Ja jutro dokonuję zmiany. Wyważacie na maszynie i doważacie potem na aucie ? Muszę sprawdzić zbieżność, więc chyba po zmianie to powinienem uczynić (jak podpowiada lektura forum) ?
Ja właśnie dziś podmieniłem na letnie 17". Jest sztywniej ale do przeżycia. Obawiałem się, że będzie gorzej, szczególnie, że letniaki to 225/45/17 Potenza S001 i "gumiarz" stwierdził, że nawet przy w miarę twardych R050/050A ta S001 ma boki jak kamień. Prowadzi się na pewno lepiej, ale na razie nie sprawdzałem "do końca", bo nie jechałem sam :diabelski_usmiech . Z innych zaskakujących rzeczy to są głośniejsze niż zdjęte zimowe UG7+ 205/55/16. Kolejny argument, żeby przyspieszyć solidne wytłumienie auta...
Nexus6, wieczorkiem zrobiłem jeszcze wieczorną "przejażdżkę" ( tym razem sam ) i muszę powiedzieć, że jest naprawdę fajnie. Przede wszystkim na 225 daje radę ruszyć pełnym ogniem. Na 205 elektronika dostawała świra. No i czuć zajebi..icie "twardość" ścianki; szarpnięcie kierownicą przy 80-100 km/h powoduje tylko poziome przesunięcie auta ( oczywiście przechyla się ale czuć, że tylko na zawieszeniu a nie na gumach), żadnego miękkiego zarzucenia dupą, czy odbicia przy powrocie na pas. Jak będzie po 20 st. ciepła powinno być super...
:?: :!:
dlaczego ecopia i er300 są droższe niż s001, myślałem, że to są teraz topowe opony bridgestone a nie najtańsze, w ogóle gradacja cen opon w ogóle, jest taka, że nie wiadomo o co chodzi :roll:
Witam jeżeli chodzi o mnie to wymianę opon na letnie planuje jak co roku w pierwszej połowie kwietnia, w nocy bywa i po - 8 czasem coś śniegiem przepada więc niema sie co wychylać zbyt wcześnie, poza tym na co poniektórych drogach przez las bywa jeszcze ślisko.
Witam jeżeli chodzi o mnie to wymianę opon na letnie planuje jak co roku w pierwszej połowie kwietnia, w nocy bywa i po - 8 czasem coś śniegiem przepada więc niema sie co wychylać zbyt wcześnie, poza tym na co poniektórych drogach przez las bywa jeszcze ślisko.
palioza, na tym rozmiarze smigam juz 3 lata i tylko ubiegly sezon mialem parszywy (1x GY i 1x P0R).
Moja uwaga do kowal 2002, odnosiła się do zachowania S001 w nieco niższym niż u niego profilu.
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Drogi jak stara murzynka więc nie ma co czekać Później zbudza się działkowcy ze snu zimowego i będą kilku dniowe terminy. A tak przy okazji jak się mają wyniki testu opon w ostatnim numerze Auto Świat do waszych preferencji? Mowa o rozmiarze 205/55/R16
Właśnie czytałem gdzieś w necie, że po 27.03 ma się ocieplać i to znacznie. Podobno ma być nawet +20 stopni. Więc pewnie niedługo trza będzie gumiarza odwiedzić.
ja w O1 mam oponki zimowe tak czy tak do wymiany, więc zmienię na letnie dopiero jak się zupełnie ociepli i kolejki się skończą :szeroki_usmiech
A w O2 mam już wyważone, przekładam w sobotę.
no ja się chyba jutro zabiorę za zmianę
Dzisiaj wypucowałem lakier, poszła politura a jutro wosk dodatkowo
Więc trochę lipnie by było na stalówkach :diabelski_usmiech
ja nie wymieniam, mam ładne zimowe 165 na których auto super przyspiesza, na lato mam jakieś stare dziwne dębice 185 o zbyt dużej średnicy więc to bez sensu
Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
Komentarz