[O2] Pomoc w wyborze dodatkow/wersji nadwozia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chojna
    Classic
    • 2012
    • 6

Nic z tych rzeczy - gazowo olejowe Sachsy. Na bardzo licznych torowiskach jakie napotykam w drodze do wawy i w wawie, na małych rondach z wewnętrznym podwyższeniem, które ścinam połową samochodu, na łatach i progach zwalniających, lepiej spiszą się bardziej miękkie. Tak samo na zimę - na śnieg i lód. Dwa late temu terenowa Toyota i Jeep Grand Cherokee ze stałymi napędami na wszystkie koła nie były w stanie za mną nadążyć w takich warunkach. Oczywiście zapłacę za to zmniejszoną stabilnością na bardzo równych drogach na szybkich łukach ale takich dróg u mnie za bardzo nie ma, raptem trzy razy jak do Warszawy jadę inną drogą - S8. Z twardszych to tylko pełne tuleje przednie wahaczy od Seata Leona Cupry. :?
  • rafus12
    Classic
    • 2011
    • 11

Witam brac forumowa
    Forum jest wspaniale, studiuje je od kilku dni.
    Wybieram dla siebie samochod i wybor padl na O2 Liftback 1.8 TSI Family Plus. Jestem w kontakcie z danielcio - bardzo konkrentny i fachowo zalatwia sprawy

1)Chcialem zebyscie mi doradzili jakie dodatki warto wziasc ktorych potem moge zalowac ze nie zamowilem
    Z tego co wiem ze chce miec:
    + metalik
    + alarm z funkcja przechylu
    + blokada skrzyni biegow.
    Wiem ze nie chce:
    - zenonow bo drogo - choc wzrok juz nie ten.
    2) Pytanie bardzo smieszne bo to kwestia gustu ale ... czy Octavia Liftback (twz Limuzyna) wystarczy dla rodziny 2+2 z czego junior ma 3 miesiace i musze wozic wozek+lozeczko turystyczne + 2 walizki? Jeszcze nie przymierzalem sie a z racji odleglych terminow realizacji Octavii musze zamowic przed powrotem do kraju.
    Wiadomo ze kombi prakyczniejsze, nasze powody zeby wybrac liftbacka (ale chetnie poslucham opinii za kombi):
    + kilka lat juz jezdzilismy kombi (Nubira troche inna polka jakosciowa) i po prostu chcemy odmiany - z tym ze Octa Kombi jest piekna
    +liftback jest 4kzl tanszy
    +Octa ma taki fajny bagaznik w liftback ze da chyba rade? 585 litrow to wiecej niz konkurencja w klasie sredniej. Mam nadzieje ze wozek, skladane lozeczko i 2 walizki wejda, jakies doswiadczenia?
    + na codzien bede jezdzil po Trojmiescie z pustym bagaznikiem.

Za wszelkie rady z gory dziekuje! :evil:

pozdrawiam,
    rafus

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez rafus12
      Chcialem zebyscie mi doradzili jakie dodatki warto wziasc ktorych potem moge zalowac ze nie zamowilem
      Ja bym na pewno dopłacił do:
      1. Climatronic
      2. Wielofunkcyjnej kierownicy (możlwośc sterowania radiem - ja nie wyobrażam sobie auta bez tej funkcjonalności).
      3. Czujnik deszcu z automatycznie ściemniajacym się lusterkiem wstecznym i nie chodzi mi tu tyle o czujnik, ile o ściemniajace się samoczynnie lusterko. Naprawde super rzecz w trasie.
      4. Maxi-Dot (dzięki niemu możliwe jest skonfuguroanie niektórych funkcji auta według własnych upodobań).
      5. No i jednak zastanowiłbnym sie nad ksenonami. Mówisz, że drogo. O.k. 3 300 zł na ulicy nie leży, ale to inwestycja w bezpieczeństwo !!! i Na 100 % się zwróci przy pierwszej nocnej jeździe
      czy Octavia Liftback (twz Limuzyna) wystarczy dla rodziny 2+2 z czego junior ma 3 miesiace i musze wozic wozek+lozeczko turystyczne + 2 walizki?
      Wystarczy O II liftback ma tylko o 20 l mniejszy bagażnik niż wersja kombi Liftback - 560 l ; Kombi - 580 l
      Jedyną niedogodnością liftbacka w porównaniu do kombi jest wyższy próg załadunku. Reszta jest dokładnia taka sama (no o 20 l mniej pojemnosci bagażnika, ale co to jest 20 l ??).
      Czarny Elegance

