kisio, PW
Skoda OCtavia 2 FL benz czy Kia Magentis
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Piotr AMPOT: Z siedmioma latami gwarancji to bym się wykończył
Do meritum Magentis to nie jest poziom Cee'da czy Sportage. Myślę, że to nie ten poziom dopracowania co i40. To auto konkurowało głównie ceną.
Możesz mieć także problem z odsprzedażą.
Z tego co pamiętam to kiedyś w nim siedziałem i wrażenia mocno średnie. Prowadzenie prawdopodobnie też bez rewelacji, weź jazdę próbną.
W tym wypadku zdecydowanie Skoda O II Fl. Pominąłem nawet lepsze silniki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez astwO II FL 1, 6 benz. czy Kia Magentis 2, 0?
Takze jak na ta chwilę, to zdecydowanie i bezapelacyjnie Octavia II. Ale jesli poczekamy na Optime to .... oj nie wiem, nie wiem.
[ Dodano: Sob 05 Mar, 11 10:34 ]
Zamieszczone przez Piotr AMPZ siedmioma latami gwarancji to bym się wykończył
Natomaist w przypadku nowych modeli Kii korzystanie z gwarancji jest raczej okazjonalne.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Ceny aut używanych nie są wysokie (tu diesel):
Kia Optima...
Mam wątpliwości czy lepiej kupować auto z pierwszego roku produkcji, czy model produkowany kilka lat (w ostatnim roku produkcji). Za tym drugim przemawia cena i sprawdzenie rozwiązań w praktyce (wyeliminowanie słabych punktów).
Przykład: czy lepsza (bardziej niezawodna) jest O II FL:
1) z pierwszego roku produkcji,
2) z roku 2009,
3) z roku 2011 r. ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez astwPrzykład: czy lepsza (bardziej niezawodna) jest O II FL:
2) z roku 2009,
3) z roku 2011 r. ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez astwMam wątpliwości czy lepiej kupować auto z pierwszego roku produkcji, czy model produkowany kilka latCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Re: Skoda OCtavia 2 FL benz czy Kia Magentis
Zamieszczone przez astwCo wybrać? O II FL 1, 6 benz. czy Kia Magentis 2, 0? (7 l. gwarancji).
Cennik Kia.
Cennik Skoda.
http://www.skoda-auto.pl/upload/1/Fi...T11111103B.pdf
Porównujesz auta 2 różnych klas. W Skoda ofertą vs Magentis jest Superb. OII jakkolwiek praktyczna, jest tylko kompaktem z "dużą pupą".......
Jeśli koreańczyk - poczekałbym na i40 lub KiA Optima jeśli to ma być sedan. Magentis to KIA z poprzedniej epoki...
Komentarz
-
-
"Myślę, że w przypadku Octavi FL to ta z pierwszego roku produkcji jest najmniej awaryjna ( było to auto po lifcie na bazie O2 ) , bo teraz już idą na ilość a nie na jakość. Kolega pracuje w ASO Skoda i potwierdza tą opinię. Po pierwsze duża ilość zamówień a po drugie oszczędności producenta powodują większą liczbę usterek."
Masz na myśli kwestię gąbki w fotelach i napinaczy w 1, 8?
Komentarz
-
-
Re: Skoda OCtavia 2 FL benz czy Kia Magentis
Zamieszczone przez astwCo wybrać? O II FL 1, 6 benz. czy Kia Magentis 2, 0? (7 l. gwarancji).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11Zamieszczone przez astwPrzykład: czy lepsza (bardziej niezawodna) jest O II FL:
2) z roku 2009,
3) z roku 2011 r. ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kris75Mało przekonująca argumentacja, natomiast zauważ, że modele z początku produkcji cierpią na wiele usterek tzw. wieku dziecięcego, a to napinacz rozrządu, a to pompka, a to siedzenia, zdecydowanie najmniej awaryjne będą właśnie najnowsze modele.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11Myślę, że w przypadku Octavi FL to ta z pierwszego roku produkcji jest najmniej awaryjna ( było to auto po lifcie na bazie O2 ) , bo teraz już idą na ilość a nie na jakość. Kolega pracuje w ASO Skoda i potwierdza tą opinię. Po pierwsze duża ilość zamówień a po drugie oszczędności producenta powodują większą liczbę usterek.
Nie ważne ile zamówień, produkcja jednego auta trwa tak samo długo, śruby dokręcane są tak samo dokładnie, itd.
Oszczędności producenta, masz coś konkretnego na myśli? Gorsze materiały/podzespoły?
