Skoda OCtavia 2 FL benz czy Kia Magentis

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frafel
    Classic
    • 2012
    • 16

kisio, PW
  • astw
    Ambiente
    • 2011
    • 107

Co wybrać? O II FL 1, 6 benz. czy Kia Magentis 2, 0? (7 l. gwarancji).

Cennik Kia.

Cennik Skoda.

Komentarz

• Piotr AMP
      Rider
      • 2009
      • 250

OT: Z siedmioma latami gwarancji to bym się wykończył
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• Bartus
        Ambiente
        • 2011
        • 210

Bezapelacyjnie.. Kia Magentis, ta sylwetka, jakość materiałów i niezawodność

Komentarz

• macherstudio
          RS
          S_OCP Member
          • 2008
          • 2378
          • Mitshibishi
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja miałem dylemat z KIA Carens ... ale danielcio skutecznie doradził .... polecam skontaktuj się jeśli potrzebujesz profi.obsługi, ma w ofercie i SKODĘ i KIA
          www.prostetorodo.pl

Komentarz

• PiterNZ
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 389

Zamieszczone przez Piotr AMP
            OT: Z siedmioma latami gwarancji to bym się wykończył
            Dokładnie, tragedia.

Do meritum Magentis to nie jest poziom Cee'da czy Sportage. Myślę, że to nie ten poziom dopracowania co i40. To auto konkurowało głównie ceną.
            Możesz mieć także problem z odsprzedażą.

Z tego co pamiętam to kiedyś w nim siedziałem i wrażenia mocno średnie. Prowadzenie prawdopodobnie też bez rewelacji, weź jazdę próbną.

W tym wypadku zdecydowanie Skoda O II Fl. Pominąłem nawet lepsze silniki.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez astw
              O II FL 1, 6 benz. czy Kia Magentis 2, 0?
              Magnetis to auto własnie wychodzace z rynku. Za chwilę (czerwiec-lipiec) wchodzi jego nastepca Kia Optima - przeeeeeepiękne auto :twisted:
              Takze jak na ta chwilę, to zdecydowanie i bezapelacyjnie Octavia II. Ale jesli poczekamy na Optime to .... oj nie wiem, nie wiem.

[ Dodano: Sob 05 Mar, 11 10:34 ]
              Zamieszczone przez Piotr AMP
              Z siedmioma latami gwarancji to bym się wykończył
              Ale przecież nie istnieje przepis mówiący o KONIECZNOŚCI korzystania z uprawnień wynikajacych z gwarancji Chcesz? Korzystasz z gwarancji, nie chcesz ? Nie korzystasz. Proste.
              Natomaist w przypadku nowych modeli Kii korzystanie z gwarancji jest raczej okazjonalne.
              Czarny Elegance

Komentarz

• astw
                Ambiente
                • 2011
                • 107

Ceny aut używanych nie są wysokie (tu diesel):

Kia Optima...
                Mam wątpliwości czy lepiej kupować auto z pierwszego roku produkcji, czy model produkowany kilka lat (w ostatnim roku produkcji). Za tym drugim przemawia cena i sprawdzenie rozwiązań w praktyce (wyeliminowanie słabych punktów).

Przykład: czy lepsza (bardziej niezawodna) jest O II FL:
                1) z pierwszego roku produkcji,
                2) z roku 2009,
                3) z roku 2011 r. ?

