mrrudzin, to dotyczy aut z ogrzewaniem tylko
Akumulator rozładowany (przez radio?) - auto otwarte
Zwiń
X
-
Akumulator rozładowany (przez radio?) - auto otwarte
Witam,
Dzisiaj po zejsciu do garazu zastala mnie nieprzyjemna niespodzianka - akumulator w samochodzie (O2FL) byl zupelnie rozladowany (ledwo swiecil wyswietlacz MaxiDOT) a auto bylo.. otwarte. Powod tej sytuacji chyba znam - ostatnia proba upgrade'e softu w radiu Bolero zakonczyla sie w ASO awaria radia i decyzja o jego wymianie. Jako, ze od momentu awarii do czasu montazu nowego radia (w dniu jutrzejszym) bylo troche czasu, jezdzilem bez radia w przekonaniu ze ASO skutecznie je odlaczylo lub nieudana operacja flashowania uczynila to sama. I okazuje sie ze chyba nie - wg. mnie to wlasnie radio jest odpowiedzialne za wyladowanie akumulatora (choc jeszcze wczoraj wszyskto bylo OK - auto chodzilo ladnie). A teraz pytanie kluczowe - czy to normalne, ze po wyladowaniu akumulatora samochod jest odryglowany?
-
-
Nie mam Octavii II, ale wydaje mi się, że nie do pomyślenia powinna być taka rzecz, że akumulator Ci się rozładuje i otworzy drzwi.
Co do rozładowywania to najlepiej sprawdzić multimetrem może być najprostszy tego typu: http://allegro.pl/uniwersalny-multim...534379609.html
Ustawiasz na pomiar poboru prądu, wpinasz go szeregowo tj. wypinasz klemę ujemną podpinasz jeden koniec do klemy, drugi do akumulator i obserwujesz ile prądu pobiera.
Nie powinna to być duża wartość < 1A
Później wyjmij bezpiecznik od radia i zobacz różnicę.
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz