Olej pod plastikowa oslonka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Olej pod plastikowa oslonka

Zamieszczone przez Lukasso
    hmmm http://www.youtube.com/watch?v=Oe9WJ...l%2Fb%2F166090

przyznać się kto użyczył w teledysku swojego szkodnika :-)
    :niewiem :jump: uchar :alien1 ad: masakra... heh co za goscie.. podziwiam ich ze jeszcze to w net puscili :szeroki_usmiech

Olej pod plastikowa oslonka

dzisiaj przygladalem sie silnikowi i zauwazylem ze silnik od strony kierowcy, z z gory, kolo takiego plastikowego grzybka pod ta plastikowa przykrywka jest troszke zapocony, tj. jest tam olej. co to moze znaczyc? macie jakies pojecie?

dzieki i pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Przy takim wezyku ktory laczy sie z gruba rura od filtra powietrza, ktory jest przed kierowca, czy z innego miejsca??
      Spritmonitor.de

Komentarz

maicraft, kurcze, nie wiem. wyglada to tak - patrze na silnik z boku, od strony kierowcy. pod ta plastikowa przykrywka widze cos na ksztalt grzybka a kolo niego (a wlasciwie pod nim) aluminiowa pokrywa silnika jest mokra od oleju. w garazu mam ciemno dlatego sie nie przygladalem skad to moze byc... jutro moze sprawdze na dworze. jakis pomysl co to?

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Zamieszczone przez Artur
          jakis pomysl co to?
          Pewnie chodzi Ci o odme.
          Ze jest tam olej to norma.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Purchawa, nie jestem zbyt obeznany z dieslami (to moj pierwszy) i dlatego nie bardzo wiem co to ta odma. moglbys moze kilkoma slowami napisac co robi odma w silniku i dlaczego moze sie z niej lac?
            z gory dzieki
            PS. "Ze jest tam olej to norma." - troszke mi ulzylo, kupilem to auto 3 tygodnie temu wiec troszke mi gulas skoczyl...

Komentarz

• Adrian
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 662
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeśli chcesz żeby to miejsce było czyste to wystarczy wymienić "oring" na połączeniu odmy z gruba rura od filtra powietrza (koszt nie więcej niż 5zł) ewentualnie jeśli nie lubisz zabawy to możesz wymienic całą odme która kosztuje 50zł. Wtedy już nie będzie mokro.
              PerfectService by DGW
              Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
              Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
              Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• Purchawa
                Admin
                S_OCP Member
                • 2004
                • 8007

Zamieszczone przez Artur
                moglbys moze kilkoma slowami napisac co robi odma w silniku i dlaczego moze sie z niej lac?
                Odma to nic innego jak odpowietrzenie przestrzeni korbowo-tlokowej.
                W wyniku pracy tloka, pod nim moga sie zbierac spaliny, ktore prezedostaly sie przez uszczelniacze, a do tego wytwarza sie rowniez cisnienie.
                W tej mieszance dodatkowo pojawia sie mgielka olejowa, ktora tez powstaje w naturalny sposob pracy silnika.
                Mgielka olejowa wraz ze spalinami trafia przez odme spowrotem do dolotu. Stad tez w tych miejscach moga pojawiac sie zapocenia i sa one czyms zupelnie normalnym.

PS. ZTCW odma (o roznych rozwiazaniach) wystepuje w kazdym silniku spalinowym czterosuwowym.
                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pracuję...