OctaviaII RS TDI170 czy nowy Passat TDI170?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Zamieszczone przez Jabar1975
    Nie obrazcie sie ale to troche takie "polskie" kupowanie samochodu ktory jest jak najwiekszy za ta sama kase (ewentualnie posiadajacy jak najwiecej drzwi) bo tak jak juz ktos napisal stajemy sie czasami ofiarami przewymiarowanych samochodow
    Zaczyna mnie to lekko irytowac.
    Passat to normalny samochod dla normalnych ludzi, a nie jakias ekstrawagancka limuzyna.

Kosztuje tyle samo co OIIRS - no moze maks z 5-10% wiecej. Wyposazony jest mniej wiecej tak samo i jest tak samo funkcjonalny. Wiec warto zastanowic sie w co lepiej wsadzic swoja ciezko zarobiona kase.

Wiec prosze nie dorabiac do tego filozofii, co jest polskie, a co nie. :? Jakbym mial ochote zrobic na kims wrazenie, to za tyle sieki moglbym sobie kupic uzywaną E-skę, albo 7-kę, albo innego Jag-a czy A8-kę.
    Dziwi mnie, ze zwykly Passat jest tak odbierany... to dla mnie pewna nowosc... :roll:
    TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
      Dziwi mnie, ze zwykly Passat jest tak odbierany... to dla mnie pewna nowosc... :roll:
      sam mam zupelnie normalne zdanie na temat tego auta, ale bardzo czesto spotykam sie z reakcjami na pograniczu przezycia religijnego, kiedy padaja 2 magiczne slowa: volkswagen passat (zwlaszcza na prowincji, no ale tam to teraz tylko MB, BMW (wersja M - bardzo popularna), Audi...) :diabelski_usmiech
      chyba to sie ciagnie z dawnych lat, kiedy (chyba tak bylo) passat i w ogole VW byl symbolem jakiegos dobrobytu, luksusu i temu podobnych pierdow :roll:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

MiKruS, nie ma sie co denerwowac - wyrazilem swoje zdanie na ten temat that's all, chyba zgodzisz sie z tym ze w krajach nieco bardziej cywilizowanych zdecydowanie wiecej kupuje sie samochodow dwudrzwiowych - niektore nawet nie byly nigdy oferowane w polsce - bo i tak nikt nigdy by ich nie kupil.
        Fakt faktem piszemy tutaj o roznicach miedzy O2 rs i passatem i tutaj nie ma takiej mozliwosci zeby kupic wersje krotka - a nawet gdyby byla to i tak prawie nikt w polsce by jej nie kupil - to sa nasze realia i to jest wlanie polskie - bez wzgledu na to czy sie nam to podoba czy nie.
        Nie chce ci wmowic ze Passat jest dla snobow bo wcale tak nie jest - kwestia tego czy rzeczywiscie - wielu z nas - potrzebny jest tak duzy samochod - skoro ten jak sam piszesz
        5-10%
        tanszy typ spelni doskonale swoja role? Ponad rok mialem Passata B5 i jak dla mnie byl za duzy (nie pamietam czy wiecej niz 20 razy otwieralem tylne drzwi - bo z reguly jezdze sam ewentualnie z dziewczyna) dlatego tez moje zdanie jest takie a nie inne, Ty rzecz jasna masz prawo do calkowicie odmiennego pogladu - w tym wszystkim nie ma absolutnie zadnej filozofii.
        a te 10% to okolo 10k - jak dla mnie to dosc sporo kasy i nie wydalbym jej na cos czego nie potrzebuje.
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Pulse
          Rider
          • 2006
          • 461

Zamieszczone przez lec
          bez zastanowienia Octavie, gdyż:
          - dizajn mi sie podoba (moze jestem jakis inny ale wciaz wole wyglad "jedynki" niz "dwojki")
          sorry za OT, ale musze to skomentowac :diabelski_usmiech
          Tez myslalem ze jestem jakis inny, bo mi sie tez design o1 od o2 bardziej widzi, teraz widze ze nie tylko ja tak mam :szeroki_usmiech
          :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Arek
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 3143

Mi O1 jak i O2 sie podoibaja ale tylko w Combi.
            Gdybym mial wybierazc pomiedzy RS a Paskiem wybrałbym RS poniewaz i Skode i VW mialem i jakos skoda jest mniej awaryjna. W golfie wymienialem skrzynie,maglownice,drozki chyba ze 4 razy itp...Wiem ze golf to nie ta samo co Passat ale takie jest moje zdanie.
            -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• jachu
              Drive
              • 2006
              • 78

