droga z pierszenstwem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • monter
    Classic
    • 2011
    • 39

droga z pierszenstwem

Tył na plus, a przód jak dla mnie ma za wąskie światła, ale też nie ma źle. Lepiej wygląda niż sedan przed FL, bo tył w tym starym to chyba ktoś po % projektował.
  • likoss
    Elegance
    • 2010
    • 753
    • Superb II combi (3T5)

droga z pierszenstwem

Mam pytanie wyobrazcie sobie sytuacje:
    droga z pierwszenstwem ruchu dochodzi do skrzyzowania w ksztalcie T i biegnie np. w prawo (wiec skreca) jadac prosto opuszczam droge z pierszenstwem ale w lasciwie nie zmieniam kierunku jazdy.
    Moje pytanie brzmi jadac na wprost mam wlaczyc kierunkowskaz czy nie?
    Moim zdaniem jadac na wprost nie wlaczam kierunkowskazu, natomiast skrecajac w prawo (mimo ze jestem na drodze z pierszenstwem) wlaczam....
    Mam racje czy sie myle?....
    tak mnie natchnelo wracajac dzis z pracy
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
    http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jadąc na wprost nie włączasz kierunkowskazu, skręcając włączasz, tak jak dumasz
      art.22 ust 5 prd. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• macluke
        Elegance
        • 2010
        • 875

Re: droga z pierszenstwem

IMO jadąc cały czas drogą z pierwszeństwem - poruszasz się w tym samym pasie i nie jesteś zobowiązany wg przepisów do włączenia kierunkowskazu.
        Jesteś natomiast zobowiązany do włączenia kierunkowskazu zjeżdżając z głównej, ponieważ zmieniasz pas.
        Tak samo działa to np. na lewoskrętach (pasach do skrętu w lewo) - nie możesz z tego pasa skręcić w prawo więc nie musisz włączać kierunków.
        Albo zatrzymując się na chwile na krawędzi drogi (nie na poboczu!).

Tak mi to wytłumaczył jakiś czas temu policjant z drogówki. To, że ludzie włączają kierunkowskazy częściej - pewnie nie przeszkadza.

Komentarz

• dwaoka
          Elegance
          • 2010
          • 927

macluke, właśnie, że zmieniasz pas ruchu, nie zmieniasz jak jedziesz na wprost
          bkc+dsg

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Zamieszczone przez macluke
            Tak mi to wytłumaczył jakiś czas temu policjant z drogówki
            i m.in. dlatego wlasnie drogowka kara glownie przekraczanie predkosci i niezapiete pasy - bo reszty przepisow kodeksu drogowego nie zna

Jak na skrzyzowaniu jedziesz prosto, to nie migasz, jak skrecasz, to migasz. Nie trzeba wlaczac kierunkowskazu jesli jest nakaz skretu.

Komentarz

• Hanz2k
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 522

macluke, zgadza się. Dopóki poruszasz się drogą główną (z pierwszeństwem przejazdu) to nie używasz kierunkowskazów - nawet jakby ten zakręt był agrafkowy.

Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
              Zjazd z drogi głównej to zmiana KIERUNKU JAZDY (jak i pasa ruchu) i należy to sygnalizować.

pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nie oznaczony znakami drogowymi,
              Po prostu to to czarne między liniami lub w wariancie pesymistycznym osią i krawędzią jezdni.
              Hanz2k
              1,8 T by MT
              :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• t271828
                Elegance
                • 2008
                • 928

Zamieszczone przez Hanz2k
                macluke, zgadza się. Dopóki poruszasz się drogą główną (z pierwszeństwem przejazdu) to nie używasz kierunkowskazów - nawet jakby ten zakręt był agrafkowy.
                Troche mniej mnie dziwia wypadki do ktorych dochodzi, gdy ktos nie sygnalizuje skretu.

Czytales link, ktory podalem?
                Wiesz, ze istnieja skrzyzowania z lamanym pierwszenstwem, na ktorych mozna jechac prosto lub w prawo ( w drogi podporzadkowane) lub w lewo - droga glowna? Jak wtedy odroznisz czy "migajacy" w prawo chce jechac prosto czy w prawo?

