O II TOUR 1,6 MPI czy Mitsubishi Lancer?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frafel
    Classic
    • 2012
    • 16

fajna ta dwururka idealnie się komponuje :wink:
  • astw
    Ambiente
    • 2011
    • 107

Mitsubishi Lancer z 2010 r. jako alternatywa do OII Tour?

http://otomoto.pl/mitsubi...-C12954424.html - 54 990 PLN (Dostępny od zaraz).

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

astw, wiesz ja niemiałbym absolutnie zadnego problemu z wyborem dla mnie Mitsubisch Lancer liftback jest po prostu paskudne. Natomiast zarówno sedan jak i liftback są tak samo paskudne wewnatrz, a materiały użyte do wykończenia wnętrza są fatalnej jakości. Wydać 56 tys zł na auto którego wnętrze urodą i materiałami uzytymi do jego wykończenia przypomina Poloneza caro plus to dla mnie po prostu gruba przesada. Właśnie to mnie od tego modelu odstrasza. Dodatkowo ASO Mitsubischi w Polsce ma fatalną wręcz markę, co również ma niebagatelne znaczenie przy wyborze fabrycznie nowego auta z gwarancją
      Także bezdyskusyjnie O II
      Czarny Elegance

Komentarz

• misiul
        Rider
        • 2011
        • 521

"dostępny od zaraz" to jest nieosiągalna opcja w Tour.

Komentarz

• Carolco
          Ambiente
          • 2010
          • 116

Zamieszczone przez misiul
          "dostępny od zaraz" to jest nieosiągalna opcja w Tour.
          I to właśnie jest "atut", który podsyca apetyt w oczekiwaniu na autko... A tak poważnie, to przy wyborze samochodu ostatnie kryterium, którym bym się kierował, jest okres oczekiwania. Wiadomo, to co w zasięgu ręki kusi, ale samochód będzie używany przez kilka ładnych lat (tak?). Osobiście miałem zamówiony O2 1.2 TSI, ale po jakimś czasie od złożenia zamówienia i poczytaniu o silnikach, zdecydowałem się na 1.4 TSI z placu - nie ze względu na to, że był dostępny od ręki, ale ze względu na cenę - czekał pół roku na właściciela

A co do wyboru między tymi autami, to co kto lubi i do czego samochód ma być potrzebny. W Tourze bagażnik bije na głowę każde autko Zresztą za podobną cenę jak w tych ogłoszeniach kupiłem swoją O2 1.4 TSI już z lakierem, alarmem i innymi takimi tam...

1.4 TSI MINT

Komentarz

• misiul
            Rider
            • 2011
            • 521

Wiesz,
            jeśli Ci fabryka zmienia termin produkcji auto +-10 tygodni 2x w tygodniu to czujesz się po prostu oszukiwany. Kupujący wiążą z autem wiele tamatów: sprzedaż starego samochodu, wyjazd na wczasy, pracę zarobkową z użyciem samochodu. Brak jakiegokolwiek terminu produkcji, przy półrocznym oczekiwaniu, a tak jest w tourze, jest czynnikiem, który w mojej opinii stanowi o koszcie 10-15% wartości auta, tak to wyceniam.

Komentarz

• pandzik
              RS
              • 2011
              • 2254
              • Seat

Lancer Liftback nie wygląda tak źle jak go opisują, Prowadzi sie też bardzo dobrze.
              Za 54 tys można mieć już kilka niezłych możliwości jesli chodzi o samochód "od ręki".
              Np. Renault Scenic.

Komentarz

• Skfarek
                RS
                • 2010
                • 4795
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Big, dobrze piszesz liftback w mitsu jest :zabaup natomiast sedan całkiem całkiem
                astw Jeżeli planujesz pojeździć dłużej to przy wyborze wziąłbym jeszcze pod uwagę co innego - mianowicie cenę części zamiennych Porównaj sobie np. cenę sprzęgła, tarczy, klocków itp., a także serwisu :wink:

Zamieszczone przez pandzik
                Prowadzi sie też bardzo dobrze.
                ale gorzej niż poprzednik, ale o tym nikt jakoś nie pisze ani mówi :P
                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• lukaszz
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 167

Mitsubishi Lancer chodził mi po głowie przed zakupem octavii. Cały czar samochodu prysł jak w nim usiadłem, jakoś plastików słaba, sedan nie praktyczny, po otarciu klapy mały lufcik na włożenie bagaży. Ale to kwesta gustu i potrzeb.

