Ciekawy pomysł z tą modyfikacją ręcznej klimy tylko czy w tym przypadku realizacji gwarancja na auto nie byłaby zagrożona ? Znając życie to lepiej się za to zabierać po 2 latach bo wcześniej w przypadku awarii np. silnika ASO będzie w stanie udowodnić negatywny wpływ takiej klimy na silnik..:-)
Climatic (raczej jego brak!) w nowej Octavii
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez alukowzamiast cyferek z temp na pokrętle, jest tylko piktogram termometru
Bo być może MASZ, a to, że nie działa, to po prostu jakaś usterka.
Wierzyć mi się nie chce, że jest inaczej...
Komentarz
-
-
Jutro jadę na montaż głośników i zestawu więc dowiem się ile kosztuje przerobienie na lepszą klimę i taka opcja mnie interesuje. Od pięciu lat jeżdżę samochodami z klimatyzacjami automatycznymi i nie zamierzam cofać się do średniowiecza, bo jakiś baran dopuścił się zaniedbania. Najciekawsze jest to, że Ci z Leszna mówią, że jak założę lepsza klimatyzację to stracę gwarancję i taką modyfikację może zrobić tylko fabryka :roll: Na montaż głośników też pewnie do Mlada Boleslav powinienem pojechać? A sądził się będę o zwrot kosztów modyfikacji, co z tego wyjdzie to będę informował.
Komentarz
-
-
Hi...
Jestem właśnie w "normalnym" kraju i nóż się w kieszeni otwiera jak czytam ten wątek. Przede wszystkim zebrałbym komplet dokumentacji dotyczącej zamówienia i zakupu. Oczywiście - druk zamówienia nie jest ofertą w rozumieniu KC - ale przecież kolega nie przyszedł do saloonu (bo salonem to trudno nazwać) i nie odebrał to co stało na placu nie patrząc tylko w trakcie "zamawiania" podał czego oczekuje od auta, lub też w sposób dorozumiany co powinno być w aucie. Przez dorozumienie należy rozumieć że w momencie zamawiania taka była konfiguracja auta i o takie rozmawiał w saloonie.
Oczywiście - pozostaje kwestia odpowiedzialności dealera i SAP - od tego jest oczywiście sąd.
Z drugiej strony - niepoważnym argumentem jest że Climatic jest to samo co klima ręczna. Sąd myślę że w tej kwestii nawet nie powoła biegłego. Tutaj wystarczy tutaj doświadczenie życiowe sądu.
Jak zwykle w takiej sprawie - zebrałbym CAŁOŚĆ dokumentacji otrzymanej od saloonu i usiadł nad nią, przemyślał, a na koniec poradziłbym się radcy prawnego.
Spójrzcie też na to inaczej - czy to znaczy że klient który kupił auto z nieuusuwalną wadą a ma Climatica teraz dostanie ręczną ? NIE - bo przepisy regulują to jednoznacznie - towar wydany musi być identyczny a w przypadku niemożliwości co najmniej NIE GORSZY.
Swoją drogą - znana jest mi historia gdzie przy odbiorze zamieniono auta (było dwóch klientów - identyczny kolor, ale inne silniki). Po miesiącu przy przeglądzie wyszła pomyłka - auto zamieniono z przeprosinami... tyle że marka była japońska i na M.
Walcz kolego bo inaczej nigdy dealerzy nie nabiorą czysto ludzkiego szacunku do klientów - jako ludzi...
Pozdrawiam...Kwiatek...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciciJa mam auto z końca listopada 2010 i na 100% mam Climatica
Pytanie co jest w srodku. :diabelski_usmiechTato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz
-
-
shok, 100% racji !!!
Nienormalnym jest aby to klient miał sie torszyczyć o informacje na temat produktu i zmian w nim zachodzacych. To sprzedawca MA OBOWIAZEK poinformowac klienta o zaistniałych zmianach. Co wiecej obowiązek ten wynika z przepisów powszechnie obowiązujacego prawa !!
