Mieszanie olejów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacekin
    Classic
    • 2012
    • 2

Mieszanie olejów

Co za unfall. Trzeba było kupić 5-letnią Fabię i ubezpieczyć... :|
  • mardon
    Classic
    • 2011
    • 15

Mieszanie olejów

Szanowni Państwo;

Mam skode octavie 1.4 BCA, 64 tys. km. Jezdzilem na Lotos 5W40 Syntetic, wymieniajac olej przez pomylke wlalem 1 l takiegoż i 2 l Platinum 10W 40 Semisyntetic.
    Co robic, czy mozna na tym jezdzic czy musze wymienic?
    Prosze o porade, bede wdzieczny za pomoc.
    Marek

Komentarz

• Piciu79
      Classic
      • 2010
      • 35

witam

zasada jest taka, ze zawsze przechodzimy na gorszy olej tzn. z syntetyky na pol a pozniej na mineralny (jak nam bierze olej lub zaczyna kopcic), nigdny na odworot, Ty masz az 2 litry polsyntetku, wg mnie to jest stanowczo za duzo. Na dolewki mozesz stosowac tylko oleje tej same specyfikacji (roznych producentow), wazne syntetyk do syntetyku itd. Oczywiscie z braku oleju powiedzmy gdzies na drodze (zapala sie kontrolka) a nie masz odpowiedniego oleju to mozesz wlac gorszy ale w niewielkim stponiu, powiedzmy zeby dojechac do domu. Nie wiem jak koledzy z forum sie wypowiedza ale ja na Twoim miejscu bym wymienił olej na taki jaki powinienies miec czyli na pelny syntetyk jak zamierzasz dluzej pojezdzic autem. Masz autko z niewielkim przebiegiem i warto zadbac o to zeby jezdził na dobrym oleju, chyba ze masz zamiar jezdzic pozniej na polsyntetyku to wg. mnie nie musisz ale nie sadze.

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Nie jestem ekspertem od olejów silnikowych,ale wydaje mi się,że olej syntetyczny i półsyntetyczny to dwa różne oleje.Mieszanka obu w silniku może zmienić się w ciecz niekoniecznie przyjazną dla silnika.
        Proponuję wymienić na tychmiast na właściwy,przy tym przebiegu na pełny syntetyk.
        Oczywiście z wymianą filtra,można zastosować płyn do płukania,a także spuszczenie oleju przez spust w misce,a nie wysysarką.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• jama89
          L&K
          • 2008
          • 1214

Wymieniaj, bo szkoda silnika na polsyntetyk :!:
          Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• mardon
            Classic
            • 2011
            • 15

Bardzo Państwu dziękuje, tak zrobię. Spuszcze ten olej (jeszcze nie zaczalem jezdzic). Moze nie trzeba wymieniac filtra skoro nawet nie uruchomilem silnika?
            Pozdrawiam.
            Marek

Komentarz

• Lashlo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1455

Filtr oleju wymien,dla bezpieczenstwa

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez mardon
                Spuszcze ten olej (jeszcze nie zaczalem jezdzic). Moze nie trzeba wymieniac filtra skoro nawet nie uruchomilem silnika?
                Nie bardzo go w całości spuścisz z zimnego silnika.Myślę,że powinieneś lekko zagrzać motor przed spuszczeniem oleju.Nie rób oszczędności na filtrze,musisz przeboleć te 30-40 zł.
                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• mardon
                  Classic
                  • 2011
                  • 15

Dobrze, tak zrobie, dziekuje za porady.

[ Dodano: Wto 03 Maj, 11 09:51 ]
                  Dobrze, tak zrobie. Bardzo dziekuje za porady.
                  Marek

Komentarz

• piociel
                    Rider
                    • 2010
                    • 526
                    • Volkswagen

Re: Mieszanie olejów

Szanowni Państwo;

Mam skode octavie 1.4 BCA, 64 tys. km. Jezdzilem na Lotos 5W40 Syntetic, wymieniajac olej przez pomylke wlalem 1 l takiegoż i 2 l Platinum 10W 40 Semisyntetic.
                    Co robic, czy mozna na tym jezdzic czy musze wymienic?
                    Prosze o porade, bede wdzieczny za pomoc.
                    A jak Ci się to udało?
                    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Udesky
                      RS
                      • 2007
                      • 1692
                      • Octavia I (1U2)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Jezdzilem na Lotos 5W40 Syntetic, wymieniajac olej przez pomylke wlalem 1 l takiegoż i 2 l Platinum 10W 40 Semisyntetic.
                      Musisz wymienić olej. Możesz mieszać oleje od różnych producentów, ale o tych samych parametrach. Jeśli pod korkiem oleju zacznie ci się osadzać coś w rodzaju "sera" to znaczy, że zaczyna dziać się coś niedobrego.
                      Zamieszczone przez Piciu79
                      zawsze przechodzimy na gorszy olej tzn. z syntetyky na pol a pozniej na mineralny (jak nam bierze olej lub zaczyna kopcic), nigdny na odworot
                      To zależy, jeśli samochód stary i faktycznie wynika to z eksploatacji to tak. Natomiast jeśli samochód jest po remoncie i zalewa się tani olej 15W, który trzeba wymienić po 1000km to nic się nie stanie.
                      U mnie po wymianie uszczelki pod głowicą, uszczelniaczy i regeneracji turbo, został wlany Mobil 15W40, po 1500km przeszedłem na Motula 10W40, a po 8000km na docelowy 5W40.
                      W Polsce nie ma kryzysu.
                      Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• mardon
                        Classic
                        • 2011
                        • 15

