Hej,
Czy to normalne ze termometr pokazuje temperature na zewnatrz auta z bledem rzedu 5 stopni ? dzisiaj klimatronik chcial mi wmowic ze temperatura na zewnatrz auta wynosci 28.5 stopnia :shock: :shock: :shock: temperatura 28 stopni byla tez na wskazniku cieklokrytalicznym na tablicy z zegarami (wskazania komputera) :shockauto wczesniej jechalo jakas godzinke po miescie) Natomiast normalny termometr domowy pokazywal 23 stopnie .... :? To jakis absurd ! tez tak macie ???
I czy to mozliwe zeby w nowym aucie o przebiegu 1200 km z klimy uzytej raptem 2-3 raz walilo skarpetami ???? :shock:
co do pierwszego to jest możliwe ze termometr w autku troche przekłamał albo ze ten co masz w domu przekłamał bo np ten w domu może być mniej wystawiony na słoneczko a auto bardziej!!!
co do klimy to teoretycznie nie powinno śmierdzieć ale wiele dziwnych żeczy widziałem i jest mozliwe ale na klimie sie do końca nie znam!!
ja co prawda nie mam klimy, ale u mnie wskazania "komputera" tez przekłamuja. tylko nie bardzo jak jest im coś zarzucic, bo jest to ponoc temp. tuż nad droga - także nigdy nie powietrza, bo "na dużym słońcu" będzie wyzsza niż powietrza, a np. w zimie niższa. poza tym ponoć ileśtam trzeba przejechac by wskazania były właściwe - i znowu: jechac, a nie stac. u mnie wachania siegają 3 stopni. jak suwam autostradą to zawsze jest między wskazaniami temp. drogi i powietrza. Twój termometr domowy też może kłamac, bo może grzeje się od szyby (no chyba, że jest bez przerwy w całkowitym cieniu). ja bym nie płakał. chyba... i nie liczył za bardzo na termometr.
Every man dies. Not every man really lives. 1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
markowski, prawdopodobnie termometr odlaczyl sie od masy.
Przykrecany on jest do karoserii na nakretke ktora potrafi sie odkrecic i spasc.
Moze tez nie kontaktowac cos we wtyczce.
Niestety trzeba zajrzec pod auto i zobaczyc co sie stalo z czujnikiem, bo przeklamania temp. nie sa normalne.
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
jak wlacze klime na auto i wlacze jakas niska temp capi skarpetami. jak jest tryb econo - smrodu nie ma.... - moze trzeba odgrzybic :?: ? ale kurde to nowe auto jest przeciez :shock:
[ Dodano: Sob 13 Maj, 06 17:54 ] Purchawa, - gdzie moge znalezc ten czujnik ? jest we wmiare dostepnym miejscu ?
markowski, Ja dzis bylem w Wawce to moj tez pokazywal miedzy 24-28'C wiec moze faktycznie tyle bylo :twisted: On jest chyba w za zderzakiem, wiec jak zderzak sie nagrzeje to jego temp tez skoczy do gory
Miałem ostatnio spawanie zderzaka. Więc goście go odkręcali i miałem okazje się przyglądnąć. Trzeba zdjąć lewą kratkę w zderzaku i pod spodem widać śrubkę która przytrzymuje czujnik. Goście coś marudzili, że jak zderzak jest założony to trzeba coś od spodu przytrzymywać żeby go przykręcić, ale chyba pieprzyli smuty. Z tego co widziałem to wydaje mi się, że bez problemu można go pod tą kratką przykręcać i odkręcać...
Hej,
Czy to normalne ze termometr pokazuje temperature na zewnatrz auta z bledem rzedu 5 stopni ? dzisiaj klimatronik chcial mi wmowic ze temperatura na zewnatrz auta wynosci 28.5 stopnia :shock: :shock: :shock: temperatura 28 stopni byla tez na wskazniku cieklokrytalicznym na tablicy z zegarami (wskazania komputera) :shockauto wczesniej jechalo jakas godzinke po miescie) Natomiast normalny termometr domowy pokazywal 23 stopnie .... :? To jakis absurd ! tez tak macie ???
I czy to mozliwe zeby w nowym aucie o przebiegu 1200 km z klimy uzytej raptem 2-3 raz walilo skarpetami ???? :shock:
jezeli uzyles klimy 2-3 razy i za kazdym razem wylaczyles od razu samochod nie wylaczajac klimy i poszedles to imo moze :roll: jezeli chodzi o wskazania temp to moj wskazuje zwykle +/- 0.5 stopnia w stosunku do tego co pokazuja termometry przy drogach :roll: wczoraj popoludniu pokazywal 26 stopni, wiec moze napraw termometr domowy a nie ten w aucie :lol: :wink:
nie chcę się upierać, pamiętajmy jednak o tym co pisałem - bez przesadyzmu. na drogach czy w stacjach meteo używa sie profesjonalnych termometrów po kilka tysięcy złotych za sztukę i nasze domowe "wskaźniki" po 5 , czy nawet 50 złotych nijak się do nich nie mają - po prostu u nas odchylenia, nawet 1,5-stopniowe są dopuszczalne (choć to oczywiście się rzadko zdarza). wbrew pozorom konstrukcja termometru nie jest tak prosta jak konstrukcja cepa.
co do termometru w aucie to ma on przybliżyc nam temperaturę drogi, która jest najważniejsza dla kierowcy. ponieważ nie może jej on zmierzyć więc wskazuje temp. tuż nad drogą, a ta nie może być temp. poweitrza - to się zdarza tylko w optymalnych warunkach, gdy droga nie jest nagrzana od słońca czy schłodzona przymrozkami przy powierzchni ziemi. czasem różnica rzeczywiście będzie 0,5 stopnia, czasem żadna, ale może ona sięgać 2-3 stopni i nie jest to żadna tragedia.
Every man dies. Not every man really lives. 1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz