Wycie podczas rozruchu silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sincoder
    Classic
    • 2007
    • 11

Mi się tam podoba jednak ten samochód... i sporo firm kupi zapewne go jako "ciężarówkę" dla PH.

Fajny samochód na zakupy dla kobiety.
  • lakatus
    Drive
    • 2006
    • 42

Witam Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie: podczas rozruchu silnika w Fabi 1.9 TDI ATD szczegolnie gdy jest zimny pojawia sie krotkotrwale wycie jakis tkai troche metaliczny nie wiem cyz to moze bendiks w rozruszniku nie odskakuje takie mam wrazenie kiedys podobnie mialem w punciaku ale moze komus przyhcodzi do glowy inna odpowiedz
    Pozdrawiam
    Systemy alarmowe

Komentarz

• Piasecznik
      Drive
      • 2006
      • 67

Łożysko ślizgowe rozrusznika, wytarło się letko i podczas wytracania prędkości wirnika rozrusznika, wpada w wibracje.
      Rozebrać, przesmarować, na jakiś czas starczy.
      Po jakimś czasie wymienić.

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

mam to samo ale jeżdze dalej czekam co będzie dalej. Ale dzięki Piasecznik, moze wkońcu cos z tym zrobie
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• markowski
          Ambiente
          • 2006
          • 224

Re: Wycie podczas rozruchu silnika

Podlacze sie pod temat :

Po uruchomieniu auta po minucie - dwoch pojawia sie dziwny dzwiek - poczatkowo cichy nazwalbym to pojek - jego wysokosc i glosnosc rosnie powoli az staje sie prawie tak glosny jak sam silnik (nawet go troche zaglusza) po czym glosnosc jego powoli opada az nagle znika jak uciety nozem. :shock: objawilo sie jak juz zaznaczylem gdy auto stalo na luzie a silniczek spokojnie pracowal ale tez i wczoraj po ruszeniu i spokojnej jezdzie... myslalem ze to moze pasek i przegazowalem go troche jak wyl ale zero efektu i zmiany tego dziwnego odglosu.... :? co to moze byc ??? :shock: termostat moze ? cos z klima ?
          pozdrawiam
          Markowski
          OI AXR 06 185@377

Komentarz

• Piasecznik
            Drive
            • 2006
            • 67

Czy ten jęk zmienia się wraz ze zmianą obrotów silnika?

Komentarz

• markowski
              Ambiente
              • 2006
              • 224

Piasecznik, ten jek nie zmienia sie wraz ze zmiana obrotow - robilem przegazowke i nie mialo to zadnego wplywu na ten dziwny odglos.... :shock:
              pozdrawiam
              Markowski
              OI AXR 06 185@377

Komentarz

• lakatus
                Drive
                • 2006
                • 42

w moim przypadku wycie wystepuje tylko podczas rozruchu ulamek sekundy po uruchomieniu mam tak jakby bendiks niewystarczajaco szybko wracal i jeszcze nim mielilo taki charakter ma w moim przypadku opisywana usterka ....?!?!?!
                Systemy alarmowe

Komentarz

• Piasecznik
                  Drive
                  • 2006
                  • 67

Lakatus - ty masz problem taki jak opisałem.
                  Ja też go mam, póki się coś nie urwie to nie wnikam
                  Przesmarowałem, ucichło na 8 miesięcy, ostatnio odezwało się parę razy i samo przestało.
                  Markowski - to wskazuje na coś co obraca się lub pracuje niezależnie od obrotów silnika.
                  Jedyne co na szybko mi się w tej chwili kojarzy do wentylator chłodnicy.
                  Pompa klimatyzacji jest napędzana paskiem klinowym który obraca się proporcjonalnie do obrotów silnika.

Komentarz

• futer
                    Drive
                    • 2005
                    • 60

Zamieszczone przez Piasecznik
                    Łożysko ślizgowe rozrusznika, wytarło się letko i podczas wytracania prędkości wirnika rozrusznika, wpada w wibracje.
                    Rozebrać, przesmarować, na jakiś czas starczy.
                    Po jakimś czasie wymienić.
                    miałem podobne objawy podczas rozruchu silnika jakie tu opisujecie. Dodatkowo dodam ze metaliczny zgrzyt pojawiał sie dopiero w momencie "puszczenia kluczyka" w stacyjce, tzn w momencie jak ustawiał sie w pozycji w jakiej jest w czasie jazdy ze tak powiem.
                    Co prawda mam silnik 1.8T ale potwierdzam ze problem znikł po wymianie tulejek w rozruszniku.
                    koszt tulejek 20zł + 100 za robociznę dla mechanika
                    dla porównania dodam ze w serwisie w okolicach Wałbrzycha chcieli 1200 za wymianę bendiksa oraz przekładni planetarnej (tak powiedzieki ale nie jestem fachowcem w tych sprawach)

pozdrawiam wszystkich
                    futer
                    1.8T
                    czysta benzyna (bez LPG)

Komentarz

• lakatus
                      Drive
                      • 2006
                      • 42

qrde wielkie dzieki "wielcy ludzie" mam nadzieje ze to to co prawda nie mam oktafki tylko fabiczke ale to samo .....
                      Pozdrawiam i jeszcze raz Wielkie Dziękuje
                      Systemy alarmowe

Komentarz

Pracuję...