LAKIER W OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dominik
    Classic
    • 2007
    • 4

LAKIER W OII

Witam
    Jechałem sobie wczoraj nad jeziorko i samochód był troche napakowany i jakoś tak zaczęło do mnie dochodzić jakieś buczenie chyba z silnika. Sam nie wiem. Na 4 biegu tak około 100 km/h i na 5 też . Sprawdziłem olej , jest spoko ( poniżej środka miedzy max i min) Zatakowałem paliwo na petrochemii , mam przejechane 51 tys . Odgłos taki jakby jakiś sportowy tłumik byl . co to może być??????
    Poobserwuje troche i zobacze ale jaqk kto by miał jakąś sugestie to dawajcie.
  • Robson
    Classic
    • 2006
    • 5

LAKIER W OII

ops:
    Witam wszystkich,

Dzisiaj przy sprzątaniu OII zobaczyłem, że coś nie tak jest z lakierem. OII jak napewno wiecie ma podwójne uszczelki. Uszczelki z drzwi wytarły lakier do podkładu a w niektórych miejscach widać już gołą blachę. Czy ktoś ma podobny problem i czego mogę oczekiwać od SKODY jak będę składał reklamację.

Narki i pozdrowionka dla wszystkich
    Robson

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Robson, podobny problem ma kolega NICO i on własnie wyrusza na wojne ze Skodą

Komentarz

• mariobros
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 551

Gdzie to masz? Sprawdzę u siebie, ale znając mój fart mam już przetartą nawet blachę :lol A swoją drogą mam wrażenie, że mój "magic black" jakoś stracił na atrakcyjności. Jakby mniej się błyszczy. A auto myte wyłącznie w myjniach ręcznych. Wydaje mi się, że te nowoczesne lakiery są nazbyt delikatne :roll:
        Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
        Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez mariobros
          A swoją drogą mam wrażenie, że mój "magic black" jakoś stracił na atrakcyjności. Jakby mniej się błyszczy. A auto myte wyłącznie w myjniach ręcznych. Wydaje mi się, że te nowoczesne lakiery są nazbyt delikatne :roll:
          niestety "czerń magiczna" jest kładziona w sposób bardzo oszczędny :evil:
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• useful
            Classic
            • 2006
            • 27

To fakt. Moja tez juz nie jest taka ladna, a stajac przy VW albo AUDI w tym samym kolorze widac roznice. Nawet politurka jak widac nie pomaga ;(
            www.kulawplot.pl

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

bo Czerń Magiczna jest nakładana w magiczny sposób :szeroki_usmiech

Komentarz

• mariobros
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 551

Zamieszczone przez useful
                To fakt. Moja tez juz nie jest taka ladna, a stajac przy VW albo AUDI w tym samym kolorze widac roznice. Nawet politurka jak widac nie pomaga ;(
                No właśnie może bym i nie zwrócił uwagi, ale sąsiad paskiem b6 parkuje obok. Zaraz po zakupie wyglądały podobnie, teraz jego lakier, pomimo, iż auto starsze, prezentuje się lepiej. Nie chodzi mi o to, że moje auto ma wyglądać najładniej w okolicy :szeroki_usmiech , chodzi jedynie o fakt, że w przypadku mojej Octavki czerń jest już nieco mniej magiczna, co auto sąsiada uczyniło po prostu zauważalnym...
                Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

No właśnie może bym i nie zwrócił uwagi, ale sąsiad paskiem b6 parkuje obok. Zaraz po zakupie wyglądały podobnie, teraz jego lakier, pomimo, iż auto starsze, prezentuje się lepiej. Nie chodzi mi o to, że moje auto ma wyglądać najładniej w okolicy :szeroki_usmiech , chodzi jedynie o fakt, że w przypadku mojej Octavki czerń jest już nieco mniej magiczna, co auto sąsiada uczyniło po prostu zauważalnym...
                  Potwierdzam. Czerń magiczna w naszych Octaviach jest faktycznie "magiczna". W mojej 3 letniej również czerń straciła na atrakcyjności. W ciepłe lato planuję porządną polerkę z nałożeniem Color Magic. Powinno na jakiś rok przywrócić blask czerni.
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Ziomal
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 5841
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Robson, Kurde ja też mam taki problem i to we wszystkich drzwiach , problem może też leżeć w miejscu uszczelek , moga mieć piasek i jak zamykasz drzwi szorują o lakier , raczej wykluczam krzywe drzwi.
                    Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Zamieszczone przez Ziomal
                      Robson, Kurde ja też mam taki problem i to we wszystkich drzwiach , problem może też leżeć w miejscu uszczelek , moga mieć piasek i jak zamykasz drzwi szorują o lakier , raczej wykluczam krzywe drzwi.
                      Problem ocierania narożników dotyczy szczególnie tylnych drzwi i jest znany serwisom. Jedynie co mogą zrobić to wykonać zaprawki lakiernicze w miejscu otarć. Winą wycierania są zbyt grybe uszczelki w narożniku, które są wykonane z bardzo twardej gumy.
                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• huwe
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 976

, chodzi jedynie o fakt, że w przypadku mojej Octavki czerń jest już nieco mniej magiczna, co auto sąsiada uczyniło po prostu zauważalnym...
                        to tylko się cieszyć - jakby mieli skubać to zawsze ładniejsze biorą :diabelski_usmiech.
                        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• mariobros
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 551

Gdyby ktoś miał pod ręką aparat i sfotografował, w którym miejscu to jest. Ja u siebie wszystko dokładnie pooglądałem i zauważyłem chyba inne coś, bo na lakierze obok tylnej kanapy po obu stronach na wysokości począwszy od poniżej siedziska a na wysokości ramion skończywszy poprzeczne ryski, które z całą pewnością zrobiła uszczelka, a w zasadzie pewnie piasek poprzyczepiany do niej...

