Tour II i gaz czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Northeusz
    RS
    • 2010
    • 1677
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez zwolin
    Zamieszczone przez Northeusz
    Tym bardziej, że przy nowych instalacjach sekwencyjnych można bardzo dokładnie wysterować mapy i samochód rzeczywiście może być mocniejszy na LPG niż na PB, z tym, że nie będą to przyrosty po kilkadziesiąt procent. Takie ustawienia oferują m.in. nowe Stagi, Agis, więc pewnie i BRC oraz inni. Nie wiem dokładnie jak to się nazywa po "gazowniczemu", ale chodzi o 3-wymiarowe mapy pracy wtrysków, ich czasy itd. Nie każdy gazownik jednak potrafi to ogarnąć, a autoadaptacja instalacji LPG sama nie wprowadzi aż takich korekt.
    Masz rację. Tylko, że tego fabrycznego gazu nikt nie stroi na rolkach, tylko wgrywają gotowca i następny proszę. Szanse, że samochód będzie jeździł tak jak na benzynie są niewielkie, a że lepiej to żadne.
    Z precyzyjnym zestrojeniem gazu jest jeden podstawowy problem - rozrzut jego parametrów w zależności od stacji.
    True. I to jest właśnie bolączka instalacji gazowych. Nawet najlepszą i najnowszą instalację niekumaty i niedoświadczony gazownik potrafi "położyć". Ale mam jednocześnie nadzieję, że instalatorzy robiący instalacje dla Skody do nowych samochodów robią to na tyle dobrze, że różnice w jeździe na każdym z paliw są naprawdę minimalne. Wszak nadzieja umiera ostatnia .
    Pozdrawiam
    Northeusz

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jak jest z instalacją LPG. Po założeniu przez ASO, jest zatankowany gaz w ilości zapewniającej sprawdzenie szczelności instalacji oraz sprawdzenie poprawności pracy instalacji/silnika???
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• pandzik
        RS
        • 2011
        • 2254
        • Seat

mkania777, Zapytaj sprzedawcę.

Komentarz

• obrus
          Elegance
          • 2011
          • 783
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mkania777
          Jak jest z instalacją LPG. Po założeniu przez ASO, jest zatankowany gaz w ilości zapewniającej sprawdzenie szczelności instalacji oraz sprawdzenie poprawności pracy instalacji/silnika???
          Niezwłocznie po zakupie auta zatankowałem ponad 30l lpg, zatem albo nie sprawdzają szczelności dokładnie, albo upuszczają gaz.

Komentarz

• pandzik
            RS
            • 2011
            • 2254
            • Seat

Ktoś kiedys przecież pisał, że go poprosili o przyjazd przed odbiorem i napełnienie butli do pełna.... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Rosomak
              L&K
              • 2011
              • 1365
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez obrus
              Niezwłocznie po zakupie auta zatankowałem ponad 30l lpg,
              Jak zatankowałeś, to instalacja i praca silnika na LPG od razu zachowywała się bardzo dobrze, czy musieli coś jeszcze regulować?
              Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• obrus
                Elegance
                • 2011
                • 783
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez obrus
                Niezwłocznie po zakupie auta zatankowałem ponad 30l lpg,
                Jak zatankowałeś, to instalacja i praca silnika na LPG od razu zachowywała się bardzo dobrze, czy musieli coś jeszcze regulować?
                Niestety musiałem w poniedziałek jechać do ASO (odebrałem w piątek), gdyż pomiędzy 2000 a 3000 obrotów auto szarpało na gazie podczas przyspieszania. Musiałem zostawić im auto (nie umawiałem się) ale na następny dzień zrobili, i od tego czasu jest super. Wymienili oprogramowanie. Ostatnio przejechałem 110 km na benzynie i jestem pewien, że nie ma żadnej różnicy w osiągach.

