Tour II i gaz czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtekk
    Ambiente
    • 2011
    • 109

Ostatnia mocna podwyżka ceny LPG związana jest z koniecznością zastosowania innych proporcji w mieszance propan-butan na okres zimowy przynajmniej tak przekonują specjaliści, jednak jakoś nie zauważyłem zmiany ceny z przejściem na mieszankę letnią.

W sumie jesienna zmiana ceny jest niczym w porównaniu w unijnym projektem. Minimalna stawka akcyzy na paliwa kopalne miałaby zostać podniesiona z 200, do około 600 euro za tonę gazu LPG co podniesie cenę o ok 1- 1.5 zł

No to miłego dnia :twisted:

Komentarz

• Northeusz
      RS
      • 2010
      • 1677
      • Octavia I (1U2)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez wojtekk
      Ostatnia mocna podwyżka ceny LPG związana jest z koniecznością zastosowania innych proporcji w mieszance propan-butan na okres zimowy przynajmniej tak przekonują specjaliści, jednak jakoś nie zauważyłem zmiany ceny z przejściem na mieszankę letnią.

W sumie jesienna zmiana ceny jest niczym w porównaniu w unijnym projektem. Minimalna stawka akcyzy na paliwa kopalne miałaby zostać podniesiona z 200, do około 600 euro za tonę gazu LPG co podniesie cenę o ok 1- 1.5 zł

No to miłego dnia :twisted:
      Tylko, że co do nowej akcyzy na LPG jest jedno ale: wszystkie państwa UE muszą to parafować, a już kilka odmówiło takiego gestu . W tym Niemcy, którzy mają zapis, że do 2018 roku nie podniosą ceny LPG na swoim rynku. Rostowski u nas chyba by się pociął, jakby takie coś musiał chociażby przemysleć. Za podwyższoną akcyzą idą również wyższe akcyzy pozostałyc paliw, ale po co o tym wspominać, skoro ludzie i tak będą jeździć. Rzucili więc temat wyższej akcyzy na LPG i resztę między wierszami, bo LPG wystarczająco wzbudzi emocje . A najlepsze na koniec - wszystko to w ramach ochrony środowiska . Nie tweirdzę, że nie podniosą akcyz, ale jakiego okresu czasu jest to kwestia, nikt tego nie wie. Na pewno raczje nie najbliższego.
      Pozdrawiam
      Northeusz

Komentarz

• natash
        RS
        • 2011
        • 2599

Mam znajomego w DE, który sprowadza auta z USA do Europy, auta z wyższej półki, pomógł mi znaleźć moją O2, wtedy jak z nim rozmawiałem to powiedział, że w DE wszyscy odchodzą od LPG, bo za 2-3 lata ma wejść ustawa, która mocno zrówna ceny LPG z PB.

Komentarz

• wojtekk
          Ambiente
          • 2011
          • 109

Dokładnie najlepsze jest to, że chodzi o ochronę środowiska. Nam nie pozostaje nic innego jak - "Płać i płacz" ale to mam nadzieje w dalekiej przyszłości.

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

maja juz duzo klientow to ceny moga lpg windowac.
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Northeusz
              RS
              • 2010
              • 1677
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
              maja juz duzo klientow to ceny moga lpg windowac.
              Ale przy zmianie samochodu będzie za to prostszy wybór: albo TDI, albo TSI, bez dylematów czy da się na LPG czy nie
              Pozdrawiam
              Northeusz

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

Mała prowokacja...
                Swoją drogą dlaczego stawka akcyzy benzyny różni się od stawki akcyzy na LPG?
                Skoro celem akcyzy jest pokrycie "kosztów funkcjonowania transportu samochodowego" zupełnie nie rozumiem, dlaczego stawka akcyzy na LPG jest tak niska?
                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Rosomak
                  L&K
                  • 2011
                  • 1365
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wojtekk
                  unijnym projektem. Minimalna stawka akcyzy na paliwa kopalne miałaby zostać podniesiona z 200, do około 600 euro
                  Chciałbym aby ten twór jakim jest UE się w piz%$#$du rozpadła!!!
                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• r2_r
                    Drive
                    • 2011
                    • 44

Zamieszczone przez Zorr
                    Mała prowokacja...
                    Swoją drogą dlaczego stawka akcyzy benzyny różni się od stawki akcyzy na LPG?
                    Skoro celem akcyzy jest pokrycie "kosztów funkcjonowania transportu samochodowego" zupełnie nie rozumiem, dlaczego stawka akcyzy na LPG jest tak niska?
                    Dlatego, że stawka akcyzy benzyny różni się od stawki akcyzy oleju napędowego.

Komentarz

• dziadekk
                      Rider
                      • 2011
                      • 355
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Analitycy starają się trzymac rękę na pulsie ws. cen LPG, jest ona uzależniona od cen ON i PB. Przy cenie PB 5, gdyby LPG przekroczyła 3,8, to tysiące stacji LPG upada z dnia na dzien i kto wie, może nawet zamieszki, trochę tych aut z LPG jest i kierowcy są wrażliwi na ceny.

Komentarz

• kokospeed
                        Drive
                        • 2010
                        • 89

Kierowcy czyli większość społeczeństwa sa wrażliwi na ceny ale co zrobią ? Pomruczą i będą jeździć dalej do momentu kiedy niektórych nie będzie stać i wtedy to wejdziemy na wspólną drogę z tygrysami azjatyckimi i na ulicach pojawią się tysiące rowerów a co za tym idzie efekt ekologiczny
                        Tak na marginesie to się zastanawiam nad kupnem rowera bo mogą zdrożeć
                        "...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."
                        A.M. Neville "Właściwości betonu"

Komentarz

Pracuję...