Witam
Dziś zaobserwowałem dziwne zjawisko w mojej O2FL 1,4TSI mianowicie podczas postoju, wcisnąłem gaz do dechy i ku mojemu zdziwieniu wskazówka nie doszła do czerwonego pola a komputer blokował obroty do ok 4tys i dalej nie szlo(pedał w podłodze), moje pytanie dlaczego tak jest? Czy to jakieś zabezpieczenie?
Kontrola trakcji nie ma tu nic do rzeczy, kolega dosyć wyraźnie napisał na postoju
Tak zadziałało zabezpieczenie, w wielu nowych turbawkach jest ograniczenie obrotów przy nie obciążonym silniku.
A swoją drogą po co ta zabawa, chcesz sprawdzić czy się przekręci :diabelski_usmiech
aaha rozumiem :wink: siedziałem w aucie i sie troche nudziłem i stąd ten test bo podczas jazdy jak dam sprzęgło i gaz do dech to obroty idą az do czerwonego pola
Kontrola trakcji nie ma tu nic do rzeczy, kolega dosyć wyraźnie napisał na postoju
Wiem, że na postoju, ale tak to właśnie działa. Odkryłem to przypadkiem i też się zdziwiłem, ale w sumie to można do takiego zachowania dopasować logikę. Ja to sprawdzałem albo w scoucie tdi albo w yetim tdi.
U mnie jest dokładnie tak samo, co odkryłem jakiś czas temu wciskając gaz na biegu jałowym. Zapewne jest to zabezpieczenie silnika/turbiny przed uszkodzeniem.
Komentarz