Nic dziś nie robiłem, jutro kupię filtr i będę kontynuował. Z całym szacunkiem dla Państwa, ponowię wątek czy aby filtr nie został napełniony skoro nie zapalałem silnika. Odkęcę go i zobaczę...
                        Marek

Komentarz

• Lashlo
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1455

mardon, wiesz,najlepiej i najzdrowiej byloby rozgrzac silnik,spuscic ojej jaki masz, zalac nowy,zmienic filtr i masz pewnosc,ze bedzie OK. Mysle,ze te koszty nie sa az tak duze,zeby tego nie zrobic,za to miec swiadomosc,ze masz zalany dobry olej i nowy filtr po tej pomylce. Jesli auto ma naprawde taki przebieg jak podajesz,to wiele km przed nim,wiec zrob to starannie.
                          Twoja wola,ale ja bym zrobil jak pisze.

Komentarz

• Ostlander
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 163

Nic dziś nie robiłem, jutro kupię filtr i będę kontynuował. Z całym szacunkiem dla Państwa, ponowię wątek czy aby filtr nie został napełniony skoro nie zapalałem silnika. Odkęcę go i zobaczę...
                            Jeśli silnika nie odpalałeś, to spuść po prostu olej bez rozgrzewania. Niema teraz mrozów więc nie widzę w tym absolutnie żadnych problemów. Olej normalnie spłynie z miski tyle, ze trochę wolniej niż rozgrzany. Potem wlej odpowiednią ilość świeżego 5W40. Nie zmieniaj też syntetyka na żądny półsyntetyk czy mineralny. Niema takiej potrzeby. Można też śmiało zmienić olej z mineralnego na syntetyk w tak młodym aucie.

Ci co piszą że nie wolno zmieniać na syntetyk bo syntetyk wymywa nagary i rozszczelni silnik powinni zapoznać się ze specyfikacja współczesnych olei i poczytać co oznacza liczba TBN. Jaką wartość TBN ma w olejach syntetycznych danej marki, a jaka w mineralnych.
                            Lanie mineralnego ma jedynie wtedy sens gdy silnik po prostu spala olej i wymaga za jakiś czas remontu, a nas nie stać na ciągłe dolewki oleju syntetycznego. Jeśli w silniku są wycieki to po prostu trzeba je usunąć, a nie zwalać winę na olej że wymył osady i silnik się rozszczelnił bo to bzdura.
                            Każdy współczesny olej rozpuszcza osady i laki i jest to jego zaleta, a nie wada.
                            Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• mardon
                              Classic
                              • 2011
                              • 15

Bardzo dziekuje za podzielenie sie tymi wiadomosciami. W takiej sytuacji moze w przypadku drugiego auta (Citroen Xsara, 1.4 benzyna, 52 tys. km) do ktorego byl przygotowany ten nieszczesny polsyntetyk Platinum tez wlac syntetyk i miec ten sam olej i brak mozliwosci takich pomylek?
                              Czy syntetyk bardziej oszczedza silnik niz polsyntetyk?
                              Marek

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

Mieszanki sa mozliwe ale tylko
                                syntetyk/syntetyk
                                semisyntetyk/semisyntetyk
                                mineralny/mineralny.

Wymieniaj na jednorodny.
                                Moze nie trzeba wymieniac filtra skoro nawet nie uruchomilem silnika?
                                dużo Cie to nie zakosztuje - w stosunku do remontu silnika zbyt wcześnie.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• mardon
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 15

Oczywiscie pomieszaly mi sie te oleje przez pomylke. Mialem na mysli by w Citroenie tez przejsc na sytetyk na stale i juz wiecej nie mieszac.
                                  Dziekuje za wskazowki.

Pozdr
                                  Marek

Komentarz

• Ostlander
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 163

Przecież on ma nowy filtr włożony, jeszcze nie zalany wlanym czystym nowym olejem w czym więc problem? Jaki jest powód by wymieniać nowy filtr już zamontowany na drugi? :shock: myślisz że w serwisach nie mieszają olejów? Bardzo często wymiana polega na odessaniu starego przez bagnet i wlaniu nowego oleju co powoduje że sporo starego jeszcze zostaje w misce i się miesza z nowym. Mimo tego silniki nie wybuchają i jeżdżą dalej. Najważniejsze by olej był zmieniany na czas i był w odpowiedniej ilości- kontrola poziomu oleju.

Mardon masz oba auta z silnikami o niewielkim przebiegu (jeśli jest prawdziwy) więc szkoda ich zalewać olejami niskiej jakości. Zalej je olejem syntetycznym dobrego producenta o klasie lepkości zalecanej w instrukcji obsługi. Z reguły będzie to 5W30 lub 5W40. Poczytaj sobie podwieszony watek olejowy do benzyniaków.
                                    Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8160
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Skoro nie odpalałes auta po wymianie oleju, to moze masz stary filtr....i na czas zagrzania oleju włoz stary filtr - wtedy oszczedzisz te pare zł
                                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• mardon
                                        Classic
                                        • 2011
                                        • 15

Dziekuje bardzo za porady, duzo się nauczyłem.
                                        Pozdrawiam serdecznie
                                        Marek

Komentarz

• kryho79
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 37

a ja sie podepne i zapytam:
                                          czy mozna wymieszac do TDI 505.01 i 507 jak chce zmieniać co 15 tys? Bo zostało nowego z litr 507 i bym go wymieszał z reszta 505.01 nowego przy kolejnej wymianie. Obydwa oleje to syntetyki tylko jeden 5w30 a drugi 5w40???

Komentarz

Pracuję...