Zamieszczone przez
              a ja jak sie tak patrze na octe to wybrałbym Leona FR :lol: ....osiagi lepsze no i octa przy leone wyglada zaprzeproszeniem jak przysadzista kupa na kaczych łapach( zreszta zawsze tak wyglądąła nawet w pierwszej wersji :? )....ale to kwestia gustu....cena nowego Leona FR w niemeczech to chyba niecałe 25 tys eur.
              Mialem Leona wczesniej wersje SPORT , i to byla ladna fura natomiast nowy leon to kupa łajna , wiec mow za siebie a jak jeszce powiesz ze nowe toledo to okaz pieknosci to ja juz z Toba nie dyskutuje

Co do paska i OII to wybral bym OII dla wlasnego komfortu i spokojnych nocy. Co do komfortu jazdy to chyba jednak pasek wygrywa.
              To moje zdanie

[ Dodano: Pon 12 Cze, 06 09:57 ]
              Zamieszczone przez Pulse
              Zamieszczone przez lec
              bez zastanowienia Octavie, gdyż:
              - dizajn mi sie podoba (moze jestem jakis inny ale wciaz wole wyglad "jedynki" niz "dwojki")
              sorry za OT, ale musze to skomentowac :diabelski_usmiech
              Tez myslalem ze jestem jakis inny, bo mi sie tez design o1 od o2 bardziej widzi, teraz widze ze nie tylko ja tak mam :szeroki_usmiech
              Nie jestescie jedyni mo sie OI takze z wygladu bardziej podoba OII jest jaby ja ktos do sprezarki podlaczyl i podpompowal Ale to sa subiektywne odczucia

[ Dodano: Pon 12 Cze, 06 10:17 ]
              Mikrus niestety ale jeszce do niedawna jak ktos mial Golfa IV to ludzie patrzyli jakna "Kulczyka" ile to on nie ma kasy. Mowiac o Pasku dalej jest w polskiej swiadomosci to ze jak ktos ma taka fure to "szpan na cala gmine". Tego jeszcze dlugo nie zmienisz ...
              Nie denerwuj sie bo nie o to ttu chodzi ale wielu ludzi kupuje Passaty na pokaz - taka mentalnosc ludzi a naszych rodakow szczegolnie. Jesli mial bym wydac takie pieniadze to kupil bym zupelnie inne auto ale nie o tym tu mowa.
              pozdrawiam

Jachu
              www.pdaclub.pl

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Ale oczywiscie OII jest zdecydowanie bardziej "mlodziezowa".
                I tylko o to mi chodzi.
                Dla mnie Passat jest kierowany dla starszej grupy uzytkownikow i tyle.
                Napewno jest bardziej prestizowy niz O2, ale i Avensis czy Accord tez beda bardziej prestizowe.
                Reprezantacyjne zas to moze byc A8...
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• EŁ
                  L&K
                  • 2004
                  • 1168
                  • Octavia III (5E3)
                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez jachu
                  Zamieszczone przez
                  a ja jak sie tak patrze na octe to wybrałbym Leona FR :lol: ....osiagi lepsze no i octa przy leone wyglada zaprzeproszeniem jak przysadzista kupa na kaczych łapach( zreszta zawsze tak wyglądąła nawet w pierwszej wersji :? )....ale to kwestia gustu....cena nowego Leona FR w niemeczech to chyba niecałe 25 tys eur.
                  Mialem Leona wczesniej wersje SPORT , i to byla ladna fura natomiast nowy leon to kupa łajna , wiec mow za siebie a jak jeszce powiesz ze nowe toledo to okaz pieknosci to ja juz z Toba nie dyskutuje
                  no mówie za siebie misiu ...a niby za kogo..... :lol: :lol: Tolego jest brzydkie ale Leon MOIM ZDANIEM jest super..( w wersji FR bo o takich wersjach tu chyba rozmawiamy?)..ma to coś czego klockowatej niezgrabnej octavii brakuje..........ale z drugiej strony tez zupełnie co innego niz np altea tudziez toledo......

ps napisałem ci niektóre rzeczy DRUKOWANYMI...bo znowu powiesz zebym mówił za siebie

aha i mów za siebie bo ja nigdy nie patrzyłem na włascicieli Golfów jak na 'Kulczyków" :lol:

Komentarz

• jachu
                    Drive
                    • 2006
                    • 78

Zamieszczone przez
                    Zamieszczone przez jachu
                    Zamieszczone przez
                    no mówie za siebie misiu ...a niby za kogo..... :lol: :lol: Tolego jest brzydkie ale Leon MOIM ZDANIEM jest super..( w wersji FR bo o takich wersjach tu chyba rozmawiamy?)..ma to coś czego klockowatej niezgrabnej octavii brakuje..........ale z drugiej strony tez zupełnie co innego niz np altea tudziez toledo......

