Kilka usterek , a może jednak jedna?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grisza85
    Drive
    • 2005
    • 84

01. LEC - 2 szt - 100 zł
    02. Nexus6 - 2 szt. - 100 zł
    03. djczas - 2 szt - 100 zł
    04. Nastar - 1 szt. - 50 zł
    05. MisiekWAW - 2szt - 100zł
    06. victopk - 2 szt - 100 zł
    07. QBA - 2 szt - 100zł
    08.Arek- 2szt -100
    09. szkoda - 2 szt - 100 zł
    10.Jabar1975 - 1szt - 50zl
    11.Highspeed - 1 szt - 50 zł
    12.Axpol-2 szt-100
    13.Markowski - 1szt - 50zł
    14. Jackal - 2szt - 100 PLN
    15. MiKruS - 1szt - 50 PLN
    16. Samiec - 2szt - 100zł (EDIT zmieniam na 2szt)
    17. DobryGrzesWawa - 2szt - 100zł
    18. BioBogon - 2szt - 100z
    19. Staszek20VT - 2 szt. - 100 PLN
    20. grzegorz - 1 szt. - 50 zł
    21. hEllo) - 1 szt. - 50 zł
    22. jachu - 2 szt - 100 zł
    23. the_maniek - 1 szt. - 50 zł
    24. Dawid - 1 szt - 50 zł
    25. jacq - 2 szt - 100 zł
    26. franca 2szt -100zł
    27. paf 2 szt. - 100zł
    28. maciek - 1 szt - 50 zł
    29. Arti23 - 2 szt. - 100 zł
    30. Techno200 - 1 szt - 50 zł
    31. misiek_o1 - 1 szt - 50 pln
    32. Witek - 1 szt. - 50 zł
    33. Lukasso - 1 szt. - 50 zł
    34. Purchawa - 1 szt. - 50zł
    35. Zibi78 - 1 szt - 50 zł
    36. dzony - 1 szt. - 50 zł
    37. nico21 - 1 szt - 50 zł
    38. bernardo - 1 szt - 50 zł
    39. pyza99 - 1 szt. - 50 zł
    40. Bazyli76 - 2 szt. - 100 zł
    41. Howard7 - 1 szt. - 50 zł
    42. pskosz - 1 szt. - 50 zł
    43. MARCUS - 1szt. - 50 zł
    44. huwe - 1 szt. - 50 zł
    45.Wielkibongo - 1 szt.- 50 zł
    46. ===Tomy=== - 1 szt. - 50 zł
    47.Haska - 1 szt.- 50 zł
    48.Sheriff - 1 szt. -50zł
    49. ArtekL - 1szt - 50PLN
    50. sakus - 1 szt - 50 zł
    51. xekon - 1 szt - 50 zł
    52. Pablo28 - 1szt. - 50z
    53. bendi - 1 szt. - 50 zł
    54. BaPit - 2 szt. - 100 zł
    55. jas191-1szt.-50 zł
    56. BuziSylwek - 2 szt. - 100 zł
    57. FunGous - 2szt. - 100 zl
    58. Sigma_74 - 1 szt - 50 zł
    59. Arci9 -1 szt - 50zł
    60. Eltar - 1 szt - 50 zł
    61. Mariobros - 1 szt - 50zl
    62. apsallar - 1 szt - 50 zł
    63. -Piotr-, - 1szt. - 50 PLN
    64. Perfee - 1 szt. - 50 zł
    65. desmo -1 szt. -50 pln
    66. czarna mamba -1szt. -50pln
    67. NEOrADEk - 1 szt. - 50 zł
    68. Kinzi - 1 szt. - 50zł
    69. Iron - 2 szt. - 100zł
    70. suprervisior - 2 szt - 100 zł
    71. splawik - 2szt. - 100zł
    72. ZYBI68 - 1szt, - 50zl
    73. eR_ - 1szt. - 50zł
    74. Gmero - 1szt. - 50pln
    75. tompol - 1szt. - 50pln
    76. ali-1szt.-50pln
    77. Bobas122-1szt.-50pln
    78. greszczyn - 1szt. - 50 zł.
    79. gstan - 1 szt. - 50zł
    80. Marker26 - 1 szt - 50 zł
    81. henio
    82. Dynia - 2 sztuki 100 zl
    83. Laszlo z Poznania - 1 szt. 50 zł
    84. Salvado - 1 szt. 50 zł
    85. Bieras - 1 szt. 50 zł
    86. ida.mac - 1 szt. 50 zł
    87. lawnik - 1 szt. 50 z
    88. pabloarl - 2 szt. 100 zł
    89. Dig Dug - 1 szt. 50 zł
    90. futerM - 1 szt. 50 zł
  • henio
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 631

