Jak nie grzeje to najprawdopodobniej przepalila sie sciezka oporowa/grzejna na lusterku, wklad do wymiany, generalnie tam sie nie ma co popsuc innego - moze tylko wlacznik lub bezpiecznik (spalic nie popsuc ) jesli tylko prawe to pozostaje tylko wymiana szkla.
Jabar1975, jakby to był bezpiecznik lub włacznik to nie grzało by lewe - a grzeje. Jak bede zdej mował lusterka to lukne. Za pewne sciezka sie walneła lub moze zasniedziały styki. jeszcze tylko musze te nowe co nabyłęm luknac czy grzeja ale to w przyszłym tygodniu
przy okazji lusterek - to mam pytanko, czy ja się na przełączniku (pokrętle) włączy grzanie, to jakiś automat je wyłącza po iluś tam minutach (tak miałem kiedyś w oplu), czy jak zapomnę wyłączyć to grzeją sie i grzeją cały czas ??
przy okazji lusterek - to mam pytanko, czy ja się na przełączniku (pokrętle) włączy grzanie, to jakiś automat je wyłącza po iluś tam minutach (tak miałem kiedyś w oplu), czy jak zapomnę wyłączyć to grzeją sie i grzeją cały czas ??
Niestety cały czas są zasilane i grzeją się. Przynajmniej u mnie tak jest i już nauczyłem swoja Panią zwracania na to uwagę.
Może to nawet spowodować uszkodzenie, spalenie się obwodu grzałek, choć teoretycznie nie powinno.
Tutaj nowy wątek tego tematu ==>> http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...74fe2ad#213766
O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil
Lusterka zostaja zalaczone od okreslonej temperatury zewn. np. od plus2 i mniej. W cieple dni na pewno nie obciazaja instalacji chociaz pokretlo jest na srodku.
Lusterka zostaja zalaczone od okreslonej temperatury zewn. np. od plus2 i mniej. W cieple dni na pewno nie obciazaja instalacji chociaz pokretlo jest na srodku.
Latem śmigałem cały czas na grzaniu i strasznie były gorące lustra. Po przekręceniu pokrętła na lewe lub prawe wróciło do normy. A więc grzeje takze latem ( przynajmniej w wersji z ikonką grzania między L a P ).
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Latem śmigałem cały czas na grzaniu i strasznie były gorące lustra. Po przekręceniu pokrętła na lewe lub prawe wróciło do normy. A więc grzeje takze latem ( przynajmniej w wersji z ikonką grzania między L a P ).
Grzeją napewno gdy jest ciepło, bo używałem podczas deszczu, a temperatura była sporo powyżej zera. Poprzedni właściciel mojej Czeszki uczulił mnie, żebym nie zostawiał ustawienia lusterka w pozycji grzania, bo lubi się tam coś przepalać!!!
Paweł T napisał/a:
mam po lifcie rocznik 2003, ogrzewanie luster działa jak pokrętło ustawiania lusterek jest na środku i włącze ogrzewanie tylnej szyby.
To samo mam co kolega też rok OI 2003 po lifcie
Też tak mam
A nie- guzik
wczoraj jeździłem z ręka za oknem i sprawdzałem temperaturę lusterka
jak jest na grzanie lusterek to grzeją - niezależnie od grzania tylnej szyby
jak jest na L lub P to nie grzeją - niezależnie od grzania tylnej szyby
4 lata jedżdżę z włączonym podgrzewaniem lusterek - i działa
Zęby rozwiać wątpliwości zapodam kawałek instrukcji dotyczący lusterek - jest to dosyć śmiesznie napisane ale jak się człowiek wczyta :wink: (czytanie ze zrozumieniem tłumaczenia z czeskiego :twisted: )
Zależy to po prostu czy mamy elektryczne szyby czy nie - u mnie (z elektrycznymi szybami, rocznik 2005) grzanie lusterek działa niezależnie od grzania tylnej szyby - zgodnie z opisem 8)
macieks, Bajer polega na tym, ze w jednych jest to tak jak wlasnie w tej instrukcji, w innych trzeba wlaczyc ogrzewanie szyby. Kwestia sprawdzenia u siebie
Wczoraj sprawdzilem u siebie O1 2003r z elektrycznymi szybami i faktycznie grzeja jak jest pokretlo regulacji na pozycji "grzanie" niezaleznie od ogrz. tylnej szyby. Musze przyznac ze bylem w szoku ! Dwa lata jezdzenia z ciaglm grzaniem lusterek bez potrzeby ... Dobrze ze sie nie przepalily i ciagle grzeja ....
Wlasnie odkrylem u siebie (Octavia I 2006), ze grzeja bez zalaczania tylnej szyby - wystarczy, ze pokretlo jest w pozycji grzanie... Jestem zaskoczony. Przestawilem w pozycje (R) bo jakos nie mam ochoty na ciagle dogrzewanie... Ciekawe czy jak silnik jest zgaszony, a zaplon zalaczony to tez grzeja ? Robilem tak pare razy w garazu (taka byla potrzeba) i pewnie troche aku mi zjechalo.
Wlasnie odkrylem u siebie (Octavia I 2006), ze grzeja bez zalaczania tylnej szyby - wystarczy, ze pokretlo jest w pozycji grzanie... Jestem zaskoczony. Przestawilem w pozycje (R) bo jakos nie mam ochoty na ciagle dogrzewanie... Ciekawe czy jak silnik jest zgaszony, a zaplon zalaczony to tez grzeja ? Robilem tak pare razy w garazu (taka byla potrzeba) i pewnie troche aku mi zjechalo.
A czy przestawienie w pozycje R lub L dla odmiany nie włącza napędu ustawień lusterek?
Bo wtedy to zamienił stryjek siekierkę na kijek. Chociaż logicznie myśląc ten napęd powinien się włączyć dopiero przy ruszaniu pokrętłem. I jak to sprawdzić?
A czy przestawienie w pozycje R lub L dla odmiany nie włącza napędu ustawień lusterek?
Bo wtedy to zamienił stryjek siekierkę na kijek. Chociaż logicznie myśląc ten napęd powinien się włączyć dopiero przy ruszaniu pokrętłem. I jak to sprawdzić?
Oczywiście włącza, ale dopiero wtedy, kiedy zmieniasz położenie lusterka. W innym przypadku wszystko jest faktycznie wyłączone.
Podłącze się do tematu.Czy wszystkie lusterka regulowane elektrycznie są podgrzewane?Pytam ponieważ ktoś mi zniszczył lustro,znalazłem również elektryczne w kolorze na allegro,ale facet nie wie czy jest podgrzewane
O kurde jeżdżę prawie 5 lat i zgłupiałem. Faktycznie w instrukcji jest to mętnie opisane. Myślałem, że grzeją po ustawieniu na środek i włączeniu ogrzewania szyby, ale teraz to juz mam wodę w mózgu. Chyba muszę sprawdzić.
ruwado, u mnie na mur grzeją się w środkowej pozycji bez włączania grzania szyby tylnej.. a zatem warto to sprawdzić zanim Ci się przepalą elementy grzewcze w cieplejsze dni
Komentarz