(tylko proszę o konkrety bez frazesów)
Zamieszczone przez mirek_p11Głównie chodzi mi o jakość montażu na linii produkcyjnej
Zobacz jak to wygląda: http://www.youtube.com/watch?v=PM_8A2ZnVYQ
i zastanów się chwilę.
Zamieszczone przez mirek_p11zastępując sprawdzone rozwiązania często tańszymi (eko) i niby lepszymi zamiennikami.
P.S.
Gdzieś na OCP ktoś napisał, że w ramach oszczędności skody z ostatnich miesięcy są malowane cieńszą warstwą lakieru :shock: :? :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matwrcTy i Twój kolega z ASO raczej nie macie podstaw do takich osądów.
Zamieszczone przez matwrcGorsze materiały/podzespoły?
No niestety ale to sa efekty polityki oszczedności VW wobec Skody, co mnie osobiście wkurza :evil:
Ale może skończmy to OT, bo temat watku jest zgoła innyCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigDokładnie tak żaby wspomniec tylko o "sławnych" juz twardych boczkach tylnich drzwi zamiast miekkich przed lifetem, kartonowej osłonie akumulatora zamiast normalnej plastikowej itd.
Jak ktoś ma do wydania pół bańki to kupuje samochód w którym wszystko ma ręcznie obszyte skórą, jak nie ma to kupuje taki na jaki go stać i godzi się z pewnymi mankamentami, które moim zdaniem aqrat w przypadku skody są mało uciążliwe.
Jeśli ktoś ma wiedzę, że np po lifcie, albo w nowym tourze roboty dokręcają co drugą śrubę, albo kładą co drugą warstwę lakieru, albo jeszcze lepiej, że skoda montuje atrapy poduszek, bo po śmierci i tak się nikt nie poskarży, to chętnie poczytam, ale dajmy wreszcie spokój tym boczkom i osłonie akumulatora. Raz zostało napisane, że to dziadostwo i chyba wystarczy. A ocenianie samochodu przez pryzmat osłony akumulatora to chyba lekka przesada jest.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
-
zwolin, a ty umiesz kolego czytać ze zrozumieniem czy tak pleciesz co ci ślina na język przyniesie?
Przeczytaj to:Zamieszczone przez matwrcOszczędności producenta, masz coś konkretnego na myśli? Gorsze materiały/podzespoły?
A to czy to wpływa na awaryjność czy nie, to zupełnie inna sprawa i ja w to absolutie nie wnikam, bo nie tego dotyczyło pytanie !!! Ja stwierdzam tylko pewien fakt. Ktoś pyta, to odpowiadam, a że ty dopowiadasz sobie to co chcesz, to twój problem.
Trzeba umieć czytać ze zrozumieniem żeby odnosić swoje wypowiedzi do wypowiedzi innychCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matwrcTy i Twój kolega z ASO raczej nie macie podstaw do takich osądów.
- sypiąca się elektryka u kolegi w RS z 2010 roku ( już 4 razy wzywał serwis i do końca nie wie czy wszystko jest już ok. )
- niedokręcone mocowanie pasa bezpieczeństa w nowym aucie :shock:
- źle polakierowane elementy maski
- fabryczne złe ustawienie geometrii
- montaż słabiutkiego akumulatora do RS-a z wyposażeniem full, i tekturowej osłony w samochodzie za 140 tys.zł :shock:
- po wymianie lamp tył okazało się że jedna wiązka kabla była przetarta a przyczyną był przytrzaśnięty kabel w fabryce( już kilka osób potwierdziło tą samą przypadłość)
- trzeszczenie zawieszenia po 5000 km
- źle zamontowane listwy progowe itp. itd.
A co do pytania czy O2 czy Kia to poczekałbym na nową Optimę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kris75z tego opisu to niemala tak, jakby jakby u sąsiada w piwnicy ten samochod jakis pseudomechanik skladal, a nie w fabryce i az nie chce mi sie wierzyc ze jedno auto ma tyle wad a drugie z tej samej linii w tym samych czasie i chodzi jak marzenie - jak to mozliwe?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigTrzeba umieć czytać ze zrozumieniem żeby odnosić swoje wypowiedzi do wypowiedzi innych
Wybacz, jeśli uraziłem Twoje Ego, ale to, że jesteś dłużej na forum, nie znaczy, że będziesz mnie uczył czytać (ze zrozumieniem).
Przepraszam autora wątku za OT.Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
O II Tour Combi 1.6
Mitsu Carisma 4G93 GDI
Komentarz
-
Komentarz