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

20l do linii okien A scieta szyba to scieta szyba, ale po bagazniku Nubiry ten w OII i tak jest duzo bardziej praktyczny.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Fota
          Classic
          • 2010
          • 31

Re: Pomoc w wyborze dodatkow/wersji nadwozia

...z tym ze Octa Kombi jest piekna
          Dla mnie by to wystarczyło - auto po prostu ma Ci się podobać, tym bardziej, że w tym przypadku tylko zyskujesz na funkcjonalności :idea:

Tour II Combi 1,6

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14890
            • Octavia IV (NX3)

choc wzrok juz nie ten.
            nie dziwne, jak nocki przy kompie spędzasz

metalik
            ja bym brał - ładne lakierki są
            + alarm z funkcja przechylu
            alarm bym zakładał zwykły, najtańszy - to nie jest zabezpieczenie na złodziei, tylko dla celów ubezpieczeniowych
            + blokada skrzyni biegow.
            to wg. mnie standard, chociaż chyba lepszy niż alarm (każda blokada mechaniczna wymaga trochę czasu do złamania i o to chodzi, a kto ogląda się za wyjącym autkiem?)
            zenonow bo drogo - choc wzrok juz nie ten.
            no właśnie, kiedyś też tak mówiłem, a w miarę starzenia, myśle, że lepiej zrezygnować z kilku dupereli i brać te latarenki - jak kupujesz autko na kilka latek - to nieduży koszt
            Pytanie bardzo smieszne bo to kwestia gustu ale ... czy Octavia Liftback (twz Limuzyna) wystarczy dla rodziny 2+2 z czego junior ma 3 miesiace i musze wozic wozek+lozeczko turystyczne + 2 walizki? Jeszcze nie przymierzalem sie a z racji odleglych terminow realizacji Octavii musze zamowic przed powrotem do kraju.
            Wiadomo ze kombi prakyczniejsze, nasze powody zeby wybrac liftbacka (ale chetnie poslucham opinii za kombi):
            + kilka lat juz jezdzilismy kombi (Nubira troche inna polka jakosciowa) i po prostu chcemy odmiany - z tym ze Octa Kombi jest piekna
            wierz mi - miałem ten sam dylemat. Kupowałem Okte po urodzeniu się dziecka 9przechodziłem z Lanosa). Bagażnik w kombiaku jest tylko minimalnie wyższy + pionowa tylna szyba. jak nie będziesz woził lodówek, pralek itp. czyli wysokich przedmiotów, liftback wystarcza. Ja zawsze zabieram pół domu na wczasy i nigdy nic nie zostało z przymusu. Tam po prostu wchodzi tyle ile chcesz zabrać. A jeszcze kupujesz O2, więc masz trochę większy niż w mojej O1. A te 4 tysie za kombi - wydaj na xenonki
            Zamieszczone przez Big
            Climatronic
            może i tak, ale jak się chce zaoszczędzić, to i manualna klima też chłodzi!
            Zamieszczone przez Big
            Wielofunkcyjnej kierownicy (możlwośc sterowania radiem - ja nie wyobrażam sobie auta bez tej funkcjonalności).
            a ja sobie wyobrażam bez
            Zamieszczone przez Big
            Czujnik deszcu z automatycznie ściemniajacym się lusterkiem wstecznym i nie chodzi mi tu tyle o czujnik, ile o ściemniajace się samoczynnie lusterko. Naprawde super rzecz w trasie.
            jak bym miał oszczędzać, to np. właśnie tu
            Zamieszczone przez Big
            Maxi-Dot (dzięki niemu możliwe jest skonfuguroanie niektórych funkcji auta według własnych upodobań).
            jeśli faktycznie chcesz się bawić, to warto

