skoda octavia tour II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aqq
    Drive
    • 2011
    • 60

Zamieszczone przez pandzik
    Zamieszczone przez aqq
    Przy kredycie chyba nie można, trzeba w salonie. Ale my, po obliczeniu rzeczywistych kosztów kredytu zamierzamy zapłacić gotówką
    Jeśli sie to okaże prawdą to ja także podziękuję za ten kredyt.
    najprawdziwsza prawda
    co prawda samo oprocentowanie rzeczywiście wychodzi 2,99% tak jak oferują, ale ani słowa nie pisną o prowizjach , opłatach itp. My np zrobiliśmy symulację kredytu kwoty 60000 na 5 lat i wyszło na to że około 20000 więcej wychodzi do zapłaty. Z leasingiem podobnie.
    Dlatego warto przed zdecydowaniem się na kredytowanie auta dobrze wszystko policzyć, wystarczy podsunąć ich symulację komuś kto się trochę zna i widać jaki rzeczywiście jest koszt. Oczywiscie czasami poprostu nie ma wyjścia, bo nie ma gotówki ale jak ktoś ma możliwość pożyczyć np od rodziny, badz ma kase na koncie, to nie ma sie nad czym zastanaiwać

Komentarz

• k.dem
      Classic
      • 2011
      • 2

Szukam porady

Witam wszystkich, mam mały problem, mam do wyboru dwa auta

1.Nowa Octavia Tour 1.6 102KM LPG - z pakietem optimum, i reszta bajerów (czujniki parkowania relingi itp.) 60 tys. zł.
      2.Fiat Bravo Disel 120KM - z biedniejszym wyposazeniem, bez czujników i tempomatu
      po zniżkach dla mnie za 60 tys. zł

Studiuje w niemczech wiec najbliższe 3 lata tu spędze, troche mnie przeraża ten LPG bo czytam ze co chwile coś sie dzieje i trzeba do ASO śmigać co u mnie troche w gre nie wchodzi bo jestem 160 Km od granicy. Spalanie Octavi tez nie zachwyca z tego co na tym forum wyczytalem bo cenowo w niemczech na jedno mi wyjdzie (gaz-0,70euro, benzyna 1,55 , a ropa 1,38 euro) przy czym Bravo pali 5 litrów ropy. Wiec tu moje pytanie:

Biorąc pod uwage że nie ma róznicy w cenie silnika co jest lepsze i mniej awaryjne, Octavia LPG czy Bravo diesel.

Komentarz

• aqq
        Drive
        • 2011
        • 60

My pytaliśmy o zdanie dwóch znajomych mechaników, jeden pracuje w renomowanym zakładzie mechanicznym i zgodnie odpowiedzieli zebysmy nie kupowali aut na litere F .. czyli fiatów, fordów i francuzów oczywiscie każdy ma swoje zdanie na ten temat
        ja bym wzięła skodę, zresztą jak pisałam wcześniej już wzięłam

Komentarz

• k.dem
          Classic
          • 2011
          • 2

auta na f....

aktualine mam fiata pande 1.3 multijet (diselek 75 KM) od 5 lat jedyne co wymienilem to prawy amortyzator 700 zł i to by było na tyle, spalanie mam na poziomie 4,5, a jak do domu jade 500 Km - średnia prędkośc 140 to mi jakies 5,5 pali. Po drugie wiem z wlasniej reki bo bylem na praktykach ze fiaty a szczegolnie tyskie sa bardzo dobre ( włosi partocza auta i potem sa wlasnie komentarze zeby nie kupowac fiatow). No ale w sumie rozumie jak ktoś sie nadział to potem juz nie chwali.

W tym pytaniu chodzilo mi bardziej o awaryjność LPG bo wiem ze sama Octavia jest nie do zajechania

Komentarz

• nobody
            Ambiente
            • 2011
            • 119

Re: Szukam porady

Zamieszczone przez k.dem
            Biorąc pod uwage że nie ma róznicy w cenie silnika co jest lepsze i mniej awaryjne, Octavia LPG czy Bravo diesel.
            Obawiam się, że to pytanie jest retoryczne - możesz sprawdzic jakieś testy robione w magazynach motoryzacyjnych, ale są one tyle warte, ile marketingowcy zapłacą redakcjom.

LPG stwarza problemy, ale disel to też o ile wiem nie jest złoty środkiem: np. nowe silniki z normą Euro 5 maja drogie filtry cząstek stałych, które się potrafia szybko się zepsuć a wymiana filtra to kilka tys. zł (poprawcie mnie, jeśli się mylę). Z tym filtrem są podobno jakieś cuda, w momencie gdy filtr musi być wypalony - towarzyszą temu różne dziwne objawy. Diesle wymagają też troskliwego serwisowania. Słyszałem od znajomych, że wcale nie stare auta maja problemy z odpaleniem przy niskich temperaturach (starsze = kilkuletni Peugeot 307). Mój brat, który ma używaną 9 letnią Vectrę ciągle narzeka na takie problemy zimą - auto po prostu nie odpala.

