wskazania temperatury

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cowboy
    Ambiente
    • 2007
    • 106

wskazania temperatury

ktos dzisiaj?
    QBA wyrazal chec, i chyba ja.
  • markowski
    Ambiente
    • 2006
    • 224

wskazania temperatury

Hej,
    Czy to normalne ze termometr pokazuje temperature na zewnatrz auta z bledem rzedu 5 stopni ? dzisiaj klimatronik chcial mi wmowic ze temperatura na zewnatrz auta wynosci 28.5 stopnia :shock: :shock: :shock: temperatura 28 stopni byla tez na wskazniku cieklokrytalicznym na tablicy z zegarami (wskazania komputera) :shockauto wczesniej jechalo jakas godzinke po miescie) Natomiast normalny termometr domowy pokazywal 23 stopnie .... :? To jakis absurd ! tez tak macie ???

I czy to mozliwe zeby w nowym aucie o przebiegu 1200 km z klimy uzytej raptem 2-3 raz walilo skarpetami ???? :shock:
    pozdrawiam
    Markowski
    OI AXR 06 185@377

Komentarz

• karmel
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1363

co do pierwszego to jest możliwe ze termometr w autku troche przekłamał albo ze ten co masz w domu przekłamał bo np ten w domu może być mniej wystawiony na słoneczko a auto bardziej!!!
      co do klimy to teoretycznie nie powinno śmierdzieć ale wiele dziwnych żeczy widziałem i jest mozliwe ale na klimie sie do końca nie znam!!
      TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Porter
        Ambiente
        • 2006
        • 144

ja co prawda nie mam klimy, ale u mnie wskazania "komputera" tez przekłamuja. tylko nie bardzo jak jest im coś zarzucic, bo jest to ponoc temp. tuż nad droga - także nigdy nie powietrza, bo "na dużym słońcu" będzie wyzsza niż powietrza, a np. w zimie niższa. poza tym ponoć ileśtam trzeba przejechac by wskazania były właściwe - i znowu: jechac, a nie stac. u mnie wachania siegają 3 stopni. jak suwam autostradą to zawsze jest między wskazaniami temp. drogi i powietrza. Twój termometr domowy też może kłamac, bo może grzeje się od szyby (no chyba, że jest bez przerwy w całkowitym cieniu). ja bym nie płakał. chyba... i nie liczył za bardzo na termometr.
        Every man dies. Not every man really lives.
        1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

markowski, prawdopodobnie termometr odlaczyl sie od masy.
          Przykrecany on jest do karoserii na nakretke ktora potrafi sie odkrecic i spasc.
          Moze tez nie kontaktowac cos we wtyczce.
          Niestety trzeba zajrzec pod auto i zobaczyc co sie stalo z czujnikiem, bo przeklamania temp. nie sa normalne.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• aciu
            Rider
            • 2005
            • 685

Zamieszczone przez markowski
            I czy to mozliwe zeby w nowym aucie o przebiegu 1200 km z klimy uzytej raptem 2-3 raz walilo skarpetami ????
            tylko jak używasz chłodzenia :?: czy przy samym nawiewie lub przy włączonym grzaniu też :?:

Komentarz

• markowski
              Ambiente
              • 2006
              • 224

jak wlacze klime na auto i wlacze jakas niska temp capi skarpetami. jak jest tryb econo - smrodu nie ma.... - moze trzeba odgrzybic :?: ? ale kurde to nowe auto jest przeciez :shock:

[ Dodano: Sob 13 Maj, 06 17:54 ]
              Purchawa, - gdzie moge znalezc ten czujnik ? jest we wmiare dostepnym miejscu ?
              pozdrawiam
              Markowski
              OI AXR 06 185@377

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

markowski, Ja dzis bylem w Wawce to moj tez pokazywal miedzy 24-28'C wiec moze faktycznie tyle bylo :twisted: On jest chyba w za zderzakiem, wiec jak zderzak sie nagrzeje to jego temp tez skoczy do gory
                Spritmonitor.de

Komentarz

• jjbinks
                  Classic
                  • 2006
                  • 17

Miałem ostatnio spawanie zderzaka. Więc goście go odkręcali i miałem okazje się przyglądnąć. Trzeba zdjąć lewą kratkę w zderzaku i pod spodem widać śrubkę która przytrzymuje czujnik. Goście coś marudzili, że jak zderzak jest założony to trzeba coś od spodu przytrzymywać żeby go przykręcić, ale chyba pieprzyli smuty. Z tego co widziałem to wydaje mi się, że bez problemu można go pod tą kratką przykręcać i odkręcać...
                  Octavia Combi 1.9 TDI 81kW

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

Re: wskazania temperatury

Zamieszczone przez markowski
                    Hej,
                    Czy to normalne ze termometr pokazuje temperature na zewnatrz auta z bledem rzedu 5 stopni ? dzisiaj klimatronik chcial mi wmowic ze temperatura na zewnatrz auta wynosci 28.5 stopnia :shock: :shock: :shock: temperatura 28 stopni byla tez na wskazniku cieklokrytalicznym na tablicy z zegarami (wskazania komputera) :shockauto wczesniej jechalo jakas godzinke po miescie) Natomiast normalny termometr domowy pokazywal 23 stopnie .... :? To jakis absurd ! tez tak macie ???

I czy to mozliwe zeby w nowym aucie o przebiegu 1200 km z klimy uzytej raptem 2-3 raz walilo skarpetami ???? :shock:
                    jezeli uzyles klimy 2-3 razy i za kazdym razem wylaczyles od razu samochod nie wylaczajac klimy i poszedles to imo moze :roll: jezeli chodzi o wskazania temp to moj wskazuje zwykle +/- 0.5 stopnia w stosunku do tego co pokazuja termometry przy drogach :roll: wczoraj popoludniu pokazywal 26 stopni, wiec moze napraw termometr domowy a nie ten w aucie :lol: :wink:
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• Porter
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 144

nie chcę się upierać, pamiętajmy jednak o tym co pisałem - bez przesadyzmu. na drogach czy w stacjach meteo używa sie profesjonalnych termometrów po kilka tysięcy złotych za sztukę i nasze domowe "wskaźniki" po 5 , czy nawet 50 złotych nijak się do nich nie mają - po prostu u nas odchylenia, nawet 1,5-stopniowe są dopuszczalne (choć to oczywiście się rzadko zdarza). wbrew pozorom konstrukcja termometru nie jest tak prosta jak konstrukcja cepa.
                      co do termometru w aucie to ma on przybliżyc nam temperaturę drogi, która jest najważniejsza dla kierowcy. ponieważ nie może jej on zmierzyć więc wskazuje temp. tuż nad drogą, a ta nie może być temp. poweitrza - to się zdarza tylko w optymalnych warunkach, gdy droga nie jest nagrzana od słońca czy schłodzona przymrozkami przy powierzchni ziemi. czasem różnica rzeczywiście będzie 0,5 stopnia, czasem żadna, ale może ona sięgać 2-3 stopni i nie jest to żadna tragedia.
                      Every man dies. Not every man really lives.
                      1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

Pracuję...