Koszty serwisowe benzyna vs LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akryl
    Classic
    • 2012
    • 2

furka nabiera uroku grill spoko szkoda że ja przy swoim kolorze nie moge sie na cos takiego machnąć bo chyba nie będzie pasowało...
  • zibibyd
    Drive
    • 2011
    • 48

Witam,

Zastanawiam się czy brać LPG do O2Tour, ze względu na to, że mam przebiegi roczne < 15 tys km, oraz najważniejsza jest dla mnie niezawodność samochodu w czasie - powiedzmy - dziesięciu lat użytkowania. Przeczytałem już "tonę" wiadomości z forum jednak chciałbym parę spraw uściślić.
    Kupuję nowy bez LPG:
    - przegląd ASO po 30 000km/lub 2 lata
    - przegląd techniczny co 3 + 2 +1 i potem corocznie

nowy z LPG
    - przeglądy co 15 000km - jaki koszt?
    - co roku przegląd techniczny 160zł

Czy w instalacji LPG wymienia się tylko filtry (nie piszę o uszkodzeniach), czy również z biegiem czasu inne podzespoły?

Komentarz

• t271828
      Elegance
      • 2008
      • 928

Re: Koszty serwisowe benzyna vs LPG

Zamieszczone przez zibibyd
      Witam,

Zastanawiam się czy brać LPG do O2Tour, ze względu na to, że mam przebiegi roczne < 15 tys km, oraz najważniejsza jest dla mnie niezawodność samochodu w czasie - powiedzmy - dziesięciu lat użytkowania. Przeczytałem już "tonę" wiadomości z forum jednak chciałbym parę spraw uściślić.
      Kupuję nowy bez LPG:
      - przegląd ASO po 30 000km/lub 2 lata
      - przegląd techniczny co 3 + 2 +1 i potem corocznie

nowy z LPG
      - przeglądy co 15 000km - jaki koszt?
      - co roku przegląd techniczny 160zł

Czy w instalacji LPG wymienia się tylko filtry (nie piszę o uszkodzeniach), czy również z biegiem czasu inne podzespoły?
      Wymienic olej po 15 tys. warto takze gdy nie masz lpg, jedynym pewnym elementem do wymiany jest zbiornik - po 10 latach, reszta wedlug potrzeb

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

Zużywają się wtryskiwacze i reduktor gazu - wytrzymują do 100.000km. Są tacy, którzy zalecają częstszą (co 15.000-30.000km) wymianę świec i przewodów wysokiego napięcia.
        Można również założyć, że z uwagi na "pancerną" budowę silnika 1.6i (dobrze dobrana i wyregulowana) instalacja LPG nie będzie miała większego wpływu na trwałosć jednostki napędowej (w porównaniu do takiej, która pracuje tylko na Pb).
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• ccLot
          Rider
          • 2009
          • 334

Witam

nie wiem jak w 02, ale w O1 koszt każdego przeglądu gazowego w ASO jest powiększany o wymianę świec.

Pozdrawiam.
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51370

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Zamieszczone przez ccLot
            nie wiem jak w 02, ale w O1 koszt każdego przeglądu gazowego w ASO jest powiększany o wymianę świec.
            U mnie (O1) swiece wymienili po 45 tys. czyli tak jak dla samochodu bez instalacji

Komentarz

• hizoku
              Ambiente
              • 2011
              • 186

Dokładnie taki sam mam dylemat.

Za 1wszy przegląd 1.6MPI z LPG po 15tys km w jednym ze szczecińskich ASO: 650zł + 150zł za LPG.
              Za 1wszy przegląd auta bez instalacji po 30tys km - ok 700zł.
              Octavia2 Tour

Komentarz

• ccLot
                Rider
                • 2009
                • 334

Zamieszczone przez t271828
                Zamieszczone przez ccLot
                U mnie (O1) swiece wymienili po 45 tys. czyli tak jak dla samochodu bez instalacji
                Też się zdziwiłem jak dostałem fakturę, w książce gwarancyjnej od instalacji jest wymiana świec co 20 tys a w druku dla serwisów od Landi że 15 tys km.
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51370

Komentarz

• zbigniew147
                  Rider
                  • 2008
                  • 482

ja robie 15 do kkm rocznie - generalnie miasto. Wziołem benzyne.

Komentarz

• pandzik
                    RS
                    • 2011
                    • 2254
                    • Seat

Przy takim przebiegu nie pchaj sie w gaz. Koszty, problemy z gazem - daj spokój.
                    Rozumiem, że trochę szkoda rezygnować z gazu i nic za to nie dostać... w przypadku silnika 1.6.
                    Możesz kupić silnik 1.4.

