witam
mam kilka pytan odnosnie mojego nowego nabytku. Kilka tygodni temu kupilem Octavie kombi 1.9TDI 110km. Autko jest czteroletnie i calkiem ladnie utrzymane. Jak je kupowalem bylem swiecie przekonany ze silnik w tym aucie ma pompowtryskiwacze i turbine ze zmienna geometria. jak sie jednak niedawno dowiedzialem wcale tak byc nie musi. Mam wiec pytanie - jak moge sie dowiedziec czy w moim aucie sa pompowtryskiwacze czy nie i czy turbina ma zmienna geometrie?
jak masz 110KM to masz silnik na pompie - VP a nie na pompowtryskach - PD
Oznaczenie Twojego silnika to zapewne AHF lub ASV, oznaczenie mozesz znalezc pod podloga bagaznika lub w ksiazce serwisowej na drugiej stronie.
NIGDY silnik 110KM i symbolu silnika AHF lub ASF montowane w Octavi 1U NIE MIALY POMPOWTRYSKOW. Jak jeszcze raz pan z TVN tak powie, to sam zdobede do niego numer telefonu i mu to wyosle :lol:
Tak wiec musisz sprawdzic jaki masz symbol silnika np: dowod rejestracyjny, czerwona ksiazka pojazdu, pod dywanikiem w bagazniku, w ksiazce serwisowej na drugiej stronie lub na samym silniku Jest kilka drobnych roznic miedzy AHF i ASV, ale obstawiam jak na rocznik 2002 AHF-a :wink:
Tak silniki o tej mocy, z wyzej wymienionymi symbolami maja turbine, ze zmienna geometria lopatek wirnika.
Maicroft, sprawdzilem: mam ASV, teraz musze tylko poszukac co to wlasciwie znaczy
[ Dodano: Pon 19 Cze, 06 19:22 ]
hej
przejrzalem szybko to co znalazlem z wyszukiwarki i nie znalazlem niczego szczegolnego na temat roznicy ASV i AHF. Czy moglby ktos uswiadomic mnie o co tu chodzi? Link tez da rade...
Tak sobie tez czytalem o zwiekszaniu mocy - troszke mnie korci ale z drugiej strony nie chce zylowac silnika. jak sie ma tuningowanie do bezawaryjnosci? co moglbym zrobic bezpiecznie w swoim silniku?
z gory dzieki
Artur, przy ASV możesz np zmienić wtryskiwacze na wydajniejsze czym zajmuje się nasz kolega Aligator , i zrobić sobie odpowiedni program , przy takich czynnościach myślę że mógłbyś uzyskać moc koło 140km jak nie wiecej (chłopaki poprawcie jak coś :wink: )
a co z chip-tuningiem? dzisiaj wyczytalem ze chipy:
- nie zmniejszaja trwalosci silnika
- nie zwiekszaja zuzycia paliwa
- i inne pozytywy tylko
a jak to jest w rzeczywistosci z waszego doswiadczenia?
myslalbym o czym raczej lightowym - nie chcialbym zylowac, cos co poprawi mi samopoczucie osiagami ale nie zniszczy mi silnika. jakies rady?
a co z chip-tuningiem? dzisiaj wyczytalem ze chipy:
- nie zmniejszaja trwalosci silnika
- nie zwiekszaja zuzycia paliwa
- i inne pozytywy tylko
a jak to jest w rzeczywistosci z waszego doswiadczenia?
myslalbym o czym raczej lightowym - nie chcialbym zylowac, cos co poprawi mi samopoczucie osiagami ale nie zniszczy mi silnika. jakies rady?
bylo milion razy!!! :evil:
jak myslisz o czyms lajtowym to jest dokladnie tak jak napisales wyzej.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
No lekki programik nie jest zły. mnie Masters uzdrowił na 137KM i 297 Nm. Ustawione jest tak że kopnięcie jesty po przekroczeniu 2100rpm. Oszczędza to sprzęgiełko i półosie. Samochód mneij pali w trasie i ogólnie nieźłe zapierd... Po zmotaniu wyszło na to że mam więcej mocy liczonej na kołach niż wczesniej na silniku
hmmm - wszystko to brzmi swietnie! trzeba sie bedzie wiec zastanowic nad mala modyfikacja. ale, najpierw glosniki bo te co sa w aucie sa nie do przyjecia. potem silnik - musze sie tylko wczesniej w cenach rozpoznac...
Zostaw głośniki i pomyśl najpierw o wygłuszeniu auta. Zapytaj każdego kto to uczynił jak zmienia się brzmienie nawet fabrycznych glośników.
Nie mówie że fabryczne są THE BEST
NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm WARSZTAT www.dsize.pl ->CENNIK warsztat 01.01.11<-plik do pobrania tel. 790226060 spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
dobrygrzeswawa, wiem wiem ale poki co musze poczekac. teraz siedzie sobie w kraju gdzie za wygluszenie drzwi zaplacilbym 2-3 wiecej niz za dobre glosniczki... coz - europa
Misiek, dzieki za zmiane na stronie. chyba sie sam za to wezme. mam tylko pytanie czy sa jakies triki ktore powinienem znac prze rozbieraniem tapicerki (nacisnac, nie ciagnac tam itp) albo czy powinienem miec jakies zaczepy bo ryginalne sie ulamuja. innymi slowy - czy bez szczegolnych umiejetnosci dam sobie sam rade?
Komentarz