwuch maszynach i twierdzi że kluczyk jest idealny więc w czym problem???
                                    skoda octavia 1.6

Komentarz

• kowal 2002
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 5161

Łukasz23, masz prawdopodobnie problem z cewką czytnika, która jest zamontowana dookoła stacyjki. Na początek możesz sprawdzić czy dobrze styka wtycza od tej cewki.

Komentarz

• Łukasz23
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 44

kowal 2002, ok dzięki jutro będe patrzył a powiedz mi czy spróbować ją przeczyścić czy coś takiego??
                                        skoda octavia 1.6

Komentarz

• kowal 2002
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 5161

Sama cewka jest "zamknięta" więc tu nic nie zrobisz. A wtyczkę wypnij i wepnij kilka razy to styki może się dotrą.

Komentarz

• Łukasz23
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 44

kowal 2002 zrobiłem tak jak powiedziałeś jeszcze styki na stacyjce przeczyściłem bo były zasniedziane i jak narazie cisza zobaczymy co będzie dalej ale oby jej to pomogło bo to było uciążliwe narazię dziękuje za pomoc
                                            skoda octavia 1.6

Komentarz

Pracuję...