Witam wszystkich serdecznie i proszę o porade( bo już dawno nie prosiłem :szeroki_usmiech ).Więc dziś zauważyłem coś dziwnego , znaczy się nic nie zauważyłem a powinienem.Po zgaszeniu silnika było zawsze takie puknięcie z lewej strony pod maską, a teraz nie ma( był kiedyś temat o tym chyba ).Patrzyłem przy zimnym i ciepłym silniku i nic nie słychać, i nie wiem czy mam się zacząć bać.Druga sprawa to po zamknięciu drzwi i przytrzymaniu kluczyka to wszystkie szyby się odmykały, lub w drugą strone zamykały , a teraz cisza.Dodatkowo dziś żona poinformowała mnie że po wyjęciu kluczyka i nie wyłączeniu świateł mijania był taki sygnał akustyczny , a teraz jak się domyślacie nie ma.Nic się nie dzieje z autem , przyśpiesza,żadne kontrolki się nie świecą i sam zachodzę w głowe co jest.Nie wiem czy to mogłoby mieć znaczenie ale z tydzień temu wymieniałem olej.filtr paliwa,powietrza,pyłkowy i napinacz z amortyzatorkiem od paska wielorowkowego( trochę głośniej chodzi z tym amortyzatorem , jest taki dziwny pomruk).Dodatkowo cylinderek i wszystko odpowietrzałem, nie zauważyłem żeby od tego momentu coś się stało.Coś mi się wydaje że to elektryka , albo jakiś bezpiecznie moż miał ktoś coś podobnego.Ale upał :kufel :kufel :kufel :kufel :kufel :kufel :wink:

Komentarz

• Piasecznik
      Drive
      • 2006
      • 67

Za domykanie i odmykanie szyb odpowiedzialny jest pakiet "komfort", brzęczyk pozostawionych świateł chyba od tego nie zależy.

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

henio, co do zamykania to czasami ci niewarjuje centralny że sie sam zamyka albo coś takiego choc powiem ci żę ten cały komfort może ci nawalił bo tyle żeczy żeby naraz się wysypało , albo pewnie gdzieś jakas kostka styku niema.

Co do puknięcia to sam jestem cieka co to u ciebie pukało poczekam jak się wypowiedzą koledzy bo mam ten sam silnik.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• henio
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 631

Kurde nie mogę znajśc tego tematu, ale wiem że był napewno.Po wyłączeniu kluczyka było słychać takie puknięcie pod maską , był to chyba jakiś zawór .Nie jestem pewien ale może EGR lub N75 nie chcę zgadywać może ktoś sobie przypomni.Jde może jakiś bezpiecznik znajdę przepalony :wink:

[ Dodano: Pon 10 Lip, 06 15:16 ]
          Bezpieczniki ok, tylko nie świeci dioda czerwona w drzwiach kierowcy koło zasówy zamka jak się zasunie drzwi .Chyba troche się narobiło, wie może ktoś gdzie znajduje się ten cały modół komfortowy?

