serwis dał ciała

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KAMILPOLSKA
    Classic
    • 2012
    • 39
    • Octavia II (1Z3)
    • CHGA 1.6 MPI 102 KM

serwis dał ciała

Zamieszczone przez Skfarek
    nie chciałoby mi się zastanawiać cały czas czy mnie policaje shaltują
    ja się nie zastanawiam ani jakoś nie przejmuje, śmigam tak samo jak wcześniej jak zatrzymają będę się martwił...

dziś przyszły lusterka od octavii O2 wkrótce montaż... :diabelski_usmiech

PS.Jakby ktoś miał rozpiskę pinów do tych lusterek to byłbym wdzięczny, ułatwiłoby mi to montaż mają kierunkowskaz,lampkę podświetlenie, grzane wkłady i elektryczne sterowanie.
  • mahe
    Drive
    • 2010
    • 42

serwis dał ciała

Jadę sobie dziś na zakupy, wyjeżdzam z parkingu a tu nagle patrze prawie zero hamulców :shock: . Myślę sobie co jest... testuje dalej, przyhamowuje... słyszę tarcie z tyłu. Zajechałem na parking, sprawdzam tarcze- porysowane czyli skończyły się klocki.

Niebyłoby w tym nic specjalnego gdybym nie wyjechał autem tydzień temu z serwisu. Na liście czynności przeglądowych jak wół pisze: "klocki przednie i tylne: sprawdzić grubość". Wygląda na to że mechanik to olał. Ciekawe co jeszcze olał...

Jak sądzicie wymienią mi tarcze i klocki na ich koszt? Miał ktoś podobne przejścia? Dodam że auto mam na gwarancji a serwis jest w Szczecinie przy ul. Struga.

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Zamieszczone przez mahe
      Jak sądzicie wymienią mi tarcze i klocki na ich koszt?
      obstawiam że nie wymienią

Komentarz

• eMeM
        Drive
        • 2010
        • 73

Powinni. Nam szarpała skrzynia DSG w passacie i było po gwarancji i zrobili. Myśle ze moża by się kłócić .

Komentarz

• beaviso
          Elegance
          • 2010
          • 767
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z tego co mówili mi w ASO Groblewski w Sopocie postępują w ten sposób, że po oględzinach stanu tarcz i okładzin decydują się je pozostawić jeśli ocenią, że auto w normalnej eksploatacji dojeździ na nich do kolejnego przeglądu (np. za ok. 25 tys. km przy QG1), lub wymieniają przy ewidentnie złym stanie. Jeśli decyzja jest trudna - tzn. da się przejechać na oko np. 10 tys. km - dzwonią do klienta i proszą o decyzję. Jeśli klient powie, że nie wymieniać, to auto zalicza przegląd, ale z adnotacją, że na serwis hamulcowy musi zgłosić się szybciej niż wezwanie komputera do serwisu "olejowego".

W Twoim przypadku zaniedbanie jest ewidentne. Mogło ono prowadzić do utraty życia lub zdrowia. Sprawę postawiłbym jasno.

M.
          666 4U

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez mahe
            Na liście czynności przeglądowych jak wół pisze: "klocki przednie i tylne: sprawdzić grubość".
            Ja bym na towim miejscu poszedł do szefa serwisu i postawial sprawę jasno. albo wymianiją ci klocki na free albo zgłaszasz spawę na policję. Wypuszczenie auta w takim stanie, poczas gdy serwisówka dokładnie mówi, że należy sprawdzić stan kolców, jest narazeniem kogoś na utratę zycia lub zdrowia i spowodowaniem zagrozenia w ruchu lądowym.
            Nlezy z całą surowością zacząc tępić olewacto i nieudolośc w ASO !!
            Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

z hamulcami nie jest tak prosto, zawsze na przeglądzie mogli ocenić, że przejeździ spokojnie, on przez ten tydzień pojeździł jak nienormalny i SIĘ ZUŻYŁO, wszystko zależy tylko od dobrej woli serwisu IMO, ja bym tam wstępnie wcale z mordą i policją nie leciał bo wtedy każdy się w#$wia niepotrzebnie, a tymczasem może da się sprawę załatwić jak na ludzi przystało.