Komentarz

• mirek_p11
                  RS
                  • 2010
                  • 6630
                  • Volkswagen
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez astw
                  2) z roku 2009,
                  3) z roku 2011 r. ?
                  Myślę, że w przypadku Octavi FL to ta z pierwszego roku produkcji jest najmniej awaryjna ( było to auto po lifcie na bazie O2 ) , bo teraz już idą na ilość a nie na jakość. Kolega pracuje w ASO Skoda i potwierdza tą opinię. Po pierwsze duża ilość zamówień a po drugie oszczędności producenta powodują większą liczbę usterek.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                  Fotki

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez astw
                    Mam wątpliwości czy lepiej kupować auto z pierwszego roku produkcji, czy model produkowany kilka lat
                    Masz trochę racji, tylko zauwaz jedna rzecz. Mianowicie Magnetis to dośc stary modeli Kii. Nie wiem czy odważyłbym sie kupic stare modele Kii, bo to nie ta jakość i wykonanie co teraz. Nowe modele takie jak Ceed, Venga czy Soul to auta na europejskim poziomie niczym nie rózniące sie od Renault, Citroena czy Fiata. ALe stare Kie, to hmm .... ja bym nie ryzykował.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• grzes74
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 176
                      • Rapid (NH3)

Re: Skoda OCtavia 2 FL benz czy Kia Magentis

Zamieszczone przez astw

Porównujesz auta 2 różnych klas. W Skoda ofertą vs Magentis jest Superb. OII jakkolwiek praktyczna, jest tylko kompaktem z "dużą pupą".......

Jeśli koreańczyk - poczekałbym na i40 lub KiA Optima jeśli to ma być sedan. Magentis to KIA z poprzedniej epoki...
                      pozdrawiam
                      Grzes
                      polecam :

www.octavia-forum.de
                      www.skodacommunity.de
                      www.briskoda.net........

Komentarz

• astw
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 107

"Myślę, że w przypadku Octavi FL to ta z pierwszego roku produkcji jest najmniej awaryjna ( było to auto po lifcie na bazie O2 ) , bo teraz już idą na ilość a nie na jakość. Kolega pracuje w ASO Skoda i potwierdza tą opinię. Po pierwsze duża ilość zamówień a po drugie oszczędności producenta powodują większą liczbę usterek."

Masz na myśli kwestię gąbki w fotelach i napinaczy w 1, 8?

Komentarz

• t271828
                          Elegance
                          • 2008
                          • 928

Re: Skoda OCtavia 2 FL benz czy Kia Magentis

Zamieszczone przez astw
                          Co wybrać? O II FL 1, 6 benz. czy Kia Magentis 2, 0? (7 l. gwarancji).
                          Jesli pytasz, to Kia nie jest dla Ciebie. Jest to IMO bardzo dobra oferta, ale to samochod nietypowy, dla nabywcy swiadomego tego co kupuje i raczej do jezdzenia przez dlugie lata. Kupujac skode mniej ryzykujesz - jakby Ci sie znudzila to za dwa-trzy lata sprzedasz bez problemu i za dosc dobre pieniadze.

Komentarz

• kris75
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 217

Zamieszczone przez mirek_p11
                            Zamieszczone przez astw
                            2) z roku 2009,
                            3) z roku 2011 r. ?
                            Myślę, że w przypadku Octavi FL to ta z pierwszego roku produkcji jest najmniej awaryjna ( było to auto po lifcie na bazie O2 ) , bo teraz już idą na ilość a nie na jakość. Kolega pracuje w ASO Skoda i potwierdza tą opinię. Po pierwsze duża ilość zamówień a po drugie oszczędności producenta powodują większą liczbę usterek.
                            Mało przekonująca argumentacja, natomiast zauważ, że modele z początku produkcji cierpią na wiele usterek tzw. wieku dziecięcego, a to napinacz rozrządu, a to pompka, a to siedzenia, zdecydowanie najmniej awaryjne będą właśnie najnowsze modele.

Komentarz

• TREI
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 176
                              • Alfa Romeo
                              • BUD 1.4 MPI 80 KM
                              • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Miałem podobny dylemat plusy kijanki to lepsze wyposażenie, no i jest klase wyżej a opinie o niej w necie są jak najbardziej pozytywne, jednak skoda to wg. mnie ładniejsza sylwetka no i za pare latek bezproblemowa sprzedaż a z kia mogą by problemy.

