Zmieniłem w ubiegłą niedzielę ale przy okazji okazało się, że mam trzy alufelgi do prostowania. Przy okazji warto to sprawdzić.
Prostowanie zajmie trochę czasu, 1 godzina na 1 alu i kosztuje 120 PLN za sztukę ale co zrobić jak trzeba to trzeba.
Zmieniłem w ubiegłą niedzielę ale przy okazji okazało się, że mam trzy alufelgi do prostowania. Przy okazji warto to sprawdzić.
Prostowanie zajmie trochę czasu, 1 godzina na 1 alu i kosztuje 120 PLN za sztukę ale co zrobić jak trzeba to trzeba.
No ja chyba też będę musiał wybrać się z moimi do prostowania (przynajmniej jedną) bo w zeszłym roku w centrum miasta zaliczyłem taką dziurę że od razu awaryjne i wysiadłem z samochodu żeby sprawdzić co się stało bo myślałem ze urwałem koło (jechałem może 40km/h bo właśnie ruszałem ze świateł)
Pytanie do posiadaczy BRIDGESTONE TURANZA ER300 w rozmiarze 205/55R16 - jakie są wasze odczucia odnośnie zużycia paliwa na tych oponach? Czy po zmianie z zimowych zauważyliście jakieś zmiany na spalaniu na minus?
Ja mam wrażenie że spalanie mam takie jak w zimie a spodziewałem się że spadnie - nie wiem czy to skutek większego rozmiaru (zimowe 195/65R15) czy ta opona po prostu tak ma?
KulfonP, teoretycznie na letnich pali więcej ze względu na rozmiar, do tego są opony o wysokich oporach toczenia co również podnosi spalanie
z drugiej strony powinien palić miej niż w zimie bo jest jak by nie patrzeć cieplej :idea:
Ja mam wrażenie że spalanie mam takie jak w zimie a spodziewałem się że spadnie
a to dlaczego :?:
Szkoda - silnik w cieplejsze dni szybciej się nagrzewa i nie potrzebuje tak bogatej mieszanki jak w zimie. Powinien w lecie palić mniej tyle tylko że opony niwelują ten zysk przez swój rozmiar...
Ja mam wrażenie że spalanie mam takie jak w zimie a spodziewałem się że spadnie
Szkoda - silnik w cieplejsze dni szybciej się nagrzewa i nie potrzebuje tak bogatej mieszanki jak w zimie. Powinien w lecie palić mniej tyle tylko że opony niwelują ten zysk przez swój rozmiar...
no właśnie, + klima jak się robi cieplej i nie ma czegoś takiego, że w lecie pali mniej.
poza tym w zimę się mniej ciśnie, jeździsz spokojniej zanim się rozgrzejesz, jest ślisko itd.
dlatego dziwi mnie, że miałeś jakieś oczekiwania co do spadku spalania, a jeżeli zmieniałes rozmiar kół to już w ogóle nie ma o czym gadać
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
KulfonP, Zobaczysz jak będzie po przejechaniu kilku kkm bo opona też się musi podocierać. Z salonu wyjechałem na letnich 225/45/17 początkowo wiadomo jeżdziłem delikatnie bo silnik się układa i kierowca przyzwyczaja a mimo to spalanie było dość wysokie jak na styl jazdy. Myślę jednak że oponki też się musiały podocierać bo później na podobnych odcinkach i podobnym stylu jazdy spokojnie miałem o 1 litr mniej. Przyszła zima zmieniłem kapcie na zimowe 195/65/15 i zaraz po zmianie zrobiłem traskę Tychy- Rzeszów - Tychy. Temp otoczenia na + W związku z tym że rozmiar opon był dużo mniejszy od letnich, traska a i ja jechałem jak emeryt bo bałem się( odczucia że samochód się nie trzyma drogi kiepsko hamuje i takie tam) myślałem że będę miał swoje rekordowo niskie spalanie a tu zonk wyszło ponad 6,6. Do 15" się do końca zimy w sumie nie przekonałem i z radością znowu śmigam na 17" ale po dotarciu się zimówek spalanie spadło. Więc moje zdanie jest takie że dotarcie opony ma też wpływ na spalanie ale może się mylę :!:
Pytanie do posiadaczy BRIDGESTONE TURANZA ER300 w rozmiarze 205/55R16 - jakie są wasze odczucia odnośnie zużycia paliwa na tych oponach? Czy po zmianie z zimowych zauważyliście jakieś zmiany na spalaniu na minus?
Ja mam wrażenie że spalanie mam takie jak w zimie a spodziewałem się że spadnie - nie wiem czy to skutek większego rozmiaru (zimowe 195/65R15) czy ta opona po prostu tak ma?
Ja mam zimówki Goodyear ultra grip 7+ 195/65/R15 na lato zakładam Michelin Primacy HP 205/55/R16 i zawsze obserwuje spadek spalania po przerzutce opon z zimowych na letnie ok 0,7-1,0l
Dodam że Michelinki nie są nowe i rozglądam się za nowymi oponkami na przód. Zastanawiałem się nad tymi ER300 ale jeszcze sam niem na co zmienię..
Zamieszczone przez szkoda
U mnie w zeszłym roku i w tym tak samo (po przerzutce zima-lato) pomimo szerszych opon spalanie spada.. oczywiści bez włączania klimy
Komentarz