ruwado - na razie jestem na etapie docierania silnika (mam przejechane dopiero 1700 km), więc spalanie nie poraża oszczędnością.Z tym docieraniem i układaniem silnika chcę poczekać do 2500 km przebiegu - potem sprawdzę, jak kręci powyżej 3000 obr., bo jak na razie chyba nie przekroczyłem tych obrotów (nawet w traskach przy wyprzedzaniu).
Wydaje mi się, że spalanie na "docieraniu" właściwie może być mniejsze niż późniejsze, właśnie dla tego że staramy się jeździć delikatnie. Gdzieś w wątku dot spalania pojawiły się właśnie takie głosy od ludzi którzy mają "docieranie" za sobą.
Choć z drugiej strony w czasie docierania/układania się silnika może występować zwiększone tarcie, podnoszące spalanie.
Witam,
Mam autko od niespelna roku. Przy 7800 przebiegu po praz pierwszy pojawila sie lampka olejowa. Dolalem 1l by ustawic wskaznik poziomu min/max w polowie. Wczoraj przy przebiegu 12600 kolejna lampka i kolejna dolewka 1l. Pytanie do uzytkownikow jak u Was z braniem oleju przez ten silnik. Dodam tylko ze auto eksploatowane w 90% w miescie, jazda raczej spokojna.
Komentarz