Proste, ten silnik ma tylko 90KM a bude trzeba napedzic, to sie moze zdawac, ze to jest duzo, ale to naprawde jest wartosc dobra do przemieszczania pustego auta. Zapakowane juz troche gorzej jezdzi.
CHECK ENGINE w TDI
Zwiń
X
-
CHECK ENGINE w TDI
Witam,
mam do was pytanie, czy w TDI macie kontrolkę sterowania silnika, tzw. check engine?? U mnie nigdy się nie zaświeciła, myślałem że diesle jej nie mają, lecz w dzisiejszym Auto Swiecie jest opis Octavii TDI i na jednym ze zdjęć widać świecącą kontrolkę na szafie diesla. :shock:
Nie wiem co o tym myśleć, moja Octa miała kilka razy sprawdzane błędy kompem i wszystko jest oki, więc nie sądze, żeby poprzedni właściciel coś przy tej lampce kombinował.
Może zależy to od rocznika czy wyposażenia auta??
Jeśli było już kiedyś o tym na forum to sorry, ale mimo starań nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
PpozdrawiamOCTAVIA '01
-
-
Zalezy to od rocznika i silnika u mnie 2003 ALH 90KM nie ma a znajomej 2004 ASV ma i sie swieci. To moze jest od systemu co sprawdza jakie sa spaliny po katalizatorze ?? Jak tak to dobrze ze nie mam bo jak auto jest starsze to ponoc bywaja z tym problemy .. Moze ktorys z oswieconych napisze co oznacza ta lampka ....Czader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
Czader, Lampka Check Engine jest sygnalizuje jesli sa jakiesc błedy w strowaniu silnikiem - paliwo,powietrze itp. U mnie, choc mam benzyne to zapaliła sie jak miałęm padnieta przepływke i sonde i po podłaczeniu VAG`a wyszło ze miesznaka paliwowa jest do du... .
Zapala sie ona zawsze po przekreceniu kluczyka i gasnie kilka sekund po uruchomieniu silnika. Jesli sie swieci dłuzej lub nonstop to wiadomo ze juz jest jakis bład i trzeba diagnozowac.
Komentarz
-
-
desmo
Zamieszczone przez nico21Czader, Lampka Check Engine jest sygnalizuje jesli sa jakiesc błedy w strowaniu silnikiem - paliwo,powietrze itp. U mnie, choc mam benzyne to zapaliła sie jak miałęm padnieta przepływke i sonde i po podłaczeniu VAG`a wyszło ze miesznaka paliwowa jest do du... .
Zapala sie ona zawsze po przekreceniu kluczyka i gasnie kilka sekund po uruchomieniu silnika. Jesli sie swieci dłuzej lub nonstop to wiadomo ze juz jest jakis bład i trzeba diagnozowac.
Komentarz
-
desmo
Zamieszczone przez Maicroftdesmo, Ale ona w TDI nie bedzie swiecic, chyba jakby sie calkiem silnik wysral. W TDI ma sie swieci ta lampka swiec zarowych i tyle.
To nie Mercedes Sprinter gdzie co jakis czas zaswieca sie cala choinka i trzeba odczekac 10minut na poboczu i problem ustepuje znow na jakis czas
nie sądzę żeby dioda się spaliła i to akurat ta jedna w całej szafie
Komentarz
-
desmo, Hmm ja takiej nigdy nie widzialem u siebie, ale to nie ASZ tylko AHF, ale w BKD tez tego nie zauwazylem - albo ja jestem totalnie slepy i patrze na te lampki jak to gosc od ktorego auto kupowalismy jakis czas temu mowil corce - jak bedzie cos migac to sie nie przejmuj, ale jak zaswieci sie na czerwono to wtedy masz stanac i dzwonic do mnie 8)
Komentarz
-
-
desmo
teraz to ja zgłupiałem mam na myśli kontrolkę symbolu silnika na szafie jeśli to tzw. check engine to mówię o tym samym :?
Komentarz
-
no wlasnie mnie tez to ciekawi, jak mi spadla rura z IC to nic sie nie zaswiecilo, mam AGRa z '99r, i nigdy nie widzialem zeby sie zapalalo cokolwiek przy przekrecaniu kluczykaPlanujesz wakacje w Ustce?
zobacz -> http://www.wenus.tp1.pl/
Komentarz
-
-
u mnie jest :zlosnik: nawet sie swieci od rana sqbana :evil: to pewnie z tęsknoty za EGRem :lol: byle do piątku :twisted:
mowie o ikonce "elektroniczne sterowanie silnika" taki helikopterek na prędkościomierzu :szeroki_usmiech zapala sie przy każdym uruchomieniu silnika i gaśnie... albo niek
Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zgodnie z instrukcją występuje tylko w niektórych silnikach (w ALH jest). I jak jest, to powinna się zapalić po włączeniu zapłonu na kilka sekund i potem zgasnąć, jak się pali cały czas to jest zapisany jakiś błąd .Załączone plikiżycie zmienia marzenia ...
1.9TDI ALH powered by MT: 120KM/260Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzegorzZgodnie z instrukcją występuje tylko w niektórych silnikach (w ALH jest). I jak jest, to powinna się zapalić po włączeniu zapłonu na kilka sekund i potem zgasnąć, jak się pali cały czas to jest zapisany jakiś błąd .Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
desmo
grzegorz napisał/a:
Zgodnie z instrukcją występuje tylko w niektórych silnikach (w ALH jest). I jak jest, to powinna się zapalić po włączeniu zapłonu na kilka sekund i potem zgasnąć, jak się pali cały czas to jest zapisany jakiś błąd .
właśnie o tym mowa w moim przypadku ten silniczek nie świeci mi w Superbie
Komentarz
-
A ja Wam mowie ze to moze cos byc z emisja spalin bo da sie generalnie zauwazyc ze nowsze roczniki maja ta kontrolke ... W benzyniakach nazywa sie to chyba OBD II i sa wtedy 2 sondy lambda przed i po katalizatorze i jak katalizator nie dziala poprawnie to system to wykrywa i zaswieca lampke - oczywiscie inne bledy sa tez sygnalizowane ta lampka .. Ale jak to jest w TDI :shock: W kazdym razie jak nie ma tej lampki to bledy sa sygnalizowane miganiem kontorlki swiec zarowych a moze jak jest ta lampka to wtedy sie ona zapala .... KTO NAS OSWIECI ????Czader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez CzaderA ja Wam mowie ze to moze cos byc z emisja spalin bo da sie generalnie zauwazyc ze nowsze roczniki maja ta kontrolke ... W benzyniakach nazywa sie to chyba OBD II i sa wtedy 2 sondy lambda przed i po katalizatorze i jak katalizator nie dziala poprawnie to system to wykrywa i zaswieca lampke - oczywiscie inne bledy sa tez sygnalizowane ta lampka .. Ale jak to jest w TDI :shock: W kazdym razie jak nie ma tej lampki to bledy sa sygnalizowane miganiem kontorlki swiec zarowych a moze jak jest ta lampka to wtedy sie ona zapala .... KTO NAS OSWIECI ????życie zmienia marzenia ...
1.9TDI ALH powered by MT: 120KM/260Nm
Komentarz
-
Komentarz