3 foteliki z tyłu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alfee
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 2583

winni77, tu mówimy, czy można czy nie można.
    A kodeks mówi:
    "Kierującemu pojazdem zabrania się:
    (...) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera"

Natomiast to o czym piszesz wyżej jak najbardziej ma sens, ale przepisy o tym nic nie mówią.
    Alfee
    Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
    Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Zamieszczone przez alfee
      "Kierującemu pojazdem zabrania się:
      (...) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera"
      a od 2006 roku jest dyrektyw UE mówiąca że można przewozić tyłem, gdy jest wyłączona poduszka, ale nasi ustawodawcy jeszcze jej nie zaimplementowali.

Komentarz

• fan
        Elegance
        • 2009
        • 760

Widzialem kiedys BMW 3 e46 KOMBI z 3 fotelikami z tylu.
        Respect All,Fear No One!

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

fan, Ja na codzień widuję swoją octvię kombi z trzema fotelikami z tyłu :diabelski_usmiech
          Alfee

Komentarz

• Hypnotoad_pl
            Classic
            • 2009
            • 13

Zamieszczone przez alfee
            fan, Ja na codzień widuję swoją octvię kombi z trzema fotelikami z tyłu :diabelski_usmiech
            alfee, czy możesz napisać więcej co to za foteliki (model, czy z bazą, itd.)? Czy montujesz niektóre z nich na ISOFIX?

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

Hypnotoad_pl, Wszystkie moje foteliki są mocowane z pomocą pasów.
              Jeden (pośrodku) to Ramatti Venus http://www.maredo.com.pl/ramattifote...nus-p-232.html, a po obu jego stronach są Coneco astronaut http://www.edziecko.pl/zakupy/5,79383,4405721.html?i=2
              Alfee

Komentarz

• Viniu
                Rider
                • 2008
                • 517

A ja - jeśli można - mam pytanie: testował już ktoś rozwiązanie podróżowania z tyłu z fotelikiem dla dziecka 4-letniego plus nosidelko dla niemowlaczka plus szanowna koleżanka małżonka :?

W Lipcu przyjdzie na świat moje drugie dzieciątko i nie bardzo chcę wozić starsza pociechę na przednim fotelu... a obawiam się, że we trójkę się nie pomieszczą z tyłu
                Pozdrawiam

Komentarz

• markowski
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 224

autorowi watku proponuje obejrzec nowego kangoo - kolega ma taki i z tylu jezdza bez najmniejszego problemu dwa dzieciaki w fotelikach oraz mama. Auto bardzo obszerne i naprawde wygodne - nieporownanie wieksze od OI. Az glupio mi bylo z niego szydzic ze kupil francuzkie auto...
                  pozdrawiam
                  Markowski
                  OI AXR 06 185@377

Komentarz

• alfee
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2583

Viniu, U mnie czasami małżonka jeździ z dwójką z tyłu. Siada wtedy między fotelikami na miejscu pośrodku, ale takiej konfiguracji nie polecam. Bardzo utrudnione wsiadanie do auta i mało miejsca podczas podróży. Długo tak nie pojedzie.
                    Alfee

Komentarz

• romman
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 201

alfee,

Mam O1 i też trójkę dzieciaków. Nie jest łatwo, ale właśnie dzisiaj z ojcem na ten temat rozmawiałem - zależy jak często jeździ się w komplecie. Jeżeli faktycznie codziennie jeździłbym 50 km w takim składzie, to katastrofa, ale ja jeżdżę w komplecie max 3 może 4 razy w miesiącu. No i wakacje. Dwójka starszaków ma tylko 'poddupniki', które nie są aż tak szerokie i ogólnie wszyscy trzej siedzą z tyłu.

Nie zmienia to faktu, że za kilka lat będę celował w Doblo. Ten nowy bardzo przyjemnie wygląda. Szkoda tylko, że one nie mają silników (benzyna - 1,4 90KM a diesli nie lubię)

Za kilka lat wszystko się jeszcze pewnie pozmienia. Pożyjemy, zobaczymy...

