[O2] Ile traci Octavia po 3 latach wg EUROTAXU

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • darek_wawa
    Drive
    • 2010
    • 75

Zamieszczone przez nibelung

sorry ale ta tabelka to totalne bzdury!!
    Spójrz na dowolny serwis z ogłoszeniami i zobacz jak trzymają wartość francuzy i koreańczyki

Z tabeli wynika ze np Astra lub Golf szybciej tracą na wartości niż Hyundai lub Peugeot 308.

Takie zaklinanie rzeczywistości i tworzenie "specjalistycznych" tabelek na potrzeby chwili.....

Komentarz

• paweł2
      L&K
      • 2010
      • 1405

Tak jak wiele razy pisalem dobre auto MUSI kosztowac,ale nie ma sie tez co oszukiwac Tour bedzie mial wplyw na spadek cen moze nie jakis wielki ale jednak te 3-8% dostana OII niestety
      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Zamieszczone przez darek_wawa
        sorry ale ta tabelka to totalne bzdury!!
        Spójrz na dowolny serwis z ogłoszeniami i zobacz jak trzymają wartość francuzy i koreańczyki

Z tabeli wynika ze np Astra lub Golf szybciej tracą na wartości niż Hyundai lub Peugeot 308.

Takie zaklinanie rzeczywistości i tworzenie "specjalistycznych" tabelek na potrzeby chwili.....
        Czy ja wiem czy takie bzdury? Jesli chodzi o golfy i astry, to jest duza podaz powypadkowych samochodow z zachodu, ktore obnizaja ceny na rynku wtornym. Ponadto sa to (szczegolnie golf) samochody bardzo drogie jako nowe i choc moze sie wydawac, ze samochod trzyletni "trzyma cene" to jednak w porownaniu z nowym utrata wartosci jest duza.

Komentarz

• paweł2
          L&K
          • 2010
          • 1405

No tak tylko w tych tabelach zawsze podaja dla 3-latka ok 50% w rzeczywistosci trzeba placic za dobre auto 70-80%.
          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Zamieszczone przez paweł2
            w rzeczywistosci trzeba placic za dobre auto 70-80%.
            gdzie :?: :!: pokaż mi proszę ... , ewentualnie już moja sprzedaję za 80% ,nawet 75 :wink:
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

leszekmw, kolega dobrze mówi, tylko troche nieprzejrzyście Chodzi o to że do cen z katalogów odkupowych (bo mało kto wie że osobny katalog jest do odkupu osobny do sprzedazy np. przez dealera) trzeba doliczyć ok. 4 tys zł i masz cenę rynkową danego auta w przeciętnym stanie
              Np. moja Laguna I ph II kombi 1.8 16V z 2000 r. w 2007 r. była warta według Euro-Tax 14000 zł Ja sprzedałem ja bez najmiejszego problemu (klient sam do mnie przyszedł!!) za ... 21 000 zł.
              Megane II 1.6 16V sedan z 2006 r. było w 2010 r. według Euro-Tax warte 21 tys zł. Ja sprzedałem go za ... 28 500 zł bez najmniejszego problemu.

Co do Skody, to wycena według Euro-Tax mojego auta na pocz. 2011 r. wynosiła 42 000 zł. (tyle podano mi w Warcie) Myślę ze w tym momencie bez najmniejszego problemu sprzedałbym ją za ok. 46 000 zł. i nie ma tu absolutnie znaczenia wprowadzenie Tour II, bo to nie ten klient
              Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Big, to może wystaw ją na próbę ? zobaczymy ? ja moja z chęcią już wystawiam za 83,200 :haha: . tyle wynosi 80% ze 104tys które zapłaciłem , za dodatki /skóra , rns i ori blue. nie będę doliczał , oddam w gratisie /
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez leszekmw
                  Big, to może wystaw ją na próbę ?
                  Leszku, ale naprawdę nie muszę. Na ta chwile mam 3 potencajlnych klientów na moją O II. Tyle tylko, że ja założyłem sobie zmianę samochodu na 2012/2013 r.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• marektbg
                    Elegance
                    • 2010
                    • 861