ps napisałem ci niektóre rzeczy DRUKOWANYMI...bo znowu powiesz zebym mówił za siebie

aha i mów za siebie bo ja nigdy nie patrzyłem na włascicieli Golfów jak na 'Kulczyków" :lol:
                    Drogi Kolego czytaj ze zrozumieniem a potem pisz. Ja w zadnym zdaniu nie napisalem ze traktuje wlascicieli Golfow i Paskow jak :Kulczykow" i innych lepszych czy gorszych. Napisalem tylko jakie jest w wiekszosci nastawieie ludzi. Wiec nie wciskaj mi tego czego nie napisalem....
                    Jak dla mnie EOT ...
                    pozdrawiam

Jachu
                    www.pdaclub.pl

Komentarz

• EŁ
                      L&K
                      • 2004
                      • 1168
                      • Octavia III (5E3)
                      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

buhehe..no własnie :lol: .....jak narazie to Ty mi próbowałes wmówić że uwazam ze wszyscy uwazają :lol: ze leon jest ładniejszy od Octy....podczas kiedy ja napisałem swoje zdanie, Ty - cytuje kazałeś mi mówić tylko za siebie....a co ja niby zrobiłem.?..więc ja zastosowałem taką samą metode jak ty.....może zrozumiesz.....jak nie zrozumiesz to trudno...umrzesz nieświadomy :lol:

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Jak bylem maly, to tata wpoil mi, zebym nie mowil "to jest niedobre", tylko "mi to nie smakuje".

Staram sie tego trzymac nie tylko jesli chodzi o jedzenie. I polecam - dzieki temu tworzy sie mniej bzdurnych konfliktow. :wink:
                        TDI 205PS

Komentarz

• jachu
                          Drive
                          • 2006
                          • 78

Zamieszczone przez
                          buhehe..no własnie :lol: .....jak narazie to Ty mi próbowałes wmówić że uwazam ze wszyscy uwazają :lol: ze leon jest ładniejszy od Octy....podczas kiedy ja napisałem swoje zdanie, Ty - cytuje kazałeś mi mówić tylko za siebie....a co ja niby zrobiłem.?..więc ja zastosowałem taką samą metode jak ty.....może zrozumiesz.....jak nie zrozumiesz to trudno...umrzesz nieświadomy :lol:
                          Ja niegdzie nic CI nie usilowalem wcisnac , przeczytaj dobrze , ale skoro tak to zrozumiales no to Twoj problem
                          Proponuje zakonczyc te domysly bo zaczyna to schodzic na inne tory
                          Proponuje peace -

[ Dodano: Pon 12 Cze, 06 13:53 ]
                          Jak bylem maly, to tata wpoil mi, zebym nie mowi "to jest niedobre", tylko "mi to niesmakuje".

Staram sie tego trzymac nie tylko jesli chodzi o jedzenie. I polecam - dzieki temu tworzy sie mniej bzdurnych konfliktow. :wink:
                          Masz racje sorki za OT
                          pozdrawiam

Jachu
                          www.pdaclub.pl

Komentarz

• EŁ
                            L&K
                            • 2004
                            • 1168
                            • Octavia III (5E3)
                            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Jak bylem maly, to tata wpoil mi, zebym nie mowi "to jest niedobre", tylko "mi to niesmakuje".
                            bardzo dobra zasada

dlatego tez napisałem:
                            Zamieszczone przez
                            a ja jak sie tak patrze na octe to wybrałbym Leona FR....itd
                            ale postaram sie jasniej na przyszłość.....i starczy juz tego OT:wink:

Komentarz

• bendi
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 465

a mi w Pasku bardzo się nie podoba elektroniczny ręczny bułeeeeee (jak tu normalnie zawrócić w zimie?) i zabudowanie zegarów. Nie wiem czy wybrałbym Skodę ale Paska nie brałbym pod uwagę.
                              Outlander
                              była OII 4x4 BMM
                              już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• MiKruS
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7976

Odgrzewam kotleta (Boze to juz 3 miesiace, a mam wrazenie jakbym zakladal ten temat kilka tygodni temu).

Dzis obejrzałem sobie Octe II RS z bliska i jestem... bardzo rozczarowany. Pisze tu tylko o doznaniach wizualnych, gdzy nie mialem okazji jezdzic.

