czy warto samemu zrobic pierwszy przeglad? co trace

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big Wojtek
    Rider
    • 2010
    • 440
    • Hyundai

Zamieszczone przez cigano
    1. Przegląd instalacji LPG (czyli popatrzył czy nie śmierdzi gazem i czy zbiornik się trzyma) - 185zł
    2. Wymiana oleju (nazwane szumnie "serwis olejowy") - 185zł
    3. Filtr oleju - 37zł (w sklepie widzę na necie po 29zł)
    4. Olej castrol magnatec professional 4,5L - 304zł (w necie widzę po 134)
    5. Filtr Gazu Fazy Lotnej - 90zł (już mi się nie chce w necie szukać)

I następny przegląd za kolejne 15 000km (czyli za ok 5 miesięcy). To są normalne ceny?
    Wg mnie masakra jakaś. Rozumiem że każdy powinien dostać wynagrodzenie za swoją pracę itp. Ale prawie 1000zł za wymianę oleju? Najdroższa wymiana oleju jaką w życiu miałem.
    To nawet nie jest masakra. to jest złodziejstwo. Nie przemawiaja do mnie argumenty typu "zapłaciłeś 60-80 tys za samochód, to możesz zabulić parę stów za przegląd." To jest 1 % wartości samochodu, za to , że koleś dłubie w nosie przez 4 godziny a w końcu
    w 15 min wymienia ci olej za 130 zł i dokłada filtry za paredziesiąt zł. Czy jesli kupię dom za 1 mln , to przegląd pieca powinien kosztować 10 tys? (1%) NIE !

Sam po roku zrobiłem wymianę oleju po 15 kkm w ASO, bo dla mnie 30 kkm to za duzo. Miałem swój olej, filtry kupiłem u nich. Cena atrakcyjna. Szkoda, że jak sprawdziłem olej, to musiałem kupić strzykawkę i wężyk, zeby odciągnąć nadmiar. Mozliwe, że bywają profesjonalne ASO, ale wszystkie bez wyjątku po prostu nas grabią

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie - pierwszy przegląd gwarancyjny (po roku od momentu zakupu autka): na czym polega ? Rozumiem, że to jest przegląd bezpłatny i nie związany z wymianą filtrów i płynów (autko ma nalatane dopiero nieco ponad 13.000 km).
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Waciak
        Ambiente
        • 2010
        • 173

Zamieszczone przez Eidos71
        Panowie - pierwszy przegląd gwarancyjny (po roku od momentu zakupu autka): na czym polega ? Rozumiem, że to jest przegląd bezpłatny i nie związany z wymianą filtrów i płynów (autko ma nalatane dopiero nieco ponad 13.000 km).
        Bezpłatny??? :shock:
        Wymienią olej + filtry
        Życie zaczyna się po...wyżej 4 tyś obrotów

Komentarz

• krisoctav
          Rider
          • 2008
          • 417

Krótko i na temat wymiana oleju oprócz własnych materiałów eksploatacyjnych to
          1. Kupujesz ściągacz filtra oleju
          2. Podnośnik żaba
          3. Kobyłki 2 szt
          4. Kliny
          5. Klucz z grzechotką oraz nasadową końcówką 17 lub 19
          Raz wydane na osprzęt pieniądze zwrócą się przy wymianie Najtańszego ASO

Wymiana dziecinnie prosta
          podnośnik żaba najlepsze rozwiązanie auto jest stabilnie podnoszone 4 punkty podparcia
          zawsze się przyda przy każdej pracy z wymianą kół również nie niszczysz progu
          oczywiście możesz to wszystko pożyczyć i za piwo wymieniasz
          to na tyle. Stary olej wlewasz do pustej bańki po oleju oddajesz do stacji gdzie wymieniają olej oni i tak mają z tego kasę bo oddają zużyty do firm skupujących taki olej

