Ile czasu na zgłoszenie szkody z AC?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Max
    Classic
    • 2006
    • 16

Zamieszczone przez MiKruS
    thx - moglem w sumie sam to zrobic, ale nie wiedzialem co aktualnie knujesz i nie chcialem wchodzic w parade, zeby jakies krzaki nie powstaly.
    no ja tak samo
    mi sie tam mala praktyka przyda
  • q1
    Drive
    • 2005
    • 88

pewnej pieknej nocy zarysowalem sobie tylne drzwi o stojaca przed jednym z warszawskich klubow taksowke ops:

odkladalem telefon na infolinie PZU z braku czasu i alergii na te firme :|

teraz postanowilem sie wziac w garsc i zglosic i zlikwidowac szkode :!:

ale jestem gleboko przekonany ze w PZU beda probowali robic problemy ze wzgledu
    na czas dzielacy zgloszenie od momentu powstania szkody (3 miesiace) :evil:

pytanie czy beda mieli do tego prawo? :?:

moze ktos mial juz podobne przejscia i bedzie potrafil doradzic sposob postepowania :idea:

Komentarz

• mirus
      Ambiente
      • 2005
      • 213

W PZU jest chyba 14 dni - możesz to sprawdzić w OWU.

Jeżeli poszkodowany nie zgłaszał szkody do PZU, to możesz zgłosić, że zarysowałeś auto wczoraj o słupek przy drodze
      Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
      Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Porter
        Ambiente
        • 2006
        • 144

nie chcę wypaść głupio, ale zwróć uwage na coś innego: mianowicie, czy w umowie AC masz udział własny i w jakiej wysokości. nie wiem jak bardzo zrysowałeś te drzwi, ale może Ci wypaść, że koszt naprawy mieści się w Twoim udziale i zapomnij o pieniądzach. natomiast - ktos na pewno sobie odnotuje w komputerku, że uszkodziłeś auto.
        jak chcesz spojrzeć to dołączyłem fotki rys zrobionych przez moją małżonkę:

i tu o kasie nie mam co marzyć więc lepiej żeby ubezpieczyciel nawet o tym nie wiedział...
        Every man dies. Not every man really lives.
        1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• q1
          Drive
          • 2005
          • 88

nie mam udzialu wlasnego ani zwyzek/znizek zwiazanych z iloscia zglaszanych szkod.
          jedyne co obowiazuje to minimalny prog w wysokosci 1/2 placy minimalnej, ale mysle ze ten prog koszt naprawy przekroczy z pewnoscia.

niestety taksowkarz zglosil to ze swojego oc. wiec bajka o slupku moze nie przejsc. w OWU jest 7 dni na zgloszenie szkody pytanie czy zgloszenie w pozniejszym terminie oznacza brak wyplaty odszkodowania..

Komentarz

• Porter
            Ambiente
            • 2006
            • 144

nie wiem jaka jest teraz płaca minimalna w Polsce, ale chyba musiałeś gruchnąć...
            teraz krótko i do rzeczy: pisz lub zadzwon do PZU jak najszybciej. z tego co wyczytałem w OWU (sam mam w innej firmie więc poszperałem na sieci) wynika, że 7 dni to jest Twój dead-line. jako prawnik amator mogę Ci powiedzieć, iż wydaje mi się, że nie przeskoczysz tego przepisu. musiałbyś coś zachamęcić z datami. skoro taksówkarz zgłosił sprawę ze swojego OC to chyba leżysz o ile nie udowodnisz, iż nie byłeś w stanie zgłosić szkody w terminie (od uderzenia zapadłeś w śpiączkę etc). przepis mówi wyraźnie: "należy zgłosić niezwłocznie, jednak nie później niż w ciągu 7 dni od daty jej powstania". z prawnego punktu widzenia mogą uznać, iż Twoje prawo dochodzenia wyrównania szkody wygasło poprzez Twoje zaniedbanie. jeżeli wchodzi w grę 1 dzień to możesz się kłócić, że 7 dni od daty - czyli data plus 7 - po naszemu 8. ale jak to było miesiąc temu to lepiej szukaj znajomości.
            powodzenia!

p.s. informuj jak poszło.

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

IMO z AC mozesz robic kiedy chcesz, ale niech ktos to potwierdzi.

Ja niedlugo, mam zamiar zrobic zbiorcze zgloszenie i odswiezyc autko. Zobaczymy jak to przejdzie.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• mirus
                Ambiente
                • 2005
                • 213

Kiedyś przetrzymałem szkodę około 2 miesięcy - zgłosiłem i musiałem tylko napisać oświadczenie tłumaczące dlaczego nie zgłosiłem szkody - musiałem wyjechać na dwa miesiące Kasę otrzymałem.
                Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• q1
                  Drive
                  • 2005
                  • 88

mirus: po Twojej wypowiedzi przypomnialem sobie ze rzeczywiscie kiedys juz mialem podobna sprawe! tez pisalem oswiadczenie ze bylem za granica i nie moglem ogarnac sprawy. wtedy jednak wygladalo to troche inaczej - szkoda zostala zgloszona a wydluzal sie okres miedzy zgloszeniem a likwidacja.

swoja droga nie wiem czy PZU specjalnie nie uprzykrza procedury zgloszenia/ogledzin/likwidacji aby jak najwiecej osob rezygnowalo z dochodzenia odszkodowania..

Komentarz

• grzegorz
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 128
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

W PZU jest 7 dni na zgłoszenie szkody z AC w przypadku uszkodzenia w Polsce i 7 dni po powrocie z zagranicy.
                    życie zmienia marzenia ...
                    1.9TDI ALH powered by MT: 120KM/260Nm

Komentarz

• Porter
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 144

ok, ale szkoda była wyrządzona w Polsce, czego potwierdzeniem będzie zgłoszenie taksówkarza. ciężko wytłumaczyć, że się było zagranicą. nawet jeśli się powie, że szkoda powstała w drodze za granicę to i tak przecież można było zadzwonic na całodobową linię. prawdę powiedziawszy to wszystko w rękach tego kto będzie rozpatrywał sprawę. wydaje mi się, że wszystkie opcje są możliwe.

Komentarz

• q1
                        Drive
                        • 2005
                        • 88

roboczy plan jest taki ze zglosze te szkode podajac jakas nowa date mowiac ze przytarlem o jakas przeszkode kilka dni temu majac nadzieje ze nie skojrza tego z epizodem z taksowkarzem.

Komentarz

Pracuję...