Komentarz

• zibibyd
                      Drive
                      • 2011
                      • 48

Zamieszczone przez hizoku
                      Dokładnie taki sam mam dylemat.

Za 1wszy przegląd 1.6MPI z LPG po 15tys km w jednym ze szczecińskich ASO: 650zł + 150zł za LPG.
                      Za 1wszy przegląd auta bez instalacji po 30tys km - ok 700zł.
                      Czyli mając gaz, po 15 tys km mamy normalny przegląd + przegląd LPG (po prostu skraca się czas/przebieg między przeglądami?).
                      Przy braku LPG mam po 30 000 lub dwóch latach, czyli w moim przypadku mogę zrobić przegląd pod koniec gwarancji. Sama wymiana oleju po 15 kkm ok, ale to mogę zrobić u "normalnego" mechanika.

Komentarz

• zwolin
                        Rider
                        • 2010
                        • 656

Przy braku LPG mam po 30 000 lub dwóch latach, czyli w moim przypadku mogę zrobić przegląd pod koniec gwarancji
                        To jest trochę inaczej. Max po 30 kkm. Taki wynik osiągniesz smigając po autostradach. Jak mało jeździsz to trzeba się liczyć z tym, że szafa wezwie Cię na przegląd wcześniej.
                        Jak sporo pojeździłem na mrozie na odcinkach 2 - 5 km (z przerwami takimi, że silnik wystygł), to kilometrów ubywało w takim tempie, że nie wiem, czy nie musiałbym na przegląd po 10 kkm jechać. Co ciekawe po przegonieniu samochodu na trasie przybywa kilometrów do przeglądu.
                        Tak, czy inaczej 30 kkm, to jest max, a nie norma.
                        Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                        O II Tour Combi 1.6
                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• zibibyd
                          Drive
                          • 2011
                          • 48

Bez śmiechu proszę ops: O2T sama "mówi" kiedy jechać na przegląd?

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Bez śmiechu proszę ops: O2T sama "mówi" kiedy jechać na przegląd?
                            Nawet O1 to potrafi :diabelski_usmiech
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• hizoku
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 186

Czyli mając gaz, po 15 tys km mamy normalny przegląd + przegląd LPG (po prostu skraca się czas/przebieg między przeglądami?).
                              Tak to zrozumiałem podczas rozmowy ze sprzedawcą z salonu. Wszystko trzeba dobrze samemu zweryfikować bo ten sam gość, także mi powiedział, że jak nie kupuje radia fabrycznego to w miejsce na nie będzie na całej wysokości formatu 2DIN zaślepka?!. Za 350zł ekstra wstawią mi przejściówkę z miejscem na tradycyjne radio u góry, na dolnej części będzie półeczka. W drugim salonie wyszło że to jest standard bez dopłaty jeśli się nie kupuje fabrycznego. Nadal nie mam 100% pewności jak to powinno być naprawdę.

Sama wymiana oleju po 15 kkm ok, ale to mogę zrobić u "normalnego" mechanika.
                              Wymiana, poza ASO przerwie 2 letnią gwarancje mechaniczną?

Z tymi okresami przeglądów, faktycznie jest tak jak zwolin sprostował. W salonie mówili, że wezwanie na przegląd będzie max do 30 kkm lub niedłużej niż 2 lata w zależności od warunków w jakich eksploatowane jest auto i o tym poinformuje komputer.
                              Octavia2 Tour

Komentarz

• zwolin
                                Rider
                                • 2010
                                • 656

hizoku, z tego co pamiętam, to za przygotowanie do montażu niefabrycznego radia chyba się płaci..... Ale to tak 99%. Inna sprawa, że jeden Ci to może policzyć, a drugi nie.
                                Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                O II Tour Combi 1.6
                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• zibibyd
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 48

Przeczytałem wątek o okresach obsługi QG1, QG2.
                                  Octavia 2 Tour ma domyślnie QG2, czyli stały okres 2 lata/30 000 km.

Ale nie rozumiem w jakimś wątku poruszonego tematu oleju - long life. Przecież według tego: przeglądy
                                  Olej i tak trzeba wymieniać co 15 000 km w przypadku QG2?
                                  QG1 to zrozumiałe.

Komentarz

• soszek81
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1245

QG2 to nie jest stały okres - 2 lata/30k km to jest MAX. Zależnie jak jeździsz to komputer powie odpowiednio wcześniej kiedy na przegląd (np - samo miasto po 2 km i serwis możesz mieć po 10k km; jak pojedziesz na autostradę i będziesz jechał to przegląd zapewne pokaże po tych 30 k km).
                                    Stały okres to QG1.
                                    Jeśli masz auto z LPG i ustawiony QG2 to wtedy masz wymianę obligatoryjnie po 15k km.
                                    Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                    Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

Pracuję...