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Waciak
            Zamieszczone przez Eidos71
            Bezpłatny??? :shock:
            Wymienią olej + filtry
            :shock: Chyba nie. Okres między przeglądowy to 30.000 km, lub 2 lata (chodzi o wymianę oleju i filtru). Oczywiście niedługo wymienię olej i filtr (przy 15.000), ale zrobię to poza ASO. Jeżeli już, to mogą tylko chcieć wymienić filtr powietrza i kabinowy... Chyba, że się mylę...? To moje pierwsze fabrycznie nowe autko i tego typu przeglądy "przechodzę" po raz pierwszy ops:
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Komentarz

• micho_m
              Rider
              • 2011
              • 528
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To po co chesz jechac do ASO? Musisz jechac do nich po 30.000 km lub po 2 latach zeby utrzymac gwarancje (jak mina 2 lata to juz nie ma po co ). Nie wiem tylko czy nie powienes pojechac po roku na przeglad powloki lakierniczej (mialem tak w Mondeo, nie wiem jak jest w Skodzie a nie chce mi sie szukac, po prostu uprzedzam).
              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
              www.nawmar.pl

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Po prostu dostałem od nich pisemne zaproszenie na przegląd gwarancyjny, gdyż zbliża się rok od momentu zakupu auta... I stąd moje pytania - zdziwiło mnie, że ślą do mnie list o rok za wcześnie... Miałem nadzieję, że może ktoś miał podobną sytuację.
                MOJA FURKA

Komentarz

• no4
                  Rider
                  • 2011
                  • 338
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Pierwsza wymiana po 15.000 (przy okazji przeglądu wiosennego za 1zł)
                  Wymiana oleju, filtrów oleju i powietrza

własne materiały:
                  Motul X-clean +
                  Filtr oleju Filtr powietrza MANN

Koszty brutto
                  Przegląd ASO 1 zł
                  Wymiana ASO 124zł
                  Części sklep 205zł
                  Moja RS'ka
                  Moja Bejca
                  VW Polo 1.4 - córki

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Ja zmienilem olej po dotarciu i nastepny raz wczesniej niz na 30/2 lata nie mam zamiaru sie pojawic

krisoctav, No tak, a co ze starym olejem i filtrem. Do kanalu :roll:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Ferd
                      Rider
                      • 2011
                      • 320

Polska i ASO, to temat rzeka.

Jak nowy samochód to serwisujemy w ASO, ale takim w którym możemy wejść na halę i przypilnować, aby nam nie podmienili nowych części. Oczywiście wszystkie materiały, zwłaszcza oleje mamy własne w butelkach i do zwrotu puste butelki,

Po okresie gwarancji to tylko i wyłącznie pewny zaufany mechanik.

Komentarz

• Rosomak
                        L&K
                        • 2011
                        • 1365
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ferd, widzę że masz takie samo podejście jak ja! Nie ufam żadnym mechaniorom z ASO. Jak pojadę na I przegląd (15kkm lub rok) i zaproponują mi wymianę dodatkowo filtra powietrza (w/g książki co 90kkm lub 6lat ) lub wymianę filtru kabinowego (w/g książki co 60kkm lub 4lata ) to im powiem, OK., ale tylko jak będę mógł wejść na halę i sam to na oczy zobaczyć że został wymieniony.
                        Po za tym to ja ASO nie wierzę że oni leją dobry olej (patrz syntetyk) do silników przy wymianie...
                        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Ferd
                          Rider
                          • 2011
                          • 320

Zamieszczone przez mkania777
                          Po za tym to ja ASO nie wierzę że oni leją dobry olej (patrz syntetyk) do silników przy wymianie...
                          Ja słyszałem i czytałem o wielu takich sprawach, o tym, że w ASO leją z beczek najtańszy mineralny olej, a wpisują Ci na fakturze jakiś najdroższy super - hiper.