Zamieszczone przez Big
                    Myślę ze w tym momencie bez najmniejszego problemu sprzedałbym ją za ok. 46 000 zł. i nie ma tu absolutnie znaczenia wprowadzenie Tour II, bo to nie ten klient
                    Miło się czyta Twoje posty :wink:
                    Jednak wybór między 4 letnią O2FL 1.6, a biednym ale jednak nowym Tourem jest chyba dla większości osób jednak oczywisty. To nie ta grupa masz rację

Komentarz

• rkb
                      RS
                      • 2008
                      • 2152
                      • Rapid Spaceback (NH1)
                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

U mnie na szybko babeczka w ubezpieczalni wyliczyla ze na dzien dzisiejszy autko mam warte 51200 - pol roku i 6 kkm 1.6 ambiente - po calym roku i +10kkm ma byc ponizej 50 :P
                      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

Zamieszczone przez marektbg
                        Jednak wybór między 4 letnią O2FL 1.6
                        ale Biga nie jest fl.

rkb, a ile za nowe zapłaciłeś?
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• rkb
                          RS
                          • 2008
                          • 2152
                          • Rapid Spaceback (NH1)
                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

leszekmw, 56 z groszami
                          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Zamieszczone przez rkb
                            56 z groszami
                            no to po roku faktycznie te 50 będzie warte... , nic nie poradzisz..., chyba że nowe pójdą znacząco do góry... .
                            ale właśnie patrzyłem na cenniki i jakieś nowe modele akcyjne wprowadzili :diabelski_usmiech
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Kristofokles
                              Drive
                              • 2010
                              • 92

Witam, mam OIIFL Kombi 1,6 BSE z 2009, przebieg około 14500km. Ile teraz można za taką wołać?

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Kristofokles, sam sobie może pokalkuluj ile byś był w stanie dać za taki wóz, w przeciwnym razie zaraz tu sie utworzy jakiś ranking utraty wartości realnej a wymyślonej przez właścicieli :diabelski_usmiech
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

ale Biga nie jest fl.
                                  Leszek, ale co to zmienia ???? FL to inne reflektory przednie, inny wykrój błotników, oraz inny zderzak. W środku tak naprawdę tylko inne radio, bo przecież zegray poza podświetleniem te same. Panel klimy też inny ale bebechy pewnie te same. Nie bardzo rozumiem Twojego podniecania sie O II FL ??
                                  Co niby w tej O II FL miałoby być takim skokiem naprzód w porównaiu do modelu z przed FL który uzasadniałby dyskusję o tym, że używana O II FL mniej będzie traciła na wartości??
                                  Z tego co pamietam po odrazu po wprowadzeniu modeli FL częśc ludzi wypowiadała się niezbyt pochlebnie o przeprowadzonych zmianach
                                  cały czas piszesz ze ludzie nie kupią uzywanej O II za podoabne pieniadze za ktore moga kupic nową O Tour II, ale to nieprawda !! Popatrz sobie co sie dzieje na rynku. Ile nowych aut sprzedaje się w stosunku do aut uzywanych?? Jakie są tego proporcje?? I wcale nie chodzi o to że ludzi nie stać na nowe. skoro duża częśc kupujacych zamiast nowej podstawowek Kii Ceed, O Tour II czy, Astry Classic woli ZA TE SAME PIENIĄDZE kupić auto używane ale lepiej wyposazone lub wyzszej klasy
                                  Poszukaj sobie na naszym forum, był niedawno taki temat gdzie kolega chcial kupic NOWĄ O Tour II ale bardzo duża grupa ludzi podpowiadała mu aby ... kupił lepiej używaną O II z lepszym wypasem w tej samej cenie !!
                                  To że Ty lub Ja kupilibyśmy auto nowe nie oznacza że 3/4 pozostałych ludzi postąpi tak samo Dlatego jestem spokojny o nych używanych i dobrze wyposazonych egz. O II i naprawde nie ma powodu aby twierdzić że wprowadzenia O Tour II w jakikolwiek sposób sposoduje ich obniżkę.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Big, sądzę, że 90% forumowiczów zapytanych o to, czy dysponując kwotą 46-47kzł wybrałoby Twoją O2 Elegance, czy też nową O2 Tour Optimum z LPG, bez wahania wybrałoby drugą opcję.
                                    Przy całej sympatii do Twojego auta i tego jak o nie dbasz musisz sobie jednak zdawać sprawę, że dla przeciętnego kupca Twoje auto tak naprawdę od nowego Toura wyróżniać się będzie jedynie jasnym wnętrzem (co nie dla wszystkich jest zaletą - dla mnie akurat nie) i dość już zaawansowanym wiekiem - no bo przecież ma taką samą mechanikę i ten sam starutki silnik 1.6i.
                                    Życzę Ci, abyś za jakiś czas sprzedał auto w wymarzonej przez Ciebie cenie, ale nie udowadniaj proszę, że kupujący Toura zamiast twojego Elegance'a robią błąd i pakują się w dziadostwo...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Agamek12, poczytaj ten watek : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ht=nowa+++tour
                                      P.S.
                                      Ja byłem za kupnem auta fabrycznie nowego