Komentarz

• Rosomak
                  L&K
                  • 2011
                  • 1365
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez obrus
                  musiałem w poniedziałek jechać do ASO (odebrałem w piątek), gdyż pomiędzy 2000 a 3000 obrotów auto szarpało na gazie podczas przyspieszania.
                  Czytając to i inne posty użytkowników O2 TOUR + LPG dochodzę do wniosku, że prawie wszystkie instalacje nie nadawały się od razu do eksploatacji, gdyż wymagały tych, czy innych regulacji...? Czemu? Gdzie oni montują ten gaz? W każdym ASO przy salonie, czy wysyłają te samochody gdzieś do jakiś "popaprańców"?!

Komentarz

• gambit
                    Drive
                    • 2011
                    • 54
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez obrus
                    musiałem w poniedziałek jechać do ASO (odebrałem w piątek), gdyż pomiędzy 2000 a 3000 obrotów auto szarpało na gazie podczas przyspieszania.
                    Czytając to i inne posty użytkowników O2 TOUR + LPG dochodzę do wniosku, że prawie wszystkie instalacje nie nadawały się od razu do eksploatacji, gdyż wymagały tych, czy innych regulacji...? Czemu? Gdzie oni montują ten gaz? W każdym ASO przy salonie, czy wysyłają te samochody gdzieś do jakiś "popaprańców"?!
                    Nie wszystkie. Mój jeździ bez problemu. na razie zrobiłem ok. 3000 km. Nie ma żadnej wyczuwalnej różnicy w jeździe na gazie i na benzynie. Z tym tankowaniem w ASO, o czym koledzy wcześniej pisali, czegoś nie rozumiem. Czy w jakimś ASO mają gaz? Jak przyjechałem po odbiór, to dopiero wtedy jechaliśmy na stację po LPG i auto wróciło, w celu właśnie sprawdzenia i regulacji wszystkiego. Wcześniej mnie uprzedzali, że odbiór z tego względu potrwa dłużej, bo nie jeżdżą po gaz, nie mając OC, chociaż na stację jest ok. 250 metrów, z czego połowa po drodze, którą jeździ się tylko do ASO. Widać nie wszędzie się przejmują przepisami, i jeżdżą bez dokumentów. Nie świadczy to dobrze, bo pewno innymi procedurami też się nie dokońca przejmują.

Komentarz

• dziadekk
                      Rider
                      • 2011
                      • 355
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na liczniku 9000km bezproblemowej i przyjemnej jazdy na LPG, zakup Tura był moim dobrym przemyślanym zakupem

Komentarz

• mirus1967
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 143
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam zrobione 10.000km,zero problemow,jak odbieralem auto zatankowane do pelna oczywiscie mam na mysli LPG.
                        mirus67

Komentarz

• r2_r
                          Drive
                          • 2011
                          • 44

2500km bez problemów (odpukać), gazu z odbioru wystarczyło na prawie 100km czyli było jakieś 10 litrów.

Komentarz

• Octavianos
                            L&K
                            • 2010
                            • 1130

I oby tak dalej, a spalanie malało
                            SIMPLY CLEVER
                            Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Rosomak
                              L&K
                              • 2011
                              • 1365
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy, mam prośbę.
                              Wpisalibyście ile już przejechaliście kilometrów na LPG z instalacją fabryczną w swoich O2, O2TOUR i czy mieliście jakieś problemy z funkcjonowaniem pojazdu na LPG?

Komentarz

• r2_r
                                Drive
                                • 2011
                                • 44

Ja tak jak napisałem, na razie "no problem", może trochę dużo pali, w miarę spokojna jazda "małomiejska" i dojazd do pracy 20km po trasie wychodzi 10/100. Ale żeby nie było, jak na razie zmiana Pb/LPG i "na abarot" niezauważalna. Tyle, że ostatnio jak temperatura w nocy spadła do 12st. a samochód postał pod chmurką, pierwsze przełączenie było wyraźne szarpnięcie. W poprzednim aucie miałem "omegas" czyli praktycznie taka sama instalka i też zanim "gaziarza" zmieniłem, to miewałem w zimie adrenaline wysoko, bo przy pierwszym takim przełączeniu "po wymrożeniu" potrafiło mi auto zgasnąć. Ale po zmianie mapy i podstrojeniu parametrów przełączania, mogłem zapomnieć, że mam gaz w samochodzie. Tak więc, żeby w pełni ocenić, poczekam do pierwszych konkretnych mrozów.