(a, że w tym przypadku jest to ewidentne zaniedbanie to jest sprawa jasna)

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 16:32 ]
              jeszcze co do tego:
              Zamieszczone przez mahe
              Jak sądzicie wymienią mi tarcze i klocki na ich koszt?
              to ja bym widział ewentualną wymianę tarcz, bo klocki i tak by trzeba było wymienić, no ale może będą sympatyczni i w ramach zadośćuczynienia...
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                RS
                • 2008
                • 7723
                • Volkswagen
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez beaviso
                Z tego co mówili mi w ASO Groblewski w Sopocie
                beaviso, od jakiegos czasu już nie ma Groblewskiego
                teraz jest Lellek
                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No ja bym proponozał spokojnie lecz stanowczo.Napewno bym tego nie zostawił.Moim zdaniem jak sprawe dobrze rozegrasz to powinni wymienic tarcze i klocki na ich koszt.Jak się nie zgodzą pisz do gazet motoryzacyjnych-oni lubią takie ciekawostki.Zaniedbanie płynu,cisnienia w kołach można przemilczeć ale hamulców?
                  Ile przejechałeś km +/- od przeglądu bo w książce przebieg pewnie wpisali.

Komentarz

• beaviso
                    Elegance
                    • 2010
                    • 767
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                    Zamieszczone przez beaviso
                    Z tego co mówili mi w ASO Groblewski w Sopocie
                    beaviso, od jakiegos czasu już nie ma Groblewskiego
                    teraz jest Lellek
                    OK, ale wizytowałem ich w sierpniu 2009 i sierpniu 2010 jeszcze pod starym szyldem. A ludzie pewnie nadal ci sami.

M.
                    666 4U

Komentarz

• tom2212
                      RS
                      • 2008
                      • 3892

Zamieszczone przez mahe
                      Na liście czynności przeglądowych jak wół pisze: "klocki przednie i tylne: sprawdzić grubość". Wygląda na to że mechanik to olał. Ciekawe co jeszcze olał...
                      Nie koniecznie olał miał sprawdzić to sprawdził a że była jeszcze jakaś okładzina to zostawił. Zapomniało mu się pewnie tylko powiedzieć lub wpisać gdzie trzeba że już się klocki kończą Okładzina skończyła się tak nagle przy obu kołach ? nie słyszałeś pisków bo jak klocki padają a tym bardziej jak nie mają okładziny to trochę piszczą. Jeśli możesz to zapodaj fotki tych klocków jak już będzie po wszystkim.

Komentarz

• mahe
                        Drive
                        • 2010
                        • 42

Zamieszczone przez shok
                        Ile przejechałeś km +/- od przeglądu bo w książce przebieg pewnie wpisali.
                        Zrobiłem ok. 300km z czego 200km trasa- spokojna jazda.

Zamierzam spokojnie podejść do tematu, zobaczymy. A z tymi gazetami motoryzacyjnymi to dobry pomysł

Był jeszcze jeden motyw podczas mojego pobytu w serwisie. Przywiozłem swój olej- 5L.

Do auta wg książki serw. wchodzi 4,6L. Po przeglądzie pytam gdzie moje 0,4 litra, które powinno zostać na dolewkę. Gostek mówi że weszło całe 5. Ja na to- :shock: Poszli coś rzeźbić na halę, po chwili wrócili z kanistrem 4L i pokazują że pusty. Mówie, że to nie mój i że miałem 5tkę. Zaczęli sprawdzać w papierach czy faktycznie był wpisany kanister 5L przy przyjęciu samochodu. Poszli znowu rzeźbić a że zrobiło się już późno i zaczeli zamykać przybytek w międzyczasie zgasło światło na hali. Zakładam, że mają jakieś specjalne lampy, których po zgaszeniu nie można od razu odpalić, bo gostek stwierdził że na hali jest ciemno a po ciemku nic tam nie znajdzie. W końcu wynegocjowałem 400ml na dolewkę w jakiejś zapyziałej litrowej butelczynie...

Nie wymądrzam się ani nie twierdze że się znam ale dodawać i odejmować umiem.

Moim zdaniem trochę skandal...