Komentarz

• aqq
              Drive
              • 2011
              • 60

Re: auta na f....

Zamieszczone przez k.dem
              No ale w sumie rozumie jak ktoś sie nadział to potem juz nie chwali.
              i o to właśnie chodzi dlatego oczywiscie nie neguję zakupu fiata , natomiast sama bym sie nie zdecydowała.
              Natomiast jeśli chodzi o gaz, to do tej pory jezdziłam starym vw , nawet bardzo starym bo 21 letnim i oczywiscie na gaz, w tym roku instalacja gazowa, stara, ma 10 lat i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że praktycznie nic sie nie działo. Jeździł bez problemu, zreszta nawet do dziś mimo wieku nadal jeździ
              Ogólnie ja od poczatków mojej "kariery" kierowcy (11lat) jeżdze na gazie, teraz zakupiliśmy właśnie toura z gazem i mam nadzieje że i tym razem sie nie zawiedziemy

Komentarz

• nobody
                Ambiente
                • 2011
                • 119

Zamieszczone przez aqq
                Jeśli to nie jest tajemnica, to mogłabyś napisać jak wyglądała cenowo Twoja oferta? (ew. na priwa), udało się coś istotnego wynegocjowac od dealera?

Komentarz

• zibibyd
                  Drive
                  • 2011
                  • 48

Zamieszczone przez aqq
                  co prawda samo oprocentowanie rzeczywiście wychodzi 2,99% tak jak oferują, ale ani słowa nie pisną o prowizjach , opłatach itp. My np zrobiliśmy symulację kredytu kwoty 60000 na 5 lat i wyszło na to że około 20000 więcej wychodzi do zapłaty.
                  Na te 2,99% nie ma co patrzeć. Liczy się RRSO - i na stronie skody jest przykład, że ta wynosi np. 12,43 %.
                  Znowu Tor za 60 000 zł... , czy w tej cenie, nie można kupić octavii po face liftingu z silnikiem TSI?

Ja za to dojrzałem do decyzji, rezygnuje z gazu. Nie wierze w "małe" przeglądy. Jest to normalny przegląd po roku, dodatkowo gaz. Jedynie ból, ze trzeba tyle dopłacić, za stary silnik 1.6.

Komentarz

• marektbg
                    Elegance
                    • 2010
                    • 861

k.dem jakbym był w takiej sytuacji - czyli 60tys. w kieszeni wziąłbym Bravo - trochę chorowałem na to auto - dwie jazdy próbne - auto jest świetne bez dwóch zdań, ewentualnie Seat Leon - ja lubię takie stylistyczne smaczki - Tour to jednak auto konserwatywne i stateczne - kupiłem swojego kierując się rozumem, serce wybrałoby na przykład Bravo :P
                    60tys. na Toura to jednak dużo.

Komentarz

• aqq
                      Drive
                      • 2011
                      • 60

Zamieszczone przez nobody
                      Zamieszczone przez aqq
                      Jeśli to nie jest tajemnica, to mogłabyś napisać jak wyglądała cenowo Twoja oferta? (ew. na priwa), udało się coś istotnego wynegocjowac od dealera?
                      wzieliśmy nowego toura 1,6 z lpg, po dołożeniu dodatków które wybraliśmy razem wyszło nam 61280 zł , nam udało się zakupoć go za niecałe 57 tyś
                      namiary mogę podać na prv

Komentarz

• nobody
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 119

Zamieszczone przez aqq
                        namiary mogę podać na prv
                        Dzięki, jeśli to nie problem to napisz.

Komentarz

• Gugurugu
                          Drive
                          • 2011
                          • 44

Zamieszczone przez aqq
                          My pytaliśmy o zdanie dwóch znajomych mechaników, jeden pracuje w renomowanym zakładzie mechanicznym i zgodnie odpowiedzieli zebysmy nie kupowali aut na litere F .. czyli fiatów, fordów i francuzów oczywiscie każdy ma swoje zdanie na ten temat
                          Mam nadzieję, że to żart jeżeli nie to ja bym u tych mechaników nic nie naprawiał widać ze poziom ich wiedzy motoryzacyjnej zatrzymał się jakies 20 lat temu
                          Fiaty to bardzo dobre auta zaopatrzone w najnowocześniejsze technologie (np. silnik mutliair czy jakoś tak - najbardziej innowacyjny silnik roku), ponadto np Opel Corsa to Fiat Punto o czym nie wszyscy wiedzą
                          Ford auto tez na F. a np takie Ford Focus jest jednym z najmniej awaryjnych aut i chyba najlepiej prowadzącym się kompaktem
                          ...z autami Francuskimi już jest trochę gorzej przede wszystkim z elektryką ale np silnik 1.6 120 KM montowany w Peugotach i Citroenach to silnik BMW (Taki sam jest w Serii 1 Serii 3 i Mini)
                          sory za małe OT ale szlak mnie trafił