Komentarz

• McGan
                  RS
                  • 2010
                  • 3573
                  • Superb III (3V3)

t271828, i tak ma wtedy pierwszenstwo, wiec go wpuscisz tak, czy siak i poza tym - na skrzyzowaniach bez sygnalizacji zasada ograniczonego zaufania, a nie pizda pizda przez krzyzowke
                  Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                  Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tu jest takie skrzyżowanie http://maps.google.pl/maps?f=q&sourc...02814&t=k&z=19

Pierwszeństwo jest w lewo patrząc na zdjęcie, na wprost jest jakaś klinika i parking, więc ruch nawet spory.
                    Ci wyjeżdżający z kliniki mogli by jechać prosto albo w prawo nie czekając aż samochód przejedzie skoro nie trzeba sygnalizować skrętu na drodze z pierwszeństwem.

Moim zdaniem zawsze trzeba sygnalizować, ale też zależnie też od skrzyżowania, bo bezsensu wrzucać np lewy jak pierwszeństwo idzie po łuku w lewo, a nie ma żadnej możliwości skręcenia w boczną drogę itp :lol:

Trzeba myśleć żeby innym nie utrudniać i będzie dobrze.

Komentarz

• Marian 2
                      L&K
                      • 2007
                      • 1085
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zawsze dziwi mnie i wnerwia ta "oszczędność" w używaniu kierunkowskazów. Jedzie toto , omija stojące samochody, i nigdy nie włączy kierunkowskazu. Każda zmiana kierunku ruchu w fizycznym znaczeniu tego słowa, powinna być sygnalizowana kierunkowskazem, nawet jeżeli odbywa sie w obrębie tego samego pasa, a już obowiązkowo w obrębie jakiego kolwiek skrzyżowania. Oczywiście pomijam tu typowy zakręt na drodze. Przede wszystkim trzeba jechać czytelnie, tak, aby inni użytkownicy nie mieli wątpliwości co do zamiarow. Typowy błąd, to wyprzedzanie rowerzysty bez włączenia kierunkowskazów, oczywiście w obrębie tego samego pasa, lub omijanie pieszych poza miastem, ale nie pomyśli taki, że jadący z tyłu mogą nie widzieć tego rowerzysty lub pieszego i na ominęcie go może zabraknąć czasu.
                      Kierunkowskazy się nie "zużywają", i lepiej częściej ich używać niż rzadziej.

Komentarz

• likoss
                        Elegance
                        • 2010
                        • 753
                        • Superb II combi (3T5)

dzieki chlopcy a o to co ja znalazlem:

po prostu zdrowy rozsadek i juz

Komentarz

• WIELKIBONGO
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1594
                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez t271828
                          Zamieszczone przez macluke
                          Tak mi to wytłumaczył jakiś czas temu policjant z drogówki
                          i m.in. dlatego wlasnie drogowka kara glownie przekraczanie predkosci i niezapiete pasy - bo reszty przepisow kodeksu drogowego nie zna

Jak na skrzyzowaniu jedziesz prosto, to nie migasz, jak skrecasz, to migasz. Nie trzeba wlaczac kierunkowskazu jesli jest nakaz skretu.

http://www.word.siedlce.pl/artykuly/...,2,781,739,781
                          za to Ty je znasz :lol:

takich rzeczy powinien Cię nauczyć instruktor prawa jazdy bo za to mu płacą 8)

polecam art.22 prawa o ruchu drogowym a szczególnie czy jest tam coś o drodze z pierwszeństwem czy o zmianie kierunku ruchu lub pasa ruchu :wink:
                          NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                          BYŁA TEŻ CEGA
                          A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                          MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Tony065
                            RS
                            • 2009
                            • 2487
                            • Octavia I (1U2)
                            • ARX 1.8 20VT 150 KM