Przede wszystkim zawsze uwazalem, ze Octavia 1 RS jest takim naciąganym samochodem usportowionym, z na siłę dolozonymi zderzakami, wnetrzem, itd.
                                Ogladajac zdjecia RSII do tej pory, bylem przekonany, ze O2 RS jest pozbawiona tej wady i jest to w pelni przemyslany egzemplarz w wersji usportowionej - przede wszystkim spójny jako calosc.

Niestety okazalo sie, ze jest zwykla O2 z powciskanymi na sile gadzetami troche rodem z katalogu o tytule "Ztuninguj sobie swoje Cinquecento".

I tak:
                                1. Felga 17ka - kibel - od razu widać, ze jest to ZDECYDOWANIE za maly rozmiar. Do tego musi byc dystans, bo kola chowają sie na kilka centymetrow w nadkole, co IMHO wyglada fatalnie i psuje caly efekt.
                                2. Zawias z przodu stoi za wysoko! Fakt, ze ta sztuka byla troche specyficznie zaparkowana i to moglo potegowac efekt, ale nie zmienia to faktu, ze ten samochod stoi chyba wyzej przodem niz tylem, co jest IMHO fatalne... :x
                                3. Znaczek RS na grillu - fatal - wiejski sticker tuning - w ogole nie pasujacy do tego samochodu w czarnym kolorze. Jakos w starym RS-ie wygladalo to neutralnie, a tu jest IMHO kupa - nie wiem czy jest wiekszy, czy co???
                                4. Wnętrze - kolor tapicerki i jej wyglad bardzo przeciętny i wyglądający 100razy gorzej niz w Golfie GTI czy nawet Passacie Highline lub Sportline. Do tego znowu ten tandetny, do niczego nie pasujacy znaczek RS na fotelach... :?
                                5. Wsiowy spojler - to byla akurat wersja 5D, w kombi jest inaczej, ale serio straszna kupa.

Plusy - lepiej wygladajace zderzaki niz w wersji zwyklej O2 - zwlaszcza przez to, ze nie mają listew.

Ogolne moje wrazenie jest dosc negatywne. Spodziewalem sie, ze bedzie to zwarty samochod z koncepcja, taki jak Golf GTI, gdzie wszystko do siebie pasuje - od felg poprzez wizulane elementy na zewnątrz, po wnetrze.

Tym czasem jest to nadal zwykla Octavia na sile odpicowana na wersje sportową z segmentu GTI i widac wlasnie na kazdym kroku, ze jest to zrobione na sile...

Bardzo sie rozaczaorwalem, a moja zona, ktora zabralem, zeby zaznajomila sie z autem powiedziala, ze jestem chyba chory, ze w ogole myslalem o tym aucie
                                Na razie bardziej podoba jej sie Leon ogladany dzien wczesniej...

Passata jeszcze wspolnie nie ogladalismy...

:| :|
                                TDI 205PS

Komentarz

• Tymon
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2970

Takie moje 3 grosze.
                                  -jeździłem i Golfem GTi i Octą RS, oraz Combi RS.
                                  Felga 17stka IMO jest idealna, gdyż jeździłęm w Golfiku GTi na 18stce i jest totalna przepaść w komforcie a Octa i tak miała lepsze Gumy TOYO i Golf na zakrętach miał na noc, wiem co mówie bo testy był mega Hard Core :wink:
                                  Tapicerka moim zdaniem jest super.

Moim zdaniem Szkodnik RS jest Super, owszem Golfik Marcina jest igła, ale dostał po dupie od RSa i to go Boli :lol:

Szkodnik RS moim zdaniem jest BOSKI :!:
                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• KruPin
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 517

Golfem GTI bylem zajarany i nadal jestem. Octavia RS bylem zajarany i juz nie jestem.

Ogolnie bym sie przekonal po jezdzie, ale jak dla mnie GTI to wzor, a Octa pokazuje, ze nie wolno dawac dresiarzom projektowac wnetrza, a kapelusznikom inzynierom calej reszty.

Musialbym zobaczyc jeszcze kombi w niebieskim na 18" z dystansami 10mm :|
                                    Forum Leasing.pl

Komentarz

• metrotest
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 506
                                      • Volkswagen
                                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Jest jeszcze Jetta z silnikiem 2.0 TDI 170KM. która w stosunku do Passata jest:
                                      - tańsza /zawsze to parę tysięcy w kieszeni/
                                      - lżejsza więc lepsze osiągi
                                      - mniej "stateczna"
                                      - mniejsze rozmiary więc bardziej poręczna
                                      - mniej chodliwa u "pożyczających w celu przejechania się"

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

no to czekamy na wnioski z ogladu passata :!:
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7976

