Zamieszczone przez picia136
[O2] Samodzielna wymiana kierownicy a gwarancja?
Zwiń
X
-
Dzwoniłem do 2 serwisów - Rzeszów i Stalowa Wola - w obu miejscach mi powiedzieli, że niby każda ingerencja w wyposażenie narusza gwarancję - ale ani jeden ani drugi serwis nie będzie wnikał, że mam inną kierownicę niż seria pod warunkiem, że nie znajdą ingerencji w instalację, wiązki itd - a tutaj wystarczy przepiąć kostkę wiec jak mi powiedziano nie mam się o co martwić. Inaczej sprawa by się miała, gdybym montował MF wtedy wymiana modułu i kodowanie już koniecznie ASO.
Facet w Rzeszowie mi powiedział, że własnie na gwarancji nie można mi grzebać w elektryce - robić dodatkowych gniazd, podłączać wynalazków do instalacji, modyfikować wiązek - a takie wymiany jak kierownica, klamki, radio (oryginał) są bezpieczne.
Komentarz
-
-
a po wrzuceniu do Etki VINU nie wyjdzie, że fabrycznie miał inną kierę na wyposażeniu?tak z drugiej strony wątpię aby byli w stanie dojść do tak szczegółowego wyposażenia i wyłapać, że masz kierę dołożona poza ASO ale mogę się mylić.
Z drugiej strony ktoś ostatnio wymieniał w ASO kierownicę i zapłacił coś koło 70 zł, więc nie jest to straszny pieniądz jak za cenę spokoju :wink:Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Ja u siebie tak szczegółowego opisu nie znalazłem. IMO najszybciej po kodach na naklejce ale chciałoby sie komuś z tym aż tak głęboko bawić. Trzeba poszukać, czy fabryczne wyposażenie samochodu w taką kierownice wiąże się z innymi niezbędnymi wyposażeniami i po tym to faktycznie mogą dojść. Nadal pytam, czy komuś się będzie chciało i czy "na dzień dobry" będą mili powody do tego, że zaraz po przyjęciu samochodu zaczną sprawdzać wyposażenie auta. Wątpię.a po wrzuceniu do Etki VINU nie wyjdzie, że fabrycznie miał inną kierę na wyposażeniu?
Komentarz
-
-
Jakby zaczęli mi wnikać to się okaże, że w tej chwili mam już kilka rzeczy włożone z Ambiente/Elegance.
Dzwoniłem do 3 serwisu - gość mi potwierdził, że nie wnikają i że sporo osób tak robi i że jeśli kierownica jest oryginalna i zgodna modelowo (czyli pasuje do O2FL lub O2 Tour) to nie ma problemu.
Gotek o właśnie ta ze zdjęcia - mam dobrą ofertę i chyba ją wezmę
Komentarz
-
-
marektbg, a ile jeśli można wiedzieć, bo sam bym taką przygarnął :wink:Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Cena za kierę - 350zł razem z wysyłką - nówka - oczywiście bez poduszki (poducha dodatkowe 300zł - ale jak mam płacić jeszcze 300 to wolę już nie mieć chromiku na poduszce).
[ Dodano: Pon 02 Maj, 11 13:16 ]
Tak zrobie :wink:Zamieszczone przez Mihaubierz i nie sprzedawaj starej. W razie kłopotów powracasz do serii i masz ich gadanie w
Komentarz
-
-
Może zmienię w ASO - zobaczę jeszcze jak się ułoży, u mnie wołają za to 170zł (1 roboczogodzina), trochę dalej 150zł - plus dojazd plus parę godzin wolnego na wszystko (dojazd, montaż itd).
Pewnie zmienię sam bo szkoda czasu i kasy. A wielkie słowo gwarancja znaczy dziś tyle co nic - bo czy ją masz czy nie zawsze sprzedawca chce nas wydymać (opieram to na swoim zawodowym doświadczeniu) :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
W którymś temacie obok, koledze wyłączyli cornery podczas przeglądu.... przypadkiem? nie sądzę, raczej na złość. Ja bym zapłacił w ASO i spał spokojnie.Nadal pytam, czy komuś się będzie chciało i czy "na dzień dobry" będą mili powody do tego, że zaraz po przyjęciu samochodu zaczną sprawdzać wyposażenie auta. Wątpię.
