Wyważanie opon

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • idas
    Elegance
    • 2006
    • 828

A czy jest jakis "zdrowy" zakres dołożonych ciężarków per koło?
    W ogołe w serwisach do których jezdzicie wywazaja z jakim "ziarnem" - 1g / 5g ?
    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• haragon
      Rider
      • 2008
      • 310

Nie wiem, czy zostałem źle zrozumiany czy co...
      Pisząc powyższych kilka słów miałem na myśli niewyważanie kół już raz dobrze wyważonych.
      Dla mnie najlepszym testem jest pogonić samochód po prostej do prędkości 180-200km/h. Jak wszystko jest ok to po co wyważać. Na takim teście drogowym najdrobniejsza fuszerka zaczyna być odczuwalna na kierownicy...
      Najczęstszym błędem serwisów po których walą koła jest nie umycie felgi (drapną szczotką byle jak a błoto w rowkach nadal się znajduje). Po takiej wymianie jak pojeździsz trochę i znowu dobrze nie wyczyszczą to znowu pan z gumowego serwisu będzie Ci wciskał kity, że koła są nie wyważone i trzeba je poprawić ;-)

Co do porządnych serwisów no cóż, z prowincji nie będę zapindalał 150km do Wa-wy tylko po to by zmienić koła ;-( ... no chyba, że będąc gdzieś po drodze.
      "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
      >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
      >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Jak zmieniam koła sam to jadę wyważyć jeśli potem okazuje się, że jest taka potrzeba, wyważanie "domyślnie" jest IMO bezsensowne.

Jak mam koła u gumiarzy to wiadomo, że zrobią to na upartego czy jest potrzeba czy nie, nie dyskutuję bo przyjeżdżam na gotowe no i mam pewność, że nie będę musiał do nich wracać - a ja jestem pogięty i mam bardzo daleko do wulkanizacji :lol:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14888
          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez haragon
          z prowincji nie będę zapindalał 150km do Wa-wy
          wierz mi, sporo gumiarzy w Wa-wie jest wcale nie lepszych niż na prowincji :? Liczy się kasa i ilość klientów.

Zamieszczone przez idas
          A czy jest jakis "zdrowy" zakres dołożonych ciężarków per koło?
          nie wiem jaki, ale podobno jest. Kiedyś w Lanosie gość stwierdził, że dołożyli maks i jak trzeba będzie jeszcze coś, to nowa felga mnie czeka.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

po których walą koła jest nie umycie felgi (drapną szczotką byle jak a błoto w rowkach nadal się znajduje).
            o które rowki Ci chodzi :?:
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• voytek
              Rider
              • 2010
              • 480
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Czasem zamiast dawać duże ciężarki wystarczy odpowiednio obrócić oponę względem felgi tak, żeby cięższe miejsce opony znalazło się naprzeciwko cięższego miejsca felgi (optymalizacja). Ale do tego potrzebne są:
              1. odpowiednia wiedza mechanika
              2. dobre chęci
              3. odpowiednia wyważarka (podobno)
              Jednak czasem nawet optymalizacja niewiele daje, jeśli opona jest do dupy, miałem tak z zimówkami w poprzednim aucie. Były wibracje powyżej 100/h, w teście drogowym wyszło, że konstrukcja chyba dwóch opon jest już troszkę nadwyrężona i nie dawała jednakowego oporu dla rolki pomiarowej ca całym obwodzie. Pomimo idealnego wyważenia dynamicznego, po obciążeniu były więc dczuwalne wibracje przy większych prędkościach. Ale to było po kilku sezonach ich używania, niestety nasze nawierzchnie dały im się we znaki. Panowie w serwisie powiedzieli, że nic więcej nie poradzą, trzeba wymienić opony. A ja wymieniłem auto na obecne
              Pozdrawiam

Komentarz

• haragon
                Rider
                • 2008
                • 310

Zamieszczone przez leszekmw
                po których walą koła jest nie umycie felgi (drapną szczotką byle jak a błoto w rowkach nadal się znajduje).
                o które rowki Ci chodzi :?:

Chodzi mi o te w których gromadzi się błotko:

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Chciałem wkleić zdjęcie, ale coś nie wyszło...
                "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
                >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
                >>Software - rogalotti<<

Komentarz

Pracuję...