Głupoty Waść piszesz.
Ja przygarowałem zimny silnik BXE przy -20*stopniowych mrozach (taka temperatura była w lutym na wyświetlaczu radia). Tak do 4tys. obrotów.
ALE miałem w radiu włożoną płytę CD, z programem który usuwa nagar!
Ha!
I tu jest pies pogrzebany!
bobolino, też mam tą płytę CD z programem do usuwania nagaru. Odpalasz silnik, na jałowym wkładasz płytę, naciskasz play, proces oczyszczania trwa kilka minut. Jakby co mogę pożyczyć.
musi być ori płytka czy może być kopia?
Jak tak to zgraj obraz płyty i wrzuć na jakiś serwer dla pozostałych - to rozgrzewanie i butowanie zaczyna mnie dobijać - a ja chcę jeździć jak na diesla przystało - po emerycku 65km/h na 5 biegu :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech :P :lol:
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Czy kopiowanie takiej płyty to nie będzie piractwo? Może nie.. To ja poproszę taką płytę na dyskietce.. potem ją przegram tylko kurde nie mam nagrywarki płyt DVD a jedynie winylowych - może być???
Czy macie też tak, że łapie notaluf na 3, 4 i 5 biegu, ale nigdy na 1 i 2? Czy ma to związek z obciążeniem silnika? Chodzi mi o to, że na 1 i 2 biegu obciążenie jest mniejsze co jest spowodowane większym przełożeniem i silnik wkręca się szybko na obroty, a na wyższych biegach już wolniej się wkręca bo przełożenia coraz mniejsze.
Czy macie też tak, że łapie notaluf na 3, 4 i 5 biegu, ale nigdy na 1 i 2? Czy ma to związek z obciążeniem silnika? Chodzi mi o to, że na 1 i 2 biegu obciążenie jest mniejsze co jest spowodowane większym przełożeniem i silnik wkręca się szybko na obroty, a na wyższych biegach już wolniej się wkręca bo przełożenia coraz mniejsze.
tak własnie jest, na szczęscie u mnie to nie występuje bo co dziennie suka zostaje odpowiednio przegoniona i nie mam z tym problemu :wink:
No właśnie zanim zacząłem czytać forum jeździłem bez przeganiania i podejrzewam, że poprzedni właściciel też, i teraz są tego efekty.
Turbawkę czeka czyszczenie w najbl. miesiącach.
Mam pytanie czy aby zapobiec zasyfieniu turbo wystarczy długa jazda (3-4 godziny) przy obrotach około 2-2,2 tysiące obrotów czy konieczna jest agresywniejsza jazda?
Głównie chodzi o to, aby zmusić zmienną geometrię turbiny aby popracowała w pełnym zakresie, to znaczy maxymalnie się otworzyła i zamknęła. Jeżeli np. zmienna geometria będzie ciągle otwierała/lub zamykała upust spalin tylko do 3/4 to poza tym zakresem ruchu żaluzji będzie gromadził się nagar, ktróry po jakimś czasie będzie poważnie utrudniał całkowite otwarcie się żaluzji i potrzebna będzie ingerencja. Dlatego warto czasem trochę pomęczyć turbinkę, niech poładuje trochę, od tego w końcu jest
4000 tyś obrotów, 3 bieg i po problemie.
A ja też nie mam problemu z czyszczeniem. Samo jakoś tak wychodzi od czasu do czasu, jak siąde za kółkiem hehe
Jak ta magiczna płyta działa? trochę tego nie kumam, to płyta dvd. ECU odczytuje sygnał z odtwarzacza płyt?
2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
a tak juz na powazne Ja robie tak ( nawet w miescie ) , 3 bieg tak ok 1500/obr i pedał w podłogę tak do 4500/obr Oczywiscier musi byc dluzszy odcinek prosty ale banan na twarzy jak w lusterku widze czarna sadze Bydle musi byc raz na jakis czas pogonione :diabelski_usmiech
Komentarz