Octa ASZ seria 30000 przebiegu: 5.9 litra na 100 latem z klimą, zimą: 6.1 na 100.
Głównie krótkie trasy i miasto.
terefere :? chyba obwodnica a nie miasto :|
Jest to trochę mało, ale zapomniałem dodać że autkiem jeździ w 90 procentach moja mama, która nie jezdzi za szybko w mieście.
Jej takie wyniki wychodzą.
Piszecie, ze mozna zalewac bak bawiac sie w jakies odpowietrzanie - jak to sie robi??
Lejesz normalnie do odciecia, a potem delikatnie po trochu dolewasz. Tylko nie przelej
A co sie stanie oprocz pobrudzenia blotnika jak przeleje??
U mnie z odpowietrzaniem weszlo 40 litrow + mialem w baku kolo 10-15 litrow, wiec 55 litrow, a wskaznik pokazuje 3/4 baku Czy jest w baku jakis plywak, ktory mogl sie zaciac??
Lejesz normalnie do odciecia, a potem delikatnie po trochu dolewasz. Tylko nie przelej
Eee tam... :roll:
Lejesz do odciecia pistoletu. Nastepnie wciskasz taki "przycisk", ktory jest w srodku wlewu, po lewej stronie ze 3-4 cm w glab od krawedzi. Bedzie slychac taki syk prze pare sekund. Jak przestanie syczec to znowu dolewasz paliwa. I znowu wciskasz i znowu dolewasz, itd. Po 3-5 takich wcisnieciach i dolaniach paliwo dochodzi pod korek.
Generalnie mozna nawet z 10l paliwa wiecej nalac niz normalnie.
Eee tam... :roll:
Lejesz do odciecia pistoletu. Nastepnie wciskasz taki "przycisk", ktory jest w srodku wlewu, po lewej stronie ze 3-4 cm w glab od krawedzi. Bedzie slychac taki syk prze pare sekund. Jak przestanie syczec to znowu dolewasz paliwa. I znowu wciskasz i znowu dolewasz, itd. Po 3-5 takich wcisnieciach i dolaniach paliwo dochodzi pod korek.
Generalnie mozna nawet z 10l paliwa wiecej nalac niz normalnie.
Ale ten przycisk jest w srodku bagaznika?? Trzeba otworzyc bagaznik i taka pokrywe schowka w bagazniku i tam jest ten przycisk, czy gdzies indziej??
Kolego drogi otworz bak , odkrec korek i z lewej strony bedzie wystajacy
"bolec" po nacisnieciu pistoletem ktorego uslyszysz odpowietrzanie (syczenie) baku
:diabelski_usmiech
moj rekord to od odbica odpowietrzajac jeszcze 7l
Kolego drogi otworz bak , odkrec korek i z lewej strony bedzie wystajacy
"bolec" po nacisnieciu pistoletem ktorego uslyszysz odpowietrzanie (syczenie) baku
moj rekord to od odbica odpowietrzajac jeszcze 7l
dobre takie nalewanie jak się gdzieś wyjeżdza gdzie jest drogie ON k
a tak na serio, mogą być jakieś złe strony tego?
:roll:
a tak na serio, mogą być jakieś złe strony tego?
:roll:
Jedynym "zagrozeniem" jest to, ze paliwo moze zmieniac swoja objetosc pod wplywem temperatury i sie wylac na ulice...
Spoko - nie masz sie co martwic.
Slyszalem cos ze przy wypadku jest nie wskazane...(moze ktos rozwinie)
Mnie wkurza jak zaleje z odpowietrzaniem ze slychac paliwo jak sie chloboce w zbiorniczku. Ale zalewam z odpowietrznikiem bo tankuje w wawie a do domu mam z ~70km to odrazu troche wyjezdze
Jak to jest z tym cholernym wskaźnikiem paliwa ?????????????
Dzisiaj przyjechałem na stację to wskaźnik był na czerwonym, rezerwa swieciła się od pomiaru na hamowni prawie, a jak zajechałem na stację komputer twierdził, że zostało do przejechania 10km... I co :?: :?: :?:
I weszło qrfa niecałe 51 litrów :shock: :roll: a zbiornik w tym samochodzie to podobno 55 litrów... a ja jeszcze ze 2 czy 3 litry dolałem na siłę :?
