Octavia Nowy Tour 1.6 MPI+LPG czy 1.2 TSI Ambiente ???
Zwiń
X
-
Octavia Nowy Tour 1.6 MPI+LPG czy 1.2 TSI Ambiente ???
Witam
Czy moglibyście mi poradzić co mam wybrać.
Mam zamówionego Toura 1.6 MPI+LPG, odbiór początek siepnia, oraz mogę mieć za 2 tygodnie 1.2 TSI wersja Ambiente, róznica w cenie to okolo 6000 tyś.
W zwiazku z tym zastanawiam się czy czekać dalej na Toura czy brać 1.2 TSI. Będę wdzięczny za wasze opinie, może chociaż trochę pomogą mi w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam
Rafał
-
-
1. Tour troszkę brzydszy, silnik słabszy i głośniejszy, ale wg mnie trwalszy i tańszy w eksploatacji (LPG), piątka skrzynia.
2. OIIFL wg mnie jest ładniejsza, ale silnik dużo bardziej skomplikowany, więc ryzyko awarii większe + sporo wyższe koszty napraw. Kolejny minus to strasznie droga i kłopotliwa w eksploatacji instalacja LPG. Plusem jest niewątpliwe cichsza praca, lepsze osiągi i skrzynia szóstka
3. Jeśli masz zamiar jeździć krótko, na Tourze więcej stracisz. Z kolei po 10 latach, różnica w cenie nie będzie już tak duża, bo wartość i tak będzie nijaka, a cenił się będzie ogólny stan auta, a nie rodzaj lamp...
Komentarz
-
-
Jak ten Ambiente jest w wersji bez klimatronika to żadne mi cudo w porównaniu do Tour-a. Fakt moze trochę ładniejszy, ale za 6 tys zł ?? Zależy jak to woli.
I pytanie, czy masz auto na wakacje? i czy zamierzasz gdzieś jechać ?? Bo jak masz auto to możez spokojnie czekać, a jak nie to kusi perspektywa wakacyjnego wyjazdu nowym autem. Z opisu widzę, ze masz Mondeo, więć nie ma co podejmowac pochopnej decyzji.
Ja bym wziął Toura i jeździł 1.6 tanio na LPG nie przejmując się kolejnymi skokami PB.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
W porównaniu do Toura masz:
- chromowane listwy i klamki
- listwy boczne w kolorze nadwozia
- asymetrycznie dzielone siedzisko i oparcie tylnej kanapy
- haczyki na siatki w bagażniku
- zamykany schowek w górnej części deski rozdzielczej
- schowek pod fotelem pasażera
- kurtyny powietrzne
- ESP
- regulacja części lędźwiowej fotela
- podłokietnik Jumbo-box
- Podłokietnik tylnej kanapy z zamykanym schowkiem i przejściem do bagażnika
- Czujnik parkowania - tył
- Przednie reflektory projekcyjne
- Przednie reflektory przeciwmgielne
- Regulacja intensywności oświetlenia instrumentów pokładowych
- Wycieraczka Aero szyby tylnej
Do tego - łatwiej będzie taki samochód odsprzedać i zapewne po wyższej cenie.
Komentarz
-
-
Mondka wąśnie sprzedałem a nie było łątwo.
Została mi tylko A3, ale dla rodziny 2+2 na wyjazd na wakację się zabardzo nie nadaje.
I tak sie też zastanawiam czy przy przebiegach 15 000 kM rocznie w tym głównie praca dom (do roboty mam 15km) + wczasy kilka razy w roku to LPG czy 1.2TSI to chyba nie ma wielkiej różnicy, Jedynie boli te 6000 tysiaków więcej.
Komentarz
-
-
wire1, ja bym zdecydowanie brał O II FL Ambiente. Po pierwsze nie będziesz musiał tak długo czekać. Po drugie masz bogatsze wyposażenie. Po trzeie wkońcu lepszą jakość wnętrza. Tour to auta które ma być po prostu tanie wiec zaoszczędzono tam na czym tylko można. Jesli cię stać i masz taką możliwośc bierz O II FL Ambiente i nawet się nie zastanawiaj.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
heh, uwielbiam takie pytania, człowieku przecież nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, sam sobie musisz odpowiedzieć na kilka pytań:
1. Chcesz nowszą budę czy starszą?
2. Chcesz jeździć na podtlenku czy na beznynie?
3. Masz te 6 tysi i uważasz że warto dołożyć do nowszej konstrukcji (a właściwie paskudnych lamp)
Ja bym nie dołożył, ale to bardzo indywidualna decyzja.
Komentarz
-
-
Czeski artykuł o O2 FL z LGP "Snem sknery jest nie tylko TDI. Jazda na gaz za 1,40 Kè na kilometr." na portalu iDnes.cz wyraźnie zachwala LPG w Octavii.
Gdybym miał kupować wersję Tour, to brałbym z gazem, bo i tak w tej wersji nie ma lepszego silnika - dlaczego więc nie mieć go fabrycznie zagazowanego?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WaltW porównaniu do Toura masz:
- asymetrycznie dzielone siedzisko i oparcie tylnej kanapy
- haczyki na siatki w bagażniku
- Wycieraczka Aero szyby tylnej
[ Dodano: Pią 06 Maj, 11 11:26 ]
Zamieszczone przez BigPo trzeie wkońcu lepszą jakość wnętrza.
