Tylne Pełne Lemfordera po 65 zł szt w Inercarsie, przednie w Sziku Lemfordera po 10 zł szt, a na łącznik stabilizatora ori w ASO 45 zł szt. Radość bezcenna
Osuszacz klimatyzacji - wymiana Octavia II
Zwiń
X
-
Osuszacz klimatyzacji - wymiana Octavia II
Witam,
dziś stwierdzono w mojej octavi (2005r) zabity (zatkany) osuszacz klimatyzacji,
chciałem się dowiedzieć jak wygląda proces wymiany tego osuszacza i czy trzeba naprawdę rozbierać cały przód łącznie z chłodnicami...!!!!????? (średnio mi się taki przebieg prac podoba)
Może ktoś z użytkowników OII przerabiał podobny temat i mógł by mi opisać w skrócie taką wymianę.
-
-
kris26, no niestety jest z tym dużo zabawy. Oczywiście trzeba opróżnić układ klimatyzacji ( będzie rozszczelniony po odkręceniu osuszacza ). Faktycznie trzeba zdemontować zderzak, odkręcić pas przedni ( nie trzeba go całkiem wymontowywać, wysuwa się go o jakieś 10 cm do przodu ), odkręcić mocowanie chłodnicy ( teoretycznie nie odłącza się węży więc płyn zostaje na miejscu ), wymienić osuszacz i składanie w odwrotnej kolejności.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Osuszacz ma za zadanie wychwycenie z układu klimatyzacji wody.
Nie regeneruje się go.
Wymiana osuszacza wiąże się z.
1. spuszczeniem gazu z układu klimatyzacji,
2. wymianą osuszacza (rozszczelnienie układu)
3. sprawdzeniem szczelności po wymianie,
4. osuszenie układu przed napełnieniem gazem
5. napełnienie układu klimatyzacji nowym gazem (ilość w gramach według wytycznych producenta samochodu a nie według ciśnienia) z odpowiednią ilością oleju.
6. sprawdzenie sprawności układu klimatyzacji.
Dobrze by było aby klimatyzacja była jeszcze odgrzybiona i wymieniony filtr przeciwpyłkowy (o ile nie był w ostatnich 6 miesiącach).
Będziesz miał wtedy spokój na kolejne lata (nie licząc odgrzybiania i wymiany filtra)Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoZamieszczone przez kris26dziś stwierdzono w mojej octavi (2005r) zabity (zatkany) osuszacz klimatyzacji,
A jak jest z wymnianą w OI - też taka zabawa?Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
kris26, rozważ opcję wymiany całej chłodnicy zamiast wkładu osuszacza- koszt(nie mówię o ASO) jest niewiele większy przy tej samej robociźnie, a niestety chłodnice klimy potrafią perforować po kontakcie z solą drogową w polskich warunkachprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Hej ktoś wymieniał ten osuszacz?Czytam troche w necie o serwisie klimy i niby zalecaja raz na 2 lata wymienić u mnie juz atko prawei 6 lat ma i nie sądze aby kiedykolwiek ktos ro robił, w cenie niby cena osuszaca ok 80zł(nie znam ceny z ASO jeszcze) więc raz na te kilka lat to ni duzo, ale roboty troche jest z tego co czytam powyżej.
Komentarz
-
-
U mnie też jeden "specjalista" chciał wymieniać osuszacz klimy, pojechałem do innego warsztatu i okazało się, że wentylatory nie działały, ciśnienie rosło i klima się wyłączała. Po wymianie wentylatorów klima działa. Osuszacz został.
AndrzejSprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez siemi1Czytam troche w necie o serwisie klimy i niby zalecaja raz na 2 lata wymienić.
Komentarz
-
-
info od Łukasza z SinClana zapytałem ile taki osuszacz do mojego auta:
Musisz sprawdzić jakiego producenta skraplacz masz w samochodzie.
Jeśli „SHOWA” to masz osuszacz o numerze 1K0298403A - 250 zł.
Jeśli „MODINE” to osuszacz o numerze 5K0298403 - 366 zł.
cały oryginalny skraplacz z osuszaczem mogę Ci sprzedać za 600 zł.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez siemi1pytanie od czego siada to wtedy wymienie.
(Link pierwszy z brzegu, firmy nie znam).
Komentarz
-
Komentarz