Tour II i gaz czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • broker58
    Drive
    • 2011
    • 65

Tour II i gaz czy warto?

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    arturo_freestyl napisał/a:
    12,2 to chyba twój rekord ... chyba ze literowka i miałes napisac 13,2

qrde ale mam wyobraźnię oczywiście miało być 13.212
    To nie wyobraźnia tylko przepowiednia :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    McGan napisał/a:
    No i z pewnością, Grzesiu, nadejdą mody :diabelski_usmiech

zastanów się jeszcze dwa razy bo to choroba nie uleczalna i worek bez dna :wink: :szeroki_usmiech
    Oj tak :diabelski_usmiech

A jeśli chodzi o czasy to mój najlepszy był 14.7 czy jakoś tak, niestety nie wiem co ja źle robię że wybebeszonym autem są gorsze czasy niż nie wybebeszonym autem na bemowie. Pozostaje mieć nadzieje, że w Ełku będzie wszystko ok i uda się zejść poniżej 14.
    Podziękował za miłą zabawę i towarzystwo, gdyby nie gromada OCP ta impreza była by jedną z najgorszych. Szkoda też, że nikt się na badania mammograficzne nie zgłosił :diabelski_usmiech
  • paweł2
    L&K
    • 2010
    • 1405

Tour II i gaz czy warto?

Panowie sprawa wyglada tak pod koniec wakacji planuje miec juz nowego Toura 1.6.
    I teraz mam problem czy warto zamawiac do niego lpg?Rocznie robie 15kkm,niby nieduzo ale chcialo by sie placic jak najmniej .Wlasnie sie zastanawiam na jakie oszednosci jesli w ogole mozna liczyc?Z lpg nie mialem nigdy doczynienia bylem raczej przeciwnikiem ale slyszalem tez tu na forum sporo pochwal no i teraz nie wiem co robic.Tak samo co warto zamawiac z wyposazenia?Jak juz przychodzi co do czego to czlowiek ma metlik w glowie.
    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Tour II i gaz czy warto?

Zamieszczone przez paweł2
      Panowie sprawa wyglada tak pod koniec wakacji planuje miec juz nowego Toura 1.6.
      I teraz mam problem czy warto zamawiac do niego lpg?Rocznie robie 15kkm,niby nieduzo ale chcialo by sie placic jak najmniej .Wlasnie sie zastanawiam na jakie oszednosci jesli w ogole mozna liczyc?Z lpg nie mialem nigdy doczynienia bylem raczej przeciwnikiem ale slyszalem tez tu na forum sporo pochwal no i teraz nie wiem co robic.Tak samo co warto zamawiac z wyposazenia?Jak juz przychodzi co do czego to czlowiek ma metlik w glowie.
      wszystko zlezy ile bedzie kosztowało paliwko i ile gaz :diabelski_usmiech
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• milosz.k
        Ambiente
        • 2010
        • 127

paweł2, a czy LPG nie jest dorzucane za darmo?
        Z mojego punktu widzenia warto ale ja robię trochę więcej 20-25 tyś.
        Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• dziadekk
          Rider
          • 2011
          • 355
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeśli instalację LPG będziesz miał "gratis", to co Ci zależy. Chcesz, to na PB, nie chcesz to na LPG. Jeśli instalacja, to dodatkowy koszt dla Ciebie 3-4,5 tys, to na NIE. Inna prawda, to taka, że jak na PB, to trochę "drogo nie pojadę", a jak już masz LPG, to "nawet do kibla furą" :lol:
          PS temat gdzieś już rozkminiany na forum.

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Cena lpg - 2.60
            cena benzyny 4.80

Zuzycie liczmy 7 litrow * 4.80 = 33.6 zl
            Zuzycie gazu 7 litrow*1.2= 8.4 8,4*2,60 = 21,84

Oszczednosc niespelna 12 zl. Tak byloby gdyby samochod poruszal sie w 100% na lpg. Ale poniewaz silnik zuzywa ok. 10% benzyny wiec od tych nie calych 12 zl trzeba odjac 10%. Wyjdzie jakies 10,50. W Twoim przypadku oszczednosci roczne wyniosa okolo 1600 zl.