Wg mnie OII Tour nie jest aż tak strasznie uboga i oszczędna w stosunku do normalnych OIIFL, po prostu producent wrzucił autko do trochę niższej klasy cenowej. Skoda zarabia na tym modelu może trochę mniej, ale sprzedaje auta ludkom, których nie stać na OIIFL.
Komentarz
-
-
Jeśli chodzi o jakość samych plastików to są one identyczne! nie ważne czy mówimy o wersji Classic czy Elegance, różnią się natomiast obicia tapicerek, listwy wewnętrzne czy inne detale typu światła dla pasażerów z tyłu. Sama jakość spasowania detali jest taka sama! więc niech Ci, którzy kupili Elegance nie myślą, że mają 2x lepiej skręcony samochód bo zapłacili np. 20000 zł więcej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zamlynnyCo masz na myśli? Jakość wykończenia wnętrza wg mnie jest identyczna.
Otwórz teraz schowek po lewej stronie kierownicy. W tourze nie jest wyściełany miękkim materiałem. Materiały tapicerskie, jak już zauwazył kolega powyżej, też są gorszej jakości w Tourze. Dokupiłeś do Toura radio ale nie wyświetla ci info. z czujek cofania, tak jak to jest w O II FL ? No cóz tak właśnie jest w Tourze. itp. To własnie miałem na myśli. To auto jest ukierunkowane na cenę, a nie na jakość i wygodę.
No panowie nie ma cudów, jak sie robi tanie auto to gdzieś trzeba oszczędzić. Jedni powiedzą to drobiazgi. Tak, macie rację to są drobiazgi !! Tylko, takie drobiazgi składają się na całość !! (czym sie różni np. Audi A4 od Laguny? Drobiazgami!!) Niektórzy tych drobiazgów nawet nie zauwazą, a inni przez te drobiazgi dopłacą do O II FL. Ale nie ma co pisać że to jest to samo, bo nie jest !!Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez zamlynnyCo masz na myśli? Jakość wykończenia wnętrza wg mnie jest identyczna.
Otwórz teraz schowek po lewej stronie kierownicy. W tourze nie jest wyściełany miękkim materiałem. Materiały tapicerskie, jak już zauwazył kolega powyżej, też są gorszej jakości w Tourze. Dokupiłeś do Toura radio ale nie wyświetla ci info. z czujek cofania, tak jak to jest w O II FL ? No cóz tak właśnie jest w Tourze. itp. To własnie miałem na myśli. To auto jest ukierunkowane na cenę, a nie na jakość i wygodę.
No panowie nie ma cudów, jak sie robi tanie auto to gdzieś trzeba oszczędzić. Jedni powiedzą to drobiazgi. Tak, macie rację to są drobiazgi !! Tylko, takie drobiazgi składają się na całość !! (czym sie różni np. Audi A4 od Laguny? Drobiazgami!!) Niektórzy tych drobiazgów nawet nie zauwazą, a inni przez te drobiazgi dopłacą do O II FL. Ale nie ma co pisać że to jest to samo, bo nie jest !!
Kwestia opadania na kolana schowka - kurczę, w ogóle się tym nie przejmuje i myślę, że większość ludzi, nie otwieram go codziennie bynajmniej.
Kwestia wyściełania schowka po stronie kierowcy - nie pamiętam jak jest w Elegance, ale gdzieś od stycznia i w Ambiente nie jest on wyściełany - optymalizacja kosztów!!
Tapicerka - rzeczywiście jest różnica, ale nie powiem aby była ona znacząca - razi mnie w nowych autach to, że nie ma nigdzie pełnego weluru tylko "szmaty" w standardzie
Tourem jeździ się tak samo wygodnie jak O2FL 1.6 Mint - nie ma żadnej różnicy!!
a jakość wykonania jest identyczna... Oszczędzono na ESP np.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Octavianosbo Skoda nigdy nie będzie marką premium, tylko budżetową.
Zamieszczone przez OctavianosKwestia opadania na kolana schowka - kurczę, w ogóle się tym nie przejmuje i myślę, że większość ludzi, nie otwieram go codziennie bynajmniej.
Kwestia wyściełania schowka po stronie kierowcy - nie pamiętam jak jest w Elegance, ale gdzieś od stycznia i w Ambiente nie jest on wyściełany -
Zamieszczone przez OctavianosTapicerka - rzeczywiście jest różnica, ale nie powiem aby była ona znacząca
Ja nie mówią że Tour jest zły. Ja tylko tłumaczę, że Tour to jednajk nie to samo co O II FL i rózni sie od niej in minus. Niewiele, bo niewiele ale jednak. I nieprawdą jest to co niektórzy piszą, że to to samo. Jeśli byłoby to to samo do Skoda zamiast wprowadzać Tour II obniżyła by cenę O II FL w wersji Classic.
Tour to bardzo fajne tanie auto dla niewymagajacych ale potrzebujących duzego samochodu i tyle. Jednak pomiędzy nim a O II FL nie da się postawić znaku = .Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigJa tylko tłumaczę, że Tour to jednajk nie to samo co O II FL i rózni sie od niej in minus. Niewiele, bo niewiele ale jednak. I nieprawdą jest to co niektórzy piszą, że to to samo.
Możliwości taniego modzenia są duże, a ja jestem żywym przykładem na to, że z taniego Toura 1.4 - można zrobić ładne i przyjemne wnętrze.
Komentarz
-
Komentarz