No tośmy Ci namieszali :diabelski_usmiech
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• rafus12
              Classic
              • 2011
              • 11

Zamieszczone przez Maicroft
              20l do linii okien A scieta szyba to scieta szyba, ale po bagazniku Nubiry ten w OII i tak jest duzo bardziej praktyczny.
              O dzieki - takiej informacji potrzebowalem Liftback jako ze nam sie bardziej podoba zostaje - skoro mam potwierdzenie ze prakyczny wystarczajaco.

rafus

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                RS
                • 2010
                • 2822

Zamieszczone przez ruwado
                No tośmy Ci namieszali
                i pomyśleć, że to pewnie dopiero początek

Mam nadzieje ze wozek, skladane lozeczko i 2 walizki wejda, jakies doswiadczenia?
                wózek "parasolka", bo gondola odpada :P a jak się coś nie zmieści to zawsze można trumnę na dach zainstalować :szeroki_usmiech swoją drogą, coś mało tych walizek :diabelski_usmiech
                SPOT Poznań:
                .....
                ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• kuncfot
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 191

Z moich doświadczeń gondola wejdzie, do tego kosmetyczki pod wózek, w gondole całkiem sporo bagażu. Wózek to bolder implast ( duże cholerstwo, i wchodzi tylko wzdłuż bagażnika, po solidnej gimnastyce )
                  Na tygodniowy wyjazd z żoną, dziecko + wózek z gondolą, teście i minimum 4-5 "selgrosówek" ( wyjazd na wieś więc nie trzeba być ą i ę ) zamiast walizek + wędki 8) ... wszystko przy zapasie w bagażniku, bo lpg :P
                  Octavia mocno daje rade pod tym względem. A kombi chyba jest niewiele lepsze w przypadku octavii bo szyba tylna wcale nie jest pionowa :idea: , więc tej pojemności zabiera a w dodatku po otwarciu klapy jest próg w bagażniku przeszkadzający w załadunku :?
                  Dorzuć zenony i kompa

Komentarz

• rafus12
                    Classic
                    • 2011
                    • 11

Zamieszczone przez kuncfot
                    Dorzuć zenony i kompa
                    Do ksenonow to bez specjalnego namawiania sie przekonuje.
                    Czy ktos moze mi dokladniej podac co daje ten MaxiDot - co tam mozna konfigurowac?
                    Odnosnie lusterek i sterowania radia w kierownicy - to sobie daruje - z czegos trzeba zrezygnowac bo zaraz wyjdzie ze ta Octa to w cenie auta klasy sredniej :lol:

A jestem juz zakrecony, to prawda, jedno wiem ze Liftback wystarczy
                    pozdrowionka

Komentarz

• Maciek Zadębie
                      Drive
                      • 2011
                      • 65

Żonę też za Ciebie wybrać ? :wink:
                      A tak poważnie to ksenony to podstawa bezpieczeństwa....jak trochę na nich pojeżdzisz to na H4 "nic nie będziesz widział"
                      Co do reszty to sam musisz zdecydować co Ci jest niezbędne i potrzebne....
                      p.s.Podgrzewane lusterka to też "dobra rzecz"....
                      Pozdrawiam
                      Maciek
                      Czekałem na białego Scouta 1.8TSI.......i się doczekaliśmy...trwało to 4 m-ce
                      www.anatoliandog.pl

Komentarz

• winni77
                        RS
                        • 2009
                        • 2183
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czy ktos moze mi dokladniej podac co daje ten MaxiDot - co tam mozna konfigurowac?
                        Proszzz... tu masz pełną lub prawie pełną rozpiskę
                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• leff
                          Elegance
                          • 2004
                          • 862

Zamieszczone przez Maciek Zadębie
                          A tak poważnie to ksenony to podstawa bezpieczeństwa....jak trochę na nich pojeżdzisz to na H4 "nic nie będziesz widział"
                          w O2 FL sa H7 mistrzu ....