Koszty to: przeglad techniczny 160 zl przez pierwsze dwa lata oraz przeglad gazu z wymiana filtrow kilkadziesiat zloty.

Reasumujac jestes jakies 115 zl do przodu co miesiac. A instalka OIDW jest za darmo

Komentarz

• Northeusz
              RS
              • 2010
              • 1677
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Ja posiadam gazownie w mojej Skodzie, jednak z nieco innym silnikiem. Jednak czy warto i czy będziesz zadowolony? Jeśli znasz swój przebieg roczny to kalkulator i do dzieła , a czy będziesz zadowolony to już zależy od wyniku z kalkulatora, cen paliw oraz samej instalacji, jej montażu i ustawienia. Co do instalacji, to pewnie będzie montowana za pomocą ASO (jakieś sekwencyjne Landi), więc tutaj teoretycznie problemów nie powinno być.
              Natomiast obliczenia...weźmy średnie ceny z dzisiaj, czyli 4,75 PB oraz 2,55 LPG.
              Na podstawie mojego samochodu: spalanie LPG ~ 12 l/100km * 2,55 * 150 (roczny przebieg:100) = 4590 zł, spalanie PB (nie wiem dokładnie ile ) ~10 l/100km * 4,75 * 150 = 7125 zł. Obliczenia MOCNO ogólne i u kogoś innego może się to przedstawiać inaczej, nie uwzględniłem spalania benzyny podczas odpałów silnka i pierwszych kilometrów oraz droższego przeglądu o 80 zł przy LPG. Będziesz jeździł więcej - różnice też będą większe. Butla w kole zapasowym, a że Octavia ma duży bagażnik to nawet nie odczujesz koła w pokrowcu . Generalnie fun jest przy dystrbutorze, gdzie bez obaw możesz krzynąć "do pełna" i cyferki Ci nie podniosą ciśnienia .
              Pozdrawiam
              Northeusz

Komentarz

• paweł2
                L&K
                • 2010
                • 1405

Czyli 1.6 z lpg i podstawowe wyposazenie ponizej 50k mozna liczyc?

Komentarz

• firmek
                  Rider
                  • 2008
                  • 477

Tutaj jest calkiem spory temat traktujacy o LPG lacznie z probami policzenia kosztow diesel vs benzyna vs lpg.
                  Zamieszczone przez t271828
                  ak byloby gdyby samochod poruszal sie w 100% na lpg. Ale poniewaz silnik zuzywa ok. 10% benzyny
                  Zalezy na jakich dystansach sie jezdzi, jesli na krotkich to % udzial benzyny wyjdzie zdecydowanie wiecej bo silnik jedzie na benzynie az nie uzyska odpwiedniej temperatury.

To tylko i wylacznie moja opinia, robie gdzies 15 tys rocznie i gazu nie chcial bym nawet za darmo.

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Zamieszczone przez firmek
                    ak byloby gdyby samochod poruszal sie w 100% na lpg. Ale poniewaz silnik zuzywa ok. 10% benzyny
                    Zalezy na jakich dystansach sie jezdzi, jesli na krotkich to % udzial benzyny wyjdzie zdecydowanie wiecej bo silnik jedzie na benzynie az nie uzyska odpwiedniej temperatury.
                    A na dlugich mniej - dlatego podalem roznice przy zalozeniu ze 100% jazdy odbywa sie na LPG a kazdy moze sobie odjac wg swojego rodzaju eksploatacji.