Komentarz

• Carolco
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 116

Zamieszczone przez misiul
                    Wiesz,
                    jeśli Ci fabryka zmienia termin produkcji auto +-10 tygodni 2x w tygodniu to czujesz się po prostu oszukiwany. Kupujący wiążą z autem wiele tamatów: sprzedaż starego samochodu, wyjazd na wczasy, pracę zarobkową z użyciem samochodu. Brak jakiegokolwiek terminu produkcji, przy półrocznym oczekiwaniu, a tak jest w tourze, jest czynnikiem, który w mojej opinii stanowi o koszcie 10-15% wartości auta, tak to wyceniam.
                    I to jest właśnie odpowiedź na zapytanie kolegi o zakup samochodu - na to "lepsze" w rozumieniu większości trzeba poczekać. Inaczej takie kolejki na samochody byłyby przed innymi salonami, a nie przed Skodą. Oczywiście - oczekiwanie to już jest pewien dyskomfort, ale po prostu moim zdaniem nie powinno mieć to znaczenia przy wyborze na kilka lat. Załóżmy - kupuję tego Lancera, bo jest dostępny od ręki. Cieszę się nim miesiąc, dwa, a później wsiadam ponownie do Toura w salonie z ciekawości i... żałuję, że nie poczekałem. Ale to tylko mój punkt widzenia - każdy ma swoje priorytety.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

za 54k mozesz miec O2 1.2 TSI lub 1.4 TSI Mint...
                      moze poczekaj do wrzesnia - wtedy z reguly sa promocje, teraz jest chyba najgorszy czas na kupowanie nowego auta (bo malo promocji).
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ayu
                        RS
                        • 2009
                        • 4154

..albo kup z salonu za około 56k (bez negocjacji jeszcze cena) 1.4 TSI ambiente + dodatki ( z gwarancją) z rocznika 2009... :wink:
                        Kierunek poszukiwań :arrow: auta używane z sieci dilerskiej Skody...

Komentarz

• baca10
                          RS
                          • 2009
                          • 6225

astw, Ja polecam octavie, tansza jest w eksploatacji

Komentarz

• marektbg
                            Elegance
                            • 2010
                            • 861

Lancery są ekstra - szczególnie sedan - tylko podobno paliwożerne i drogi serwis.
                            Ciężki wybór - ale chyba ten grafitowy Misiek w sedanie by u mnie wygrał :P

Komentarz

• vaz
                              Elegance
                              • 2010
                              • 799
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W rodzinie jest lancer w wersji hatchback . W mieście pali ponad 10 l a przy tym jest mułowaty choć ma te 140 KM . Wielkośc bagażnika jest symboliczna , nie wejdzie nawet lodówka samochodowa bo jest za wysoka więc dalszy wyjazd z bambetlami wiąże się z montażem boxa na dachu albo wyjęciem koła zapasowaego :szeroki_usmiech . Kolejny kontrargument - ceny części w ASO są absurdalnie wysokie a ich dostępność na rynku wtórnym kiepściutka . Jako przykład podam cenę chromowanej obwódki grilla , która w ASO kosztuje ..... i tu uwaga ..... około 2400 PLN :diabelski_usmiech . Można też w ASO zapytać ile kosztuje nowy reflektor przedni do lancera gdyby komuś się wydawało , że do OII jest drogi :szeroki_usmiech
                              Antyfotoradar Valentine1
                              Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• maranko
                                Drive
                                • 2004
                                • 47

astw o widzisz ja 3 lata temu roztalem sie z Octavia i... kupilem lancera Sedana 1.8.

Lancer:
                                1 Paliwozerny (1.8)
                                2. Jakosc plastikow dosyc kiepska
                                3. Bagaznik niezbyt praktyczny
                                4. Dosyc twarde zawieszenie
                                5. Lakier wodny (wiekszosc japonczykow teraz)
                                6. Wiekszosc lmlodych ludzi sie za nim oglada w wersji intense :lol: (jeszcze)

Nie ukrywam Octavie mile wspominam, ale... nigdy w zyciu nie zamienil bym sie na nia. Prowadzenie zdecydowanie na korzysc lancera. Tam gdzie Octavia nie moglem wejsc w zakret przy 90km/h w Lancerze przy 120 jedna reka bez problemu, auto jest jakby odlane z monolitu. Plastikow w srodku nie dotykam wiec mi twarde nie przeszkadzaja za bardzo. (poza czyszczeniem). W bagazniku wozka dzieciecego juz nie woze . Jesli choodzi o czesci to jest coraz wiecej zamiennikow np. (Tarcze przod kpl. 400 zł, klocki 150). Nie jest to samochod dla "placzacych przy dystrybutorze" w miescie (Warszawa) pali 10-12l w trasie 6.5 do 8.5 w zaleznosci od stylu jazdy. I na koniec, kiedy wsiadam do lancera permanentny banan na twarzy.
                                Jesli szukasz samochodu rodzinnego bierz Ocavie, jesli chcesz poczuc to "cos wiecej" wez lancera

pozdrawiam i zycze przyjemnego wyboru.