Boże! widzisz i nie grzmisz! droga główna skręca i co z tego? Ty chcesz z niej zjechać i nie ważne, że to będzie na wprost. nadal zjeżdżasz z głównej. "kierunek" i jazda, bo inni czekają. coraz częściej zastanawiam się nad zmodzeniem klaksonu do mocy syreny okrętowej aby takich "zapominalskich" doprowadzać do porządku.
                            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                            @ by Tune-up Gdańsk
                            TDI VP++ i jeszcze rośnie
                            Antek

Komentarz

• t271828
                              Elegance
                              • 2008
                              • 928

Zamieszczone przez WIELKIBONGO

http://www.word.siedlce.pl/artykuly/...,2,781,739,781
                              za to Ty je znasz :lol:

takich rzeczy powinien Cię nauczyć instruktor prawa jazdy bo za to mu płacą 8)

polecam art.22 prawa o ruchu drogowym a szczególnie czy jest tam coś o drodze z pierwszeństwem czy o zmianie kierunku ruchu lub pasa ruchu :wink:
                              Jakich rzeczy co napisalem zle?

Moj link i link likossa potwierdzil, ze trzeba wlaczac kierunkowskaz skrecajac nawet jesli jedzie sie po drodze z pierwszenstwem wbrew temu co mozna bylo tu przeczytac.

Pokazcie mi link gdzie jest napisane zeby wlaczac kierunkowskaz jadac na skrzyzowaniu na wprost jesli zjezdza sie z drogi z pierwszenstwem.

[ Dodano: Sob 21 Maj, 11 21:45 ]
                              Zamieszczone przez Tony065
                              Boże! widzisz i nie grzmisz! droga główna skręca i co z tego? Ty chcesz z niej zjechać i nie ważne, że to będzie na wprost. nadal zjeżdżasz z głównej. "kierunek" i jazda, bo inni czekają. coraz częściej zastanawiam się nad zmodzeniem klaksonu do mocy syreny okrętowej aby takich "zapominalskich" doprowadzać do porządku.
                              Dajac kierunek jadac na wprost mylisz innych uzytkownikow drogi, ktorzy moga pomyslec ze chcesz sie zatrzymac, zjechac na pobocze lub zjechac do swojej posesji.

Jeszcze jeden link znalazlem gdzie moderator forum dotyczacego przepisow krotko i dosadnie potwierdza to co pisalem

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tony065, a jak jadący z lewej strony pomyśli że skręcasz i wjedzie na skrzyżowanie, a Ty jednak zjeżdżasz na wprost ze skrzyżowania to co , czyja wina będzie :?: :idea:
                                Dajac kierunek jadac na wprost mylisz innych uzytkownikow drogi, ktorzy moga pomyslec ze chcesz sie zatrzymac, zjechac na pobocze lub zjechac do swojej posesji.
                                albo skręcić po prostu w prawo, a ich lewo i bum gotowe

Komentarz

• jarecki314
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 39

Zamieszczone przez likoss
                                  Mam pytanie wyobrazcie sobie sytuacje:
                                  droga z pierwszenstwem ruchu dochodzi do skrzyzowania w ksztalcie T i biegnie np. w prawo (wiec skreca) jadac prosto opuszczam droge z pierszenstwem ale w lasciwie nie zmieniam kierunku jazdy.
                                  Moje pytanie brzmi jadac na wprost mam wlaczyc kierunkowskaz czy nie?
                                  Moim zdaniem jadac na wprost nie wlaczam kierunkowskazu, natomiast skrecajac w prawo (mimo ze jestem na drodze z pierszenstwem) wlaczam....
                                  Mam racje czy sie myle?....
                                  tak mnie natchnelo wracajac dzis z pracy
                                  Masz całkowitą rację.Jadąc prosto nie zmieniasz kierunku jazdy więc nie włączasz kierunkowskazu.Nie ma znaczenia to że opuszczasz drogę z pierwszeństwem.Należy ustąpić pojazdom znajdującym się na drodze z pierwszenstwem i jechac bez kierunku