Komentarz

• firmek
                      Rider
                      • 2008
                      • 477

kazdy moze sobie odjac wg swojego rodzaju eksploatacji

Komentarz

• Ths
                        Rider
                        • 2007
                        • 317

Co do opłacalności lpg polecam kalkulator http://gazeo.pl/kalkulator.php

Ja robię rocznie ok 18 tys i uważam że się opłaca. Fakt założenie gazu potraktowałem jako eksperyment aby doświadczyć to na własnej skórze i wyrobić sobie opinię na ten temat. Po ponad roku eksploatacji złego słowa nie powiem. Gaz był montowany u producenta sterowników STAG czekałem w kolejce 3 miesiące.

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9935
                          • Ford

Czyli 1.6 z lpg i podstawowe wyposazenie ponizej 50k mozna liczyc?
                          Za O2 Tour 1.6i z LPG, pakietem Optimum i kilkoma dodatkami zapłacisz sporo poniżej 50kzł.
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• paweł2
                            L&K
                            • 2010
                            • 1405

Ooo to niezle 47-48?gdyby tak 45 to byla by dla mnie bajka

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Tak samo co warto zamawiac z wyposazenia?
                              Na pewno pakiet Optimum za 2 000 zł, bo w nim masz : klimatyzację, el. szyby z przodu, zdalne sterowanie centralnym zamkiem, komputer pokładowy i dodatkowe 6 głośników.
                              A co jeszcze? Ja bym domówił:
                              - wycieraczkę tylniej szyby 350 zł
                              - regulacje pod ledzwie foteli przednich 600 zł
                              - radio Swing z MP3 1600 zł
                              - podłokietnik Jumbo Box - 800 zł
                              Czyli wyposazenie dodatkowe za 5 350 tyś zł. Ale jak dobrze popertraktujesz ze sprzedawcą, to połowę tej kwoty uda ci się pewnie dostać gratis

Co do gazu to sie nawet nie wypowiadam, bo jestem jego totalnym przeciwnikiem.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• Adam204
                                Rider
                                • 2008
                                • 454

temat LPG by wiele razy poruszany i jak na mnie to jest tak jak chcesz to bierzesz a jak nie chcesz to nie bierzesz

Komentarz

• blackrs
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4826
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Big
                                  radio Swing z MP3 1600 zł
                                  a ja tego bym nie zamawial wolalbym u nas an forum kupic czy na allegro za ok 700-800 i zostaje akurat na przeciwmgielne

[ Dodano: Sro 26 Sty, 11 19:45 ]
                                  ps. albo bolero nowe za 1250 u nas na forum koleś sprzedaje
                                  BYŁA o1 rs
                                  BYŁA o2 1.6
                                  JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• neoXs
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 555

Ja polecam, w stosunku do poprzedniego samochodu mam dokładnie 50% oszczędności. Autko spala mi od 8.5l do 10l - zależy ile trasy, ile po mieście. Rocznie jeżdżę do 15tys km., paliwko tankuję średnio co 2 miesiące za kwotę 50zł.

Czy widzę różnicę w portfelu? Tak, ogromną.
                                    Czy odczuwam różnicę między jazdą na PB a LPG? Żadnej

Brać i cieszyć się, że jest dużo taniej. Jak słyszysz tekst, że LPG to tylko do gotowania blablabla, to te wypowiedzi są tak samo mądre jak "bierz 20letnie BMW bo to klasa, a nowa Skoda to przypał".

Każde paliwo ma swoje plusy i minusy, zwolenników oraz przeciwników. Najgorzej jak ktoś próbuje na siłę przekonać kogoś do własnych racji.

To co mnie przeraża to fakt, że kiedyś będziemy płacić 6zł za paliwo, a 3.5zł za gaz :| Co to będzie za 15lat? 10zł PB i 5.5 zł LPG?

