Co tak cię denerwowało w O2 (jaki motor miałeś), jakie plusy i minusy pomiędzy O1 i O2 widzisz po korzystaniu z obydwóch pojazdów
[O2] Porównanie O2 FL 1.6CR v Astra 4 1.7 CDTI (oba kombi)
Zwiń
X
-
Astra IV - chodzi Ci o Astrę Sports Tourer ? Jeżeli tak - plusem dla Astry jest silnik - ten diesel nie sprawia większych problemów, jest bardzo oszczędny, nowoczesny, skrzynia 6-tka... No i oczywiście design - auto urodą wewnątrz i na zewnątrz bije na głowę Octavię 02 FL (wiadomo - Astra ST to model młodszy o 4 lata). Jednak co do pakowności - tu prym wiedzie Octavia. Poza tym ceny części - tu również Octavia jest na prowadzeniu. No i za Astrę w wersji podstawowej z podanym przez Ciebie silnikiem zapłacisz ok. 64.000 PLN,-. Za Octę w wersji Family Plus (a więc lekki wypas) z podanym przez Ciebie silnikiem zapłacisz ok. 67.000 PLN,- (oczywiście obie ceny bez upustów salonowych). Jeżeli zależy Ci na wyglądzie i oszczędnej jeździe - bierz Astrę. Jeżeli chcesz mieć auto rodzinne, pakowne i sprawdzone z silnikiem pod gaz (Astra może cierpieć na "choroby wieku niemowlęcego") - bierz Octavię. Ja osobiście wziąłbym (i biorę) Octavię w benzynie, gdyż mam dosyć pogwarancyjnych lęków związanych z dieselem, a poza tym chcę mieć większe i lepiej wyposażone auto w cenie zbliżonej do gorzej wyposażonej konkurencji.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Ten silnik 1,7 CDTI pali realnie ok. 6,2-6,5 l/100 km w mieście (może i więcej wziąć, w zależności od zakorkowania miasta i np. pracującej klimy, lub nagrzewania się silnika zimą) i ok. 4,7 w trasie (przy normalnej jeździe). Dane producenta są lekko zaniżone - no, chyba że ktoś będzie jeździł naprawdę delikatnie, wtedy w trasie można zejść do 4,5. Wiem, bo znajomy jeździ Astrą z tym silnikiem i chwali sobie.
O kurde - dopiero teraz zobaczyłem, że koledze porschegt chodzi o Octavię z silnikiem diesela... Cofam część swojej poprzedniej wypowiedzi (dotyczyła Octavii 1,6 z benzyną) :-)[/b]Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Trzeba wsiąść do jednego i drugiego. Podczas gdy silniki podobne, to Octavii znacznie bliżej do limuzyny w środku, i nie chodzi tylko o bagażnik. Stylistyka? Opel może i wygląda nieźle, ale na tym się wg mnie kończy. Jeździłem Astrą I i II przed długie lata, wg mnie Octavia to jednak inna klasa auta. No i z tyłu masz ciągle belkę w Astrze.
Komentarz
-
-
Miałem Astrę F teraz mam G z 2007 1,7CDTI. Podoba mi się w niej wyłącznie silnik. Pali tyle co nic. Przed zakupem Octavii przymierzałem się do Astry H (bo I była tylko w HB) i totalnie inna bajka. Może mój błąd polegał na tym, że najpierw byłem w salonie Skody .Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
moim zdaniem kwestia gustu
dla mnie O2FL jak i A4ST są ok!
umów się na jazdy testowe i będziesz mieć najlepsze porównanie
to TY masz się dobrze czuć w Twoim aucie, nie MYkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eidos71Jeżeli chcesz mieć auto rodzinne, pakowne i sprawdzone z silnikiem pod gaz (Astra może cierpieć na "choroby wieku niemowlęcego") - bierz Octavię
Komentarz
-
-
porschegt,
Też przez chwilę miałem podobny dylemat. Zastanawiałem się nad oboma samochodami (Octavia vs Astra Sport Tourer), lecz z silnikami benzynowymi. Wygrała jednak Octavia.
Wnętrze Octavii jest zdecydowanie bardziej przestronne i klasyczne co dla mnie było przewagą w stosunku do Astry. Mnie się akurat te wszystkie nowoczesno-kosmiczno-podświetlane wnętrza nie podobają za bardzo, ale wiadomo kwestia gustu. Natomiast z zewnątrz Astra podoba mi się bardzo.
Dodatkowo Astra (po doposażeniu) byłaby w moim przypadku około 6 tyś zł droższa, a tylko minimalnie lepiej wyposażona, ale z gorszym niż Octavia silnikiem.
Bałem się również odrobinę tego, że to świeży model, a więc ryzyko chorób wieku dziecięcego większe niż w Octavi.moskwicz
Komentarz
-
Komentarz