Komentarz

• rkb
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2152
                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

W takich sytuacjach ogolnie nawet nie rozpatrujac wlaczania kierunku ale kwestie pierwszenstwa: lepiej noga z gazu, na takich "skretach z pierwszenstwem" jakbym jechal jak kodeks każe bym już 2 razy dzwona zaliczył. Bydlo nie patrzy na znaki, jadac prosto maja pierwszenstwo i koniec :P
                                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Hiv
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 311

W Łodzi jest wiele takich skrzyżowań... Oj, nie raz widzę, komiczne wprost zachowania. Zasada OZ jest tu baaaardzo pomocna i lepiej właczyć kierunek 2 razy częściej niż o 1 raz za mało
                                      O2 skradziona - szukam nowej

Komentarz

• jakubd
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 165

Generalnie mnie uczono czegoś, co się nazywa maksymalna prostolinijność i spójność interpretacji przepisów - aby nie marnować niepotrzebnie czasu na zastanawianie się "a jakby tam była pana matka" - to ma być automatyka. I stąd uważam, że jeżeli jest skrzyżowanie i zmieniam kierunek jazdy, to sygnalizacja tego manewru (bo jest to manewr) jest obowiązkowa. Znaki dotyczące pierwszeństwa nie mają tutaj żadnego znaczenia.

Jednak dodatkową rzeczą są... 2 rzeczy:
                                        1. Przejrzystość jazdy dla innych kierowców (już wspomniana, po prostu używajmy głowy): Kierunkowskaz służy do poinformowania innych uczestników ruchu o wykonywanym przeze mnie manewrze, a więc należy go użyć tak, żeby potencjalni (choć nie ma znaczenia, czy oni są czy nie) odbiorcy mogli prawidłowo go zrozumieć. Przykłady:
                                        - Zmieniając na dwupasmowej drodze pas z prawego na lewy migam tylko tyle, żeby nie dać komuś do zrozumienia, że chcę skręcić w lewo - nie należy w tym przypadku migać za długo.
                                        - Kiedy skręcam w prawo sygnalizację skrętu rozpoczynam tak, aby było oczywiste, że chcę skręcić, a nie zjechać na pobocze/chodnik. Wcześniej zaczynam pokazywać na drodze o wyższej prędkości, niż jak stoję w korku. Do tego ZAWSZE zanim nacisnę na hamulec patrzę w lusterko.
                                        2. Bardzo ważne w wielu miejscach staje się obserwowanie "zwyczajów" (zwykle niezgodnych z przepisami) kierowców, jeżeli na danym odcinku bywam często.
                                        - Charakterystycznym przykładem jest (raczej dla często bywających w stolicy) przejście z Tamki (droga z mostu Świętokrzyskiego) w Świętokrzyską przez krótki odcinek poprzeczny ulicy Kopernika. Droga poprowadzona z pierwszeństwem przez dwa skrzyżowania typu T: w prawo, potem w lewo. Tutaj prawie nikt nie pokazuje kierunków (niezgodnie z PoRD) a dużo ludzi czeka na "wbicie się" w ruch z podporządkowanych. Jako mieszkaniec ułatwiam życie włączającym się informując ich, że nie będę kontynuował jazdy "główną" pokazując kierunek niezgodnie z prawem (bo jadę prosto). Ale z drugiej strony podciągam to pod wcześniejsze zasygnalizowanie skrętu, który odbywa się jakieś 30-40m dalej.
                                        - Nie mówię tu o oczywistych sytuacjach w mniejszych miejscowościach, gdzie droga gruntowa odchodzi na zakręcie od asfaltowej. Tutaj prawo w zasadzie też nakazuje pokazać kierunek, jeżeli droga ta jest normalną drogą publiczną. Ale akurat to rozumiem, że tego sygnalizować nie trzeba.

Niestety z powodu takich rzeczy krytyczny staje się zdrowy rozsądek i wyobraźnia. A ta ostatnia zwłaszcza pozwoli nam uratować się z wielu zagrożeń bez draśnięcia lakieru naszego albo innych uczestników ruchu, jeżeli tylko nam na tym zależy.