[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 19:52 ]
                                      Zamieszczone przez Agamek12
                                      kupujący Toura zamiast twojego Elegance'a robią błąd i pakują się w dziadostwo...
                                      Kolego znów, po raz kolejny w twoich wypowiedziach, kłania sie brak czytania ze zrozumieniem !!

[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 19:54 ]
                                      że dla przeciętnego kupca Twoje auto tak naprawdę od nowego Toura wyróżniać się będzie jedynie jasnym wnętrzem
                                      A to juz jest mistrzostwo świata, naprawdę :szeroki_usmiech My chyba żyjemy w 2 różnych krajach.
                                      Ale myslę, że pora konczyć tę dyskusję bo ona do niczego nie doprowadzi.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Zamieszczone przez Big
                                        Nie bardzo rozumiem Twojego podniecania sie O II FL ??
                                        nie podniecam sie - wyjasniłem koledze po prostu

Zamieszczone przez Big
                                        Co niby w tej O II FL miałoby być takim skokiem naprzód w porównaiu do modelu z przed FL
                                        dla Ciebie nic , dla mnie nic , ale dla wielu osób bardzo wiele , spójrz na forum ile jest potów dotyczących octavii 2 FL

Zamieszczone przez Big
                                        Z tego co pamietam po odrazu po wprowadzeniu modeli FL częśc ludzi wypowiadała się niezbyt pochlebnie o przeprowadzonych zmianach
                                        i mnie się tez nie podoba fl , tzn nie do końca.. , podoba mi się tylny zderzak z niej tylko, no może troche przedni , ale tylko dla tego ze listwy niema.

[ Dodano: Pią 11 Lut, 11 20:04 ]
                                        Zamieszczone przez Big
                                        Ale myslę, że pora konczyć tę dyskusję bo ona do niczego nie doprowadzi.
                                        racja.
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

Zamieszczone przez Big
                                          Kolego znów, po raz kolejny w twoich wypowiedziach, kłania sie brak czytania ze zrozumieniem !!
                                          Widzę, ze za punkt honoru przyjąłeś sobie atakowanie mnie w każdym wątku, w którym próbuję podjąć z Tobą jakąkolwiek polemikę, mimo, że z mojej strony nie pada w Twoją nigdy nic (przynajmniej sobie nic takiego nie przypominam), co może Cię obrazić, a Ty zupełnie nie masz racji. Cóż, trudno...