Klient absolutnie nie ma obowiązku sledzenia dokonywanych zmian w produkcie, lub usłudze którą zamówił !!! Co wiecej klient ma prawo TOTALNIE NIE ZNAĆ się na zamówionym produkcie, lub usłudze !!! Kupując u dealera samochód kupujemy go u osoby prowadzacej działalnośc gospodarczą i zgodnie z polskim prawem taka osoba traktowana jest jako fachowiec w danej dziedzinie i to na niej spoczywa ciężar wyjasnienia cech produktu i ewentulanych zmian do niego wprowadzonych !!
Tak wiec mówienie, że to wina klienta, bo on powinien wiedziec co zamówieł i jakie w miedzyczasie zaszły w danym produkcie zmiany jest totalnym nieporozumieniem i obnoszeniem sie nie tylko z nieznajomościa prawa ale także KULTURY !!!Czarny Elegance
Komentarz
-
-
alukow, oczywiście ja na Twoim miejscu nękałbym dilera, bo nie da się ukryć, że otrzymałeś samochód w gorszej specyfikacji, niż zamawiałeś. Ale na pocieszenie powiem, że chyba aż tak wiele nie straciłeś nie mając tego klimatica. Miałem taką klimę w Fabii, utrzymywanie stałej temperatury nie działało dobrze i i tak trzeba było ręcznie regulować. Być może w Octaviach jest lepiej, ale cudów bym się jednak po tym układzie nie spodziewał, bo nawet w pełnym Climatronicu utrzymywanie zadanej na panelu temperatury nie działa poprawnie. Dyskutowaliśmy o tym na forum, polecam ten wątek:
Nie sądzę, żeby Climatic działał precyzyjniej, więc różnica między nim, a klimą manualną jest raczej niewielka. A klimatyzowany schowek to zwykły gadżet, mam takowy, więc mogę to ocenić - nawiew do tego schowka jest tak mizerny, że trudno mówić o skutecznym schładzaniu, być może temperatura w jego wnętrzu jest nieco niższa niż w kabinie, ale nawet do namiastki lodówki duuużo brakuje. Jedyne zastosowanie to takie, że jak mam puszkę dobrze wcześniej schłodzonego napoju (np. w domowej lodówce), to w tym schowku nieco dłużej pozostanie zimny, niż jakby leżał w zwykłym schowku czy w uchwycie na napoje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigvoytek, tu nie chodzi o climatic-klimatronic- klime manualną i różnice między nimiTu chodzi o sama zasadę!! Jęsli zapłaciłem za coś co miało mieć jakąś tam funkcjonalność, a dostałem produkt tej fukcjonalności pozbawiony to nie jest to normalne !!
[ Dodano: Nie 02 Sty, 11 19:16 ]
Chciałem tylko kolegę pocieszyć, że tak naprawdę dużo nie stracił i że ten zgrzyt nie powinien psuć radości z posiadania nowego autka
Komentarz
-
-
Jedyne zastosowanie to takie, że jak mam puszkę dobrze wcześniej schłodzonego napoju (np. w domowej lodówce), to w tym schowku nieco dłużej pozostanie zimny, niż jakby leżał w zwykłym schowku czy w uchwycie na napoje.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4kwiatekZ drugiej strony - niepoważnym argumentem jest że Climatic jest to samo co klima ręczna.
Teraz, jak już zauważono, w sposób bezczelny pozostawiono nazwę "Climatic", ale drobnym drukiem dopisano, że to "klimatyzacja ręczna". Mogę podejrzewać, że jest to celowy zabieg, aby wprowadzić potencjalnego klienta w błąd - do tej pory bowiem przekonany był, ze Climatic to coś innego niż klimatyzacja manualna, coś pośredniego między nią a automatyczną. Korzystając więc z marki dali inny produkt o niższej funkcjonalności - to jest skandal. Nawet jeśli rzeczywiście półautomat nie działał idealnie, to nie można z ludzi robić idiotów, a tak właśnie wygląda działanie Skody.
