droga z pierszenstwem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ruwado
    RS
    • 2009
    • 14885
    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez jakubd
    1. Najpierw uczymy się, jak jeździć samochodem
    2. Potem uczymy się, jak zdać egzamin
    3. Potem uczymy się jeździć
    4. Potem zaczynamy powoli rozumieć o co w tym chodzi
    5. Potem dostajemy pierwsze mandaty
    jakubd, ty też pięknie kwitujesz:
    żonka najpierw jeździła, tak, jak rzekomo mówią przepisy (każdy instruktor miał inne zdanie). Jak zdała egzamin - jestem świadkiem tego zdarzenia 2 tygodnie temu za 1 razem!!!!!!!!!!!!! - wsiadła do "L" z instruktorem, żeby ugruntowić wiedzę i usłyszała
    "proszę Pani, proszę jechać", na stwierdzenie, że przecież jest linia ciągła, usłyszała:
    "do tej pory uczyliśmy Panią jeździć do egzaminu - teraz ma Pani się nauczyć jeździć tak naprawdę!, jak się jeździ"

[ Dodano: Nie 22 Maj, 11 23:59 ]
    Zamieszczone przez jakubd
    W Wwie klasyczny przykład: Rondo "Babki"-Radosława obok CH Arkadia.
    dzisiaj jechałem na rondzie w Puławach - trasą Radom - Żyrzyn. Nie będę podsumowywał. Trzeba mieć głowę na karku. Pasy malowane jak w chyba "nie lubie poniedziałku" - pełna dowolność.
    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• likoss
      Elegance
      • 2010
      • 753
      • Superb II combi (3T5)

ja postanowilem sie nie denerwowac....zawsze trzymam odstep (!!!) nie wariuje pomiedzy pasami nawet jak jestem sam...predkosc hm...staram sie uzywac kierunkowskazow zawsze! ( zawsze z wyjatkiem pustych autostrad co doprowadza moja zone do wscieklosci) :twisted: , nie zawracam na ciaglych nawet jak sie gdziec pogubie , nie wcinam sie przed innych i przepuszczam inne auta ... moim zdaniem musimy sie trzymac przepisow ale powinnismy tez chyba zdroworozsadkowo podchodzic do wszystkiego
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
      http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• volciu
        Drive
        • 2010
        • 60

Re: droga z pierszenstwem

Zamieszczone przez jarecki314
        Zamieszczone przez likoss
        Mam pytanie wyobrazcie sobie sytuacje:
        droga z pierwszenstwem ruchu dochodzi do skrzyzowania w ksztalcie T i biegnie np. w prawo (wiec skreca) jadac prosto opuszczam droge z pierszenstwem ale w lasciwie nie zmieniam kierunku jazdy.
        Moje pytanie brzmi jadac na wprost mam wlaczyc kierunkowskaz czy nie?
        Moim zdaniem jadac na wprost nie wlaczam kierunkowskazu, natomiast skrecajac w prawo (mimo ze jestem na drodze z pierszenstwem) wlaczam....
        Mam racje czy sie myle?....
        tak mnie natchnelo wracajac dzis z pracy
        Masz całkowitą rację.Jadąc prosto nie zmieniasz kierunku jazdy więc nie włączasz kierunkowskazu.Nie ma znaczenia to że opuszczasz drogę z pierwszeństwem.Należy ustąpić pojazdom znajdującym się na drodze z pierwszenstwem i jechac bez kierunku
        tylko wszyscy zapominacie o jednym o czyms takim jak znaki poziome na drodze...
        a przecinając linie nawet przerywaną musisz zasygnalizować ten manewr bo zmieniasz pas ruchu, a w momencie opuszczenia drogi z pierszeństwem zmieniasz pas ruchu i musisz ten manewr zasygnalizować .
        był PASSAT B5 3BG 101 KM AVB
        jest Octavia II FL - 1,9 TDI

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Re: droga z pierszenstwem

Zamieszczone przez volciu
          tylko wszyscy zapominacie o jednym o czyms takim jak znaki poziome na drodze...
          a przecinając linie nawet przerywaną musisz zasygnalizować ten manewr bo zmieniasz pas ruchu, a w momencie opuszczenia drogi z pierszeństwem zmieniasz pas ruchu i musisz ten manewr zasygnalizować .
          Nie zmieniasz pasa ruchu tylko go przecinasz - co zreszta jest czesto nie do unikniecia na skrzyzowaniu przy jezdzie na wprost.

Poogladaj sobie klasyczne skrzyzowania z droga glowna biegnaca na wprost. Przejezdzajac przez takie skrzyzowanie z jednej podporzadkowanej w druga rowniez "przecinasz linie przerywana", ale nie zmieniasz pasa ruchu i nie sygnalizujesz tego.

Komentarz

• abrymarz
            Ambiente
            • 2010
            • 200
            • Octavia III (5E3)
            • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Myślę, że nie znajdzie się forumowicz, który na poniższym schemacie jadąc drogą główną (zaczynając od dołu schematu) nie włączy ani razu migacza. Nie chciałbym spotkać go na swojej drodze :x
            A jadąc na skrzyżowaniach na wprost (opuszczając drogę główną) nie włącza się kierunkowskazu.
            Załączone pliki

Komentarz

• macluke
              Elegance
              • 2010
              • 875

abrymarz, jeżeli kodeks nakazuje włączyć kierunkowskaz w momencie zmiany pasa ruchu to na powyższym przykładzie pas ruchu ani razu nie jest zmieniany.

