Nic z tych rzeczy - gazowo olejowe Sachsy. Na bardzo licznych torowiskach jakie napotykam w drodze do wawy i w wawie, na małych rondach z wewnętrznym podwyższeniem, które ścinam połową samochodu, na łatach i progach zwalniających, lepiej spiszą się bardziej miękkie. Tak samo na zimę - na śnieg i lód. Dwa late temu terenowa Toyota i Jeep Grand Cherokee ze stałymi napędami na wszystkie koła nie były w stanie za mną nadążyć w takich warunkach. Oczywiście zapłacę za to zmniejszoną stabilnością na bardzo równych drogach na szybkich łukach ale takich dróg u mnie za bardzo nie ma, raptem trzy razy jak do Warszawy jadę inną drogą - S8. Z twardszych to tylko pełne tuleje przednie wahaczy od Seata Leona Cupry. :?
[O2] Pomoc w wyborze dodatkow/wersji nadwozia
Zwiń
X
-
[O2] Pomoc w wyborze dodatkow/wersji nadwozia
Witam brac forumowa
Forum jest wspaniale, studiuje je od kilku dni.
Wybieram dla siebie samochod i wybor padl na O2 Liftback 1.8 TSI Family Plus. Jestem w kontakcie z danielcio - bardzo konkrentny i fachowo zalatwia sprawy
1)Chcialem zebyscie mi doradzili jakie dodatki warto wziasc ktorych potem moge zalowac ze nie zamowilem
Z tego co wiem ze chce miec:
+ metalik
+ alarm z funkcja przechylu
+ blokada skrzyni biegow.
Wiem ze nie chce:
- zenonow bo drogo - choc wzrok juz nie ten.
2) Pytanie bardzo smieszne bo to kwestia gustu ale ... czy Octavia Liftback (twz Limuzyna) wystarczy dla rodziny 2+2 z czego junior ma 3 miesiace i musze wozic wozek+lozeczko turystyczne + 2 walizki? Jeszcze nie przymierzalem sie a z racji odleglych terminow realizacji Octavii musze zamowic przed powrotem do kraju.
Wiadomo ze kombi prakyczniejsze, nasze powody zeby wybrac liftbacka (ale chetnie poslucham opinii za kombi):
+ kilka lat juz jezdzilismy kombi (Nubira troche inna polka jakosciowa) i po prostu chcemy odmiany - z tym ze Octa Kombi jest piekna
+liftback jest 4kzl tanszy
+Octa ma taki fajny bagaznik w liftback ze da chyba rade? 585 litrow to wiecej niz konkurencja w klasie sredniej. Mam nadzieje ze wozek, skladane lozeczko i 2 walizki wejda, jakies doswiadczenia?
+ na codzien bede jezdzil po Trojmiescie z pustym bagaznikiem.
Za wszelkie rady z gory dziekuje! :evil:
pozdrawiam,
rafus
-
-
Zamieszczone przez rafus12Chcialem zebyscie mi doradzili jakie dodatki warto wziasc ktorych potem moge zalowac ze nie zamowilem
1. Climatronic
2. Wielofunkcyjnej kierownicy (możlwośc sterowania radiem - ja nie wyobrażam sobie auta bez tej funkcjonalności).
3. Czujnik deszcu z automatycznie ściemniajacym się lusterkiem wstecznym i nie chodzi mi tu tyle o czujnik, ile o ściemniajace się samoczynnie lusterko. Naprawde super rzecz w trasie.
4. Maxi-Dot (dzięki niemu możliwe jest skonfuguroanie niektórych funkcji auta według własnych upodobań).
5. No i jednak zastanowiłbnym sie nad ksenonami. Mówisz, że drogo. O.k. 3 300 zł na ulicy nie leży, ale to inwestycja w bezpieczeństwo !!! i Na 100 % się zwróci przy pierwszej nocnej jeździe
Zamieszczone przez rafus12czy Octavia Liftback (twz Limuzyna) wystarczy dla rodziny 2+2 z czego junior ma 3 miesiace i musze wozic wozek+lozeczko turystyczne + 2 walizki?O II liftback ma tylko o 20 l mniejszy bagażnik niż wersja kombi
Liftback - 560 l ; Kombi - 580 l
Jedyną niedogodnością liftbacka w porównaniu do kombi jest wyższy próg załadunku. Reszta jest dokładnia taka sama (no o 20 l mniej pojemnosci bagażnika, ale co to jest 20 l ??).Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafus12choc wzrok juz nie ten.
Zamieszczone przez rafus12metalik
Zamieszczone przez rafus12+ alarm z funkcja przechylu
Zamieszczone przez rafus12+ blokada skrzyni biegow.
Zamieszczone przez rafus12zenonow bo drogo - choc wzrok juz nie ten.