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• kuncfot
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 191

Podgrzewane lusterka to też "dobra rzecz"....
                            ale to standard w family plus

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14890
                              • Octavia IV (NX3)

Ja woziłem wózek (solidna duża spacerówka, a nie takie składane mikrusy) plus do 7 toreb podróżnych. Jak sie pokombinuje, zawsze można upchnąć coś dodatkowego np. pod wózkiem często jest puste miejsce np. na mniejszą torbę. Druga mniejsza wchodzi na złożony wózek.

Wyczynem był wyjazd nad polskie morze - zawoziłem żonę z dzieckiem i jedną babcią na 2 tygodnie (full bagaż) + po drodze odstawiałem drugą babcię do sanatorium z bagażami na 3 tygodnie

Jak wystawiłem bagaże, to wyglądało jak załadunek ciężarówki.

PS. Kiedyś musiałem przełożyć wózek i wszystkie torby do Focusa Kombi - dwie torby jechały w środku!!!!!, a w Skodziance w bagażniku był jeszcze duży luz.

Przed kupnem Octavii chciałem właśnie Focusa kombi - nie żałuje, że zmieniłem zdanie.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Maciek Zadębie
                                Drive
                                • 2011
                                • 65

Zamieszczone przez leff
                                H4 to był przykład i przenośnia mistrzu......
                                Pozdrawiam
                                Maciek
                                Czekałem na białego Scouta 1.8TSI.......i się doczekaliśmy...trwało to 4 m-ce
                                www.anatoliandog.pl

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14890
                                  • Octavia IV (NX3)

+ 2 walizki
                                  rafus12, a jak Ty się pakujesz w 4 osoby w 2 walizki? ja w 3 osoby, nigdy bym się nie zmieścił :shock:
                                  zawsze jak gdzieś pojedziemy, patrze z podziwem na ludzi z torbą podróżną na ramieniu, a sam wystawiam i wystawiam.......
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• leff
                                    Elegance
                                    • 2004
                                    • 862

Zamieszczone przez leff

w przenosni to O2 ma 5 kol .........

Komentarz

• Northeusz
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1677
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez leff
                                      Zamieszczone przez leff

w przenosni to O2 ma 5 kol .........
                                      A po co przenośnia? Przecież ma 5 . Z tym, że zazwyczaj jeździ na 4-ech
                                      Pozdrawiam
                                      Northeusz

Komentarz

• leff
                                        Elegance
                                        • 2004
                                        • 862

Zamieszczone przez Northeusz

A po co przenośnia? Przecież ma 5 . Z tym, że zazwyczaj jeździ na 4-ech
                                        chyba, ze ma zestaw naprawczy ....

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

leff, ale żeś wniósł do tego tematu. Po prostu Twoja wypowiedz rozwiazała wszystkie problemy kolegi :evil:
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• krzysiek13
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1155

Zamieszczone przez Big
                                            1. Climatronic
                                            Jak dla mnie tylko i wyłącznie taka klima ma sens, ale nie będę się spierał z manualami

Zamieszczone przez Big
                                            2. Wielofunkcyjnej kierownicy
                                            Fajna sprawa, ale brak nie jest wcale uciążliwy

Zamieszczone przez Big
                                            ściemniajace się samoczynnie lusterko. Naprawde super rzecz w trasie.
                                            To jest użyteczna rzecz. Miałem kiedyś i było świetne, a światła ustawione na wiewiórki ma bardzo wielu.
                                            Odnośnie czujnika deszczu - wcale nie jest całkowicie bezobsługowy :| chyba, że w O2 coś się zmieniło

Zamieszczone przez Big
                                            4. Maxi-Dot (dzięki niemu możliwe jest skonfuguroanie niektórych funkcji auta według własnych upodobań).
                                            W O1 nie daje zbyt wiele możliwości, ale z tego co się naczytałem w O2 zarąbista sprawa, wiele można odczytać.

