Zamieszczone przez Lukasso
Olej pod plastikowa oslonka
Zwiń
X
-
Gość
Tagi: Brak
-
Artur
dzisiaj przygladalem sie silnikowi i zauwazylem ze silnik od strony kierowcy, z z gory, kolo takiego plastikowego grzybka pod ta plastikowa przykrywka jest troszke zapocony, tj. jest tam olej. co to moze znaczyc? macie jakies pojecie?
dzieki i pozdrawiam
-
Artur
maicraft, kurcze, nie wiem. wyglada to tak - patrze na silnik z boku, od strony kierowcy. pod ta plastikowa przykrywka widze cos na ksztalt grzybka a kolo niego (a wlasciwie pod nim) aluminiowa pokrywa silnika jest mokra od oleju. w garazu mam ciemno dlatego sie nie przygladalem skad to moze byc... jutro moze sprawdze na dworze. jakis pomysl co to?
Komentarz
-
Artur
Purchawa, nie jestem zbyt obeznany z dieslami (to moj pierwszy) i dlatego nie bardzo wiem co to ta odma. moglbys moze kilkoma slowami napisac co robi odma w silniku i dlaczego moze sie z niej lac?
z gory dzieki
PS. "Ze jest tam olej to norma." - troszke mi ulzylo, kupilem to auto 3 tygodnie temu wiec troszke mi gulas skoczyl...
Komentarz
-
Jeśli chcesz żeby to miejsce było czyste to wystarczy wymienić "oring" na połączeniu odmy z gruba rura od filtra powietrza (koszt nie więcej niż 5zł) ewentualnie jeśli nie lubisz zabawy to możesz wymienic całą odme która kosztuje 50zł. Wtedy już nie będzie mokro.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arturmoglbys moze kilkoma slowami napisac co robi odma w silniku i dlaczego moze sie z niej lac?
W wyniku pracy tloka, pod nim moga sie zbierac spaliny, ktore prezedostaly sie przez uszczelniacze, a do tego wytwarza sie rowniez cisnienie.
W tej mieszance dodatkowo pojawia sie mgielka olejowa, ktora tez powstaje w naturalny sposob pracy silnika.
Mgielka olejowa wraz ze spalinami trafia przez odme spowrotem do dolotu. Stad tez w tych miejscach moga pojawiac sie zapocenia i sa one czyms zupelnie normalnym.
PS. ZTCW odma (o roznych rozwiazaniach) wystepuje w kazdym silniku spalinowym czterosuwowym."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
Komentarz