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

A te pukanie to mam z zaworem N75 jest podszybiu przekręć kluczyk ale nie zapalaj i otwórz maske jest tam takie ustrojstwo z dużą ilościa wężyków. Druga sprawa umnie jak ten zawór sie zrąbał to autko więcej jak 130 km/h nie jechało

Komentarz

• henio
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 631

Zaraz w trase i zobacze jak idzie, aha zapomniałem dodać że pare miesięcy temu podłączałem radio i zmostkowałem +B i memory w kostce ,może to coś pochrzaniło .Odłączyłem dopiero ale bez zmian.Dziwne teraz jest to że radio gra też na postoju bez zmostkowanych plusów, czyli jest zasilanie na obu kablach, czyli coś chyba się zesrało bo wcześniej nie było napięcia na podtrzymaniu a teraz jest.Oczywiście mowa tu o wyłączonym zapłonie, bo jeśli się włączy zapłon to oczywiste że napięcie się zaraz pokazuje.Hmm... nie wiem czy mój tok myślenia jest poprawny muszę się jeszcze orzeżwić( piwko)

[ Dodano: Pon 10 Lip, 06 19:43 ]
              Więc się przejechałem 180 km , i wszystko ok także ten zaworek chyba odpada.Zauważyłem jeszcze że jak rygluje drzwi z zewnątrz lub wewnątrz to wszystkie się ryglują i za chwile w drzwiach kierowcy wyskakuje z zewnątrz to samo :roll: za którymś razem się uda zaryglować wszystkie, ale to nie zmienia faktu że dodaje tą usterkę do poprzednich :cry: .W sumie niby wszystkie zauważyłem od razu, może ktoś coś podpowie? a gdzie znajduje się ten modół komfortowy , może warto by mu się przyjrzeć może jest razem z centralnym? Tylko niech ktoś odpowie, stawiam... :szeroki_usmiech

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

co do plusa który pojawia się po włączeniu zapłonu on zniknie w tedy jak przekręcisz kluczyk spowrotem i wyciągniesz kluczyk po jak go nie wyciągniesz to te napięcie nadla będzie. drugi plus jest stały i jest cały czas do podtrzymania pamięci radyjka.

Komentarz

• henio
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 631

Zamieszczone przez daneczek76
                  co do plusa który pojawia się po włączeniu zapłonu on zniknie w tedy jak przekręcisz kluczyk spowrotem i wyciągniesz kluczyk po jak go nie wyciągniesz to te napięcie nadla będzie. drugi plus jest stały i jest cały czas do podtrzymania pamięci radyjka.
                  No właśnie u mnie po wyciągnięciu kluczyka są nadal 2 plusy.Jeden to normalne ale drugi to nie.Jak montowałem radio wcześniej to te dwa plusy zmostkowałem bo mi radio nie grało na postoju bez kluczyka.Teraz jak odłączyłem tą zwore nie ma różnicy dalej są 2 plusy.Podejrzewam że tym coś zrypałem, bewnie jakieś zwarcie zrobiłem skoro jest drugi plus non stop.A z kąd idzie drugi plus? od razu ze stacyjki czy może przez jakąłś elektronike?DANECZEK76 sprawdż jak możesz jeszcze te napięcie pojawiające się po przekręceniu kluczyka, jak dokładnie się pojawia.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

No ma sie pojawisc jak przekrecisz kluczyk w pozycje 1, w pozycji 2 zaswiecaja sie lampki w 3 kreci rozrusznik, tak w skrocie. Jak zjedziesz kluczykiem na 0, ale go nie wyjmiesz napiecie ma byc dalej, jak go wyjmujesz napiecie ma znikac i maja sie otworzyc drzwi jak ktos ma ustawione ryglowanie automatyczne.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

henio, to popierwsze wyjasnijmy gdzi ty to mostkowałeś bo powinieneś zmostkowąć ze sobą obydwa kable + od radia i podłączyć je do jednego kabelka stałego plusa do samochodu.
                      drugi + pojawia się po po włożeniu kluczyka i przekręceniu stacyjki , najlepiej sprawdzić to bardzo prosto wziąć żarówke z dwoma kabelkami jeden kabelek podłączyc do masy auta a drugi do + przy wyciagnietych kluczyku stacyjki po włozeniu i przekręcenu powinna się zapalić żarówa jeśli sie pali ciagle bez włożenia kluczyka to znaczy że jest to plus stały

Komentarz

• henio
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 631

Wziołem miernik i jest ok, radio jest chybha zrypane albo ma zmostkowane w środku plusy.Czerwony gruby plus jest ciągle napięcie stałe, zółty jest napięcie ale po wyciągnięciu kluczyka znika , czyli chyba ok.Ale co z tym zamkiem i diodą przy drzwiach,sygnałem i otwieraniem wszystkich drzwi?Znalazłem prawie identyczny objaw na forumhttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=4064&highlight=sygna%B3+drzwi%EAko wy+%B6wiate%B3 ale nikt nie odpowiedział, no nic będę szukał dalej.