Tu bym postępował brutalnie, po co mieć później jakieś niepokoje. Olej mają wymieniać przy TOBIE, mają wymieniać TWÓJ olej, z TWOICH butelek. Jak się nie zgodzą, to jedziesz do innego ASO. Sprawa jest prosta, nie musieli wcześniej robić ludzi w konia, sami sobie zapracowali na taką opinię.

Komentarz

• Rosomak
                            L&K
                            • 2011
                            • 1365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Ferd
                            Jak się nie zgodzą, to jedziesz do innego ASO. Sprawa jest prosta, nie musieli wcześniej robić ludzi w konia, sami sobie zapracowali na taką opinię.
                            właśnie qrwa! Tylko mi dali I przegląd w salonie gdzie kupowałem, że bezpłatny razem z olejem i filtrami oraz czynnościami przewidzianymi dla tego modelu... i mam qrwa dylemat...
                            Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                            http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                            Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Ferd
                              Rider
                              • 2011
                              • 320

mkania777

Może pomogę Twój dylemat rozwiązać. Jak olej z beczki, to daj sobie spokój. Nawet do firmowych beczek można nalać syfu. Jak z zapieczętowanych fabrycznie butelek, pojemnika 5 litrowego, to czemu nie, ważne, aby olej był dobry i wymieniali go PRZY TOBIE. Może tak być, że pokażą ci jakiś super olej, super syntetyk, Ty będziesz nieświadomy i szczęśliwy czekał w saloniku, dla klientów, a do Twojego wozu naleją najtańszej mineralki. Szkoda samochodu, lepiej coś tam zapłacić i mieć święty spokój.

Przecież możesz sobie kupić swój olej, powiesz, że taki chcesz i tylko taki. Resztę bezpłatnych czynności przy samochodzie mogą Ci przecież zrobić. Jak się nie zgodzą, to będziesz od razu wiedział, że chcą Cię oszwabić i nalać do Twojego nowego nabytku jakiejś najtańszej mineralki. A i filtr kabinowy ma być węglowy, a nie jakiś tam zwykły papier

Komentarz

• cigano
                                Classic
                                • 2011
                                • 8

Witam ponownie, jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavia Tour II zakupionej w styczniu 2012 roku. Jak już wcześniej pisałem, zastanawiałem się celowością i opłacalnością przeglądów robionych w ASO. Dla przypomnienia:
                                - Nowy samochód z gazem ma przegląd gwarancyjny co 15:000 km
                                - Koszt takiego przeglądu to kwota między 700 a 1000zł (przegląd obejmuje wymianę oleju i filtrów oraz oczywiście postawienie pieczątki ASO w książce obsługi).

W moim przypadku oznacza to że miałbym wydawać ok 1000zł co 3-4 miesiące. Samochód bardzo dobrze się sprawuje i wydaje mi się to po prostu wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Nie mam jednak takiej możliwości żeby samemu wymieniać filtry i olej etc. Czy możecie polecić jakiegoś sprawdzonego mechanika/zakład we Wrocławiu. Gdzieś gdzie zrobią cały ten "przegląd", wymienią olej i filtry oraz przestawią w komputerze żeby mi się nie wyświetlało ciągle "Serwis"?

Swoją drogą szukałem na forum czegoś w rodzaju "polecane zakłady mechaniczne, mechanicy i opinie o nich, i nie mogłem znaleźć. Przydałby się taki watek.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Moze ustalic ile kosztuja materialy poza ASO i ile kosztuje robocizna w ASO.

W takim 1.6 to 4l oleju + filtr oleju. Filtry do gazu kosztuja pewnie nie wiecej niz 80zl (oba).
                                  Zamieszczone przez cigano
                                  Swoją drogą szukałem na forum czegoś w rodzaju "polecane zakłady mechaniczne, mechanicy i opinie o nich, i nie mogłem znaleźć. Przydałby się taki watek.
                                  Jest taki watek, wystarczy dobrze czytac
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• cigano
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 8

Link byłby bardziej pomocny

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr