[O2] Samodzielna wymiana kierownicy a gwarancja?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mykines
    Classic
    • 2012
    • 19

Zamieszczone przez picia136
    Zaraz muszę zobaczyc po ile tarcze bosha są. DObrze by był też klocki wymienic? czy zostawic te co śa?
    wymień komplet , pogadaj ze sprzedawcą http://www.hamulce.net/ niech dobierze coś porządnego do Twojego auta, kupowałem tam ostatnio komplet do żony leona i powiem szczerze jestem bardzo zadowolony a hamują lepiej niż ori zestaw.
  • marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

Czy jak sobie wymienię u siebie kiere na nówkę ori 3 ramienną to jak wygląda sprawa gwarancji na auto - czy bezpieczniej robić to w ASO?

Komentarz

• Lucky24
      Ambiente
      • 2010
      • 102

Ja bym nie ryzykował utraty gwarancji. Gdyby w przyszłości cokolwiek działo sie w twoim aucie z elektroniką, to w ASO z pewnością wykryją przyczynę i zdiagnozują ją jako np. spięcie spowodowane niewłaściwym podłączeniem kierownicy lub coś w tym stylu.

Komentarz

• marektbg
        Elegance
        • 2010
        • 861

Dzwoniłem do 2 serwisów - Rzeszów i Stalowa Wola - w obu miejscach mi powiedzieli, że niby każda ingerencja w wyposażenie narusza gwarancję - ale ani jeden ani drugi serwis nie będzie wnikał, że mam inną kierownicę niż seria pod warunkiem, że nie znajdą ingerencji w instalację, wiązki itd - a tutaj wystarczy przepiąć kostkę wiec jak mi powiedziano nie mam się o co martwić. Inaczej sprawa by się miała, gdybym montował MF wtedy wymiana modułu i kodowanie już koniecznie ASO.
        Facet w Rzeszowie mi powiedział, że własnie na gwarancji nie można mi grzebać w elektryce - robić dodatkowych gniazd, podłączać wynalazków do instalacji, modyfikować wiązek - a takie wymiany jak kierownica, klamki, radio (oryginał) są bezpieczne.

Komentarz

• andrzej1962
          L&K
          • 2010
          • 1306
          • Octavia III combi (5E5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

W razie kłopotów z elektroniką będą szukali każdego pretekstu aby odmówić naprawy a tak z drugiej strony wątpię aby byli w stanie dojść do tak szczegółowego wyposażenia i wyłapać, że masz kierę dołożona poza ASO ale mogę się mylić.

Komentarz

• Gotek
            Classic
            • 2011
            • 38

marektbg, pochwal się proszę jaką kierownicę chcesz kupić 8) bo niedługo będę stał przed identycznym wyborem
            smart for two 0.7T

Komentarz

• Skfarek
              RS
              • 2010
              • 4795
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

tak z drugiej strony wątpię aby byli w stanie dojść do tak szczegółowego wyposażenia i wyłapać, że masz kierę dołożona poza ASO ale mogę się mylić.
              a po wrzuceniu do Etki VINU nie wyjdzie, że fabrycznie miał inną kierę na wyposażeniu?

Z drugiej strony ktoś ostatnio wymieniał w ASO kierownicę i zapłacił coś koło 70 zł, więc nie jest to straszny pieniądz jak za cenę spokoju :wink:
              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• andrzej1962
                L&K
                • 2010
                • 1306
                • Octavia III combi (5E5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

a po wrzuceniu do Etki VINU nie wyjdzie, że fabrycznie miał inną kierę na wyposażeniu?
                Ja u siebie tak szczegółowego opisu nie znalazłem. IMO najszybciej po kodach na naklejce ale chciałoby sie komuś z tym aż tak głęboko bawić. Trzeba poszukać, czy fabryczne wyposażenie samochodu w taką kierownice wiąże się z innymi niezbędnymi wyposażeniami i po tym to faktycznie mogą dojść. Nadal pytam, czy komuś się będzie chciało i czy "na dzień dobry" będą mili powody do tego, że zaraz po przyjęciu samochodu zaczną sprawdzać wyposażenie auta. Wątpię.