Komentarz

• aqq
                            Drive
                            • 2011
                            • 60

Zamieszczone przez Gugurugu

Mam nadzieję, że to żart
                            tak to w formie żartu było ale na tym przykładzie widać jak ciężko nadrobić negatywne opinie nawet sprzed 20 lat
                            chodziło mi bardziej w tej wypowiedzi, że ja osobiście z dwóch zaproponowanych aut wybrałabym octavię, ale to oczywiscie moje zdanie. Przede wszystkim dlatego, że nie chodzi mi o jakieś wypasione bajery a tylko o to zeby było w miarę ekonomiczne i bezawaryjne

Komentarz

• Borsuk2
                              L&K
                              • 2010
                              • 1203

Wybrałem Nową Octavię Tour 1,6 bo w tej cenie (około 52kzł.)
                              nie dostanę :
                              - nic większego
                              - nic mniej awaryjnego
                              - nic z tańszymi kosztami przeglądów na gwarancji
                              - nic z tak tanimi częściami zamiennymi po gwarancji
                              - nic z takim wyposażeniem
                              Mam rację, czy jestem zaślepiony, jak podczas pierwszej miłości ? ops:
                              Fajna stronka

Komentarz

• machu
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 147

Zamieszczone przez Borsuk2
                                Limuzyna czy kombi?
                                Sprzedam czarnulkę...
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063

Komentarz

• Borsuk2
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1203

limuzyna
                                  Fajna stronka

Komentarz

• aqq
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 60

nie dostanę :
                                    - nic większego
                                    - nic mniej awaryjnego
                                    ja się pod tym podpisuję, ale jak już podkreślałam to moje zdanie wszystko zależy pewnie od oczekiwań użytkownika, zależy kto co chce mieć i co z tym robić

Komentarz

• Gugurugu
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 44

nie dostanę :
                                      - nic większego
                                      - nic mniej awaryjnego
                                      ...a ja się nie do końca zgadzam

- nic większego - owszem bagażnik największy jaki można mieć w tej cenie, ale już rozstaw osi i ilość miejsca w środku nie jest największa w klasie ale siedzenia dość wygodne chociaż jeśli chodzi o ilość miejsca w środku to polecam przyjrzeć się chociażby Toyocie Auris (cena z wyprzedaży od 53 tys)
                                      - nic mniej awaryjnego - jest coś jednak Toyota Auris
                                      - nic z tańszymi kosztami przeglądów i częciami - tutaj chyba akurat się zgodzę
                                      - nic z takim wyposażeniem - Toyota Auris ma duzo lepsze w standarcie

Komentarz

• aqq
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 60

A czy toyota wstawia fabrycznie LPG?

Komentarz

• Gugurugu
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 44

Zamieszczone przez aqq
                                          A czy toyota wstawia fabrycznie LPG?
                                          nie ale pali ok 6 l na 100km

w tym przypadku gaz zmienia też koszty przeglądów w octavii w takim razie nie będą najtańsze

Komentarz

• Borsuk2
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1203

ja gazu nie biorę
                                            Fajna stronka

Komentarz

• aqq
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 60

Tak tylko z ciekawości pytałam bo nigdy nie sprawdzałam

Komentarz

• marektbg
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 861

Prawda jest taka, że Octavia Tour to samochód trochę nudny, mocno opatrzony, mało porywający - ale dobry, solidny i tani w utrzymaniu. Zakochać się w nim od pierwszego wejrzenia jest chyba ciężko, bardziej małżeństwo z rozsądku :P
                                                Ja w każdym bądź razie ją chwalę i polecam tym bardziej rozważnym niż romantycznym :szeroki_usmiech

Komentarz

• aqq
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 60

Zamieszczone przez marektbg
                                                  Prawda jest taka, że Octavia Tour to samochód trochę nudny, mocno opatrzony, mało porywający - ale dobry, solidny i tani w utrzymaniu.
                                                  dobrze powiedziane i właśnie to bralismy pod uwagę wybierając auto zależy kto co lubi

Komentarz

• marektbg
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 861

Ja też, to tak jak w reklamie TEPSY - Serce i Rozum :P

Komentarz

Pracuję...