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

Dzięki za odpowiedź. Zobaczymy jak to wyjdzie... mamy jeszcze pół roku czasu, ale biorąc pod uwagę, że wspólne wyjazdy będą się zdarzały względnie rzadko, to jest nadzieja, że Szkodnik się uchowa... szkoda by było oddac go w obce ręce...
                        Pozdrawiam

Komentarz

• pawelbig
                          Classic
                          • 2007
                          • 4

Dzięki za wszystkie opinie.
                          Moje wnioski są takie. Dużo zależy od profilu kanapy. Limuzyny typu Octa i Pasek mają wyprofilowaną kanapę pod 2 foteliki z tyłu. Zostaje sporo miejsca przy drzwiach. Jednak dopiero 3 oddzielne fotele to jest to czego szukam.
                          Szkoda że nie ma takiego szkodnika. W Romsterze środkowy fotelik jest naprawdę za wąski na co dzień Ogranicza mnie cena. Za moją OI 2006 r. TDI pewnie więcej niż 24 nie dostanę, więc 40 tys. to górna granica. Nowy odpada. Doblo, kangoo, Touran, Zafira. itp. - foteliki wchodzą ale szału nie ma. Łokcie muszą się pogodzić. Dopiero Alhambra czy Sharan dają komfort. Jednak dla mnie za duże na co dzień. Pewnie poszukam wśród zafir lub touranów 7 osobowych.
                          pozdrawiam
                          pawelbig

---------------------------------
                          OI Tour 1,9 AXR

Komentarz

• czto
                            Rider
                            • 2010
                            • 546
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Trzy foteliki powinny spokojnie wejsc na tyl do Fiata Multipla i Hondy FR-V.
                            2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                            2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                            2009 Renault Clio MTV 1.4
                            2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                            2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• mkz
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 138

Zamieszczone przez Viniu
                              A ja - jeśli można - mam pytanie: testował już ktoś rozwiązanie podróżowania z tyłu z fotelikiem dla dziecka 4-letniego plus nosidelko dla niemowlaczka plus szanowna koleżanka małżonka :?
                              Jak najbardziej - przetestowane. Jeździliśmy tak przez 2 lata - dwa foteliki po bokach i koleżanka małżonka po środku. Zaliczyliśmy w ten sposób nawet dwa i pól wyjazdu do Cro (bo ostatni raz wracaliśmy z Cro już w konfiguracji dzieci z tylu a my z przodu). Fotel przedni pasażera jeździł wysunięty na maksa do przodu, tak, żeby dało się w miarę łatwo wsiadać i wysiadać, żona mogla nogi wyprostować i zaznać choć minimum komfortu.

Komentarz

• cool_torun
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 162

Zamieszczone przez pawelbig
                                Dzięki za wszystkie opinie.
                                Moje wnioski są takie. Dużo zależy od profilu kanapy. Limuzyny typu Octa i Pasek mają wyprofilowaną kanapę pod 2 foteliki z tyłu. Zostaje sporo miejsca przy drzwiach. Jednak dopiero 3 oddzielne fotele to jest to czego szukam.
                                Szkoda że nie ma takiego szkodnika. W Romsterze środkowy fotelik jest naprawdę za wąski na co dzień Ogranicza mnie cena. Za moją OI 2006 r. TDI pewnie więcej niż 24 nie dostanę, więc 40 tys. to górna granica. Nowy odpada. Doblo, kangoo, Touran, Zafira. itp. - foteliki wchodzą ale szału nie ma. Łokcie muszą się pogodzić. Dopiero Alhambra czy Sharan dają komfort. Jednak dla mnie za duże na co dzień. Pewnie poszukam wśród zafir lub touranów 7 osobowych.
                                pozdrawiam
                                Trochę poczekać i będzie van od skody 8)

Komentarz

• alfee
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 2583

cool_torun, ale paskuda. Wygląda jak zmutowana (w złym kierunku) Corolla Verso :P
                                  Alfee

Komentarz

• cool_torun
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 162

Poczekamy jak się pojawi na rynku. Wtedy będziemy wiedzieli jak będzie wyglądać, A poza tym o gustach się nie dyskutuje :P

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

Viniu, kilka razy zdarzyło mi się w Toyocie (czyli aucie jednak szerszym niż O1) wieźć starszą córę w foteliku 15-36 a młodszą w noisidełku i upchnąłem osobę nie-grubą po środku, ale dla niej jazda była wybitnie niekomfortowa. Wiozłem też tak kiedyś osobę w O1, ale po 20km wyszła ze środka obolała...
                                      ALE: polecam wożenie najmłoszej latorośli (o ile nie masz poduchy lub możesz ją wyłączyć) na przednim fotelu - testowałem to w Matizie i zielonej O1 i taki system był zdecydowanie dobry!