Radziłbym również najpierw zwrócić się do sądu polubownego w tej sprawie (dealer musi wyrazić zgodę na to) - jeśli taka prośba (przed normalnym postępowaniem sądowym) nie pomoże (dealer odmówi uznania wyroku sądu polubownego), to na pewno ta sprawa przyczyni się do korzystniejszej dla Ciebie oceny sądu powszechnego.
O całym zajściu można również poinformować UOKiK - ponieważ na pewno nie jesteś jedynym podobnie oszukanym.
A jak dealer będzie udawał greka i pokrętnie się tłumaczył, to są zawsze media (Turbo Kamera itp.).
Komentarz
-
-
Dzięki koledzy za wsparcie. Myślę, że nie ma co takiemu dealerowi popuszczać. Zdradzając więcej szczegółów jest to już 6 samochód kupiony przez moją firmę w tym roku, teraz braliśmy 2 i jeden był z 42 tyg czyli w starej specyfikacji, a drugi z 47 w nowej - oba za ta samą cenę! Ale chyba jak się kupuje 6 samochodów w roku ro jest się jeszcze podrzędnym klientem.
Musze znaleźć dowody na to, że dealer był wcześniej poinformowany o zmianach i doszło do zaniedbań, ale myślę, że w tym pomoże kolega z Auto Świata.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez alukowMusze znaleźć dowody na to, że dealer był wcześniej poinformowany o zmianach i doszło do zaniedbań
Powodzenia!Perfee
149 KM / 313 Nm by Masters Tuning
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaroslav92525A ja jestem ciekaw dlaczego Skoda zdecydowała się na taki krok ? Oczywiście pojawia się podejrzenie o chęć zmniejszenia kosztów produkcji ale z drugiej strony być może takie ręczne regulowanie temperatury nie jest aż tak bardzo uciążliwe jak się wydaje ? Przecież to człowiek jest najlepszym komputerem :-) a kierowca wie najlepiej kiedy uruchomić klimę...
W VAGu stosuje się kilka układów (3 albo 4) klimatyzacji na całą grupę, podobnie jest zresztą z innymi podzespołami (radia, wyświetlacze komputerów pokładowych typu maxi-dot, etc.). Np. climatronik z O2FL to dokładnie to samo urządzenie co m.in. w superbie, nowym passacie/passacie CC i Golfie VI - nawet panele sterujące różnią się symbolicznie:
Superb:
Nowy passat i Passat CC:
Golf VI:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekZamieszczone przez ciciJa mam auto z końca listopada 2010 i na 100% mam Climatica
Pytanie co jest w srodku. :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Ja zamówiłem moją O2 31 sierpnia 2010 r. I climatic oznaczał klimę półautomatyczną. Otrzymam jednak tylko klimę manualną (również o nazwie climatic). Napisałem maila do dealera (do Pana Jakuba Jaczaka z Carsedu) i obiecano mi, że w zamian za gorszą klimę i obsuwę co do terminu dostanę opony zimowe i coś jeszcze (na razie nie wiem co).
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Witam.
Zamówiłem u dilera samochód Skoda OktawiaII sedan classik 1,9tdi 77kw manual z doposażeniem fabrycznym:
radiootwarzacz Swing,listwy w kolorze nadwozia, alarm z funkcją monitorowania wnętrza,zdalnie sterowany centralny zamek,pakiet na bezdroża ,lakier metalizowany koło zapasowe, brak oznaczenia silnika i PAKIET MINT.
Decyzję o takim zamówieniu podiołem po przestudiowaniu wiadomości zawartych na oficjalnej stronie WWW.skoda-auto.pl. Wiadomości te sa dostępne do dziś.
Kopiuje informacje ze strony.
