Mobile, takie pytanie szukalem, ale jakos odpowiedzi nie znalazlem. Poszukuje info ile pali O1 na gaz. Mi 2.0 tak kolo 10,5l/100km. Ale chcialem zapytac ile korki w miescie plus klima moga dolozyc w zuzyciu, bo sie troche zdziwilem ostatnio Dzieki za odpowiedzi Pozdrawiam Szerokosci
Spalanie według kompa wynosi w mieście 10l spokojnej jazdy z klimą i ciskaniem to nawet 12 litrów trasa pewnie min 8 ale do każdej z tych wartości dodaję po 1 litrze
czyli reasumując
miasto 11
miasto ciskanie 13
trasa 9 litrów
krótkie trasy to nawet 15 litrów powyżej 15 km ruchu wtedy to jest takie spalanie.
Dzieki bardzo, pytam, bo nie wiem jak to sie ma do gazu. Jechalem ostatnio nad morze z klima i nie bede ukrywal 140-150 po ekspresowce i dalej w kierunku Swinoujscia to mi wyszlo ok. 14l. Noramlnie na trasie ok. 10l no i z przewaga miasta plus klima 13. Mam 2.0 silnik i stad moje pytanie czy tak moze rzeczywiscie wyjsc. Mam instalke z elpigazu. A swoja droga. Zawsze wchodzilo mi jak mi zaczela dzwonic, ze mam pusty bak ok. 40l gazu (w ksiazce, ze jakies 43 max). A tankowalem pod Miedzyzdrojami i weszlo mi wedlug wskazan Orlen - 49l. Plywak?
Dzieki za pomoc. Wskazany przez Kolege post czytaelm wczesniej, ale tam bylo wiecej z 1.6 silnikiem, a miedzy 2.0 widze jednak spoooora roznice Pozdrawiam
Mobile, takie pytanie szukalem, ale jakos odpowiedzi nie znalazlem. Poszukuje info ile pali O1 na gaz. Mi 2.0 tak kolo 10,5l/100km. Ale chcialem zapytac ile korki w miescie plus klima moga dolozyc w zuzyciu, bo sie troche zdziwilem ostatnio Dzieki za odpowiedzi Pozdrawiam Szerokosci
Jeśli śmigasz 140 - 150 to musi palić więcej niż normalnie opory powietrza masa itp
jeśli zbiornik gazu masz 43 litry to minus 20 procent rezerwy na rozszerzalność gazu powinno wchodzić max 34,4 litry. Z tym tankowaniem gazu to różnie na stacjach ale jak wyjeździsz do końca to musi wchodzić tyle ile producent podaje inaczej to cię oszukują i gadanie o innym ciśnieniu gazu podczas tankowania możesz włożyć w bajki. Zobacz jaki masz zbiornik producent w dokumentach tam masz pojemność w litrach wpisane odejmij od tej wartości 20 % i wiesz ile max można zatankować.
Wielkie dzieki za pomoc. Ta tabela spalania t271828 swietna sprawa. Czyli generalnie nie musze sie martwic akt do zbiornika moge wrzucic ok. 43 l gazu, bo to 80% butli, wiec moze na Orlenie zrobili mnie torche w jajo. Ale w takim razie przestalem sie martwic Dziki za pomoc
Cubarius, napisze Tobie tak jeżdząc po mieście to robie ok 400 km na zbiorniku spalajac 41 litrow. Trasa to jak jade sobie spokojnie tak 110-120 km/h to robie ok 480 km. Wiec licząc spalanie wychodzi miasto ok 10 l a trasa ok 8,5 litra z włączona klimą.
ja jeżdżę miasto/trasa 50/50 % i najczęściej spalanie mam około 9l gazu, w drodze do wenecji zeszło nawet do 7,5l a prędkości 140-160 jak się dało. do zbiornika wchodzi mi 56 litrów robię przeważnie na tym 600km z hakiem
U mnie w trasie przy predkosci 100-130 spalanie gazu to ok 8,3-8,8 l LPG - przy delikatnym obchodzieni sie z pedalem gazu. Przy tych samych predkosciach w trasie i nie przejmowaniu sie pedalem gazu to spalanie 10l.
Miasto 14l LPG przy odcinkach ok 15km.