Da się coś z tym gównem zrobić, żeby później zapalało rezerwę :?:
To i tak Ci duzo weszlo. Mi tylko raz udalo sie wlac ponad 50l i to jak naprawde bylem mocno "wysuszony". Od zapalenia sie rezerwy wchodzi mi srednio 43-46l i to z dolewaniem.
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
Jak tankowalem ostatnio, wskaznik byl przed pierwsza kreseczka przed rezerwa (nie wiem co ma ona wskazywac), to z odpowietrzaniem weszlo mi 40 litrow do baku.
Re: Jak to jest z tym cholernym wskaźnikiem paliwa ?????????
Zamieszczone przez MisiekWAW
Dzisiaj przyjechałem na stację to wskaźnik był na czerwonym, rezerwa swieciła się od pomiaru na hamowni prawie, a jak zajechałem na stację komputer twierdził, że zostało do przejechania 10km... I co :?: :?: :?:
I weszło qrfa niecałe 51 litrów :shock: :roll: a zbiornik w tym samochodzie to podobno 55 litrów... a ja jeszcze ze 2 czy 3 litry dolałem na siłę :?
Da się coś z tym gównem zrobić, żeby później zapalało rezerwę :?:
Ja mam identyko - gdy ostatnio tankowałem komp pokazywał 0km i weszło 51l z groszami - to chyb standard w naszych autach :cry:
zastanawia mnie tylko jedno czy faktycznie mam jeszcze paliwo w baku i mogę śmiało jeżdzić czy poprostu do zbiornika wchodzi mniej :?:
ale chyba nie zaryzykuję i nie będę sprawdzął. :?
Re: Jak to jest z tym cholernym wskaźnikiem paliwa ?????????
Zamieszczone przez arci9
Ja mam identyko - gdy ostatnio tankowałem komp pokazywał 0km i weszło 51l z groszami - to chyb standard w naszych autach :cry:
zastanawia mnie tylko jedno czy faktycznie mam jeszcze paliwo w baku i mogę śmiało jeżdzić czy poprostu do zbiornika wchodzi mniej :?:
ale chyba nie zaryzykuję i nie będę sprawdzął. :?
a ja chyba podpytam w serwisie :roll: jak mi powiedzą, że mam wszystko dobrze i nie miałem już paliwa to kaze sobie wsadzić większy bak, taki, który będzie miał deklarowaną w danych technicznych pojemność :szeroki_usmiech
Poza dniami upalnymi zawsze wlewam łącznie z zbiornikiem odpowietrz.
Rekord miałem 1013km gdy zapaliła sięrezerwa, ale tylko raz mi się to udało...
Pozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."
JESTEM POD WRAŻENIEM ekonomicznego spalania (wskazań komputerka) mojego autka.
Wczoraj wybrałem się w trasę na wschód (miałem wiatr pólnocno-zachodni) i jadąc bardzo delikatnie, średnia z jazdy (140 km) wyszła ... 3,8/100 km.
Dzisiaj wróciłem o ogólna średnia (również wg. wskazań) wyniosła 4.0/100 km.
Czy to jest doprawdy możliwe :?:
Wczoraj wybrałem się w trasę na wschód (miałem wiatr pólnocno-zachodni) i jadąc bardzo delikatnie, średnia z jazdy (140 km) wyszła ... 3,8/100 km.
no przeciez mozesz potwierdzic wyniki odawane przez komp :!:
w kazdym razie jest to jak najbardziej mozliwe, ZTCW howard7 zszedl jeszcze nizej
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
tak, to jest mozliwe, ale najlepiej zweryfikuj tankujac to co podaje Ci komputer - bedziesz wiedzial na czym stoisz k
Moja tez pali malutko. Zatankowalem do pelna i zrobilem trase Wrzesnia- Dziwnow-Wrzesnia okolo 800km + do tego wypad do Swinoujscia i duzo jazdy po kurortach nadmorskich razem okolo 920km i rezerwa dopiero sie co zaswiecila. Dodam ze trase z Wrzesni do Dziwnowa pokonalem w 4 godzinki to jest trasa dlugosci 385Km
moja tez malutko
zrobiłem Wrocław Warszawa łacznie 749 km + dziś jeżdzenie pomiescie jakieś 50 km i mam jeszcze ponad 1/4 baku ropy.
do wawy jechałem z prędkością około 140 km/h do 150 km/h i tyle...
więc pali malutko.najniższe spalanie według kompa 3.7 litra na setkę.
Komentarz