Komentarz

• tom2212
                          RS
                          • 2008
                          • 3892

Co wy na to?
                          Pełen profesjonalizm w podejściu do klienta :evil:

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez mahe
                            Do auta wg książki serw. wchodzi 4,6L. Po przeglądzie pytam gdzie moje 0,4 litra, które powinno zostać na dolewkę. Gostek mówi że weszło całe 5. Ja na to- :shock: Poszli coś rzeźbić na halę, po chwili wrócili z kanistrem 4L i pokazują że pusty. Mówie, że to nie mój i że miałem 5tkę. Zaczęli sprawdzać w papierach czy faktycznie był wpisany kanister 5L przy przyjęciu samochodu. Poszli znowu rzeźbić a że zrobiło się już późno i zaczeli zamykać przybytek w międzyczasie zgasło światło na hali. Zakładam, że mają jakieś specjalne lampy, których po zgaszeniu nie można od razu odpalić, bo gostek stwierdził że na hali jest ciemno a po ciemku nic tam nie znajdzie. W końcu wynegocjowałem 400ml na dolewkę w jakiejś zapyziałej litrowej butelczynie...
                            kolego, MÓJ MECHANIK do tego silnika wlał prawie 6L więc ja bym się cieszył, że profi podeszli do tego tematu
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

heh. A co powiecie jak ja miałem swoj olej Castrol Magnatec (była to nowość strzelam 8 lat temu nie pamietam dokładnie) Odbieram auto ale pytam sie szefa czy moge iśc do WC.I nie ma problemu.Wchodze a za kibelkiem leży 5 l mojego oleju.Nówka sztuka nie o twierana a od spodu moje imie! Kolega przywiózł mi ten olej z Niemiec.I napisał imie bo przywiózł kilka marek dla kilku kolegów.I żeby jego mama wiedziała komu jaki dać,napisał od spodu imiona.Biore olej i ide do szefa a szef 8) to ich olej :? obracam i pokazuje imię i rachunek z niemiec gość :shock: Pracownik za jakiś czas został zwolniony.Było to dawno temu ale takie jaja :x

Komentarz

• zielony49
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 180

Czy ten "warstat" w Szczecinie nosi miano autoryzowanego serwisu ?
                                Dipol

Komentarz

• prejbisz
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 19

Re: serwis dał ciała

Zamieszczone przez mahe
                                  Jadę sobie dziś na zakupy, wyjeżdzam z parkingu a tu nagle patrze prawie zero hamulców :shock: . Myślę sobie co jest... testuje dalej, przyhamowuje... słyszę tarcie z tyłu. Zajechałem na parking, sprawdzam tarcze- porysowane czyli skończyły się klocki.

Niebyłoby w tym nic specjalnego gdybym nie wyjechał autem tydzień temu z serwisu. Na liście czynności przeglądowych jak wół pisze: "klocki przednie i tylne: sprawdzić grubość". Wygląda na to że mechanik to olał. Ciekawe co jeszcze olał...

Jak sądzicie wymienią mi tarcze i klocki na ich koszt? Miał ktoś podobne przejścia? Dodam że auto mam na gwarancji a serwis jest w Szczecinie przy ul. Struga.
                                  taaa. sprawdzenie to jest. ale bez zdejmowania kółek. Czyli wszystko w porządku. Tzn. zgodnie z procedurą.... Jak masz jakieś wątpliwości to polecam telefon do pseudofachoFców od Danelczyka w Świdniku. Oni Ci wytłumaczą co i jak. Ja usłyszałem, że grubość klocków sprawdza się bez odkręcania kół...

Komentarz

• mahe
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 42

Zamieszczone przez zielony49
                                    Czy ten "warstat" w Szczecinie nosi miano autoryzowanego serwisu ?
                                    Of course! Inaczej bym w ogóle posta nie pisał.

Komentarz

• andrzej1962
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1306
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                      kolego, MÓJ MECHANIK do tego silnika wlał prawie 6L więc ja bym się cieszył, że profi podeszli do tego tematu
                                      kolego niestety nie zgodzę się z Toba ale nie pod tym katem, że weszło tyle a nie tyle ale w podejściu do klienta. oddając mu jakąś butelczynę z olejem "przyznali" się do tego, że chyba coś zostało. Poza tym wjeżdżając na przegląd spisuje się stan licznika. Jak kolega do nich przyjechał po ok. 300 km bez klocków to pytanie brzmi w jaki sposób można przez 300 km zetrzeć klocki. Chyba tylko w jeden sposób. Jeżdżąc przez cały czas na przyciśniętym hamulcu.