Spalanie gazu u mnie jest wieksze o 16% w porownaniu do tego co pokazuje komputer.
To ze komus spala 10l w miescie wkladam miedzy bajki - chyba ze to miasto to trzy ulice na krzyz i dwa auta w miescie.
17km 40 min i to jest miasto? ja dzis jechalem 11km w 1h 20 min i na 10 litrach robie 104km a tyle przynajmniej zrobilem swiezo po montazu instalacji i nabiciu nowej butli 10l gazu ale ja mam 1,6 aee bez klimy i w dodatku II gen .
To ze komus spala 10l w miescie wkladam miedzy bajki - chyba ze to miasto to trzy ulice na krzyz i dwa auta w miescie.
Jezeliuwazasz ze Bydgoszcz to trzy ulice na krzyz i dwa auta to sie bardzo mylisz. Odcinek 17 km w szczycie jedzie sie jakies 40 min.
Sorry ale przy takim ruchu spalanie jest 10L - nie wierze.
Jakis czas temu gadalem z koleisem ktory ma identyczna skode - na pytanie ile pali - no w tej chili jest przejechane 310 km czyli jak pojedzie zatankowac to wejdzie 31l (trasa/miasto). Prosze go zeby pokazal mi co pokazuje komputer a tam 12l/100 - pali mniej gazu niz wzial by benzyny :lol:
Jakis czas temu gadalem z koleisem ktory ma identyczna skode - na pytanie ile pali - no w tej chili jest przejechane 310 km czyli jak pojedzie zatankowac to wejdzie 31l (trasa/miasto). Prosze go zeby pokazal mi co pokazuje komputer a tam 12l/100 - pali mniej gazu niz wzial by benzyny
jak najbardziej jest możliwe 10l. Zależy w jakich porach i jak kto jeździ. A komputer to różne rzeczy potrafi pokazywać - zawyżać też.
Od 30 tys drugi silnik 1.6 AEE - instalacja ta sama od 160 tys (wymienione tylko 3-4 razy filtry i do nowego silnika 30 tys km temu listwa wtryskowa gazu [STAG 200]). Spalanie ok 8,5l /100km w porywach do 9,5l/100 - stoję połowę drogi w korkach (dojeżdżam do wawy), nie oszczędzam go wogóle na prostych i Siekierkowskim.
Jezeliuwazasz ze Bydgoszcz to trzy ulice na krzyz i dwa auta to sie bardzo mylisz. Odcinek 17 km w szczycie jedzie sie jakies 40 min.
Jakis czas temu gadalem z koleisem ktory ma identyczna skode - na pytanie ile pali - no w tej chili jest przejechane 310 km czyli jak pojedzie zatankowac to wejdzie 31l (trasa/miasto). Prosze go zeby pokazal mi co pokazuje komputer a tam 12l/100 - pali mniej gazu niz wzial by benzyny :lol:
Spalanie, które podał ahmed799 jest jak najbardziej realne i nie ma w tym nic cudownego. U mnie obecnie jazda po mieście wyciąga ok 11 l LPG na 100, licząc oczywiście korki i wiecznie uruchomioną klimę. Poza tym patrzenie na komputer nie jest do końca miarodajne, skoro dla prostego rachunku: tankuję LPG pod korek, jeżdżę powiedzmy 400 km i ponownie LPG pod korek i wchodzi 40 l. Rachunek spokojnie można wykonać w pamięci . Więc nawet jak komp pokaże i 15 na setkę, a z tankowania wychodzi 10 l to wniosek jest prosty: instalacja potrafi sama wpompować ponownie gaz do ziornika nie informując o tym komputera . Powyższe liczby przytoczyłem dla prawidłowo ustawionej instalacji, bez podpierania się benzyną, gdzie przy obecnych temperaturach przełączanie się na gaz następuje w zasadzie w czasie bardzo krótkim więc odpada teza, że pozostałe "brakujące" litry to PB.
Northeusz, dokładnie jak piszesz. Nie potrafie tylko zrozumieć że ktoś wie lepiej ile moje auto pali, no ale to jego sprawa. Co do pokazywania komputera to zaniża ok 1,5-2 litrow na 100km. Instalacje mam BRC Sequent 24 dbam o nia i jestem bardzo zadowolony
Komentarz