Komentarz

• firmek
                Rider
                • 2008
                • 477

Troche z innej beczki ale zeby skomplikowac sytuacje to jesli dobrze rozumiem to wg nowych przepisow jesli z prawej strony bedzie jechal prosto rowerzysta a my bedziemy chcieli skrecic w prawo to musimy go przepuscic. Normalnie trzeba miec oczy dookola glowy a przynajmniej zeza rozbieznego.

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

Zamieszczone przez macluke
                  abrymarz, jeżeli kodeks nakazuje włączyć kierunkowskaz w momencie zmiany pasa ruchu to na powyższym przykładzie pas ruchu ani razu nie jest zmieniany.
                  Ilez mozna?

"Zgodnie z art. 22 kodeksu drogowego kierowcy mają obowiązek sygnalizowania każdej zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu"

Koniec kropka

[ Dodano: Wto 24 Maj, 11 19:00 ]
                  Zamieszczone przez abrymarz
                  Myślę, że nie znajdzie się forumowicz, który na poniższym schemacie jadąc drogą główną (zaczynając od dołu schematu) nie włączy ani razu migacza.
                  Mysle ze sie znajdzie

Nie chciałbym spotkać go na swojej drodze :x
                  Ja tez

A jadąc na skrzyżowaniach na wprost (opuszczając drogę główną) nie włącza się kierunkowskazu.
                  Nie opuszczajac tez sie nie wlacza. Droga glowna nie ma tu nic do rzeczy

[ Dodano: Wto 24 Maj, 11 19:03 ]
                  Zamieszczone przez firmek
                  Troche z innej beczki ale zeby skomplikowac sytuacje to jesli dobrze rozumiem to wg nowych przepisow jesli z prawej strony bedzie jechal prosto rowerzysta a my bedziemy chcieli skrecic w prawo to musimy go przepuscic. Normalnie trzeba miec oczy dookola glowy a przynajmniej zeza rozbieznego.
                  - Nowe prawo daje [rowerzystom] możliwość wyprzedzania wolno jadące pojazdy – wylicza kolejną nowość Józef Klimczewski, naczelnik poznańskiej drogówki. - Ale ustawa jednoznacznie określa te zasady. Jeśli będą nieprzestrzegane, to może stopień zagrożenia wzrastać – zastrzega. Samochodów z prawej strony nie można m.in. wyprzedzać na skrzyżowaniach

Komentarz

• jakubd
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 165

Zamieszczone przez t271828
                    Ilez mozna?
                    "Zgodnie z art. 22 kodeksu drogowego kierowcy mają obowiązek sygnalizowania każdej zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu"
                    W nieskończoność jak widać. Dodam definicję pasa ruchu:
                    "pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi"

Czyli: Na skrzyżowaniu (tak ładnie pokazanym przez abrymarza) przy założeniu, że mamy tam pasy pięknie wymalowane: pokazujemy kierunkowskazy, bo zmieniamy KIERUNEK (mimo, że nie zmieniamy pasa). Jeżeli pasów by nie było, to zmieniamy i kierunek i niewymalowany pas ruchu [choć nie mam pewności, czy z przepisów wynika, że każde skrzyżowanie przerywa ciągłość pasa ruchu - być może, ale nie koniecznie].

I teraz na zawsze: Niezależnie od tego, czy na skrzyżowaniu jest jakakolwiek tablica o przebiegu drogi z pierwszeństwem, czy nie, nie ma to wpływu na sposób korzystania z kierunkowskazów (w każdym razie w przepisach nie widzę nic, co by sugerowało zmień sposób korzystania z kierunkowskazów, jeżeli przed skrzyżowaniem stoją jakieś znaki).
                    Koniec kropka
                    POPIERAM

PS: podobne wnioski tutaj: http://www.forum-word.katowice.pl/in...0298349236&f=3
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=562238

Komentarz

• Hanz2k
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 522

Panowie a z głupia frant - jaka jest definicja zmiany kierunku jazdy?
                      Hanz2k
                      1,8 T by MT
                      :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez Hanz2k
                        Panowie a z głupia frant - jaka jest definicja zmiany kierunku jazdy?
                        Oczywiscie jak sie ktos postara to znajdzie np. cos takiego

"Zmiana kierunku jazdy - Manewr ten polega na zmianie kierunku poruszania się pojazdu w prawą lub lewą stronę względem jego dotychczasowego położenia. Szczególnym przypadkiem zmiany kierunku jazdy jest zawracanie."

Ale kazda taka definicja bedzie zawierala kolejne pojecia, o ktore mozna pytac. Dlatego nie ma sensu komplikowac rzeczy prostych - wszystkie trzy slowa w wyrazeniu "zmiana kierunku jazdy" maja swoje znane znaczenie w jezyku powszechnie uzywanym, tworza zrozumiale wyrazenie i w zwiazku z tym pojecia nie trzeba definiowac.

Komentarz

• abrymarz
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 200
                          • Octavia III (5E3)
                          • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Jeżeli jest (wyobraźmy sobie) skrzyżowanie równorzędne w kształcie "+" to skręcając w prawo zmieniasz pas ruchu czy nie, a w konsekwencji czy włączasz kierunek czy nie.

W art. 2 pkt 7 Kodeks Drogowy jest definicja pasa ruchu
                          "pas ruchu - każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi"

i nie ma w tej definicji nic o drodze z pierwszeństwem przejazdu - czyli (wracając do przykładu) zmienia się pas ruchu a więc włączamy kierunek.

Ja włączam kierunek i spodziewam się, że inni uczestnicy ruchu jak skręcają w prawo (nawet na drodze z pierwszeństwem) też będą włączać kierunek.
                          Nie włączę kierunku (no bo jaki???) jadąc na wprost niezależnie czy droga z pierwszeństwem czy nie.

jakubd, sorry za powtórzenia (nie wyświetlił mi się Twój post)

Komentarz

Pracuję...