Komentarz

• mirek_p11
                                RS
                                • 2010
                                • 6630
                                • Volkswagen
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kris75
                                Mało przekonująca argumentacja, natomiast zauważ, że modele z początku produkcji cierpią na wiele usterek tzw. wieku dziecięcego, a to napinacz rozrządu, a to pompka, a to siedzenia, zdecydowanie najmniej awaryjne będą właśnie najnowsze modele.
                                Głównie chodzi mi o jakość montażu na linii produkcyjnej i oszczędzanie kosztów przez producenta zastępując sprawdzone rozwiązania często tańszymi (eko) i niby lepszymi zamiennikami.

Fotki
                                Fotki

Komentarz

• kris75
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 217

A to dosyc ciekawe co piszesz, a jakie to częsci zostały wymienione? Pytam się bo naprawdę nie wiem co zostało zastąpione "zamiennikami"?

Komentarz

• matwrc
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 235

Ty i Twój kolega z ASO raczej nie macie podstaw do takich osądów.
                                    Nie ważne ile zamówień, produkcja jednego auta trwa tak samo długo, śruby dokręcane są tak samo dokładnie, itd.
                                    Oszczędności producenta, masz coś konkretnego na myśli? Gorsze materiały/podzespoły?
                                    (tylko proszę o konkrety bez frazesów)

Głównie chodzi mi o jakość montażu na linii produkcyjnej
                                    Rozkalibrowali roboty, zmniejszyli moment wkręcania śrub?
                                    Zobacz jak to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=PM_8A2ZnVYQ
                                    i zastanów się chwilę.

zastępując sprawdzone rozwiązania często tańszymi (eko) i niby lepszymi zamiennikami.
                                    Przykłady?

P.S.
                                    Gdzieś na OCP ktoś napisał, że w ramach oszczędności skody z ostatnich miesięcy są malowane cieńszą warstwą lakieru :shock: :? :wink:

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez matwrc
                                      Oj maja mają, bo to prawda
                                      Gorsze materiały/podzespoły?
                                      Dokładnie tak żaby wspomniec tylko o "sławnych" juz twardych boczkach tylnich drzwi zamiast miekkich przed lifetem, kartonowej osłonie akumulatora zamiast normalnej plastikowej itd.
                                      No niestety ale to sa efekty polityki oszczedności VW wobec Skody, co mnie osobiście wkurza :evil:

Ale może skończmy to OT, bo temat watku jest zgoła inny
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• zwolin
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 656

Zamieszczone przez Big
                                        Dokładnie tak żaby wspomniec tylko o "sławnych" juz twardych boczkach tylnich drzwi zamiast miekkich przed lifetem, kartonowej osłonie akumulatora zamiast normalnej plastikowej itd.
                                        I sądzisz, że twarde boczki wpłyną na awaryjność??? Na miłość Boską rozumiem, że jako właściciel elegance nie wyobrażasz sobie skody w mniej "ekskluzywnym" wydaniu, ale twierdzenie, że samochód jest dużo gorszy, bo ma inną osłonę akumulatora niż twój, to już przesada. Kiedyś nie dawali ich wcale i samochody te jeżdżą po kilkanaście lat.
                                        Jak ktoś ma do wydania pół bańki to kupuje samochód w którym wszystko ma ręcznie obszyte skórą, jak nie ma to kupuje taki na jaki go stać i godzi się z pewnymi mankamentami, które moim zdaniem aqrat w przypadku skody są mało uciążliwe.
                                        Jeśli ktoś ma wiedzę, że np po lifcie, albo w nowym tourze roboty dokręcają co drugą śrubę, albo kładą co drugą warstwę lakieru, albo jeszcze lepiej, że skoda montuje atrapy poduszek, bo po śmierci i tak się nikt nie poskarży, to chętnie poczytam, ale dajmy wreszcie spokój tym boczkom i osłonie akumulatora. Raz zostało napisane, że to dziadostwo i chyba wystarczy. A ocenianie samochodu przez pryzmat osłony akumulatora to chyba lekka przesada jest.
                                        Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                        O II Tour Combi 1.6
                                        Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