Zamieszczone przez rafus12Pytanie bardzo smieszne bo to kwestia gustu ale ... czy Octavia Liftback (twz Limuzyna) wystarczy dla rodziny 2+2 z czego junior ma 3 miesiace i musze wozic wozek+lozeczko turystyczne + 2 walizki? Jeszcze nie przymierzalem sie a z racji odleglych terminow realizacji Octavii musze zamowic przed powrotem do kraju.
Wiadomo ze kombi prakyczniejsze, nasze powody zeby wybrac liftbacka (ale chetnie poslucham opinii za kombi):
+ kilka lat juz jezdzilismy kombi (Nubira troche inna polka jakosciowa) i po prostu chcemy odmiany - z tym ze Octa Kombi jest pieknaitp. czyli wysokich przedmiotów, liftback wystarcza. Ja zawsze zabieram pół domu na wczasy i nigdy nic nie zostało z przymusu. Tam po prostu wchodzi tyle ile chcesz zabrać. A jeszcze kupujesz O2, więc masz trochę większy niż w mojej O1. A te 4 tysie za kombi - wydaj na xenonki
Zamieszczone przez BigClimatronic
Zamieszczone przez BigWielofunkcyjnej kierownicy (możlwośc sterowania radiem - ja nie wyobrażam sobie auta bez tej funkcjonalności).
Zamieszczone przez BigCzujnik deszcu z automatycznie ściemniajacym się lusterkiem wstecznym i nie chodzi mi tu tyle o czujnik, ile o ściemniajace się samoczynnie lusterko. Naprawde super rzecz w trasie.
Zamieszczone przez BigMaxi-Dot (dzięki niemu możliwe jest skonfuguroanie niektórych funkcji auta według własnych upodobań).
No tośmy Ci namieszali :diabelski_usmiechpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft20l do linii okienA scieta szyba to scieta szyba, ale po bagazniku Nubiry ten w OII i tak jest duzo bardziej praktyczny.
Liftback jako ze nam sie bardziej podoba zostaje - skoro mam potwierdzenie ze prakyczny wystarczajaco.
rafus
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoNo tośmy Ci namieszali
Zamieszczone przez rafus12Mam nadzieje ze wozek, skladane lozeczko i 2 walizki wejda, jakies doswiadczenia?SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Z moich doświadczeń gondola wejdzie, do tego kosmetyczki pod wózek, w gondole całkiem sporo bagażu. Wózek to bolder implast ( duże cholerstwo, i wchodzi tylko wzdłuż bagażnika, po solidnej gimnastyce )
Na tygodniowy wyjazd z żoną, dziecko + wózek z gondolą, teście i minimum 4-5 "selgrosówek" ( wyjazd na wieś więc nie trzeba być ą i ę ) zamiast walizek + wędki 8) ... wszystko przy zapasie w bagażniku, bo lpg :P
Octavia mocno daje rade pod tym względem. A kombi chyba jest niewiele lepsze w przypadku octavii bo szyba tylna wcale nie jest pionowa :idea: , więc tej pojemności zabiera a w dodatku po otwarciu klapy jest próg w bagażniku przeszkadzający w załadunku :?
Dorzuć zenony i kompa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuncfotDorzuć zenony i kompa
Czy ktos moze mi dokladniej podac co daje ten MaxiDot - co tam mozna konfigurowac?
Odnosnie lusterek i sterowania radia w kierownicy - to sobie daruje - z czegos trzeba zrezygnowac bo zaraz wyjdzie ze ta Octa to w cenie auta klasy sredniej :lol:
A jestem juz zakrecony, to prawda, jedno wiem ze Liftback wystarczy
pozdrowionka
Komentarz
-
-
Żonę też za Ciebie wybrać ? :wink:
A tak poważnie to ksenony to podstawa bezpieczeństwa....jak trochę na nich pojeżdzisz to na H4 "nic nie będziesz widział"
Co do reszty to sam musisz zdecydować co Ci jest niezbędne i potrzebne....
p.s.Podgrzewane lusterka to też "dobra rzecz"....Pozdrawiam
Maciek
Czekałem na białego Scouta 1.8TSI.......i się doczekaliśmy...trwało to 4 m-ce
www.anatoliandog.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafus12Czy ktos moze mi dokladniej podac co daje ten MaxiDot - co tam mozna konfigurowac?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maciek ZadębieŻonę też za Ciebie wybrać ? :wink:
A tak poważnie to ksenony to podstawa bezpieczeństwa....jak trochę na nich pojeżdzisz to na H4 "nic nie będziesz widział"
p.s.Podgrzewane lusterka to też "dobra rzecz"....
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
Ja woziłem wózek (solidna duża spacerówka, a nie takie składane mikrusy) plus do 7 toreb podróżnych. Jak sie pokombinuje, zawsze można upchnąć coś dodatkowego np. pod wózkiem często jest puste miejsce np. na mniejszą torbę. Druga mniejsza wchodzi na złożony wózek.