Komentarz

• Robson
                            Classic
                            • 2006
                            • 5

Witam,

Dzięki za opinie i sprawdzajcie dalej swoje octavki, ja zrobię kilka fotek to prześlę.

Narka
                            Robson

Komentarz

• rafalus
                              L&K
                              • 2005
                              • 1140
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Prownywanie kolorow z paskiemi tak dalej to za daleko posuniety pomysl.
                              W seacie , audi VW to sa inne kolory.
                              W seacie dokladnie porownywalem bo kolega ma Toledo 2004 jak sie zblizyc do lakieru to widac inne płatki(srebrene pod klarem) np . w skodzie sa bardziej srebrne i jest ich duzo a w seacie jest ich mniej i juz kolor inny :diabelski_usmiech
                              nowy cSIMC od Aliego
                              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• mariobros
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 551

Zamieszczone przez rafalus
                                Prownywanie kolorow z paskiemi tak dalej to za daleko posuniety pomysl.
                                W seacie , audi VW to sa inne kolory.
                                W seacie dokladnie porownywalem bo kolega ma Toledo 2004 jak sie zblizyc do lakieru to widac inne płatki(srebrene pod klarem) np . w skodzie sa bardziej srebrne i jest ich duzo a w seacie jest ich mniej i juz kolor inny :diabelski_usmiech
                                Piszesz o kolorze bazowym A za błysk odpowiada bezbarwny i to do niego mam zastrzeżenia

Komentarz

• NICO
                                  Ambiente
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 146

no i co panowie udalo wam się załatwić...????????????????????
                                  2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• mariobros
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 551

Byłem w piątek z tym wycieraniem lakieru. Zrobili zdjęcia tych otarć (nie mam pojęcia w jaki sposób, skoro u mnie takie malutkie jeszcze, a jeden z kolegów z tego forum miał mocniejsze i trudno mu było, jak pisał, zdjęcie zrobić), po czym półgębkiem powiedział, że to pewnie od zabrudzonych uszczelek. Ja mu spokojnie na to, że chyba konstruktorzy projektując auto powinni uwzględnić ten prosty fakt, że użytkownik zwyczajnie nia ma ani czasu, ani ochoty (ani ostatecznie pojęcia, że zachodzi konieczność) przecierać uszczelkę i błotnik po każdorazowym otwarciu tylnych drzwi... Ostatecznie - czekamy na Poznań

Komentarz

• Voldemort
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 134

:cry: U mnie wygląda to tak:

Po prostu beznadziejnej jakości powłoka lakiernicza
                                      Załączone pliki
                                      Hokus-Pokus i dwumasa

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Ja sie temu przygladalem i fakt widac, ze tam sie brud wyciera, ale narazie lakier nie zszedl za te 22kkm, moze to za krotko :|
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Voldemort
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 134

Ja mam na liczniku 23kkm!
                                          Hokus-Pokus i dwumasa

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Nie wiem, czy poprostu tego problemu u nas nie ma, bo zalozylismy zaraz po kupnie te nakladki na progi. Oryginalnie sa montowane chyba tylko w E100 oraz 4x4, a tak to Elegance nie jest wyposazony w cos takiego. Wtedy ta uszczelka minimalnie podnosi sie do goryw miejscu styku z nakladka, a na reszcie juz nie ma takiej sily nacisku.

Nie wiem czy nie jedyna skuteczna metoda na zlikwidowanie problemu, po pomalowaniu w ASO(juz widze, jak oni beda sie cieszyc na sama mysl o malowaniu) bedzie naklejenie wzdluz progu takiej ochronnej folii 3M(chyba najlepsze) i wtedy uszczelka bedzie tarla o folie. Takie cos jest naklejone po zewnetrznej stronie progu(widac na ostatniej fotce)
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• NICO
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 146

wiezs co ja mam e100 12tys przejechane i tak sie dzieje moim zdaniem jest slaby lakier i dlatego zreszta ostatnio podjechałem do skody i w aucie ekspozycyjnym było to samo !!!!!!!!!!!
                                              2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• mariobros
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 551

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Nie wiem, czy poprostu tego problemu u nas nie ma, bo zalozylismy zaraz po kupnie te nakladki na progi.(...)
                                                Tyle, że to nie o progi akurat chodzi, a o błotnik na wysokości siedziska i oparcia tylnej kanapy. U mnie na razie jest to wszystko na etapie poprzecznych minimalnych rysek, ale jak widzę, wszystko zmierza w kierunku, jaki sfotografował Valdemort... Lakier w OII jest katastrofalny. Pomimo mycia wyłącznie na myjniach ręcznych mam wyraźnie widoczne w silnym słońcu mazaki... Będę to któregoś dnie leciutko TEMPOwał...

[ Dodano: Czw 15 Cze, 06 16:52 ]
                                                To nie tylko problem nasz. Wystarczyło na niemieckim forum Octavii rzucić hasło "lack & kratz" i pojawił się m.in. TEN WĄTEK :roll:

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

mariobros, Ja juz to cale ogladalem, we wszystkich drzwiach i jedyne co zauwazylem do tej pory, to starcie kurzu przy progu, a tak to sie trzyma

Moze tez rozne lakiery maja rozna twardosc. Na pewno czarny magic nie jest za twardy :twisted:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...