Komentarz

• marektbg
                  Elegance
                  • 2010
                  • 861

Jakby zaczęli mi wnikać to się okaże, że w tej chwili mam już kilka rzeczy włożone z Ambiente/Elegance.
                  Dzwoniłem do 3 serwisu - gość mi potwierdził, że nie wnikają i że sporo osób tak robi i że jeśli kierownica jest oryginalna i zgodna modelowo (czyli pasuje do O2FL lub O2 Tour) to nie ma problemu.

Gotek o właśnie ta ze zdjęcia - mam dobrą ofertę i chyba ją wezmę

Komentarz

• Skfarek
                    RS
                    • 2010
                    • 4795
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

marektbg, a ile jeśli można wiedzieć, bo sam bym taką przygarnął :wink:
                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Zamieszczone przez marektbg
                      Gotek o właśnie ta ze zdjęcia - mam dobrą ofertę i chyba ją wezmę
                      Daj znać za ile można takie cudo wyciągnąć.

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

marektbg, bierz i nie sprzedawaj starej. W razie kłopotów powracasz do serii i masz ich gadanie w
                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• marektbg
                          Elegance
                          • 2010
                          • 861

Cena za kierę - 350zł razem z wysyłką - nówka - oczywiście bez poduszki (poducha dodatkowe 300zł - ale jak mam płacić jeszcze 300 to wolę już nie mieć chromiku na poduszce).

[ Dodano: Pon 02 Maj, 11 13:16 ]
                          Zamieszczone przez Mihau
                          bierz i nie sprzedawaj starej. W razie kłopotów powracasz do serii i masz ich gadanie w
                          Tak zrobie :wink:

Komentarz

• paradygmat
                            Classic
                            • 2007
                            • 3

Wymieniałem kierownicę w ASO (samochód był na gwarancji). Trwało to chwilę i kosztowało parę złotych. Warto się szarpać?

Komentarz

• marektbg
                              Elegance
                              • 2010
                              • 861

Może zmienię w ASO - zobaczę jeszcze jak się ułoży, u mnie wołają za to 170zł (1 roboczogodzina), trochę dalej 150zł - plus dojazd plus parę godzin wolnego na wszystko (dojazd, montaż itd).
                              Pewnie zmienię sam bo szkoda czasu i kasy. A wielkie słowo gwarancja znaczy dziś tyle co nic - bo czy ją masz czy nie zawsze sprzedawca chce nas wydymać (opieram to na swoim zawodowym doświadczeniu) :szeroki_usmiech

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

marektbg, jak nie kupiłeś auta na "fakturkę" to chroni Cię ustawa o szczególnych zasadach sprzedaży konsumenckiej i brak gwarancji Cię "ziębi".

Komentarz

• marektbg
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 861

loyd co masz konkretnie na myśli bo nie czaję :?:

Komentarz

• Gotek
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 38

Nadal pytam, czy komuś się będzie chciało i czy "na dzień dobry" będą mili powody do tego, że zaraz po przyjęciu samochodu zaczną sprawdzać wyposażenie auta. Wątpię.
                                    W którymś temacie obok, koledze wyłączyli cornery podczas przeglądu.... przypadkiem? nie sądzę, raczej na złość. Ja bym zapłacił w ASO i spał spokojnie.

Cena za kierę - 350zł razem z wysyłką - nówka - oczywiście bez poduszki (poducha dodatkowe 300zł - ale jak mam płacić jeszcze 300 to wolę już nie mieć chromiku na poduszce).
                                    Jest jeszcze jedna sztuka w takiej cenie?
                                    smart for two 0.7T

Komentarz

• marektbg
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 861

Zamieszczone przez Gotek
                                      Jest jeszcze jedna sztuka w takiej cenie?
                                      Nie wiem. Jak graty do mnie dotrą wrzucę namiary na sprzedawcę. Na razie kupiłem jedna rzecz i było ok, teraz zamówiłem kiere i jumbo boxa.