[ Dodano: Pon 24 Sty, 11 21:38 ]
                                      Zamieszczone przez alfee
                                      Wygląda jak zmutowana (w złym kierunku) Corolla Verso :P
                                      Nonono, ja właśnie takiej Karoliny szukam (tej po 2004 roku) i uważam ją za wybitnie atrakcyjny autobus... :szeroki_usmiech
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

Tak jak koledzy pisali wcześniej montujesz 3 a nawet 5 fotelików do Sharana i wszystkie jak chcesz mogą być na isofixie bo we wszystkich tylnych siedzeniach jest.
                                        tym bardziej jak by było za ciasno z trzema fotelami na środku możesz sobie zrobić po dwa w każdym rzędzie i wtedy masz luxus.
                                        Co do touran czy sharan wybrał bym Sharam spalanie praktycznie te same a pakowność i komfort lepszy no fakt do pracy jak jade sam to jak autobus.
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Viniu
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 517

Agamek12, Twój pomysł chyba będzie najrozsądniejszy, jeśli chciałoby się zostać przy Occie. Nosidełko z przodu a małżonka ze starsza córą z tyłu... i chyba tak to będzie przez pierwsze półtpra roku wyglądało Tym sposobem Octavka się uchowa, bo już zaczynałem szukać jakiegoś minivana...
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• mkz
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 138

Zamieszczone przez Viniu
                                            Nosidełko z przodu a małżonka ze starsza córą z tyłu...
                                            U nas w kraju nie ma problemu - można tak jeździć i niewątpliwie jest to najwygodniejsze. Niestety w wielu krajach europejskich jest ogólny zakaz przewożenia dzieci z przodu do jakiegoś tam wieku (zależy od danego kraju). Wiec jadąc za granice niestety często takie ustawienie nie wchodzi w grę

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9943
                                              • Ford

Zamieszczone przez mkz
                                              Zamieszczone przez Viniu
                                              Nosidełko z przodu a małżonka ze starsza córą z tyłu...
                                              U nas w kraju nie ma problemu - można tak jeździć i niewątpliwie jest to najwygodniejsze. Niestety w wielu krajach europejskich jest ogólny zakaz przewożenia dzieci z przodu do jakiegoś tam wieku (zależy od danego kraju). Wiec jadąc za granice niestety często takie ustawienie nie wchodzi w grę
                                              Można o ile z przodu wyłączy się poduszkę lub tej poduszki nie ma. O generalnym zakazie ja jeszcze nie słyszałem...
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• Adam204
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 454

Zamieszczone przez Agamek12
                                                Można o ile z przodu wyłączy się poduszkę lub tej poduszki nie ma. O generalnym zakazie ja jeszcze nie słyszałem...
                                                to w tym temacie powinno się wytłuścić i dać na dużą czcionkę bo jest to ważna informacja a większość o niej nie wie

Komentarz

• alfee
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 2583

to w tym temacie powinno się wytłuścić i dać na dużą czcionkę bo jest to ważna informacja a większość o niej nie wie
                                                  Coś ty? W każdym aucie przed siedzeniem pasażera jest nalepka, że nie wolno przewozić dzieci tyłem z włączoną poduszką.
                                                  Alfee

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

Zamieszczone przez alfee
                                                    Coś ty? W każdym aucie przed siedzeniem pasażera jest nalepka, że nie wolno przewozić dzieci tyłem z włączoną poduszką.
                                                    Przed siedzeniem, na siedzeniu, na słupku, na progu - różni producenci umieszczają taką informację w różnych miejscach. Jest też o tym wspominane w instrukcji obsługi.
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...