W każdym razie podtrzymuję swoją opinię, że dysponując niemałą już kwotą, bo niemal 50.000zł ja wolałbym kupić nowego (choć biednego) Toura, niż starszą, ale jednak wypasioną (tu przyznaję Ci rację - ja wiem, że masz w swoim aucie cuda, ale dla np. mojej małżonki czy ojca Twoje auto od Toura wyróżniałoby się jedynie kolorem wnętrza).
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

W każdym razie podtrzymuję swoją opinię, że dysponując niemałą już kwotą, bo niemal 50.000zł ja wolałbym kupić nowego (choć biednego) Toura,
                                            za tyle to jest tour wypas.
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9943
                                              • Ford

W każdym razie podtrzymuję swoją opinię, że dysponując niemałą już kwotą, bo niemal 50.000zł ja wolałbym kupić nowego (choć biednego) Toura,
                                              no ale z twardymi boczkami z tyłu...
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Widzę, ze za punkt honoru przyjąłeś sobie atakowanie mnie w każdym wątku,
                                                Kolegop pleciesz trzy po trzy. Wkładasz w moje usta słowa których nie wypowiedziałem. Nie umiesz czytać ze zrozumieniem i jeszcze masz pretensje ?!!
                                                Oczywiście, że będe ci zwracał uwagę tyle razy ile ty bedziesz odnosił się do wypowiedzi które sobie zmyśliłeś Nie umiesz czytać szybko, to przeczytaj powoli i ze zrozumieniem, a w swojej odpowiedzi ustosunkuj się do faktycznych wypowiedzi innych.
                                                Sam sobie robisz kuku a potem płaczesz.

[ Dodano: Sob 12 Lut, 11 12:03 ]
                                                w którym próbuję podjąć z Tobą jakąkolwiek polemikę
                                                Aby to zrobić (czyt. podjąc polemikę) musiałbyś się odnieśc do słów które padły, a nie do takich które, sobie zmysliłeś i WYDAJE ci się że padły
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1214

no ale z twardymi boczkami z tyłu...
                                                  Ale twarde boczki z tylu maja juz teraz nawet RS :diabelski_usmiech
                                                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

W każdym razie podtrzymuję swoją opinię, że dysponując niemałą już kwotą, bo niemal 50.000zł ja wolałbym
                                                    Uuu, no to kolega wypowiada się za ogół społeczeństwa. Ale mnie nie obchodzi co ty byś wolał !! Zresztą w tej kwesti mamy akurat podobne zdanie, bo i ja i ty i Leszek byśmy woleli kupić nowy samochód za takie pienądze o jakich mówimy (wiedziałbyś o tym duuużo wcześniej gdybyś potrafił czytać ze zrozumieniem). Tylko ja nie piszę o nas ale o innych a prawda jest taka, że 70% kupujących wybrałoby samochód używany ale lepiej wyposazony (patrze statystki i sytuacja na rynku !!)

[ Dodano: Sob 12 Lut, 11 12:30 ]
                                                    ale dla np. mojej małżonki czy ojca Twoje auto od Toura wyróżniałoby się jedynie kolorem wnętrza).
                                                    O.k. tylko twój ojciec czy żona nie są pępkiem świata. Poza nimi w Polsce mieszkają jeszcze dziesiątki milionów innych ludzi. Dla większości kupujących w naszym kraju bardziej liczy się wersja wyposażenia, niz możliwość zajęcia miesjca jako pierwszy w fabrycznie nowym samochodzie Gdybyś zrobił na ulicy ankietę i zapytał, czy za 46 tys zł kupujący wolałby kupić gotulkigo jak święty turecki Toura II, czy też może oszczędzic ze 2 tyś zł i kupić 3 letnią O II elegance ok. 70 na 100 zapytanych odpowiedziało by ci, że woleliby 3 letnią O II w bogatszej wersji, bo najwiekszą utaratę wartości ma juz za sobą i ma dużo bogatsze wyposażenie.
                                                    Gdyby było tak jak ty chcesz to ludzie waliliby drzwiami i okanami do salonów, a import aut używanych przezywałby zapaść. Tymczasem sytuacja na rynku jest .... totalnie odwrotna, więc o czym ty piszesz ??
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...