©koda Octavia MINT ©koda Octavia MINT to najświeższa, limitowana oferta marki ©koda, gwarancja wysokiego standardu wyposażenia i atrakcyjnej formy finansowania zakupu auta, dzięki promocyjnej ofercie kredytowej 50/50 bez odsetek Volkswagen Bank Polska oraz atrakcyjnej ofercie leasingowej Volkswagen Leasing Polska. Wyposażenie standardowe modelu MINT obejmuje m.in.: klimatyzację półautomatyczną Climatic, cztery poduszki powietrzne, ABS+ASR+MSR+MBA+EBV, elektrycznie sterowane szyby przednie, elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne, centralny zamek, instalację 4 głośników, przyciemniane szyby oraz czujnik parkowania. ©koda Octavia MINT posiada rekordowy bagażnik 560/580 l (Limuzyna/Combi), dużą przestrzeń dla kierowcy i pasażerów oraz znakomity wybór nowoczesnych jednostek napędowych. Nowością w ©kodzie Octavia jest silnik 1.4/59 kW, który zastąpił oferowaną dotychczas jednostką benzynową 1.4/55kW. Zmiana ta nie wpłynęła na cenę samochodu. Wybierając ©kodę Octavia MINT Klienci mogą również liczyć na pakiet ubezpieczeń OC, AC, NW w promocyjnej cenie – szczegóły u dealerów ©koda Auto.
Druga informacja to:
Octavia - Wersje wyposażenia
Mint
Wyposażenie Mint dla Nowej ©kody Octavia to mnóstwo przydatnych i funkcjonalnych pomysłów, dzięki którym nie tylko prezentuje się bardzo dobrze, ale też idealnie sprawdza się w wykonywaniu codziennych obowiązków.
Nowa ©koda Octavia w wersji Mint, oprócz wszystkich elementów wyposażenia, jakie dostępne są w wersji podstawowej, oferuje dodatkowo klimatyzację półautomatyczną ze schowkiem posiadającym funkcję chłodzenia. Klimatyzacja uprzyjemni każdą podróż i zapewni idealną atmosferę wewnątrz auta. Wskaźniki z białym podświetleniem na desce rozdzielczej i nowa stylistyka koła kierownicy podkreślają wspaniały design Nowej Octavii
Fakturke opłaciłem. Skoda ma klimkę reczną. Brak klimatyzowanego schowka.Skody nie odebrałem. Nie winię za to dilera.
Czekam na odpowiedż SAP,jak proponują rozwiązać problem.120kg197cm
Komentarz
-
-
kross12
Panowie moim zdaniem przesadzacie, mam Climatic'a i jakoś od odczuwam że to półautomatyczna klima, jeżdżę autem z manualną klimą nie widzę żadnej różnicy...
Co do schowka klimatyzowanego to umówmy się że lodówka to to nie jest, napoju nie schłodzi...co najwyżej batonik latem nam się nie roztopi
Nie zmienia to faktu że można wysępić coś od ASO i to jest jedyny powód dla którego warto walczyć
Komentarz
-
kross12, tu nie chodzi o to, by coś "wysępić". tylko o to, by SAP zachowała się fair.
Zmieniła się specyfikacja samochodu po złożeniu zamówienia, więc klient musi zostać o tym poinformowany i wyrazić na to zgodę.
A generalnie temat Climatica w nowym cenniku poruszaliśmy we wrześniu:
Komentarz
-
-
Cytuje odpowiedź jaką dostałem od ©koda INFO w sprawie braku klimatyzacji półautomatycznej ze schowkiem posiadającym funkcję chłodzenia
Szanowny Panie!
pełna konfiguracja samochodu znajduje się w zamówieniu jakie Klient podpisuje u Dealera, jeśli istnieje niezgodność pomiędzy złożonym zamówieniem, a otrzymanym produktem należy złożyć reklamację u Dealera.
Z wyrazami szacunku,
Zespół ©koda INFO
A ja zadaję pytanie czy dealer ma wpływ na informacje zawarte na oficjalnej stronie skody o pakiecie mint
"klimatyzacja półautomatyczna ze schowkiem posiadającym funkcję chłodzenia"120kg197cm
Komentarz
-
Komentarz