Jest jeszcze Jetta z silnikiem 2.0 TDI 170KM. która w stosunku do Passata jest:
                                          - tańsza /zawsze to parę tysięcy w kieszeni/
                                          - lżejsza więc lepsze osiągi
                                          - mniej "stateczna"
                                          - mniejsze rozmiary więc bardziej poręczna
                                          - mniej chodliwa u "pożyczających w celu przejechania się"
                                          Tez racja - natomiast cena Jetty jest lekko chora w porownaniu z Passatem. Roznica jest minimalna - praktycznie zadna.
                                          Sprawa druga - preferowane jest kombi, a Jetta jest tylko w sedanie. Jednak oczywiscie, przy okazji, rzuci sie okiem.
                                          TDI 205PS

Komentarz

• Jabar1975
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3331

Tez ogladalem to auto i zgadzam sie z opinia Mikrusa ze:
                                            Felga 17ka - kibel - od razu widać, ze jest to ZDECYDOWANIE za maly rozmiar. Do tego musi byc dystans, bo kola chowają sie na kilka centymetrow w nadkole, co IMHO wyglada fatalnie i psuje caly efekt
                                            - Jakby nie dalo sie zalozyc kol o ET 35 tak aby byly na rowni z nadkolem - na dodatek 17ka ma chyba szerokosc 7cali a nie 7,5
                                            Zawias z przodu stoi za wysoko! Fakt, ze ta sztuka byla troche specyficznie zaparkowana i to moglo potegowac efekt, ale nie zmienia to faktu, ze ten samochod stoi chyba wyzej przodem niz tylem, co jest IMHO fatalne...
                                            generalnie ten RS jest niewiele obnizony - 12 czy 15 mm (roznie zrodla podaja - u mnie wyszlo 14mm ) przy tej bryle samochodu jest praktycznie niewidoczne. Jak dla mnie wyszla im wersja usportowiona a nie sportowa - choc przyznam ze z checia zamienilbym sie na fotele i kierownice
                                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Troche to dziwne zestawienie, bo uwzglednia tylko porównywalną cene... bogatego z założenia RS'a i przeciętnie wypasionego Passata.

Z założenia wygra RS gdyż za ta kase dostajemy więcej wypasu... w porównywalnej już jakości wykończenia.
                                              Dla młodych osób też jest ważna sportowa charakterystyka tego samochodu.

Za 110.000 PLN nie kupimy dobrze wypasionego Passata... raczej przeciętnie.

Plusy Passata... to jego wielkość, dostępne możliwości wypasu (za odpowiednią cene) i odrobine lepsze wykończenie niż w Skodzie.

Miałem okazję pojeździc Passatem i jest fajny... niezłe zawieszenie, skrzynia i hamulce.... ale chcciec go mieć w wersji pseudo usportowionej (jakiś odpowiednik RS'a) to jest spory wydatek.

Komentarz

• paf
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3140

...
                                                Zamieszczone przez bezduszny
                                                Z założenia wygra RS gdyż za ta kase dostajemy więcej wypasu... w porównywalnej już jakości wykończenia.
                                                Dla młodych osób też jest ważna sportowa charakterystyka tego samochodu.
                                                ...

bezduszny, no ale jak widac po tym wątku nie do końca - do niektórych to nie przemawia - było już kiedyś podobna dyskusja porównując O2RS i A4

IMHO "nie to jest ładne co jest ładne - a co się komu podoba"
                                                coś w tym jest

Mnie osobiście aktualna stylistyka nadwozia - Passata rozkłada - jest piękna i zbliżyła się do wysokich lotów designu Audi... ale ktoś może powiedziec że mnie pos***o bo to jest kupa... cóż - jak wyżej....

Komentarz

Zastanawiam się, czy nie bliżej jest nowemu Passat'owi nie do RS-2 TDi a raczej pod względem gabarytów i przeznaczenia do SuperB....?

Może tak porównamy ? :diabelski_usmiech

Komentarz

• MiKruS
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 7976

Zamieszczone przez bezduszny
                                                    Zastanawiam się, czy nie bliżej jest nowemu Passat'owi nie do RS-2 TDi a raczej pod względem gabarytów i przeznaczenia do SuperB....?

Może tak porównamy ? :diabelski_usmiech
                                                    Widziales tytul topiku?
                                                    Pytanie jest tam jasno sprecyzowane, bo taki jest dylemat. Jakbym chcial porownywac Passata z Superbem, to zadalbym pytanie o Superba.

W kazdym razie dziekuje za wszystkie rzeczowe uwagi.
                                                    Wystarczy.
                                                    TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...