Komentarz

• Gotek
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 38

jumbo boxa.
                                        ile że tak grzecznie zapytam? :szeroki_usmiech
                                        smart for two 0.7T

Komentarz

Nie wiem z czym wy się motacie...
                                          marektbg, zrób jak napisał Mihau, rozumiem jakbyś czarowałem z tempomatem czy MF ale to tylko wymiana kiery. Ja mam wymienioną kierownice na MF, robiłem kilka bzdur na gwarancji i nikt się nie przyczepił. Jak coś będzie nie tak to zmienisz na starą i po problemie

Komentarz

• EFENDI
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 97

Ja mam inny dylemat, który rozwiano. Wymiana fabrycznych głośników z przodu na Helixy. powiedziano wprost, wymiano poza ASO, to z urzedu zerwanie gwarancji. Wyjdzie podczas ewentualnych napraw podnosników szyb, centralnego zamka czy wspomnianej elektroniki. cyt:"to ingerencja w pojazd, demontaż/montaż boczków, tapicerki auta, własciwe biegunowe podłączenie, a w przypadku nie fabrycznych głośników dostosowanie do sytuacji rzeczywistej, ewentualne podgiecia, wyciecia, wiercenia elementów metalowych. Fachowość zachowana tylko w ASO, robi sie to co killka,dni wiec chłopaki maja w tym wprawę, a tak za 3-4 mies przyjedzie Pan ze coś Panu trzeszczy, brzeczy w nowym aucie" taka miałem odp na uzasadnienie czemu, ze przekładka nie jest to filozofia .
                                            OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• marektbg
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 861

EFENDI sytuacja nieco bardziej skomplikowana. Bo tu zmieniam ori na ori - mi gość w jednym z serwisów też powiedział, że jak zmienię klamkę, schowek czy inną pierdołe gdzie nie naruszam żadnego kabelka, nie zmieniam wtyczek, nie ruszam wiązki to jest ok - a jeśli zmieniam głośniki, dokładam wzmacniacz, robię dodatkowe gniazdo zapalniczki, podciągam inaczej zasilanie do czegoś wtedy ewidentnie ingeruję w konstrukcję auta.
                                              Zresztą mnie to grzeje - nie mam w zwyczaju przejmować się co by było gdyby.

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

Powiem tak, jakbyś silnik wymienił to pewnie by się pokapowali przy wymianie oleju że coś nie tak. A drobnicą nikt się nie przejmuje. Jasne, że jak przypalisz głupa i powiesz że coś ci skrzypi, co przed chwilą rozbierałeś, to sorry nie róbmy z nich idiotów. Jak się coś poważnego zepsuje to pewnie zaczną szukać pretekstu, choć może nawet i nie. Bo prawda jest taka, że za naprawy gwarancyjne płaci gwarant. A gwarantem jest SAP a nie diler. Diler dostaje za wykonanie naprawy normalnie kasiorę z SAP, więc w jego interesie jest nie wnikać w szczegóły. W moim przypadku miły Pan zawsze robił ksero książki serwisowej i tyle. A wiecie przecież że u mnie trochę modów się zrobiło i nikt nigdy nie wnikał w szczegóły.
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• mariu_sz
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 320

Enriquez, dobrze prawi. Oczywiście jest jeszcze kwestia ludzi pracujących w ASO, ale myślę, że jeśli podejdziemy do nich po ludzku to nie będą wnikać. W moim aso pracują naprawdę spoko ludzie bynajmniej ja mam o nich takie zdanie, kiedyś podpytywałem się elektryka co by było gdybym sam dołożył kamerę cofania, stwierdził, że jeśli nie ma ingerencji w fabryczne kable to oni się nie czepiają.
                                                  Mariusz
                                                  --------------------------
                                                  OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

Pracuję...