[ Dodano: Wto 11 Lip, 06 12:25 ]
                        Nie dam wam spokoju w te ciepłe dni :szeroki_usmiech .Więc znalazłem ten moduł komfortu( tak myślę , taka czarna puszka pod jakby półką pod kierownicą) i zauważyłem lekko nadpalony styk w przekażniku po wyczyszczeniu jednak nic się nie działo, zresztą jak wyjołem ten moduł to też nic się nie zmieniło, może brakuje mu napięcia?Jeszcze raz może wspomnę, brak jest sygnału włączonych świateł akustycznego,brak świecenia diody na drzwiach kierowcy koło rygla,nie działa zamykanie i otwieranie wszystkich szyb kluczykiem,po zamknięciu kluczykiem lub centralnym auta wyskakuje rygielek od kierowcy , także wszystkie są zamknięte a od kierowcy sam z powrotem wyskakuje.No i dodatkowo to pstryknięcie pod maską które było a teraz nie ma na zimnym i ciepłym silniku nie ma różnicy.Może ktoś coś wymyśli, plis :niewiem

Komentarz

• Piasecznik
                          Drive
                          • 2006
                          • 67

Czerwona dioda w drzwiach kierowcy oznacza włączoną blokadę otwarcia drzwi od wewnątrz.
                          Może coś z siłownikiem rygla w drzwiach kierowcy, obciąża układ i reszta głupieje?
                          Albo czujnik otwarcia drzwi?
                          Albo coś w stacyjce (to by tłumaczyło wszystkie objawy), plus przy radiu, brak piszczka, brak blokady otwarcia drzwi, no i brak tego stuku (ten zawór co stuka pewnie też jest wyzwalany przekręceniem kluczyka). Tylko ten samowyskakujący rygielek nie pasuje.

Komentarz

• henio
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 631

Zamieszczone przez Piasecznik
                            Czerwona dioda w drzwiach kierowcy oznacza włączoną blokadę otwarcia drzwi od wewnątrz
                            U mnie wcześniej migała jak zamknołem auto ręcznie bądż pilotem, hm...

Komentarz

• daneczek76
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3642
                              • Toyota

henio, sprawć czy miedzy karoserją a dzwiami najlepiej wszystkie + klapa bagażnika ,szczególnie kierowcy bo te najczęściej są otwierane czy któryś przewód się nie ułamał pod taka czarna gumą. Ja tak miałem i centralny też mi warjował.

Komentarz

• nico21
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 2640
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Piasecznik
                                Czerwona dioda w drzwiach kierowcy oznacza włączoną blokadę otwarcia drzwi od wewnątrz.
                                u mnie dioda miga jak mam zamkniete drzwi nie tylko od wewnatrz ale tkaze jak zamkne centralnym
                                DACAR.team

Komentarz

• tompol
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 410

nico21, chodzi o funkcję SAFE, która uniemożliwia otwarcie drzwi od środka, a aktywowana jest podczas zamykania drzwi z pilota (zazwyczaj od zewnątrz ). Chodzio to, coby np. po wybiciu szyby nie można było otworzyć drzwi wewnętrzną klamką.
                                  srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• tomek
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1078

Zamieszczone przez tompol
                                    nico21, chodzi o funkcję SAFE, która uniemożliwia otwarcie drzwi od środka, a aktywowana jest podczas zamykania drzwi z pilota (zazwyczaj od zewnątrz ). Chodzio to, coby np. po wybiciu szyby nie można było otworzyć drzwi wewnętrzną klamką.
                                    jest sekwencja do wylaczenia tej funkcji. Z tego co pamietam, to jest to cos w stylu zamknac kluczykiem dwa razy, lub najpierw otworzyc i nastepnie zamknac. Pomocne, gdy jednak chcemy kogos zostawic w zamknietym samochodzie
                                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• RomanS
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 804