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez andrzej1962
                                        kolego niestety nie zgodzę się z Toba ale nie pod tym katem, że weszło tyle a nie tyle ale w podejściu do klienta. oddając mu jakąś butelczynę z olejem "przyznali" się do tego, że chyba coś zostało
                                        kolego, ja się znowu nie zgodzę , bo nie jestem w stanie powiedzieć, że ci goście to oszuści i złodzieje, ponieważ za rękę ich nie złapałem a zazwyczaj zakładam dobrą wolę, czyli weszła im cała bańka, a oddali cokolwiek, żeby się człowiek właśnie nie awanturował
                                        przecież oni nie wiedzą ile wchodzi a takie silniki oglądają najczęściej na obrazkach

[ Dodano: Nie 09 Sty, 11 00:34 ]
                                        co do tych klocków to trochę nie rozumiem dlaczego się tak nagle skończyły, ja jak się skumałem, że trzeba się za to zabrać to jeździłem jeszcze z 1000km...
                                        trochę to dziwne.
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• JOY
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 641

No ręce i nogi odpadają przy historii z tym olejem.
                                          Dlatego też należałoby nawet przy głupiej wymianie oleju siedzieć nad mechanikiem i patrzeć co robi, bo kto zagwarantuje że to nasz wspaniały olej został wlany, a z tym patrzeniem w ASO Skody bywa niezaciekawie...

Komentarz

• kecaj
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1511
                                            • Superb II (3T4)

Pytanie czy klocki starły się, czy być może odkleiły lub zerwały się okładziny.

Jeżeli tarłeś już metalem o tarczę to znaczy, że na klockach nie było już okładzin. Pytanie czy Twoja kontrolka od hamulca ręcznego nie zapaliła się?
                                            Przecież przy braku okładzin spadłby poziom płynu w zbiorniczku i powinna zapalić się kontrolka hamulca.
                                            Coś tu nie gra.
                                            Sprawdź czy klocki między klocki nie dostał się jakiś kawałek asfalu, z dziur w jezdni i to on nie blokuje okładzin.
                                            Zdjąłeś koło aby sprawdzić stan okładzin?
                                            Łatwo można zrzuciś winę na ASO (nie bronię ich tylko staram się być bezstronny) ale przyczyn takiego stany moze być wiele.
                                            Jako mechanik spotykałem sie wiele razy z podobnymi sytuacjami.
                                            Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• mahe
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 42

Zamieszczone przez kecaj
                                              Łatwo można zrzuciś winę na ASO (nie bronię ich tylko staram się być bezstronny) ale przyczyn takiego stany moze być wiele.
                                              Jako mechanik spotykałem sie wiele razy z podobnymi sytuacjami.
                                              Kolego zgadza się. Okazało się że dostał się tam brud z jezdni i to hałasowało, poza tym auto stało dwa dni na mrozie stąd byc może dziwne odczucia przy hamowaniu. Klocki były cienkie ale były więc zatem ja trochę przesadziłem. Okazuje się że ASO wywiązało się z czynności przeglądowych. Byłem na hali i wszystko sobie ładnie obejrzałem.

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

no i widzicie
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ASO ja tym "panom" też podziękowałem już.
                                                  Nie serwisowałem moją byłą O1 od nowości to i O2 da radę.
                                                  Pewność , że nikt mi w niej nic nie spier...niczy...bezcenna :lol:

Zamieszczone przez shok
                                                  pokazuje imię i rachunek z niemiec
                                                  kuzwa..chyba bym nie wytrzymał ... zresztą jak ja kiedyś byłem w ASO to się wpierdzieliłem na halę i nie było że nie...albo widzę albo nie ma wymiany. Sam sobie nie dowierzam i sprawdzam śrubki po 5 razy...a mam ASO uwierzyć ...no bez jaj... :nono
                                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

Pracuję...