Komentarz

• paweł2
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1405

Biorac pod uwage ze instalacja jest gratis bylbym w stanie zaryzykowac.Ale jest jedno ale :| ,mam zamiar autem jezdzic nawet 10-12lat i co w tedy z awaryjnoscia tego gazu :idea:

Komentarz

• michu71
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 206

Witaj ja na gazie tyle że Oplem miałem przjechane 170 000km a ogólnie miał 260 000 i nie było żadnych problemów.Gaz miałem 9 lat, auto sprzedałem znajomemu i już ma 330000 km z czego 240000 jest na gazie.
                                        Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9935
                                          • Ford

Biorac pod uwage ze instalacja jest gratis bylbym w stanie zaryzykowac.Ale jest jedno ale :| ,mam zamiar autem jezdzic nawet 10-12lat i co w tedy z awaryjnoscia tego gazu :idea:
                                          Jeśli masz zamiar jeździć takim autem 10-12 lat i w tym czasie chcesz pokonywać (średni roczny przebieg samochodu w PL) około 15.000km, to przy oszczędnościach nie mniejszych niż 10zł/100km po 12 latach będziesz miał 15k-18kzł w kieszeni. Więc nawet jeśli coś będzie się działo, to wydasz na naprawy najwyżej kilka tysiecy złotych i nawet po tych kosztach w kieszeni zostanie "waliza piniędzy". Reasumując: na Twoim miejscu bym zaryzykował.
                                          Adam... Używam:
                                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• r2r
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4720
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wtrąciłbym tu zapytanie o klasę fabrycznej instalacji LPG do Tour II?

Cóż to za wyrób?

Czy po upływie gwarancji serwisować ją w ASO czy każda stacja na której dokonuje się montażu i przeglądów instalacji, da sobie rade z taka instalacją. Zastanwia mnie czy nie ma tam jakichś patentów które doprowadziłyby do sytuacji że jedzie się na przegląd na pierwszą lepszą stację montażu LPG, a tam: "oooo, Panie my tu nic nie zrobimy, tylko serwis Skody posiada części adekwatne do tej instalacji, więc musi Pan tam jechać" a w ASO wymiana filterków 300zł. (przykładowa kwota).
                                            Artur

Komentarz

• neoXs
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 555

U mnie "fabryczny" gaz to Landi Renzo i w nowym Tourze też chyba ta sama jest instalka. Serwisować ją można w ASO, albo w Landi Renzo (tudzież u ich partnerów). Myślę, że normalny gazownik też by sobie z tym poradził

Co do żywotności to spokojna głowa, jeśli dbasz o auto to będzie dobrze. Mój kumpel swoim Seicento wyrabia cuda i gaz ma od ładnych kilku lat i nigdy nic się nie działo.

Komentarz

• dziadekk
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 355
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Warto, jeśli gratis, to podwójnie warto. Jest to instalacja kolejnej generacji, na forum czytałem, jak sobie radzą ludzie nawet z mapą :shock: . Nie taki diabeł straszny a niedrogi. Osobiście już się chwaliłem :roll: na lanosie przekręciłem 571000km, gaz od nowośi tj. 13 lat i dalej latam i oliwy nie bierze nic. Bardzo ważne są sprawdzone stacje LPG od tego zaczynają się problemy. Pozdrawiam gazowników.

Komentarz

• kloszyk
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 29

Ja od 5 lat mam Forda Fiestę z silnikiem 1.25 (aktualnie ma 15 lat) Od razu ją zagazowałem, wsadziłem sekwencję. Nigdy nie miałem problemów a przyjemność z tankowania rewelacja, jak w portfelu zostaje. Dziennie robię między 80 a 90 km, przez te 5 lat zrobiłem 110tys. więc daje mi to spore oszczędności. Piszę wszystkie tankowania i średnia wyszła mi gazu 7.6 l. Za instalację dałem wtedy 3100, a teraz mam zwrotu koło 8500zł po odjęciu instalacji. Dla mnie gaz jest super, dlatego mam nadzieję również w połowie roku stać się posiadaczem Nowej Octavii Tour II z silnikiem 1.6 i LPG.
                                                  Od 24 maja 2011 szczęśliwy posiadacz Octavia II Tour 1.6 LPG

Komentarz

Pracuję...