Samowyskakujący rygielek i niedziałanie piszczka otwartych drzwi przy włączonych światłach i ja zaobserowałem. Zjawisko występowało totalnie zimą i wiosną, potem im cieplej tym rzadziej. Rygielek wyskakiwał przy zamykaniu od wewnątrz przyciskiem w drzwiach, najczęściej po kilku razach załapywał. Piszczek natomiast naprawiał się gdy walnąłem pięścią w drzwi, więc niestety podejrzewam mikrowłącznik zamka. Obecnie zjawiska nie występują, więc nic nie robiłem, ale taki naiwny nie jestem, żeby liczyć na "samonaprawę" :diabelski_usmiech
                                      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• henio
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 631

Hm... wszystko ładnie pięknie, ale dalej nie wiem za co się wezmę.Chyba jednak zacznę od sprawdzenia zamka przy drzwiach kierowcy, może tam coś siedzi.Wielkie dzięki za odpowiedzi, które nadal będą W sumie to nie wiem czego jestem taki wesoły, powinienem być wkórzony.Chyba ten LEŻAJSK LYZY110 rozlużnia :szeroki_usmiech .

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

henio, przed sprawdzeniem zamka drzwi sprawć kable tak jak pisąłem wcześniej umnie był taki obaw jak pisałeś lub lepiej wysiadałem z autka zostawiałem kluczyk w stacyjce zamykałem drzwi żeby np: się z kims przywitać a tu ciach drzwi się same zamykały , po zlutowaniu kabla między drzwiami a karoserja problemy ustąpiły

Komentarz

• henio
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 631

Ten kabel to masa?

Komentarz

• Piasecznik
                                              Drive
                                              • 2006
                                              • 67

Przy braku masy lub słabej masie, w autach dzieją się cuda wianki.

Komentarz

• henio
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 631

Więc wkurzyłem się dziś i pojechałem na vag-a.Żadnych błędów nic, ale mechanik zaczął sprawdzać wszystko po kloei.Od tego czy ta dioda safe działa aż po wszystkie drzwi.Dioda działa, ale tylne lewe drzwi nie reagują na zamykanie/otwieranie, są ciągle zamknięte.Ja już ucieszony że pewnie tylko mikrostyk , a tu mnie mechanik uspokaja.Jakby były ciągle otwarte to możliwe że dioda nie zadziała , ale są w pozycji zamknięte czyli wszystkie drzwi odczytuje jako zamknięte.No i faktycznie znalazłem uszkodzony mikrostyk( zresztą sam go poniekąt zepsułem , z rok temu napchałem w zamki jakiegoś smaru i zamek jest cały zasyfiony) ale czy jest zmostkowany czy nie nie ma to żadnej różnicy.I moje pytanie jest takie, po co wogóle jest ten mikrostyk? To jest mikrostyk w zamku , nie w elektronice idą od niego tylko dwa kabelki do elektroniki , jak i tak nic nie robi.I dalej siedze i pije piwko może coś mi wpadnie.Powtórze co mi zostało, nie miga dioda SAFE w drzwiach kierowcy po zamknięciu drzwi, nie działa sygnał przy włączonych światłach, nie ma funkcji przewietrzania auta po przytrzymaniu kluczyka przekręconego w drzwiach.Niby wszystko wskazuje na ten moduł, hmm...

[ Dodano: Pią 14 Lip, 06 21:51 ]
                                                Może ktoś wie gdzie można taki mikrostyl, wyłącznik kupić?

[ Dodano: Sob 15 Lip, 06 07:28 ]
                                                Czyżby wszyscy wyjechali na wczasy :foch:

Komentarz

• nico21
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 2640
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez henio
                                                  Dodano: Pią 14 Lip, 06 21:51 ]
                                                  Może ktoś wie gdzie można taki mikrostyl, wyłącznik kupić?
                                                  Mikrostyku samego nie kuisz - jest to nieodłaczna czesc zamka - o cena całosci lepiej nie pytaj :P
                                                  Ktos juz próbował cos komboniowac - wymienia itp. Poszukaj na forum
                                                  DACAR.team

Komentarz

Pracuję...