Hasło dnia: przewiduj i bądź przewidywalny
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• Hiv
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 311

Zamieszczone przez jakubd
                                          Jako mieszkaniec ułatwiam życie włączającym się informując ich, że nie będę kontynuował jazdy "główną" pokazując kierunek niezgodnie z prawem (bo jadę prosto).
                                          Stosuję dokładnie tą samą zasadę. Niestety wielu wyjeżdżających z podporządkowanej i tak czekałoby do końca nie widząc u mnie kierunku bo nie wiedzą, czy nie "migam" dlatego, że pojadę główną czy może dlatego, ze pojadę prosto.
                                          Na wszelki więc wypadek włączam kierunek mimo, że jadę prosto.
                                          Dla mnie bezpieczniej a oni nie muszą czekać aż zjadę ze skrzyżowania.
                                          O2 skradziona - szukam nowej

Komentarz

• rymeks
                                            Drive
                                            • 2007
                                            • 93
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Często przejeżdżam przez takie skrzyżowanie i sygnalizuję kierunkiem jazdę prosto (w podporządkowaną) ale głównie dlatego żeby niektórzy nie musieli ogłaszać klaksonem nieznajomości przepisów lub co gorsza parkować na moim "zadku".
                                            Octavia 3 RS TSI
                                            Octavia 2 BXE +

Komentarz

• likoss
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 753
                                              • Superb II combi (3T5)

wow ciesze sie ze sie troszke rozpisaliscie i nie bede ukrywal ze sie ze jeddak dobrze "sie zachowalem" . Sami wiecie ze czasami sa sytuacje na drodze w ktorych poprostu wiekszosc z nas reaguje - dziala automatycznie , nie zastanawiajac sie - dzieki jakiemus tam doswiadczeniu najczesciej sa to poprawne reakcje... jednak glupota innych zmusza i nas do myslenia...przynajmniej ja tak mam...po tem zastanawiam sie czy aby napewno to ja dobrze pojechalem, dobrze zasygnalizowalem czy tez nie....wtedy zaczynam szukac... i to wlasnie bylo efektem takiego wydarzenia

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14885
                                                • Octavia IV (NX3)

No i poruszyliście temat... mam za sobą 21 lat jazdy i 355.000 km tylko swoim autkiem (oprócz służbowych). Właśnie żonka zrobiła prawko i mam doświadczenia takie, że:
                                                - co innego mówią przepisy
                                                - co innego mówią spece od ruchu drogowego (np, artykuły w Auto Świecie)
                                                - co innego mówi żona - świeżo po jazdach z instruktorami
                                                - co innego mówi jazda innych kierowców - co obserwuję

Staram się jeździć tak, żeby czytelny był mój!!!!! kierunek jazdy dla innych.
                                                Jak skręcam - migam
                                                Wystarczy spojrzeć na rondach, jak jeżdżą ludzie.

Mimo ponad 350.000 km - zero wypadków (oprócz 3 razy najechań w dupsko) z winy innych.
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• jakubd
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 165

ruwado: Przepięknie to podsumowałeś. Innymi słowy:
                                                  1. Najpierw uczymy się, jak jeździć samochodem
                                                  2. Potem uczymy się, jak zdać egzamin
                                                  3. Potem uczymy się jeździć
                                                  4. Potem zaczynamy powoli rozumieć o co w tym chodzi
                                                  5. Potem dostajemy pierwsze mandaty

Co do rond: to najtrudniejszy (nie wiedzieć czemu) temat w PL. Do tego drogowcy nie ułatwiają życia ludziom - pojawiają się ronda, na których... NIE POKAZUJE się kierunków przy wyjeżdżaniu, za to pokazuje się, gdy chcemy kontynuować jazdę po rondzie. W Wwie klasyczny przykład: Rondo "Babki"-Radosława obok CH Arkadia.
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

Pracuję...