zwolin, a ty umiesz kolego czytać ze zrozumieniem czy tak pleciesz co ci ślina na język przyniesie?
                                          Przeczytaj to:
                                          Oszczędności producenta, masz coś konkretnego na myśli? Gorsze materiały/podzespoły?
                                          - moja wypowiedz to TYLKO odpowiedz na to pytanie. jeślli ci sie nie podoba to miej pretensje do ... autora pytania !!!
                                          A to czy to wpływa na awaryjność czy nie, to zupełnie inna sprawa i ja w to absolutie nie wnikam, bo nie tego dotyczyło pytanie !!! Ja stwierdzam tylko pewien fakt. Ktoś pyta, to odpowiadam, a że ty dopowiadasz sobie to co chcesz, to twój problem.
                                          Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem żeby odnosić swoje wypowiedzi do wypowiedzi innych
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• mirek_p11
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 6630
                                            • Volkswagen
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Każdy użytkownik ma a pracownik ASO, który pracuje dłużej niż 5 lat wie jak np. było w 2006 a jak jest teraz. Kilka przykładów z nowych aut odebranych w 2010 roku:

- sypiąca się elektryka u kolegi w RS z 2010 roku ( już 4 razy wzywał serwis i do końca nie wie czy wszystko jest już ok. )
                                            - niedokręcone mocowanie pasa bezpieczeństa w nowym aucie :shock:
                                            - źle polakierowane elementy maski
                                            - fabryczne złe ustawienie geometrii
                                            - montaż słabiutkiego akumulatora do RS-a z wyposażeniem full, i tekturowej osłony w samochodzie za 140 tys.zł :shock:
                                            - po wymianie lamp tył okazało się że jedna wiązka kabla była przetarta a przyczyną był przytrzaśnięty kabel w fabryce( już kilka osób potwierdziło tą samą przypadłość)
                                            - trzeszczenie zawieszenia po 5000 km
                                            - źle zamontowane listwy progowe itp. itd.

A co do pytania czy O2 czy Kia to poczekałbym na nową Optimę

Fotki
                                            Fotki

Komentarz

• kris75
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 217

z tego opisu to niemala tak, jakby jakby u sąsiada w piwnicy ten samochod jakis pseudomechanik skladal, a nie w fabryce i az nie chce mi sie wierzyc ze jedno auto ma tyle wad a drugie z tej samej linii w tym samych czasie i chodzi jak marzenie - jak to mozliwe?

Komentarz

• t271828
                                                Elegance
                                                • 2008
                                                • 928

Zamieszczone przez kris75
                                                z tego opisu to niemala tak, jakby jakby u sąsiada w piwnicy ten samochod jakis pseudomechanik skladal, a nie w fabryce i az nie chce mi sie wierzyc ze jedno auto ma tyle wad a drugie z tej samej linii w tym samych czasie i chodzi jak marzenie - jak to mozliwe?
                                                Ktos mial pecha po prostu, BTW w czasach PRL-u nie nalezalo kupowac radzieckich obiektywow skladanych w poniedzialki

Komentarz

• zwolin
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 656

Zamieszczone przez Big
                                                  Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem żeby odnosić swoje wypowiedzi do wypowiedzi innych
                                                  No właśnie. Dyskusja dotyczyła awaryjności samochodów. Kolega zapytał, które części zostały zamienione/wymienione (jak rozumiem w kontekście awaryjności samochodu), a Ty tu z boczkami i osłoną akumulatora........
                                                  Wybacz, jeśli uraziłem Twoje Ego, ale to, że jesteś dłużej na forum, nie znaczy, że będziesz mnie uczył czytać (ze zrozumieniem).
                                                  Przepraszam autora wątku za OT.
                                                  Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                                  O II Tour Combi 1.6
                                                  Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Pracuję...