Zamieszczone przez Big
                                            zastanowiłbnym sie nad ksenonami
                                            na codzien bede jezdzil po Trojmiescie
                                            Jak będziesz jeździł głównie po mieście, to możesz sobie śmiało odpuścić

Odnośnie kombi/liftback
                                            Do kombi rzeczy typu walizki, torby, wózek nie załadujesz więcej niż do liftbacka, bo Ci się będą wysypywać (potrzebna siatka oddzielająca przestrzeń bagażową) albo powybijasz sobie szyby Chociaż jechałem daleko w 5 osób + bagaż i bagażnik załadowałem po dach, ale na wierzchu były miękkie i lekkie przedmioty, więc wysoka dupka się przydała :lol: No i jeśli od czasu do czasu przewieziesz lodówkę itp. to i tak trzeba kłaść siedzenia - w jednym i drugim. Kombi wygrywa w niezwykle nietypowych sytuacjach - udało mi się wcisnąć materac 90x200 na stelażu, do liftbacka by nie wszedł na pewno, ale raz na ruski rok można odżałować parę dych na transport. Kupując nowy wybrałbym liftback, jeśli jest tańszy.
                                            Octavia

Komentarz

• rafus12
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 11

Na szczescie zone juz mam I do tego dwoch wspanilalych mlodziencow wiec dziekuje :lol:

[ Dodano: Wto 29 Mar, 11 16:41 ]
                                              Zamieszczone przez winni77
                                              Proszzz... tu masz pełną lub prawie pełną rozpiskę
                                              podziekowal

Komentarz

• leff
                                                Elegance
                                                • 2004
                                                • 862

Zamieszczone przez Big
                                                leff, ale żeś wniósł do tego tematu. Po prostu Twoja wypowiedz rozwiazała wszystkie problemy kolegi :evil:
                                                nie lubie jak ktos glupoty wypisuje .......

Komentarz

• michalx
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 34

Może i ja wtrące swoje 3 grosze...

combi/liftback:
                                                  W combi jest lepsza widoczność do tyłu. Liftback ma za to wygodniejsze otwieranie klapy, która idzie od razu do góry - w combi przy jej otwieraniu nie można stać bezpośrednio za samochodem, żeby nie dostać w pysk . Poza tym nie podoba mi się system rolety - zawsze dodatkowa czynność przy zamykaniu/otwieraniu. Ja akurat zdecydowałem się na combi, ale jakbym miał jeszcze raz możliwość wyboru, mocno bym się zastanowił...

wielofunkcyjna kiera:
                                                  Fajne, ale niestety często przy manewrowaniu można przypadkowo zmienić głośność. Muszę jednak przyznać, że łatwo się do tego przyzwaczaić - zwłaszcza właśnie do funkcji sterowania radiem.

climatronic:
                                                  Dobre, ale tylko latem. Zimą to dla mnie porażka. 18 stopni to za dużo, żeby siedzieć w kurtce. Poza tym próbuje grzać od razu po włączniu silnika, przez co dłużej się rozgrzewa. Można zrezygnować z grzania, ale wtedy włącza się nawiew na maxa :!: i trzeba ręcznie korygować, wciskając kilkakrotnie przycisk. Wychodzi na to, że superautomat jest czasem mniej wygodny niż 3 proste pokrętła w manualu :shock:

_

Komentarz

Pracuję...