Wyczynem był wyjazd nad polskie morze - zawoziłem żonę z dzieckiem i jedną babcią na 2 tygodnie (full bagaż) + po drodze odstawiałem drugą babcię do sanatorium z bagażami na 3 tygodnie
Jak wystawiłem bagaże, to wyglądało jak załadunek ciężarówki.
PS. Kiedyś musiałem przełożyć wózek i wszystkie torby do Focusa Kombi - dwie torby jechały w środku!!!!!, a w Skodziance w bagażniku był jeszcze duży luz.
Przed kupnem Octavii chciałem właśnie Focusa kombi - nie żałuje, że zmieniłem zdanie.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leffZamieszczone przez Maciek ZadębieŻonę też za Ciebie wybrać ? :wink:
p.s.Podgrzewane lusterka to też "dobra rzecz"....Pozdrawiam
Maciek
Czekałem na białego Scouta 1.8TSI.......i się doczekaliśmy...trwało to 4 m-ce
www.anatoliandog.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maciek ZadębieZamieszczone przez leffZamieszczone przez Maciek ZadębieŻonę też za Ciebie wybrać ? :wink:
w przenosni to O2 ma 5 kol .........
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leffZamieszczone przez Maciek ZadębieZamieszczone przez leffZamieszczone przez Maciek ZadębieŻonę też za Ciebie wybrać ? :wink:
w przenosni to O2 ma 5 kol .......... Z tym, że zazwyczaj jeździ na 4-ech
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Big1. Climatronic
Zamieszczone przez Big2. Wielofunkcyjnej kierownicy
Zamieszczone przez Bigściemniajace się samoczynnie lusterko. Naprawde super rzecz w trasie.
Odnośnie czujnika deszczu - wcale nie jest całkowicie bezobsługowy :| chyba, że w O2 coś się zmieniło
Zamieszczone przez Big4. Maxi-Dot (dzięki niemu możliwe jest skonfuguroanie niektórych funkcji auta według własnych upodobań).
Zamieszczone przez Bigzastanowiłbnym sie nad ksenonamiZamieszczone przez rafus12na codzien bede jezdzil po Trojmiescie
Odnośnie kombi/liftback
Do kombi rzeczy typu walizki, torby, wózek nie załadujesz więcej niż do liftbacka, bo Ci się będą wysypywać (potrzebna siatka oddzielająca przestrzeń bagażową) albo powybijasz sobie szybyChociaż jechałem daleko w 5 osób + bagaż i bagażnik załadowałem po dach, ale na wierzchu były miękkie i lekkie przedmioty, więc wysoka dupka się przydała :lol: No i jeśli od czasu do czasu przewieziesz lodówkę itp. to i tak trzeba kłaść siedzenia - w jednym i drugim. Kombi wygrywa w niezwykle nietypowych sytuacjach - udało mi się wcisnąć materac 90x200 na stelażu, do liftbacka by nie wszedł na pewno, ale raz na ruski rok można odżałować parę dych na transport. Kupując nowy wybrałbym liftback, jeśli jest tańszy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maciek ZadębieŻonę też za Ciebie wybrać ? :wink:I do tego dwoch wspanilalych mlodziencow wiec dziekuje :lol:
[ Dodano: Wto 29 Mar, 11 16:41 ]
Zamieszczone przez winni77Zamieszczone przez rafus12Czy ktos moze mi dokladniej podac co daje ten MaxiDot - co tam mozna konfigurowac?
Komentarz
-
-
Może i ja wtrące swoje 3 grosze...
combi/liftback:
W combi jest lepsza widoczność do tyłu. Liftback ma za to wygodniejsze otwieranie klapy, która idzie od razu do góry - w combi przy jej otwieraniu nie można stać bezpośrednio za samochodem, żeby nie dostać w pysk. Poza tym nie podoba mi się system rolety - zawsze dodatkowa czynność przy zamykaniu/otwieraniu. Ja akurat zdecydowałem się na combi, ale jakbym miał jeszcze raz możliwość wyboru, mocno bym się zastanowił...
wielofunkcyjna kiera:
Fajne, ale niestety często przy manewrowaniu można przypadkowo zmienić głośność. Muszę jednak przyznać, że łatwo się do tego przyzwaczaić - zwłaszcza właśnie do funkcji sterowania radiem.
climatronic:
Dobre, ale tylko latem. Zimą to dla mnie porażka. 18 stopni to za dużo, żeby siedzieć w kurtce. Poza tym próbuje grzać od razu po włączniu silnika, przez co dłużej się rozgrzewa. Można zrezygnować z grzania, ale wtedy włącza się nawiew na maxa :!: i trzeba ręcznie korygować, wciskając kilkakrotnie przycisk. Wychodzi na to, że superautomat jest czasem mniej wygodny niż 3 proste pokrętła w manualu :shock:
_
Komentarz
-
Komentarz