Jest jeszcze jedna sztuka w takiej cenie?Zamieszczone przez marektbgCena za kierę - 350zł razem z wysyłką - nówka - oczywiście bez poduszki (poducha dodatkowe 300zł - ale jak mam płacić jeszcze 300 to wolę już nie mieć chromiku na poduszce).
smart for two 0.7T
Komentarz
-
-
kross12
Nie wiem z czym wy się motacie...
marektbg, zrób jak napisał Mihau, rozumiem jakbyś czarowałem z tempomatem czy MF ale to tylko wymiana kiery. Ja mam wymienioną kierownice na MF, robiłem kilka bzdur na gwarancji i nikt się nie przyczepił. Jak coś będzie nie tak to zmienisz na starą i po problemie
Komentarz
-
Ja mam inny dylemat, który rozwiano. Wymiana fabrycznych głośników z przodu na Helixy. powiedziano wprost, wymiano poza ASO, to z urzedu zerwanie gwarancji. Wyjdzie podczas ewentualnych napraw podnosników szyb, centralnego zamka czy wspomnianej elektroniki. cyt:"to ingerencja w pojazd, demontaż/montaż boczków, tapicerki auta, własciwe biegunowe podłączenie, a w przypadku nie fabrycznych głośników dostosowanie do sytuacji rzeczywistej, ewentualne podgiecia, wyciecia, wiercenia elementów metalowych. Fachowość zachowana tylko w ASO, robi sie to co killka,dni wiec chłopaki maja w tym wprawę, a tak za 3-4 mies przyjedzie Pan ze coś Panu trzeszczy, brzeczy w nowym aucie" taka miałem odp na uzasadnienie czemu, ze przekładka nie jest to filozofia .OI Combi 1.6 LPG BFQ
Komentarz
-
-
EFENDI sytuacja nieco bardziej skomplikowana. Bo tu zmieniam ori na ori - mi gość w jednym z serwisów też powiedział, że jak zmienię klamkę, schowek czy inną pierdołe gdzie nie naruszam żadnego kabelka, nie zmieniam wtyczek, nie ruszam wiązki to jest ok - a jeśli zmieniam głośniki, dokładam wzmacniacz, robię dodatkowe gniazdo zapalniczki, podciągam inaczej zasilanie do czegoś wtedy ewidentnie ingeruję w konstrukcję auta.
Zresztą mnie to grzeje - nie mam w zwyczaju przejmować się co by było gdyby.
Komentarz
-
-
Powiem tak, jakbyś silnik wymienił to pewnie by się pokapowali przy wymianie oleju że coś nie tak. A drobnicą nikt się nie przejmuje. Jasne, że jak przypalisz głupa i powiesz że coś ci skrzypi, co przed chwilą rozbierałeś, to sorry nie róbmy z nich idiotów. Jak się coś poważnego zepsuje to pewnie zaczną szukać pretekstu, choć może nawet i nie. Bo prawda jest taka, że za naprawy gwarancyjne płaci gwarant. A gwarantem jest SAP a nie diler. Diler dostaje za wykonanie naprawy normalnie kasiorę z SAP, więc w jego interesie jest nie wnikać w szczegóły. W moim przypadku miły Pan zawsze robił ksero książki serwisowej i tyle. A wiecie przecież że u mnie trochę modów się zrobiło i nikt nigdy nie wnikał w szczegóły.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Enriquez, dobrze prawi. Oczywiście jest jeszcze kwestia ludzi pracujących w ASO, ale myślę, że jeśli podejdziemy do nich po ludzku to nie będą wnikać. W moim aso pracują naprawdę spoko ludzie bynajmniej ja mam o nich takie zdanie, kiedyś podpytywałem się elektryka co by było gdybym sam dołożył kamerę cofania, stwierdził, że jeśli nie ma ingerencji w fabryczne kable to oni się nie czepiają.
Komentarz
-
Komentarz