[O2] Porównanie O2 FL 1.6CR v Astra 4 1.7 CDTI (oba kombi)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arko13i
    Classic
    • 2013
    • 1

Co tak cię denerwowało w O2 (jaki motor miałeś), jakie plusy i minusy pomiędzy O1 i O2 widzisz po korzystaniu z obydwóch pojazdów
  • porschegt
    Classic
    • 2011
    • 2
    • Octavia III combi (5E5)
    • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Proszę o doświadczonych o swoje odczucia opinie na temat. Interesuje mnie porównanie osiągów, komfortu, poziom hałasu w środku itp.
    Co byście wybrali?

Dzięki za opinie.
    Pozdrawiam
    Jest ok!!!

Komentarz

• kurczak1985
      Rider
      • 2009
      • 300

na forum skody doradzą Ci skodę, na forum opla doradzą Ci astre
      Każdy swoje lubi chwalić

Komentarz

• Tichy
        Rider
        • 2010
        • 544

Re: Porównanie O2 FL 1.6CR v Astra 4 1.7 CDTI (oba kombi)

Zamieszczone przez porschegt
        Co byście wybrali?
        Wybralibyśmy się do salonów Opla i Skody i porównali wrażenia z obydwu wizyt Tutaj większość osób (w tym i ja) wybrała Skodę.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Mam jedynie doświadczenie z Astra 3, ale 1.9CDTI wiec to inna bajka, jezdzi fajnie, ale pali jak BKD czyli duzo.

A kiedys tam ze starymi silnikami Isuzu 1.7, ale to inna bajka :diabelski_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Astra IV - chodzi Ci o Astrę Sports Tourer ? Jeżeli tak - plusem dla Astry jest silnik - ten diesel nie sprawia większych problemów, jest bardzo oszczędny, nowoczesny, skrzynia 6-tka... No i oczywiście design - auto urodą wewnątrz i na zewnątrz bije na głowę Octavię 02 FL (wiadomo - Astra ST to model młodszy o 4 lata). Jednak co do pakowności - tu prym wiedzie Octavia. Poza tym ceny części - tu również Octavia jest na prowadzeniu. No i za Astrę w wersji podstawowej z podanym przez Ciebie silnikiem zapłacisz ok. 64.000 PLN,-. Za Octę w wersji Family Plus (a więc lekki wypas) z podanym przez Ciebie silnikiem zapłacisz ok. 67.000 PLN,- (oczywiście obie ceny bez upustów salonowych). Jeżeli zależy Ci na wyglądzie i oszczędnej jeździe - bierz Astrę. Jeżeli chcesz mieć auto rodzinne, pakowne i sprawdzone z silnikiem pod gaz (Astra może cierpieć na "choroby wieku niemowlęcego") - bierz Octavię. Ja osobiście wziąłbym (i biorę) Octavię w benzynie, gdyż mam dosyć pogwarancyjnych lęków związanych z dieselem, a poza tym chcę mieć większe i lepiej wyposażone auto w cenie zbliżonej do gorzej wyposażonej konkurencji.
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

To ile pali ten silnik tak realnie, bo 1.6TDI pali tyle co stare 1.9TDI VP
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ten silnik 1,7 CDTI pali realnie ok. 6,2-6,5 l/100 km w mieście (może i więcej wziąć, w zależności od zakorkowania miasta i np. pracującej klimy, lub nagrzewania się silnika zimą) i ok. 4,7 w trasie (przy normalnej jeździe). Dane producenta są lekko zaniżone - no, chyba że ktoś będzie jeździł naprawdę delikatnie, wtedy w trasie można zejść do 4,5. Wiem, bo znajomy jeździ Astrą z tym silnikiem i chwali sobie.
                O kurde - dopiero teraz zobaczyłem, że koledze porschegt chodzi o Octavię z silnikiem diesela... Cofam część swojej poprzedniej wypowiedzi (dotyczyła Octavii 1,6 z benzyną) :-)[/b]
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Kapuhy
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 132

Trzeba wsiąść do jednego i drugiego. Podczas gdy silniki podobne, to Octavii znacznie bliżej do limuzyny w środku, i nie chodzi tylko o bagażnik. Stylistyka? Opel może i wygląda nieźle, ale na tym się wg mnie kończy. Jeździłem Astrą I i II przed długie lata, wg mnie Octavia to jednak inna klasa auta. No i z tyłu masz ciągle belkę w Astrze.

Komentarz

• piociel
                    Rider
                    • 2010
                    • 526
                    • Volkswagen

Miałem Astrę F teraz mam G z 2007 1,7CDTI. Podoba mi się w niej wyłącznie silnik. Pali tyle co nic. Przed zakupem Octavii przymierzałem się do Astry H (bo I była tylko w HB) i totalnie inna bajka. Może mój błąd polegał na tym, że najpierw byłem w salonie Skody .
                    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• piernik
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 975
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Kapuhy
                      No i z tyłu masz ciągle belkę w Astrze.
                      Dla niektórych to może być zaleta

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Czyli pali tyle ile pali 1.6TDI albo porównywalnie
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• LUKI
                          RS
                          • 2005
                          • 5776

moim zdaniem kwestia gustu

dla mnie O2FL jak i A4ST są ok!

umów się na jazdy testowe i będziesz mieć najlepsze porównanie

to TY masz się dobrze czuć w Twoim aucie, nie MY
                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• andriu21tg
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 1499

Zamieszczone przez Eidos71
                            Jeżeli chcesz mieć auto rodzinne, pakowne i sprawdzone z silnikiem pod gaz (Astra może cierpieć na "choroby wieku niemowlęcego") - bierz Octavię
                            teść kupil Astre4 z tym ze silnik benzyna.. moze i dizajnersko wyglada ale, czy jest zadowolony ? zadam mu to pytanie jak bedzie mial 100kkm zrobione..co niestety moze nienastapic bo w poprzednim oplu mial 70kkm po 10 latach ...

Komentarz

• moskwicz
                              Drive
                              • 2011
                              • 42

porschegt,
                              Też przez chwilę miałem podobny dylemat. Zastanawiałem się nad oboma samochodami (Octavia vs Astra Sport Tourer), lecz z silnikami benzynowymi. Wygrała jednak Octavia.

Wnętrze Octavii jest zdecydowanie bardziej przestronne i klasyczne co dla mnie było przewagą w stosunku do Astry. Mnie się akurat te wszystkie nowoczesno-kosmiczno-podświetlane wnętrza nie podobają za bardzo, ale wiadomo kwestia gustu. Natomiast z zewnątrz Astra podoba mi się bardzo.

Dodatkowo Astra (po doposażeniu) byłaby w moim przypadku około 6 tyś zł droższa, a tylko minimalnie lepiej wyposażona, ale z gorszym niż Octavia silnikiem.

Bałem się również odrobinę tego, że to świeży model, a więc ryzyko chorób wieku dziecięcego większe niż w Octavi.
                              moskwicz

Komentarz

Pracuję...