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 11 15:37 ]
                                Zamieszczone przez vaz
                                ako przykład podam cenę chromowanej obwódki grilla , która w ASO kosztuje ..... i tu uwaga ..... około 2400 PLN
                                480 zl do sedana
                                byla: Octavia
                                jest: Inny

Komentarz

• słoń
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 777

jeżdziłem od nowości przez 3 lata mitsubishi.wprawdzie nie lancer a l200 ,ale chodzi tu o markę.bierz chłopie skodę,nawet się nie zastanawiaj.jak coś w "miśku" piardnie to ceny części Cię zgarbią.bierz skodę

zresztą co i tu gadać.skocz sobie na forum do Mitsumaniaków i poczytaj o lancerach.użytkownik prawdę Ci powie

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10918
                                    • Fiat

oczywiście, że skoda,
                                    lancer ma fajny przód , fakt :wink:
                                    ale w tych danych przy grafitowym to chyba ich poniosło trochę...no, że 11,9 to setki to się zgodzę, ale że to ma taki maks speed ponad 200 km/h, to chyba lekka przesada przy 1,5 l silniku i 109 kuniach na pokładzie. Licznik chyba ostro kłamie i się trochę rozpędza do tych 200.

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez Big
                                      Dodatkowo ASO Mitsubischi w Polsce ma fatalną wręcz markę
                                      W sondazu AŚ ASO Skody zajely ostatnie miejsce sposrod wszystkich marek

[ Dodano: Sob 16 Kwi, 11 07:50 ]
                                      Zamieszczone przez maranko
                                      astw o widzisz ja 3 lata temu roztalem sie z Octavia i... kupilem lancera Sedana 1.8.
                                      Bardzo cenny glos kogos kto ma bezposrednie porownanie

1 Paliwozerny (1.8)
                                      Duzy minus

2. Jakosc plastikow dosyc kiepska
                                      Tym jakos nigdy sie nie przejmowalem

3. Bagaznik niezbyt praktyczny
                                      Dla mnie duzy minus, dla kogos moze to by bez znaczenia

4. Dosyc twarde zawieszenie
                                      Tu juz bym sie zastanawial mocno nad kupnem, ja wole jak jest komfortowo.

5. Lakier wodny (wiekszosc japonczykow teraz)
                                      Nie tylko japonczykow

Komentarz

• maranko
                                        Drive
                                        • 2004
                                        • 47

Zamieszczone przez sew1981
                                        ale że to ma taki maks speed ponad 200 km/h, to chyba lekka przesada przy 1,5 l silniku i 109 kuniach na pokładzie.
                                        Oczywisci, ze przesada - Silnik 1.5 to vmax 181km/h;
                                        Silnik 1.8 to vmax 204km/h (spawdzone osobiscie 213 km/h wg. gps, 230 wg licznika) :!: na niemieckiej autostradzie :!:

Milo wrocic po latach na forum
                                        pozdrawiam
                                        byla: Octavia
                                        jest: Inny

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

Jezdzilem 4 dni lancerem 2.0 mivec ze skrzynia dual clutch.
                                          po pierwsze primo - gorsza jakosc wykonania niz o2
                                          po drugie primo - palil z ta skrzynia okolo 10l (zrobilem tylko 700km)
                                          po trzecie primo - skrzynia dziala super (no ale nie o tym mowa)
                                          po czwarte primo - miejsca wewnatrz mniej niz w O2 - o bagazniku nie wspomne
                                          po piate primo - lancer prowadzi sie o wiele przyjemniej niz zwykla o2 (raczej tak jak RS)
                                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• astw
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 107

Czyli jest konkurent dla O II w tej samej kat. cenowej. Ma lepsze walory jezdne natomiast mniejszy bagażnik.

Tańszą alternatywą jest Opel Astra III Classic. Rocznik 2010 r. także dostępny od ręki.

Komentarz

• Octavianos
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1130

Był kilka miesięcy test Octavii II Tour z Astrą III Classic i we wszystkich kategoriach Octavia bije Opla na głowę - więc dużą konkurencją to ten Opel nie jest...wiem co mówię, bo sam kiedyś miałem dłuższą styczność z modelami tek marki.
                                              SIMPLY CLEVER
                                              Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• To_mar
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 74

Zamieszczone przez astw
                                                Czyli jest konkurent dla O II w tej samej kat. cenowej. Ma lepsze walory jezdne natomiast mniejszy bagażnik.

Tańszą alternatywą jest Opel Astra III Classic. Rocznik 2010 r. także dostępny od ręki.
                                                Octavia II Combi z 2010r. tez sa dostepne od ręki i to w dobrych cenach (również kultowy silniczek 1.9 TDI), zwlaszcza jak sie odezwiesz do forumowych sprzedawców. natomiast z 2011 jest juz do wyboru do koloru, wiec nie demonizowałbym tego, że na skodę trzeba aż tak dlugo czekac. pozdrawiam i życze udanych zakupów

Komentarz

• wire1
                                                  Classic
                                                  • 2011
                                                  • 31

A co myślicie jako konkurent Toura o HONDZIE CITY: http://honda.pl/pl/samochody/modele/city.html

Komentarz

Pracuję...