Jestem właścicielem i użytkownikiem Octavii dopiero 3 m-ce i cały czas się jej uczę
Tym razem pytanie dotyczy lusterek. Otóż byłem przekonany, że podgrzewanie lusterek włącza się wtedy, gdy przełącznik ich regulacji ustawiony jest w pozycji środkowej (przy rysunku podgrzewanego lusterka) i musi być włączone podgrzewanie tylnej szyby. Dzisiaj podczas jazdy (przełacznik ustawiony w pozycji środkowej, ogrzewanie szyby wyłączone) dotknąłem lusterko i było GORĄCE !!!! Czy tak ma być, czy mam coś zepsute ??
Poczytałem w instrukcji obsługi (str. 17) i niewiele z tego rozumiem :niewiem
JaroSz
Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)
JaroSz, tez bym sprawdził jak bedzie chłodniej. U mnie np podgrzewanie lusterek odbywa sie tylko jak włacze ogrzewanie tylnej szyby. Pozycja srodkowa w regulatorze lusterek jest pozycja 0 .
Sa dwie wersje. Wersja przed liftem i chyba przejsciowka grzala lustra tylko jak wlacznik byl na srodku oraz byla wlaczona tylna szyba.
Wersja po lifcie grzeje lustra bez uruchamiania wlacznika tylnej szyby. Dlatego w OII zmienio ten przelacznik i w koncu posiada pozycje 0 ktora po odwrotnej stronie niz grzanie i wszystko jest jasne.
nico21, To masz jakis dziwny wylacznik, bo grzanie tylnej szyby wcale nie powinno powodowac wlaczenie lusterek. Ciekawe jak wykonasz lift lusterek czy tez bedzie tak ochoczo grzalo :twisted:
No to mamy inne wersje, bo rano wlaczam zima grzanie szyby, a lustra sa zimn
a zauwazyles ze w o2 jest taki dziwny myk ze nawet w pozycj "grzej" lustra sa zimne jesli temperatura na zewnatrz jest wysoka? Wydaje mi sie ze tam musi byc jakies zabezpieczenie termiczne nie pozwalajace wlaczyc grzania pow. pewnej temperatury. I wlaczanie ogrzewania tylnej szyby nic nie daje - dalej sa zimne. Troche to denerwujace bo czasami dobrze by bylo przesuszyc lusterka - np po malym deszczu w cieply dzien.
Jabar1975, Powiem Ci, ze nie wiem, a mam jeszcze lepsza rzecz. Podobno mamy podgrzewane dysze sprywkiwaczy, tylko za cholere nikt nie wie czy to sie samo wlacza, czy z czyms tam jeszcze :lol: Cala zime mielismy sprawdzic i w koncu nikomu sie nie chcialo
[ Dodano: Wto 27 Cze, 06 19:42 ]
To jest jedna wersja tego wlacznika, nr katalogowy: 1U1 959 565B i tu nie ma wcale ogrzewania lusterek
może raeasumując to jak w końcu jest przed liftem i po lifcie bo już troszke zgupiałem
bo w tej dodarkowej instrukcji obsługi po zmiany po 98 pisze że grzanie cytuje włacza się po przekręcenu kluczyka :?: czyli może jest jakiś czyjnik :?:
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
u mnie tego nie ma!!! nawet chcialem domowic do (w sumie najwyzszej opcji wyposazenia) ale to spowodowaloby czekanie o 5 tyg dluzej na samochod wiec odpuscilem. W sumie w czasie tej ostatniej zimy (brrrr) to raz mi zamarzly - ale tak na 1,5 tygodnia - a w zwiazku z tym ze parkuje pod chmurka to nie bylo szans na odpuszczenie, pomogl dopiero wyjazd do centrum handlowego i zaparkowanie na parkingu podziemnym Nie wiem jak to sprawdzic, jak mialem Rovera to grzalo non stop - zawsze jak silnik chodzil to grzaly i lustra i dysze spryskiwaczy - i o dziwo po 250kkm dalej tak dzialalo - nic sie nie przepalilo, a skoda ma jakies swoje oszczednosci i patenty na funkcjonowanie.
a w zwiazku z tym ze parkuje pod chmurka to nie bylo szans na odpuszczenie,
coprawda ja swoją garażuję ale też mi nie raz w zimę zamarzały, to radziłem sobie w ten sposób, że gorącą wodę lałem na szmatkę i potem szmatkę kładłem na chwilkę na spryskiwacze a jak już odmarzło to płynem traktowałem szybkę i było OKi :szeroki_usmiech ale to tak BTW.
a może panowie ogrzewanie lusterek jest różnie podłanczane w zależności od wersji Octy.
Ja mam samochodzik który odebrałem we wrześniu 2005r - tour + i ogrzewanie lusterek jest niezależne od ogrzewania tylnej szyby i działa jeśli pokrętło regulacji lusterek jest na środku - pozycja 0. dzisiaj po deszczu osuszałem lusterka - zajebista sprawa.
Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Jak byłem w salonie Skody to facet mi powiedział, że jest cała masa różnych przełączników lusterek i sposobów ich podgrzewania. Ja mam u siebie (model SLX 1998r.) podgrzewane razem z tylną szybą.
Maicroft cholera jakis chyba niedoinformowany jestem bo wydaje mi sie ze u mnie nie ma, ale z drugiej strony to troche dziwne zeby dali w pakiecie kupe innych rzeczy (duuuzo drozszych) a glupiego kabelka z bezpiecznikiem i mala grzalka na koncu nie.
Moze to sie wlacza jakimis kodami z climatronica :szeroki_usmiech :?:
Z drugiej strony jak bylo - 30 i jeszcze napadalo sniegu ktory zamarzl na podszybiu tworzac taka gustowna skorupe to cytuje "nie ma ch.... we wsi" zeby puscilo. Zreszta plyn tez zamarzal. Pamietam ze czasami silnik chodzil z 15 minut a ja jeszcze nie wyskrobalem polowy szyb w aucie.... mimo ze grzalo na maksa - pewnie spryskiwacze tez grzaly - ale kto by to stwierdzil pod ta skorupa.
poczytałem pare instrukciji od skodziawek Octavek i mój wniosek wynikajacy z instrukcji że Octavia do 01.98r ma podgrzewane lusterka po przekecenu kluczyka i nic wiecej co dlamnie jest bezsensu no chyba że jest czujnik termiczny i one się w lecie nie włączają , A w Octavi po 01.98 książka rozszeżenie zmiany po 01.98 niktórzy z nas taka mają jest napisane że lustra sie grzeją tak jak pisze kolegaStaszek20vt, czyli po włączenu ogrzewania tylnej szyby, i ja tez tak mam w wersji GLX 98
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
zaintrygowane tematem osobiście sprawdziłem u siebie - O1 z 2006 roku
przełącznik mam lewe-grzanie-prawe - i do tej pory jeździłem z gorącymi lusterkami ;-( .... do głowy mi nie przyszło bo w poprzedniej O1 (AEE - podświetlana jeszcze na czerwono - eeehhhh .. :cry: tylko żal po niej pozostał a służyła przez 250kkm) pogdrzewanie włączało się razem z tylną szybą
teraz się grzeją w pozycjki środkowej, między L i P. A tak BTW jest tam nawet rysunek podgrzewania tylko jakoś mi "umknął" :lol:
Komentarz