Specjalisci OCP- podpowiedzcie!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • margaj1
    Ambiente
    • 2007
    • 100

Jako że w większości korzystacie z moich usług, czuje się w obowiązku poinformować że poprzez programowanie nowego auta z systemem sterującym EDC-16 CP-3 przez złacze diagnostyczne za pomocą urządzenia Byteshrooter lub CMD można przez przypadek utracić gwarancję. Ktoś zapyta o co chodzi....juz odpowiadam.

Otóż programator który jest powszechnie używany do wbijania softu przez złącze OBD zapisuje w eepromie ECU informację o dacie programowania i zmnienia parametr WSC (nr servisu który ostatnio programował ECU). Te zmiany powodują że urządzenie VAS które jest na wyposażeniu ASO nie może sie skomunikować z komputerem silnikowym (brak diagnostyki). Oczywiście diagnostyka istnieje i jest możliwa ale tylko przyżądem VAG 1552.

Podczas programowania ECU nie mam na to wpływu i z pozoru bezśladowa ingerencja może stać się podstawą do małej awantury w ASO a w efekcie końcowym do przykrych perturbacji. W związku z powyższym uważam że stara metoda polegająca na przeprogramowaniu ECU za pomoca urządzenia BDM 100 jest w tym przypadku bardziej właściwa. Nie powoduje ona zakłuceń protokołu transmisji danych diagnostycznych. Oczywiście ASO może w każdej chwili wykryć zmiany w programie orginalnym i udowodnić klientowi chiptuning...jeśli będzie miało taka potrzebę. Zwykle tego nie robią ale jeżeli sprawa jest dyskusyjna...lub klient prubuje cos wyegzekwować lub jest nadmiernie upierdliwy...wtedy auto idzie pod lupę i wiedzą co chcą wiedzieć

Temat ten dotyczy to oczywiście tylko nowych aut z najnowszymi systemami wtryskowymi będacych na gwarancji. Producenci zabezpieczają się w ten sposób przed ingerencją w auta jak tylko mogą...a ja uważam że użytkownik powinien posiadać wiedzę o tym...przed podjeciem decyzji o dłubaniu auta. Zdaję sobie sprawę że informując o tym użytkowników moge stracić część klientów którzy wstrzymają się z chiptuningiem. Ale dla mnie lepsze to niż późniejsze przykrości

pozdrawiam Master's
  • lisiaczek
    Ambiente
    • 2006
    • 210

Mam pytanie co sadzicie o tej skodzie http://www.motoallegro.pl/show_item.php?item=113457289

Czy to by byl dobry zakup? czy jak? Ona jest juz jak widze po faceliftingu ale ciekawe czy kokpit tez ma juz nowy czy jak? Kiedys gdzies tu czytalem ze niby mozna zmienic kokpit ale nie moge znalezc tego tematu na forum. Jest taka mozliwosc czy tez nie? Jak mowicie jaki bedzie miala ta skoda srodek!?

Komentarz

• ===Tomy===
      Rider
      • 2006
      • 552

Re: Specjalisci OCP- podpowiedzcie!!!

Zamieszczone przez lisiaczek
      Mam pytanie co sadzicie o tej skodzie http://www.motoallegro.pl/show_item.php?item=113457289

Czy to by byl dobry zakup? czy jak? Ona jest juz jak widze po faceliftingu ale ciekawe czy kokpit tez ma juz nowy czy jak? Kiedys gdzies tu czytalem ze niby mozna zmienic kokpit ale nie moge znalezc tego tematu na forum. Jest taka mozliwosc czy tez nie? Jak mowicie jaki bedzie miala ta skoda srodek!?
      Octavca z fotek ukazuje wersję po liftingu. Masz już nowe grille w przednim zderzaku, tyle lampy, jedyna wada to małe lusterko z prawej strony co wielu kierowników nie pochwala charakterystyczne dla modeli robionych do 2000 roku. W opisie jest dziwna manipulacja słowami. Rocznik 2001, a rejestracja 12/2000. Chyba będzie to pierwszy wypust już na rynek 2001 więc warto podjąć temat. Zresztą w wielu modelach z końca 2000 roku były już nowe rozwiązania.
      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• maciek
        Ambiente
        • 2005
        • 172

Tak jak mówi Tommy, auto po liftingu, wersja- sądząc po felgach i spryskiwaczach lamp - Elegance, więc z "nową" deską.
        Cena dość przystępna, ale autko IMHO do dokładnego sprawdzenia.
        Po pierwsze może mieć znacznie większy przebieg niż deklarowany, po drugie bezwypadkowość - zwróć uwagę, że na tylnej klapie nie ma napisu OCTAVIA. Wiem, że to o niczym nie świadczy, ale po naprawie często zapominają o takich drobiazgach.
        ps. szukając octavki, tym bardziej TDI musisz się niestety przygotować, że większość ma kręcone liczniki, lub jest po większych lub mniejszych dzwonach.