Komentarz

• renegat83
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 82
                                  • Octavia IV (NX3)

Witam,
                                  odebrałem swojego Toura 2,5 tygodnia temu. Zdążyłem już zrobić ok. 2000km. Zero jakichkolwiek problemów, moment przełączenia z Pb na LPG prawie niezauważalny i wystarczy przejechać kilkaset metrów z rana i już jedziemy na LPG (przy temp zew. ok. 10st). Spalanie na LPG jest mocno uzależnione od tłoku na drodze i prędkości. Z ciekawości tankowałem już klika razy, tak aby mieć porównanie dla konkretnych warunków. Najmniej na trasie udało mi się zejść do 7,2l/100km - jazda w okolicach 90-100km/h Wa-wa - Zamość - Wa-wa. Średnio na takiej trasie nie przekraczam 8l/100km. Jazda bez ociągania się, prędkość ok. 100-110km/h, jak ktoś jedzie wolniej to wyprzedzanie, ale też bez wyprzedania "na siłę" jak nie ma miejsca. Drugi skrajny wynik to 11,1l/100km - jazda w ekstremalnych korkach w Wawie, w zasadzie to ciężko to uznać jazdą. Ostatni raz jak tankowałem to również non stop korek w Wawie z jednym epizodem na wyskok na przegląd gazowy do Carsedu do Mińska i wyszło mi 10,5. Mój Passat 1.8 90KM palił odpowiednio 9 na trasie i do 15 w Wawie, przy czym Octavia jedzie nieporównywalnie lepiej.

Komentarz

• r2_r
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 44

"renegat83" pozdrawiam, ja też w Mińsku stałem się szczęśliwym posiadaczem "turka".

Komentarz

• wojtekk
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 109

Podobnie jak poprzednicy, zero problemów z podtlenkiem. W sumie na razie nie wiele zrobione bo zaledwie 5000 km jednak dalej polecam

Komentarz

• rafall79
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 89

przejechane 13000 tys km, zero problemow, spalanie LPG na poziomie 8-10 litrow
                                        Rafał

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

Jaka jest realna cena takiego auta z salonu? Wyposażenie bez fajerwerków.

Komentarz

• Rosomak
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1365
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez natash
                                            Jaka jest realna cena takiego auta z salonu?
                                            Z LPG 1,6, to ok. 48kzł + 2kzł pakiet OPTIMUM (bo warto!) i może dadzą ze 2-3kzł rabatu!
                                            Więc ok. 47-48kzł.
                                            Ale w/g mnie jednak warto domówić parę innych wartościowych detali...

Komentarz

• dziadekk
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 355
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

10000km, 400-460km na zbiorniku LPG, żadnego, nawet maleńkiego problemu z LPG (tankowanie - tylko sprawdzone stacje LPG)

Komentarz

• Rosomak
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1365
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja też się namyśliłem i domówiłem to LPG.

Komentarz

• tomekjmopl
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1187
                                                  • Opel
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja mam już 59000 km na gazie - jak na razie, odpukać :wink: , zero problemów - tylko tankowanie na "markowych" stacjach i przeglądy karnie co rok

Komentarz

• kokospeed
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 89

A widzieliście jak gaz do góry szybuje? Kurcze to już są kpiny w czerwcu tankowałem za 2.20 zł a teraz jest już 2,83 zł paranoja totalna... Nic tylko brać przykład z chińczyków i na rower się przerzucić.
                                                    Nasze rządy dążą do naśladowania krajów z dobrą koniunktura ale biorą tyko rzeczy którymi ludzi można przykręcić i więcej z nich wycisnąć.
                                                    I co tu zrobić?
                                                    "...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."
                                                    A.M. Neville "Właściwości betonu"

Komentarz

Pracuję...