Pozdrawiam
        OCTAVIA '01

Komentarz

• ===Tomy===
          Rider
          • 2006
          • 552

Zamieszczone przez maciek
          Wiem, że to o niczym nie świadczy, ale po naprawie często zapominają o takich drobiazgach.Pozdrawiam
          Ja równiez nie mam oznaczeń na klapie, po prostu przy gwarancyjnej naprawie powłoki lakierniczej w tylnej klapie zażyczyłem sobie nic nie naklejać. Wiele osób ocenia w ten sposób ewentualne naprawy blacharskie co jest mylne. Najpewniejszym rozwiązaniem sprawdzenia bezkolizyjności i wypadkowości auta są dokładne oględziny przez specjalistę na diagnostyce i szybka weryfikacja powłoki lakierniczej.
          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• aciu
            Rider
            • 2005
            • 685

podłączę się do tematu kolega chce kupić octe http://www.autosanok.gratka.pl/ogl/1648.html#
            narazie wiem, że ma 90kkm serwisowana moc 66kW wersja ambiente cena ok.35000
            w poniedziałek jadę obejrzeć - na co zwrócić szczególną uwagę. Mam benzynę i na dieslach się nie znam. Warto ją kupić???

Komentarz

• Samiec
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4287
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja temu koledze (zalozycielowi tematu) bym polecil do sprawdzenia ta : http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1308092 :P
              Cenowo praktycznie to samo ,a suche wypisane dane duzo korzystniejsze :wink:
              W pierwszym linku dodatkowo nie podoba mi sie hak :szeroki_usmiech Jest taka opcja ze auto ciagalo przyczepkie dosc czesto ,co sie przyczynilo do szybszego zluzycia sprzegla i zawieszeia tylnego. Nie mowie ze tak musi byc ,ale moze :roll:
              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Pulse
                Rider
                • 2006
                • 461

lisiaczek, widze ze jest ksiazka serwisowa w takim razie zobacz ile jezdzilo i czy mniej wiecej regularnie, jak na moj gust to ma nieco maly przebieg wychodzi mu jakies
                28k km rocznie, ale moze to prawda. Jezeli z ksiazki Ci wyjdzie ze w pierwszym roku auto zrobilo 60k km to wniosek bedzie oczywisty :twisted:
                Nie sugeruj sie slepo sama ksiazka bo te czesto tez sa falszowane bo w ASO pytaja o przebieg i nie sprawdzaja tego co mowi klient, ale w moim przypadku akurat wszystko ladnie widac w ksiazce.
                Mozesz pogoladac elementy, takie jak kierownica, galka zmiany biegow ale te sa dosyc oczywiste i czesto tuszowane. Malo osob krecacych liczniki zwraca uwage na wlacznik swiatel, jezeli jest mocno wytarty to przy tym przebiegu to raczej sie nie zdarza.
                Zamieszczone przez aciu
                Warto ją kupić???
                To juz sam zdecyduj jak na moj gust maly przebieg ~30k km rocznie, tymi autami robione sa bardzo czesto duze przebiegi, polecam ksiazke serw. i sprawdzic na podstawie wpisow jaka mial srednia.
                :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• kicus_tomek
                  Drive
                  • 2006
                  • 72

Moja Octa jest 2001 rok a ma najechane 59 tyś km. i jakbym chciał ją opchnąć to każdy powiedziałby że debil cofną licznik i trochę przesadził więc nie można też zakładać że wszyscy kręcą zegary

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

Zamieszczone przez Pulse
                    jak na moj gust maly przebieg ~30k km
                    Ja tez tyle jezdze, a wszyscy mi mowia ze to zajebiscie duzo jak na praktycznie tylko jazde po Wawie. Moja ma 3,5 roku i 102tys zorbione.
                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Pulse
                      Rider
                      • 2006
                      • 461

Zamieszczone przez kicus_tomek
                      No moze troche przesadzilem bo w moich
                      No fakt czasem mozna trafic perelke ale lepiej i tak zawsze sprawdzic.
                      Zamieszczone przez Purchawa
                      Moja ma 3,5 roku i 102tys zorbione.
                      No niewykluczone ze tamte auta tez maja prawdziwe niskie przebiegi, ale jak jest ksiazka to generalnie wszystko powinno byc widac, a zawsze lepiej podejsc z dystansem i podejrzliwoscia - niestety to nie Stany gdzie przypadki krecenia sa naprawde rzadkoscia :evil:

[ Dodano: Pon 03 Lip, 06 07:55 ]
                      Przebieg tego z oferty podanej przez aciu powinno sie udac zweryfikowac z zapisem w ECU.
                      :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Purchawa
                        Zamieszczone przez Pulse
                        jak na moj gust maly przebieg ~30k km
                        Ja tez tyle jezdze, a wszyscy mi mowia ze to zajebiscie duzo jak na praktycznie tylko jazde po Wawie. Moja ma 3,5 roku i 102tys zorbione.
                        mi tez mowia ze duzo, a rocznie robie okolo 35kkm, nie porownujmy prywatnych samochodow, do tych uzywanych tez do pracy, ja nie pracuje samochodem.
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• aciu
                          Rider
                          • 2005
                          • 685

odnośnie octy co się pytałem już nie aktualne. Gościu coś kręcił - mówił , że turbina do wymiany i coś z hamulcami. Kolega nie chiał się ładować w to bagno, a czas naglił. Kupił fiata stillo - to jego wybór. Narazie jest zadowolony.
                          Dziękuje forumowiczom za zinteresowanie i informacje.
                          Pozdrawiam all

Komentarz

Pracuję...